Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Sven Nordqvist: Csetepaté ​a kiskertben

Vegán "húsgolyó" barnamártással

2023. június 28. - KönyvParfé

p1110738.jpg

Pettsonból és Finduszból soha nem elég. Könnyű megszeretni ezt a két kedves karaktert, hiszen remek párosok így együtt - az idős, egyedülálló öregember és a kotnyeles, izgő-mozgó macskája, akivel mindenki könnyen tud azonosulni. Sven Nordqvist kötetei közül eddig kettőről írtam a blogon, az egyik A kandúr szülinapi tortája, míg a másik a Pettson horgászni megy. Most pedig egy újabb kalandos napjukkal ismerkedhetünk meg, mely a Csetepaté a kiskertben címet viseli.

A történet egy szép tavaszi napon kezdődik. Idilli minden, a madarak csicseregnek, a fák levelei zöldben pompáznak, a talaj pedig tökéletes arra, hogy megműveljék. Pettson úgy dönt, hogy kihasználja a jó időt, vet répát, krumplit és mindenféle finom zöldséget. Findusznak tetszik az ötlet, bár a zöldségért annyira nem rajong. Viszont felvetődik a gondolat, hogy ha az elültetett magokból kinőhet valami, akkor talán a húsgombócokkal is ez lehet a helyzet. El is ültet egy szemet, meglocsolja, majd másodpercenként ránéz a helyére, hátha már fejlődésnek indult a rögtönzött húsgombóc-veteményes.
A fáradságos munkával épp végeznek, amikor hirtelen ellepi az egész kertet egy gilisztákra vadászó tyúksereg és egy csapásra hatalmas felfordulást csinálnak. Feltúrják a megművelt földet, kiszedik a frissen ültetett magokat, nem kímélik a húsgombócot sem; Pettson és Findusz pedig bosszankodva próbálja menteni a menthetőt. Az öreg elzárja a bosszantó baromfikat és morgolódva nekilát helyrehozni a károkat.
Ám másnap reggel arra eszmélnek, hogy megint csatatérré vált a kiskert és kiderül más állatok is rájárnak a zöldségesre. Na, ennek már a fele se tréfa! De az igazi bonyodalmak még csak ezután kezdődnek... 

csetepate.jpg

"Az öreg Pettson a veteményeskertben állt, és a tekintetével meg a kezével a talajt vizsgálgatta."

Ha az én kertemben történne ekkora ramazúri, nem hiszem, hogy ennyire nyugodtan tudnám kezelni, mint Pettson. Az öregúr - bár csak egy kicsit morog a történteken -, nem veszekszik, inkább kreatív megoldásokkal áll elő és igyekszik megoldani a helyzetet. Sokat tanulhatunk tőle, nyugodtsága példaértékű. Persze, akinek egy olyan macskája van, mint Findusz, annak mindenre fel kell készülnie és hatalmas türelemmel kell felvérteznie magát. De őket így szeretjük, hiszen nagyszerűen kiegészítik egymást.

Sven Nordqvist maga illusztrálja könyveit, rajzai pedig kivétel nélkül bohókásak és rengeteg mozgást ábrázolnak. Böngészéshez is tökéletes, hiszen a szerző - szokás szerint -, számtalan apróságot, kedves geget elbújtat a képeken. Kedvenceim még mindig a muklák, azok a kis lények, amelyek Pettson otthonában és kertjében is jelen vannak. Ezek vicces, pici lények, akik Findusz mellett mindig ellopják a show-t. A fenti képen is ott vannak, megtalálod őket?

Nem lehet nem szeretni Nordqvist könyveit. Mind különleges és remek a humoruk. Szinte mindig leírom, de úgy érzem, ezek a mesék soha nem fognak kimenni a divatból. Gyerekek és felnőttek évtizedek múltával is örömmel fogják lapozgatni ezeket a köteteket és nagyokat nevetnek majd a két főszereplő kálváriáin. Azt hiszem, nem meglepetés, hogy ez is kedvenc lett!

Vegán "húsgolyó" barnamártással

Mivel Findusz annyira szereti a húsgombócot, hogy még ültetni is képes volt a kiskertben, nem is kérdés, hogy ez készül a könyv mellé. A svéd húsgolyókra, a selymes barnamártásra és a krumplipürére nehéz nemet mondani, de ha húsmentes, vegán változatban kerül a tányérra, hidd el, épp olyan finom.

p1110735_1.jpg

Hozzávalók:
A gombócokhoz:

  • 1/3 bögre olajban eltett szárított paradicsom
  • fél bögre dió
  • 1 és 1/4 bögre búzasikér 
  • 1 bögre főtt lencse (konzerv is tökéletes)
  • 6 ek víz
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek sörélesztő pehely
  • 1 tk fokhagymapor
  • só, bors ízlés szerint
  • szárított oregánó és bazsalikom (opcionális)

Egy konyhai robotgépbe teszem a szárított paradicsomot és a diót. Addig turmixolom, amíg pasztaszerű állagot nem kapok. Ehhez adom az összes többi hozzávalót és addig dolgozom a géppel, amíg egybe nem áll a tészta. Időnként az edény oldaláról leszedem az odatapadt masszát. Kisebb darabokat csípek ki a tésztából és labdacsokat formázok belőle. Kb. 20 db gombóc lesz ebből a mennyiségből.
Egy párolóedényt pár centinyi vízzel töltök. Beleteszek egy párolóbetétet és amikor felforr a víz, belehelyezem a kosárba a gombócokat. Fedő alatt kb. 25-28 percig párolom, félidőben megforgatom a falatokat.
Egy serpenyőbe kevés olajat öntök és magas hőfokon megpirítom a már készre főtt golyókat. Minden oldalát aranybarnára sütöm, rázogatom. Ha kész, tálalásig félreteszem. 
Ha később akarom sütni, egy légmentesen záródó dobozba teszem és 5 napig eláll a hűtőben. A fagyasztást is jól bírja!

 A barnamártáshoz:

  • 1/4 bögre + 1 ek teljes kiőrlésű liszt
  • 1/4 bögre sörélesztő pehely
  • 1,5 tk vöröshagymapor
  • 1 tk fokhagymapor
  • 2 bögre zöldségleves
  • 2 ek szójaszósz
  • só és bors

Egy serpenyőbe öntöm a száraz hozzávalókat és kb. fél percig melegítem közepes hőfokon. Belekeverem a zöldséglevest és a szójaszósz és alaposan összekeverem. Felforralom, majd lejjebb veszem a hőt és alacsony fokozaton addig főzöm, amíg be nem sűrűsödik. Habverővel folyamatosan kevergetem, hogy ne legyen csomós. Ha elérte a mártás a kívánt állagot, ízesítem még, ha kell és még melegen tálalom.

Növényi tejföllel és növényi vajjal habosra kevert főtt krumplival tálalom a golyókat, végül megöntözöm a barnamártással. Ez valami isteni!

ParféTipp: A gombócokat tálalhatod hasábburgonyával és vörösáfonya lekvárral is.

356421015_6452125288157716_4453768917173050381_n.jpg

Sven Nordqvist újabb mesekönyvével indul blogturné! Kedves barátaink, Pettson és Findusz háza táján megint jó nagy felfordulás kerekedik, amikor a páros szeretne zöldségeket ültetni, de valami (vagy valaki) mindig keresztülhúzza a számításaikat. Tartsatok három bloggerünkkel a Csetepaté a kiskertben című kötet turnéján, és nyerjétek meg a General Press Kiadó által felajánlott példányt!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani nyereményjátékunkban a Pettson és Findusz sorozat többi kötete után nyomozunk. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

EGY MACSKÁNAK AZONNAL EL KELL KEZDENIE TORNÁZNI, AHOGY FELÉBRED. KÜLÖNBEN ÚGY ELMEREVEDIK, MINT EGY ÖREGEMBER, ÉS CSAK CSETLIK-BOTLIK JOBBRA-BALRA.

A turné állomásai:
06.26.  Könyv és más
06.28.  KönyvParfé
06.30.  Veronika's Reader Feeder 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr318122594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása