Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Alex T. Smith: A ​kisegér, aki elhozta a karácsonyt (Fülöp 1.)

Datolyás karácsonyi golyók

2019. november 23. - KönyvParfé

kiseger_7.jpgMindig is szerettem a telet. Minden évszak gyönyörű, de azt hiszem, a téli hangulatnak nincs párja. Szeretem a hideg és csípős reggeli levegőt, és az sem zavar, hogy ilyenkor korábban sötétedik, mert otthon gyertyát lehet gyújtani, így meghittebbek az esték is. A kipirosodott arcokat és a hideg orrokat sapkával, sállal keretezzük, és alig várjuk, hogy egy rohanós nap végén átmelegedjünk a meleg szobában. Jól esik bebújni a puha takaró alá és forró, fahéjas forrócsokit kortyolgatni, ugye? De a tél nem lehet igazi karácsony nélkül, melyet nem csak a gyerekek, hanem mi, felnőttek is izgatottan várunk.
Bármilyen idegesítő is egy idő után, én mégis szeretem a karácsonyi zenét a rádióban, csakúgy, mint a karácsonyi filmeket, a fenyő illatát, a csillogó díszeket a fán, és persze a karácsonyi süteményeket.
És ahogy beköszönt a december, a kellemes hangulattal máris érezni lehet a karácsony mágiáját is a levegőben. Alex T. Smith A kisegér, aki elhozta a karácsonyt című mesekönyve épp ezt az időszakot öleli fel, és egy adventi nagy utazásra hívja az olvasókat, hogy mindenki kellőképpen felkészüljön az ünnepre.

A szerző neve talán nem ismeretlen, hiszen ő találta ki és rajzolta meg Claude-ot, a kedves, micisapkát viselő kutyát, aki barátjával Bolyhos Zokni urasággal őrült kalandokba keveredik. Ez a szeretnivaló és mókás eb már évek óta azon munkálkodik, hogy belopja magát a kisgyerek szívébe, és az olvasás szeretetére tanítsa őket. Persze Alex T. Smith nem bízott semmit a véletlenre, ugyanis a helyes kutyus helyét most egy ultracuki kisegér vette át.

A könyv főszereplője Fülöp, az utcán élő pici fehér egér, aki a hideg estéken vágyakozva nézi a meleg otthonok kivilágított ablakait. Már mindenhol karácsonyi fények világítanak, sülnek az ünnepi finomságok és az emberek összegyűlnek, hogy együtt legyenek a szeretteikkel. Ám hősünk nem szomorodik el, inkább igyekszik feltalálni magát a nehéz helyzetekben is.
Nos, december 24-ét írunk, és Olivér, a Fenyőgyöngy utcai játékboltos szülők egyetlen fiacskája levelet ír a Mikulásnak. Levelét sietve bedobja a postaládába, de egy szerencsétlen véletlen folytán egy kósza szellő kisodorja a ládából a borítékot. A hihetetlen kaland akkor veszi kezdetét, amikor Fülöp megtalálja a Mikulásnak címzett levelet, és eldönti, eljuttatja a címzetthez az üzenetet. Cseppet sem veszélytelen útja során sok érdekes figurával találkozik, többek között egy tisztaságmániás patkánnyal és egy elkényeztetett sznob macskával.
De Fülöp végig tisztában van küldetése súlyával: mindenki megérdemli, hogy boldog karácsonya legyen, ezért is annyira fontos, hogy megkapja a levelet a Mikulás. 

how-winston-delivered-christmas-header-2_1.jpg

A képen Fülöp, a szupercuki fehér egér

Ezt a kedves kis mesét 24 és fél fejezetben meséli el a szerző, de mégsem ez a könyv igazi különlegessége, hanem a részek közötti receptek, barkácsötletek, csomagolási tippek és érdekességek, melyekkel egy amolyan kézműves adventi naptárrá válik az egész. Ez az ötlettár arra szolgál, hogy még közelebb kerüljünk az ünnephez, és minden nap érezzünk egy cseppnyi karácsonyi varázslatot. 
Az egyszerű kézműves ötleteket természetesen egyedül is elkészíthetik a gyerekek, de azt gondolom, úgy az igazi, ha együtt munkálkodunk velük, hiszen a közösen töltött idő mindenki számára megfizethetetlen.

Apropó, megfizethetetlen! Ez a történet nagyon sok dologra rávilágít, de a legfontosabb, hogy a karácsony nem a boltokban vásárolt ajándékokról szól. És  persze örök tanulság, hogy soha nem vagyunk túl kicsik ahhoz, hogy bátrak legyünk, valamint egy egy önzetlen, kedves gesztussal is örömet okozhatunk a másiknak.

Az illusztrációk hihetetlenül édesek, ráadásul a sok meleg szín és a finom tapintású, minőségi lapok magasabb szintre emelik az olvasás élményét. Alex T. Smith most is bebizonyította, hogy nem csak tehetséges illusztrátor, de nagyon jó mesélő is. Szerethető karaktereket teremtett, akik akarva akaratlanul belopják magukat a szívünkbe. Ám a legjobb az egészben az, hogy minden jó, ha a vége jó, és a jóság és önzetlenség végül elhozza Fülöp számára a boldogságot. 

A könyv a Manó Könyvek gondozásban jelent meg, és Schmiedl Gábor leleményes fordításában olvashatod. Nyugodt szívvel állíthatom, hogy ez a mesekönyv méltó darabja lehet bármelyik családi könyvespolcon, hiszen nemcsak szép és szórakoztató olvasmány, de hasznos és szívmelengető is. 

 Idézet a könyvből:

A FAGYÖNGY UTCAI JÁTÉKBOLT zsúfolt volt és zajos. Pontosan tizenkét perc múlva kellett volna bezárnia az ünnepekre, de az emberek még be-besurrantak az ajtón azt remélve, hogy találnak egy utolsó ajándékot a szeretteiknek, vagy azért, hogy tátott szájjal bámulják a polcokon szép rendben sorakozó temérdek vidám játékot, és megcsodálják a hatalmas babaházat a kirakatban.

Datolyás karácsonyi golyók

Nem volt kérdés, hogy valami finom karácsonyi édességet készítek a könyv mellé. Persze a nagymamák isteni bejglijeit elég nehéz felülmúlni, de nem is ez volt a cél. Most valami egészséges(ebb) nassolnivalóra esett a választásom, mely nemcsak finom, de percek alatt elkészül. A legjobb az egészben mégis az, hogy gyerkőcökkel is kitűnő program az elkészítése, nem beszélve arról, hogy kiváló gasztroajándék lehet belőle!
kiseger_10.jpgHozzávalók:

  • 15 dkg magozott Medjool datolya
  • 5 dkg mandula
  • 5 dkg kesudió
  • 1 csapott ek holland kakaópor
  • 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 10 dkg vegán fehércsoki
  • pár szem apróra darabolt koktélcseresznye

A mandulát és a kesudiót aprítógépbe teszem és ledarálom. Ezután mehet mellé a datolya, a kakaópor és a mézeskalács fűszerkeverék. Egy nagyon sűrű és illatos masszát kell kapok, amiből golyókat formázok. 
A fehércsokit gőz fölött megolvasztom, és egy teáskanál segítségével meglocsolom a megformázott fűszeres golyókat. Mielőtt megdermedne a csoki, megszórom a tetejét aprított koktélcseresznyével, majd fogyasztásig hűtőbe teszem.

ParféTipp: A golyókat megforgathatod kakaóporba vagy darált dióba is.

+1 tipp: Ha teheted, Medjool datolyát használj, mert lágyabb, puhább és édesebb. De ha nem találsz, akkor se ess kétségbe, csak áztasd be a gyümölcsöt 1-2 órát, mielőtt belefognál a golyók készítésébe.
kiseger_8.jpgkiseger_9.jpgkiseger_2.jpgkiseger_6.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr6414307621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása