Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Sven Nordqvist: A ​kandúr szülinapi tortája

Findusz palacsintatortája

2023. március 23. - KönyvParfé

4_39.jpgSven Nordqvist egyszer azt mondta az általa kitalált és megrajzolt cicáról, hogy Findusz nagyon hasonlít Harisnyás Pippire. Mindketten egy kicsit neveletlenek és örökmozgók, kíváncsiak, türelmetlenek, túláradó képzelőerővel bírnak, nem szeretik beismerni, ha valamit rosszul csináltak, de nagyon tudnak szeretni és csodálatos lelkük van. Findusz tökéletes társa az öreg Pettsonnak, történeteik pedig nemcsak a kicsik arcára csalnak mosolyt, de a nagyobbaknak is kedvencévé válhat ez a különc páros. Korábban már olvashattál róluk az oldalon, amikor a Pettson horgászni megy című meséről írtam, most viszont A kandúr szülinapi tortája került górcső alá.

Ebben a részben is egy kisebb fennforgásnak lehetünk szemtanúi, noha hőseink egy csendes, békés és nyugodt napot képzeltek el maguknak. Findusz születésnapjára készülnek, idén már harmadszorra, hiszen szülinapokból soha nem elég. Mint mindig, most is a palacsintatorta lenne a nap fő attrakciója, ezért Pettson neki is lát a sütésnek. Vagyis látna, csakhogy elfogyott a liszt! S innentől kezdve elkezdődik egy nagyon fordulatos és egészen abszurd láncmese.
Lisztért célszerű biciklivel menni, mert messze van a bolt, de a kerékpár hátsó gumija leengedett. Sebaj, a műhelyben akadnak szerszámok, gyorsan meg lehet javítani! De mint ahogy sejteni lehet, oda sem egyszerű a bejutás és megint történik valami galiba, mígnem a végén Andersson szomszéd legelőjén kötünk ki, ahol ennek a két jómadárnak egy felbőszült bikával kell megvívnia.
Pettson és Findusz minden helyzetben feltalálja magát és győz a leleményesség. Még szerencse, hogy egyikük sem ismeri azt a kifejezést, hogy lehetetlen! A végére természetesen minden gubanc kisimul és a két kedves szereplő együtt ücsörög a kertben, kávézik, gramofonon hallgatja a bécsi keringőt és jóízűen falatozza a palacsintatortát.11f7fd5fa00501c98effbb0fe88b9566--green-country-kitchen-country-kitchens.jpg

A képen Findusz türelmetlenül várja, hogy végre elkezdődjön a palacsintasütés.

Ez a mese azért tetszett annyira, mert bemutatja a gyerekeknek, hogyan működik a pletyka. A falu lakói azokat a kínos momentumokat látják Pettson és Findusz napjában, amelyek félreérthetőek és azt hihetik, hogy az öregúr szétszórt és egy kicsit talán bolond is. Vagyis nem szabad bedőlni a szóbeszédnek, hiszen az emberek szeretnek beszélni és kibeszélni másokat, ferdíteni a látottakon. Sokszor azt sem tudjuk, mit lehet elhinni és mit nem, ezt pedig már a legkisebbekkel is meg lehet ilyenformában értetni.

Az illusztrációk még mindig elbűvölőek és ötletesek. Fantasztikus a szöveg és a rajz együtt, tökéletesen kiegészítik egymást. Amíg a mese olvasása tart, megannyi mókás részletet fedezhetünk fel a képeken. Hol egy esernyő alá bújó béka, hol egy miniatűr fehér kád az ereszcsatorna kivezetője alatt, hol pedig egy bokrok alatt megbúvó muklaházat figyelhetünk meg.

Sven Nordqvist történeteit szeretem Csukás István Pom Pom sorozatához hasonlítani. Bár stílusukban különbözőek, mégis olyan kortalan mesék ezek, melyeket sok-sok év múltával is olvasni fognak a szülők a gyermekeiknek. Hiszen mindig lehet hozzájuk kötődni, aktuális és mindig meglesz az a bája, mellyel képes behúzni a gyerekeket. Az idős, kissé mogorva öregúr és a macskája kedves mesehősök, olvassátok és szeressétek ti is.

Findusz palacsintatortája

Mi más készülhetne a könyv mellé, mint egy hatalmas palacsintatorta? Vegán formában került az asztalra, hogy azok is tudják fogyasztani, akik tej- és tojásallergiával küzdenek. Nyugi, ez nem von le semmit az értékéből! Mi is pillanatokon belül elpusztítottuk...2_57.jpgA palacsinta hozzávalói:
A palacsintához:

  • 350 g liszt
  • fél csomag vaníliás puding
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 ek cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 1 tk citromlé
  • 1 csipet só
  • 4 dl szénsavas ásványvíz
  • 2,5-3 dl növényi tej
  • olaj a sütéshez

A töltelékhez:

  • növényi tejszínhab
  • eperlekvár
  • friss eper a tetejére

Kimérem a száraz alapanyagokat és összekeverem. A folyékonnyal is ezt teszem, végül a lisztes egyveleghez keverem a hígat. Palacsintasütőt veszek elő és pár csepp olajat hevítek benne. Egy kis merőkanálnyi tésztát öntök a sütőbe és gyorsan eloszlatom rajta a tésztát, hogy egyenletesen elterüljön. Pár perc után megfordítom a palát, majd ha kész, tányérra helyezem és jöhet a következő adag. Egymásra halmozom őket és hagyom kihűlni.

A növényi tejszínt kemény habbá verem. Fogok egy palacsintát, ráhelyezem egy nagy tányérra, megkenem vékonyan eperlekvárral, majd beborítom a következő palával. Ezt megkenem tejszínhabbal, rá megy a következő réteg, amit újra lekvárral kenek meg. Addig rétegezem, amíg a palacsinták el nem fogynak. Az utolsó palacsintát már habbal vonom be és a tetejére friss epret teszek. Azonnal tálalom!

ParféTipp: Próbáld ki a kedvenc gyümölcseiddel és nyugodtan használj más lekvárt. Mogyorókrémmel, de pudinggal is isteni lehet!334134022_986509335645449_516468434146238568_n.jpg

A General Press Kiadó jóvoltából újra megjelenik Sven Nordqvist népszerű Pettson és Findusz sorozatának egy korábbi kötete, A kandúr szülinapi tortája, melyben Pettson bácsi és Findusz egy kalandos tortasütésének történetét ismerhetjük meg. Tarts a Blogturné Klub bloggereivel, és ha szerencsés vagy, a könyv egy példányát meg is nyerheted!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során az egyes állomásokon egy-egy macskafajta fotóját találjátok. A feladat az, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található cica fajtájának nevét. Tartsatok velünk, és nyerjétek meg a General Press Kiadó által felajánlott példányt a könyvből! 
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

300.jpg

A turné állomásai:
03.21.   Veronika's Reader Feeder
03.23.   KönyvParfé
03.25.   Könyv és más

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr4618054354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása