Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Cheryl Strayed: Gyönyörű ​apróságok

Mini amerikai palacsinta

2023. június 04. - KönyvParfé

p1110633.jpg

Emlékszel arra, hogy tinikorunk kedvenc magazinjaiban mindig volt egy rovat olyan fiataloknak, akik valamilyen problémával küzdöttek, de nem találták a megoldást? Lehetett ez párkapcsolati válság, családi probléma vagy gyász, ha levelet írt valaki a szerkesztőségbe, bekerülhetett a lapba és egy szakember ellátta jó tanácsokkal. Cheryl Strayed nemrégiben megjelent könyve olyan emberek leveleit tartalmazza, melyeket akkor kapott, amikor a "Dear Sugar", vagyis "Kedves Cukor" című rovatot írta. A Gyönyörű apróságok tehát nem más, mint olyan levelek és válaszlevelek sokasága, melyekből erőt meríthetünk, együtt érezhetünk a feladókkal vagy csak jót derülhetünk rajtuk.

Cheryl Strayed nevét talán már hallhattad korábban, mégpedig a Vadon című regénye kapcsán, melyből film is készült. Abban a könyvben azt szeretem nagyon, hogy nemcsak egy igazi, de egy belső utazásnak is szemtanúi lehetünk. Az írónő ott kegyetlenül őszintén mesél, lecsupaszítja magát az olvasó előtt, s ugyanez a nyíltság és egyenesség köszön vissza a Gyönyörű apróságokban is. Ez amolyan életvezetési tanácsok gyűjteménye, de mégsem a jól ismert formában, annál sokkal erőteljesebb és empatikusabb.

A kötetet hat nagyobb fejezetre tagolták a beérkező levelek témái szerint, ám ezek a fejezetek mégsem kezelhetőek szoros egységként. Bár a címek azt sugallhatják, hogy van köztük valami tematika, ezeket elég lazán kezelték a szerkesztők. Ez persze nem árt a könyvnek, sőt! Az olvasói levelek előtt még interjúkérdéseket is olvashatunk, melyet Cheryl-nek tettek fel korábban, ezáltal sokkal személyesebbé válik az egész, hiszen nagyon sok mindent megtudhatunk róla, a világlátásáról, a gondolkodásmódjáról, a tapasztalatairól. Strayed igazán nagylelkű, amikor betekintést enged a saját életébe. Bátor, támogató és megértő, ugyanakkor hajlandó feltárni a lelkét egy vadidegennek is. Azt hiszem erre csak nagyon kevesen képesek, kevés ember ennyire őszinte és alázatos.

levelek eléggé változatosak, olvashatunk szerelemmel, párkapcsolati kérdésekkel és szexuális problémákkal kapcsolatosakat, de előtérbe kerül a barátság, a karrier, valamint az önmegvalósítás kérdése is. Ugyanakkor nem szabad azt gondolni, hogy ez egy könnyed olvasmány, ugyanis a fenti témák mellett a családon belüli erőszak és egy gyermek elvesztése is megjelenik. Cheryl pedig maximális odafigyeléssel és empátiával kezeli a legkülönfélébb üzeneteket.

Strayed hihetetlen személyiség, borzasztóan szimpatikus és nagyon együttérző azokkal, akiktől levele érkezett. Válaszait mindig jól átgondolja, talán hagyja pár napig érlelődni is és csak ezután írja le gondolatait. Ekkor viszont beleadja az egész lelkét és egyszeriben elhisszük, hogy van megoldás minden gondunkra, és talán ami a legfontosabb, hogy nem vagyunk egyedül a problémánkkal. Ezekből a válaszokból bárki erőt meríthet.
Örülök, hogy elolvastam a könyvet, mert általa erősebbnek, bátrabbnak és ami a legfontosabb, normálisnak érzem magam. Kicsit helyreállítja az ember önbizalmát, de képes visszaadni az emberekbe vetett hitet is.

Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, de leginkább azoknak, akik épp egy nehéz időszakon mennem keresztül és válaszokat keresnek. De készülj fej, ez egy olyan kötet, melytől szem nem marad szárazon. Cheryl beleérző-képessége és a válaszain átsütő kedvessége és embersége úgy ölel majd át, mint hideg időben egy puha takaró. 

Mini amerikai palacsinta

Hogy miért? A könyv címe miatt valami apró finomságra asszociáltam. Egy falatnyi édességre, amely még szép is. A palacsintát mindenki szereti, ezért kikevertem egy kis adag amerikai palacsinta tésztát, sütésekor pedig az egyfalatos vendégváró finomságok jutottak eszembe. Mindegyik falatkát juharsziruppal locsoltam meg és friss gyümölccsel díszítettem. Málnát, epret és áfonyát használtam, ez utóbbi kifejezetten passzol a könyv borítójához. Csak úgy, mint a felszeletelt eper, mely emlékeztet a borítón megjelenő összevarrt szívhez.p1110623.jpgHozzávalók:

  • 200 g liszt
  • 1 ek sütőpor
  • 1 mk só
  • 1 ek cukor
  • 300 ml tej
  • 1 tojás
  • 50 g olvasztott vaj vagy margarin

A tetejére:

  • juharszirup
  • eper, málna, áfonya
  • szeletelt mandula (opcionális)

Egy nagy tálban összekeverem a lisztet, a sütőport és a sót. Megolvasztom a vajat, hozzáöntöm a liszthez és mehet bele a cukor, a tej és a tojás is. Csomómentesre keverem és akkor jó, ha a hagyományos magyar palacsintához képest sűrűbb tésztát kapnok. Felforrósítok egy tapadásmentes serpenyőt, vékonyan beolajozom és egy kiskanál segítségével 4-5 cm átmérőjű lepényeket halmozok rá. 1-1,5 perc alatt megsütöm az egyik oldalát, amikor buborékok kezdenek jönni a felületén megfordítom, és a másik oldalukat is kb. fél percig sütöm.
Tányérra helyezem a kis korongokat és meglocsolom juharsziruppal. Gyümölcsökkel dekorálom, megszórom szeletelt mandulával és tálalom is.

ParféTipp: Próbáld ki más idény gyümölccsel. Csokiszósszal vagy sós karamellel is megbolondíthatod.349312670_6110644655652126_1887714021033049867_n.jpg

A Gyönyörű apróságok egy szívhez szóló, bensőséges párbeszédeket tartalmazó kötet, melyben a "Dear Sugar"-nak címzett leveleket és Sugar (Cukor), vagyis Cheryl Strayed őszinte és nyers válaszait olvashatjátok.
Tartsatok bloggereinkkel, és ne feledjétek, hogy ha velünk játszotok, akkor a turné végén megnyerhetitek a Helikon kiadó által felajánlott példányt a könyvből!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Úgy gondoltuk, hogy mostani játékunk az írónő életével lesz kapcsolatos! Minden állomáson találtok egy állítást, melyről el kell döntenetek, hogy igaz vagy hamis., és ezt beírni a rafflecopter megfelelő rubrikájába!
(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk ki! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

igaz_vagy_hamis.png

A turné állomásai:
05.26.   Hagyjatok! Olvasok! ∼ borítómustra
05.29.   Könyv és más
06.01.   A Szofisztikált Macska
06.04.   KönyvParfé
06.07.   Hagyjatok! Olvasok!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr2618123472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása