Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Heather Webber: Éjfélkor ​a Fekete Rigó kávézóban

Áfonyás morzsapite

2023. március 19. - KönyvParfé

0_1.jpg

Végy egy családi történetet, adj hozzá jó sok szerethető karaktert és helyezd el őket egy barátságos kisvárosba. Az összetevők között legyen egy hangulatos kávézó is, ahová szívesen térnek be az emberek. Szőjj bele némi családi drámát, majd az érzés kedvéért keverj hozzá egy kevéske szerelemi bájitalt. De tényleg csak egy keveset, hogy ne legyen túlságosan émelyítő! Hintsd meg egy gondolatnyi mágikus realizmussal, végül bújtasd az egészet egy tetszetős ruhába. Valahogy így készülhetett Heather Webber Éjfélkor a Fekete Rigó kávézóban című regénye.

A történet az alabamai Wicklowban játszódik, amely az Egyesült Államok északkeleti részén található. Ez egy kicsi, meghitt városka, ahol mindenki ismer mindenkit. De van valami egészen különleges és egyedi Wicklowban! A Fekete Rigó kávézó melletti eperfák között feketerigók élnek, és csak éjfél és hajnali egy között jelennek meg. Bárki, akinek volt szerencséje meghallani gyönyörű éneküket, soha nem felejti el. Ám van még valami, ami miatt rendszeresen betérnek az emberek a kávézóba! Ez pedig a házi készítésű szederpite, melynek az a legendája, hogy aki fogyaszt belőle, éjszaka találkozik elhunyt szeretteivel, akik üzenetet hagynak neki. Néhány visszatérő vendég lelkének ez megnyugvást jelent, ezért mindennapi rituáléjukká tették a piteevést.
Ebbe a városba érkezik Anne Kate, hogy eltemesse szeretett nagymamáját, Zét. A lány először jár Wicklowban, bár édesanyja itt nőtt fel. Az anyja 17 éves koráig ezen a helyen élt, de megfogadta, hogy soha többé nem tér vissza a városba. Valami tragikus történt a múltban, amelyről nem igazán beszélt a lányának. Csak annyi derült ki, hogy huszonöt évvel ezelőtt egy autóbalesetben meghalt az anyja barátja, aki Anne Kate édesapja volt, a fiú családja pedig őt hibáztatta a történtekért. Anne Kate korábban elvesztette édesanyját is, így egyedül megy vissza a kisvárosba, hogy intézze nagyanyja temetését, átmenetileg gondozza birtokát és eladja a Fekete Rigó kávézót. Nem tervezi a hosszabb maradást, mielőbb vissza szeretne térni Massachusettesbe, hogy befejezze az orvosi egyetemet.
Amikor azonban nyilvánosságra kerül a végrendelet, minden megváltozik. Csak úgy veheti át az örökségét és adhatja el a kávézót, ha legalább hatvan napig beáll a pult mögé és vezeti a helyet. A lány úgy dönt, hogy marad és szembenéz a kíváncsi és tudálékos helyiekkel. Érdeklődéssel figyeli, ahogy beözönlenek a városba a madárlesre érkező turisták, akik próbálják elcsípni a különleges feketerigókat, s mindeközben ahogy telnek a napok és hetek, mindig több és több minden derül ki a családjáról, és a múltjáról.
A történet egy másik fontos szála Natalie Linden Walker életét mutatja be. Férje vízbe fullad és a veszteség után visszatér Wicklowba kislányával Ollie-val. A férfi rengeteg adósságot hagyott maga után, sok mindenben hazudott és a nőnek fogalma sem volt, hogy anyagi problémákkal küzdenek. Átmeneti megoldásként szülei vendégházában húzzák meg magukat és próbálnak talpra állni. Natalie pánikrohamokkal küzd és édesanyjával sem felhőtlen a viszonya. Mivel ismeri a szederpite történetét, arra készül, hogy betér a Fekete Rigó kávézóba, így találkozik Anne Kate-tel és fonódik örökre össze az életük.

Az Éjfélkor a Fekete Rigó kávézóban egy jól megírt regény. Már néhány oldal után körbeölel a történet, mint egy ismerős meleg takaró. Nincsenek benne hatalmas fordulatok és egészen kiszámítható, mégis van benne valami, ami behúzza az olvasót és szeretettel gondol a kisvárosban élő emberekre. Szinte az orrunkban érezzük a frissen sült piték illatát, szánkban az omlós tészta vajas ízét és a fűszerek aromáját.

A szereplők egészen összetettek. Mindenkinek van valami a múltjában, amelyre gyógyírt keres. Súlyos veszteségek érték őket, melyek megváltoztatták életüket, és a gyásztól vagy a csalódásoktól kicsit megkérgesedett a szívük. A veszteségek feldolgozásáról, a bánatról, a szerelemről és a megbocsájtás erejéről szól ez a regény, de leginkább a múlt elengedéséről, mely ha hosszú évekig fogva tartja az embert, hatalmas károkat képes okozni. Anne Kate és Natalie számára fontos lecke, hogy meg kell tanulniuk azt tenni, amely a legjobb nekik és nem mások elvárásai szerint dönteni.

Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik szeretik a családi történeteket, a finom pitéket és a madarakat. Akik már tudják (vagy épp tanulják), hogy mi a megbocsájtás és a család fontossága. Akik szeretik a kotnyeles városi kíváncsiskodókat, a romantikát és a szép pillanatokat. De legfőképpen azoknak, akik szívesen belebújnának ebbe a szeretettel teli hangulatba és nem bánják, ha néha túlcsordul a kedvességtől az emberi szív.

Áfonyás morzsapite

Bár a könyvben szedres pitékről esik szó, nem tudok elmenni csak úgy a borító mellett. Mivel friss szedret még nem lehet kapni, nézd el nekem, hogy áfonyával készítettem el ezt az isteni sütit. Omlós tészta, édes, friss gyümölcs, ropogós morzsa a tetején... mmm... nem is kell ennél jobb léleksimogató. Mindenesetre kipróbálom más gyümölccsel is, hiszen jól áll ennek a pitének a málna, az alma és az eper is.

2_56.jpg

Hozzávalók (2,5 dl-es bögrével mérve):
A tésztához:

  • 2,5 bögre zabpehely
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1,5 bögre teljes kiőrlésű liszt
  • 20 dkg margarin
  • 3/4 bögre nádcukor
  • csipet só

A töltelékhez:

  • 3 bögre friss áfonya
  • 2 ek nádcukor
  • 1/4 bögre víz
  • 4 tk kukoricakeményítő

Egy közepes méretű edényben felforralom a negyedbögrényi vizet, beleöntöm az áfonyát, a nádcukrot és kicsit főzöm. Egy kevés vízzel csomómentesre keverem a keményítőt és hozzáadom az áfonyához. Addig keverem, míg sűrű nem lesz. Leveszem a tűzről és hagyom kihűlni.

Egy nagy tálban összemorzsolom a zabpelyhet a reszelt citromhéjjal, a liszttel, a nádcukorra, a sóval és a margarinnal. A tészta 3/4-ét belenyomkodom egy sütőpapírral bélelt, kisebb méretű tepsibe. Elterítem rajta az áfonyát, majd a maradék tésztát rászórom a tetejére. Kicsit megnyomkodom. 170°C-ra előmelegített sütőbe teszem és 35-40 percig sütöm. Langyosra hűtve szépen szeletelhető.

ParféTipp: A tetejét megszórhatod durvára vagdalt magvakkal. De megbolondíthatod a tölteléket különböző fűszerekkel is (pl. őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg vagy gyömbér).335514867_569190555274721_1948975945270019920_n.jpg

Anne Kate úgy tervezi, hogy csak rövid időre látogat az alabamai kisvárosba, Wicklowba, hogy eltemesse nagymamáját. Ám ahogy elkezd dolgozni a legendás Fekete Rigó kávézóban, nem csupán a helybeliekkel kerül egyre szorosabb kapcsolatba, hanem saját múltjával és családi örökségével is. Ismerjétek meg bloggereinkkel együtt Heather Webber Éjfélkor a Fekete Rigó kávézóban című, érzékeny és varázslatos regényét, és nyerjétek meg a Kossuth Kiadó által felajánlott példányt!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani nyereményjátékunkban híres amerikai kávézókat kerestünk! Minden állomáson találtok egy-egy képet, a ti feladatok pedig az, hogy a kávézó nevét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

335594241_2303726309798526_2569115414933819290_n.jpg

A turné állomásai:
03.17.   Könyv és más
03.19.   KönyvParfé
03.21.   Csak Olvass!
03.23.   Olvasónapló

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr618054320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása