Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Marta Molnar: A ​napraforgók titkos élete

Holland mustárleves

2023. szeptember 04. - KönyvParfé

p1120140.jpg

Ha kedvenc festőt kellene mondanom, akkor egyértelműen Henri de Toulouse-Lautrec áll nálam a dobogó legfelső fokán. Ez a szerelem örök és megmásíthatatlan, de azért szeretek mindent, amely az impresszionizmushoz és a posztimpresszionizmushoz köthető. Marta Molnar regénye A napraforgók titkos élete pont azokkal a pontokkal operál, melyeket annyira kedvelek. Megjelennek könyvében a 20. század nagy festői, bár leginkább Vincent van Gogh életébe és zseniális művészetébe tekinthetünk be. Emellett főszerepet kap két erős nő, valamint egy száz éves családi titok is. A regény a Libri Kiadó gondozásában és Hoppán Eszter fordításában olvasható.

Két erős nő, két megindító és különleges élet, mindez két idősíkon. Az idősíkok váltakozását általában nem szeretem, mert könnyen el lehet szúrni, de ebben a regényben remekül működik. A múltban játszódó vonal főszereplője Johanna van Gogh-Bonger, Vincent van Gogh testvérének, Theónak özvegye, míg a mostban játszódó szálban Emsley Wilsont ismerhetjük meg, aki Los Angelesben él és egy művészeti aukciósházat vezet.
Emsley adománygyűjtéseket bonyolít le, kizárólag hollywoodi hírességek tárgyaira összpontosít. Vállalkozása a csőd szélére kerül, a szerelmi élete romokban és imádott nagymamáját is elveszíti. Utolsó együtt töltött napjuk során a nagyanyja egy titokzatos zöld naplót ad neki, benne egy csomó hollandul írt levéllel. A bejegyzéseket olvasva bontakozik ki Johanna története, aki férje halála után megörökli Van Gogh festményeit. Miután férjét elveszíti, Johannának gondoskodnia kell magáról és kisgyermekéről, ám ez nem egyszerű egy egyedülálló nő számára, pláne Párizsban, az 1890-es évek végén. A kiutat Van Gogh festményeiben látja, így megpróbálja minél szélesebb körben megismertetni munkáit.
Emsley minél inkább elmerül a naplóban, annál több közös pontot talál a saját és a több mint száz évvel korábban élt nő életében. S miközben szép lassan haladunk előre, egyre több kérdés felmerül. Honnan szerezte a nagymamája a naplót? Milyen családi titok lappang a háttérben? És talán az egyik legérdekesebb: adhat iránymutatást a most problémáinak kezelésére egy több mint száz évvel ezelőtt élt nő története? Válhat igazi példaképpé?

A napraforgók titkos élete egy nagyon szép és egy nagyon szépen megírt regény, mely inspiráló, szórakoztató és motiváló egyszerre. Szerettem, hogy olyan sok mindenről mesél: hitről, kitartásról és reményről.
Rávilágít, hogy ha igazán akarunk valamit, azt véghez tudjuk vinni, ha kell tűzön-vízen át. Mindig van tovább, de ehhez el kell hinnünk, hogy korlátok csak és kizárólag a fejünkben vannak. 
Mindkét nő élete megindító, az útjukat és a jellemfejlődésüket olvasva talán mi is felnézünk majd egy kicsit rájuk. S ahogyan lapról-lapra haladunk előre, a kirakós összes darabkája a helyére kerül.

Kifejezetten szerettem a naplóbejegyzéseket, talán azért, mert Jo története lenyűgözött. Sokszor búskomor és sötét a történet, ugyanakkor a fordulatos életút mellett Hollandia csodálatos tájait is megismerhetjük, valamint a híres holland festőművész rövid, ám annál tartalmasabb életét.
A könyv végén a szerző jegyzetét is elolvashatjuk. Elmeséli, hogy rengeteg kutatás előzte meg, mire megszületett a regény. Johanna naplóit a leszármazottai nem tették nyilvánossá, és senkinek nem adtak hozzáférést, még a tudományos kutatóknak sem. A sors fintora, hogy körülbelül egy hónappal a könyv megjelenése után Jo naplóit mégis a köz számára bocsátotta a család. Jelenleg ingyenesen hozzáférhető, angol nyelven olvasható. Ha érdekel és te is többet megtudnál róla, KATTINTS IDE és olvass bele a naplóbejegyzésekbe.

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik szeretik az erős női karaktereket, akik kicsit jobban megismernék Van Gogh művészetét és akik elmerülnének egy történelmi romantikus regényben.

Holland mustárleves

Mivel a történetben fontos szerepet játszik Vincent van Gogh, így egy holland fogást szerettem volna elkészíteni. Rá is kerestem, milyen ételeket ehetett a híres festő. A legtöbb helyen azt írták, hogy gyakorlatilag 4 dolgon élt: kávén, kenyéren, abszinton és cigarettán. Szép kis hozzávalók egy lakomához, de miután nálunk ezekből csak kenyér volt itthon, át kellett gondolnom a menüt. Hollandia egyik tradicionális étele a mustárleves. Persze ezen nem is kell nagyon csodálkozni, lévén, hogy jól elvannak látva minőségi mustárokkal és mellé mennyeibbnél mennyeibb sajtokat lakmározhatnak. A mustárleves kevés összetevőből áll és cirka 20 perc alatt elkészül. Ha Van Gogh nem is volt ínyenc, abban egészen biztos vagyok, hogy sokszor evett ilyen filléres fogást.2_2_1.jpgHozzávalók:

  • 1 közepes vöröshagyma apróra kockázva
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma 
  • 30 dkg burgonya hámozva és kis kockákra vágva
  • 3 ek mustár
  • 1 dl tejszín
  • 1 l zöldségalaplé (végszükség esetén 2 leveskocka + 1 l víz)
  • 1 ek olaj
  • 1 ek vaj
  • só és bors

Egy lábosban felmelegítem a vajat és az olajat, beledobom az apróra kockázott vöröshagymát és üvegesre párolom. Hozzáadom a burgonyát és a fokhagymát, majd felöntöm az alaplével. Lefedve addig főzöm, míg a krumpli megpuhul. Ekkor hozzáadom a mustárt és egy botmixerrel sima állagúra turmixolom. Visszateszem a tűre, beleöntöm a tejszínt, sót és borsot adok hozzá és amikor egyet forr, leveszem a tűzről. Melegen tálalom. Mi rozsos kenyérrel ettük, de jól áll neki a pirítós és a sajtchips is. Megszórhatod aprított petrezselyemmel és pirított napraforgómaggal is.

ParféTipp: Tehetsz bele lilahagymát és  póréhagymát is. Bátran kísérletezz a mustárokkal, ha van van otthon, használj magos dijoni mustárt.

367460718_24088703137381615_281501911541031688_n.jpg

Ha azt mondjuk, Vincent van Gogh, rávágod Johanna Bonger nevét? Ki volt ez a titokzatos nő, akinek köszönhetően ismerhetjük van Gogh művészetét? Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével, és fedjük fel együtt a napraforgók titkát! A turnét követve, meg is nyerhetitek a könyv egy példányát a Libri Könyvkiadó jóvoltából!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mi más is játszhatná a regényhez kapcsolódó játékban a főszerepet, mint Vincent van Gogh festményei? Minden  állomáson találtok egy-egy részletet a művész valamely festményéről. A feladatotok, hogy a kép címét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorában.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)371063754_24088634734055122_2821845988538169873_n.jpg

A turné állomásai:
08.28.  Szembetűnő
09.01.  Csak olvass!
09.04.  KönyvParfé

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr4418181719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása