Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Jenny Colgan: Mentsük ​meg a Piciny Csodák Pékségét (Piciny Csodák Péksége 4.)

Bruschetta

2022. szeptember 21. - KönyvParfé

1_1_2.jpg

Hogy miért szeretik annyian Jenny Colgan könyveit? Talán azért mert mindig kapunk belőlük egy kis szelet napsütést, amely mosolyt csal az arcunkra. Nemrégiben megjelent a Piciny Csodák Péksége sorozat utolsó kötete, melynek címe: Mentsük meg a Piciny Csodák Pékségét. Az írónő pedig megint csak elkalauzol bennünket a Cornwall déli részén található barátságos kis faluba, Mount Polbernébe. A régi szereplők maradtak, de a történet most nem kifejezetten rájuk fókuszál, hanem egy fiatal lányra, aki a lelki gyógyulás reményében kibérel a környéken egy házat. Persze vicceS jelenetekből és kalamajkából most sincs hiány, de ezt már megszokhattuk az előző köteteknél is.

Történetünk egyik főszereplője Marisa Rosso, aki szeretett nagyapja halála után nem találja a helyét. Nem érti, hogy olasz családja hogyan tudja folytatni a történtek után az életét, miközben ő sehogyan sem képes túltenni magát a veszteségen. Egyre szorongóbbá válik, kerülni kezdi az embereket és egy idő után úgy dönt, változásra van szüksége. A nyugalom és a gyógyulás reményében költözik el a Cornwall lábánál fekvő PolbEarne-szigetre. De a magány, amelyre oly nagyon vágyott, nem adatik meg neki, ugyanis egy orosz zenetanár lesz a szomszédja, aki nem csak nappal, de éjszakánként is hangosan játszik a zongoráján.
A másik fontos szál a regényben természetes Polly és Huckle, akiket már jól ismerhetünk az előző kötetekből. Még mindig a világítótoronyban laknak, viszont kibővült a család egy rosszcsont ötéves ikerpárral, Avery-vel és Daisyvel. Természetesen kedvenc Kotnyeles lundánk Neil is velük él, és szokásához híven most is mindent megtesz, hogy a figyelem középpontjába kerüljön. Életük csodálatos lehetne, ha nem lennének folyamatosan pénzszűkében. Az sem segít rajtuk, hogy a hektikus időjárás miatt egyre nehezebben jutnak el a turisták Mount Polbearne-be, így a pékség forgalma is jelentősen csökkent, ráadásul Huckle sem tud elég mézet eladni, hogy fedezni tudnák a kiadásaikat. Egy idő után e két szál, vagyis Marisa és Pollyék élete összefonódik, a lányok barátokká válnak és kölcsönösen segítik egymást.

A sorozat harmadik kötete nekem szépen lezártnak tűnt, így kívÁncsi voltam, mi lesz a negyedik, befejező részben. Az a helyzet, hogy kicsit bajban vagyok vele, mert azt hittem, sokkal többet kapok Pollyékból, viszont a fő irányvonal inkább Marisa élete. Ha ezen felül tudunk emelkedni, akkor egy kellemes történetet kapunk, mely a vicces helyzetek mellett sok komoly pillanatokat is tartogat. 

Persze ezek a pillanatok magukkal hozzák a nehéz témákat is. Azt hiszem eddig még nem olvastam olyan chick-litet, ahol az agoRafóbia ennyire előtérbe került volna. Muszáj beszélnünk róla, mert sokkal több embert érint, mint gondolnánk. Marisa retteg a nyílt terektől, a nyilvános helyektől és a tömegtől. Szorongóvá válik, pánikba esik, ha ki kell lépnie a házból, ezért inkább a biztonságot jelentő négy fal között töltené minden idejét. Érdekes statisztika, hogy leggyakrabban a fiatal felnőtteknél jelentkezik ez a betegség, vagyis a 18-35 éves kor között fordul elő leginkább. És félelmetes belegondolni abba is, hogy a nők körében kétszer-háromszor gyakoribb.

A gyászfeldolgozás is fontos szerepet kap a történetben, valamint az idős családtagok, a nagymamák és nagypapák köré vont szeretet. Mert hiába tudjuk, hogy az idősek hatalmas élettapasztalattal Rendelkeznek, testük már nem lesz fiatalabb, így nagyon kell vigyázniuk magukra és nekünk is nagyon kell vigyáznunk rájuk.

Mindezek mellett Colgan elkényezteti az olvasókat a fanyar humorú párbeszédekkel. Marisa és orosz szomszédja, Alekszej jó párost alkotnak, s miután itt is bizonyítást nyer az élet egyik nagy igazsága, miszerint a férfiak szívéhez a gyomrukon keresztül vezet az út, kialakul a kölcsönös szimpátia és a vonzalom. 
Plusz pont, hogy Polly ínycsiklandó péksütijei mellett Marisa főzőtudománya is előtérbe kerül. Megismerkedhetünk az olasz konyha néhány remek fogásával és a lapokon keresztül óhatatlanul átjön a friss bazsalikom és a szarvasgomba markáns illata és a préselt fokhagyma és a valódi olasz olívaolaj orrot csiklandozó aromája. Szóval csak módjával olvasgasd majd, mert könnyen arra eszmélhetsz, hogy a nyitott hűtő előtt állsz és jókora adag szénhidrátot tömsz magadba...

Bruschetta

A Könyvben rengeteg finomabbnál finomabb étellel találkozhatsz. Ínycsiklandó tészták, mennyei paradicsomszószok, pizzák. Akkor mégis miért ez az étel került a könyv mellé? Először is azért, mert szerintem ez az egyik legfinomabb olasz előétel, másodszor pedig azért, mert egy friss és ropogós bagett az alapja. Így a könyv két főszereplője, vagyis Marisa olasz vérmérséklete és Polly csodálatos kenyerei és péksüteményei egyesülnek ezen a tányéron.
3_46.jpgHozzávalók:

  • 6-7 érett, piros paradicsom kisebb kockákra darabolva
  • 2+1 gerezd fokhagyma
  • egy marék bazsalikomlevél vékonyan felcsíkozva
  • olívaolaj
  • balzsamecet
  • só, bOrs
  • vegán parmezán (opcionális)
  • 1 bagett

A bagettet felszeletelem, meglocsolom a szeletek mindkét oldalát egy kevés olívaolajjal, sorba rendezem mindet egy sütőpapírral kibélelt tepsiben és forró sütőbe téve aranybarnára sütöm. Amíg Pirulnak az alapok, addig egy nagyobb tálba beleöntöm a kicsi kockákra feldarabolt paradicsomot, hozzáadok 2 gerezd zúzott fokhagymát, sózom, borsozom, mehet bele egy kevés balzsamecet, olívaolaj és a vékony csíkokra szeletelt bazsalikom. Reszelek bele egy kevés vEgán parmezánt is az íze kedvéért, persze ez opcionális. Összeforgatom az egészet és tálalásig félreteszem.
A megpirult bagett szeleteket a maradék fokhagymával picit átdörzsölöm, tányérokra helyezem és a tetejükre kanalazom a fűszeres paradicsomot. Ízlés szerint megszórom egy kevés bazsalikommal, löttyintek rá az olívaolAjból és a balzsamecetből, majd azonnal tálalom. Mennyei ropogós falatok, melyek frissen, melegen a legfinomabbak.

ParféTipp: Ha szereted, tehetsz egy kisebb fej apróra felkockázott vöröshagymát is a paradicsomhoz.

306400294_5594060237306814_4512919081974305417_n.jpg

Idén nyáron megjelent a Piciny csodák péksége sorozat befejező része a Libri Kiadó gondozásában, így még utoljára lehetőségünk van visszatérni a varázslatos Mount Polbearne-be. Az ismerős szereplők mellett pedig ezúttal új karakterek is feltűnnek, miközben Polly péksége egyre nehezebb helyzetbe kerül,  megismerhetjük Marissa és Alekszej szívmelengető történetét is, mindezt a megszokott humor és ínycsiklandozó ételek társaságában. Tartsatok velünk ti is és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért!

NYEREMÉNYJÁTÉK

A játék során minden állomás bejegyzésében kiemeltünk olyan szavak betűit, amelyek kapcsolódnak a történetünkhöz. A feladat, hogy összeolvassátok a kiemelt betűkből a megfelelő szót/szavakat és beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

A turné állomásai:
09.17.   Betonka szerint a világ...
09.19.   Könyvvilág
09.21.   KönyvParfé
09.23.   Zakkant olvas
09.25.   Amivalentina

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr2517877627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása