Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Keresztesi József - Horváth Ildi: Csücsök, ​avagy a nagy pudinghajsza

Kókuszos chia puding

2020. április 24. - KönyvParfé

kj.jpgA mesékben az a jó, hogy általuk bárhová eljuthatunk, olvasás közben pedig különleges lényekkel találkozhatunk és persze izgalmas kalandokat élhetünk át. Ezeket a fantasztikus helyeket olyan jó lenne igazából is felfedezni! Én szívesen kiruccannék a Négyszögletű Kerek Erdőbe, de meglátogatnám Micimackót és barátait is a Százholdas Pagonyban. Nos, nagyon sok kellemes hely létezik, de ahová most biztosan tennék egy kis kitérőt, az kétségtelenül az egyik legérdekesebb és legédesebb, amellyel eddig találkoztam. Hallottál már Sütiországról? Azt hiszem ennél fenségesebb hely talán nem is igen létezik! Ennek a mesebeli vidéknek Keresztes József a megálmodója, aki egy korántsem veszélytelen kalandra invitálja olvasóit. Történetének címe pedig nem más, mint Csücsök, avagy a nagy pudinghajsza. A kötet 2018-ban jelent meg a Móra Kiadó gondozásában, és még ebben az évben be is zsebelt egy díjat a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum zsűrijétől.

Már a mese elején sejteni, hogy ez bizony nem lesz piskóta!
Tudniillik nagy a bánat Sütiországban, mert Vérpuding elrabolta a királylányt. Jönnek ugyan a lovagok, hogy bizonyítsák erejüket és kitartásukat, de sem a marcona Vadalmatorta, sem a bősz Barátfüle nem tudja kiszabadítani a szépséges Csokisminyont. Búsul is az uralkodó, a nagyhatalmú Császármorzsa, akinek egyetlen reménysugara egy bátor vitéz, aki nem más mint Csücsök, a Hős Kiflivég! Csücsök nem riad meg a veszélyes kalandtól, s útnak indul hű társával a Csárli nevű meggyszemmel, hogy kiszabadítsák a királykisasszonyt.

Nagyvonalakban ennyi, mert nem szeretném elspoilerezni a sztorit, de mindenesetre azt megígérhetem, hogy ez a cirka 96 oldalas verses mese tele van sok-sok szórakoztató fordulattal és természetesen számtalan nyelvi leleménnyel, ezért minden korosztálynak bátran ajánlom.
Fergeteges gyerekkönyv és tuti, hogy ilyen édes és étvágygerjesztő szereplőkkel nem találkoztál még. A névválasztások ötletesek és nagyon viccesek, de vigyázat! A számtalan finomság említésétől nyomban ránk ugrik plusz 10 kilogramm. Mert van itt kérem szépen Puszedli, Zaboskeksz, Pite, Flódni, a hangzatos Gréta Zserbó, de még Möszjó Franciakrémes is.

Úgy látszik, mostanában úton-útfélen Horváth Ildi rajzaiba botlom. Korábban már a Talált szívnél olvashattál róla, pár hete a Károly-kert nyuszijáról írtam, és most is nagyon cuki illusztrációkat készített a hős kiflicsücsökhöz. Szeretem a munkáit, mert végtelenül helyesek a figurái. Már csak arra lennék kíváncsi, hogy miközben rajzolta a finom süteményeket, hányszor kívánta meg az édességeket?

Keresztesi József humora és játékossága egészen frissítő. Az egész könyv gyakorlatilag egy gyerekirodalmi ínyencség, mely nem nélkülözi az abszurd humort sem. Akár azt is mondhatnám, hogy egy hőseposz, csak kapott néhány kanál vaníliasodót és némi gyümölcsöt a tetejére. Ez a tíz felvonásos mese egy csoda. Érdemes nagy mennyiségben fogyasztani és sokszor repetázni belőle!

Kedvenc részem:

De hát Petőfi nem piskóta –
Habár Minyon kisasszonyért,
Ha piskótának szánja sorsa,
Bizonnyal ontott volna vért;
Mert hát a lényeges ügyekben
Se félszeg nem volt, sem ügyetlen.
Ám legyen ennyi most elég:
Hősöm Csücsök, a Kiflivég,
Ki battyog csak, hátán a puttony,
Melyben a Meggyszemet viszi,
Ki épp e percben fejti ki,
Hogy mennyi csapda vár az úton,
De itt van ő, és résen áll –
Minő szerencse, nemdebár…

Kókuszos chia puding

Noha hűsünk kiflivég és nem puding, nekem mindig megjön a gusztusom egy finom pudingra, ha meghallom, vagy meglátom valahol a könyv címét. Így arra gondoltam, bekapcsolódok én is a nagy pudinghajszába, és készítek egy szuperegészséges és roppant egyszerű pudingot. Az eredeti receptet a Cookpadon találtam, de főzés közben egy picit módosítottam. Próbáld ki te is, mert hihetetlenül finom nass!k.jpgHozzávalók:

  • 8 dl kókusztej
  • 10 g kókuszreszelék
  • 80 g chia mag
  • juharszirup ízlés szerint
  • 1 citrom reszelt héja

A tetejére:

  • áfonya, eper és mandulaszeletek

A kókusztejet és a kókuszreszeléket kimérem egy edénybe, összekeverem, és az egészet felforralom. Elég, ha éppen csak forr kezd, lehúzom a tűzről és félreteszem hűlni. 
Ha kész, belereszelem a citrom héját, belecsorgatom a 2-3 evőkanál juharszirupot és hozzáadom a chia magot is. Alaposan összekeverem és hűtőbe téve legalább 4 órát pihentetem. Amikor már jól megszívja magát a chia mag az édes kókuszos lével, poharakba, üvegcsékbe töltöm a "pudingot". A tetejét eperdarabokkal és áfonyával szórom meg, és meghintem némi mandulaszelettel is.

ParféTipp: Próbáld ki más gyümölcsökkel és magvakkal is. Ropogós granolával és zabkeksszel is érdemes kísérletezni.kji.jpgkiiii.jpgki.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr6815565944

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása