Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Játék ​és mese – Micimackó

Törökmézes-almás-mascarponés pohárkrém

2023. október 12. - KönyvParfé

1_5_1.jpgA gyerekmesékben általában vannak jó és rossz szereplők, és szinte mindig van valamilyen konfliktus, melyet meg kell oldaniuk és megoldást kell találniuk a mesehősöknek. A Százholdas Pagonyban viszont nem létezik a gonosz, a szereplők szeretik egymást, felköszöntik a másikat szülinapjukon, szívesen időznek egymásnál egy bögre tea vagy egy finom sütemény mellett, és örömmel végzik a kinti munkákat, legyen az falevél sepregetés vagy a répamagok elvetése. Talán ezért bűvöli el újra és újra Micimackó történetei a gyerekeket, és zárják szívükbe a csacsi öreg medvét és hű barátait. Nemrégiben a Kolibri Kiadó gondozásában megjelent egy különleges kötet, mely egy kedves mesén kívül 10 szépen kidolgozott figurát és 1 játékszőnyeget is tartalmaz. A gyerekek így bármikor eljátszhatják a történetet és a bábuk segítségével még több új kalandot találhatnak ki kedvenc szereplőikkel.

Amikor a kezébe veszi az olvasó a kötetet, hamar rájön, hogy ez a kiadvány valahol egy keményfedeles könyv és egy doboz keresztezéséből született. Egy rövid, 11 oldalas kis verses történet bújik meg a masszív lapokon, melyek megidézik a kis olvasók számára E. H. Shepard eredeti rajzait. A mese nagyon aranyos, itt is, mint ahogy megszokhattuk, a barátságon van a hangsúly. Tényleg nyúlfarknyi a sztori, Micimackó napközben végiglátogatja a barátait, majd mikor lemegy a nap, együtt nézik a csillagokat. A terjedelem és a nyelvezet miatt leginkább a 4-7 éves ovis korosztálynak ajánlom ezt a könyvet, a plusz kiegészítők miatt pedig még inkább. 
5_1_2.jpg

Ugyanis a doboz belsejében megbújik a Százholdas Pagony térképe, melyet kihajtva játszószőnyegként használhatunk. Ezen felül tíz figura is helyet kapott mellette, így játszhatnak a gyerekek Micimackóval, Róbert Gidával, Malackával, Fülessel, Tigrissel, Zsebibabával, Bagollyal, Nyuszival és  Kangával. Valamint egy mézes csupor is bekerült a szereplők mellé, hiszen tudjuk, hogy Micimackó mennyire szereti ezt a finomságot. Szépen kidolgozott, részletgazdag és jó minőségű mindegyik figura, jó őket kézbe venni, de akár a könyvespolc díszeivé is válhatnak.

Gyerekként odáig meg vissza lettem volna egy ilyen mesekönyvért, hosszú órákat töltöttem volna a szőnyegen fekve, hogy különféle meséket találjak ki a szereplőkkel. Persze most egy picit lódítottam, ugyanis még felnőtt fejjel is imádom, amikor történeteket találhatok ki és játszhatok. A fantázia világába nem csak a kisgyerekeknek van belépőjegye, szerintem a felnőtteknek is szükségük van arra, hogy bizonyos időközönként "megetessék" a bennük élő gyermeket. Szóval bátran lehet játszani, a kicsikkel együtt meséket kitalálni és elbábozni. 

Egy szó mint száz, azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik kedvelik Micimackó történeteit, valamint azoknak, akik szeretik, ha egy mesekönyv valami pluszt tartalmaz és kreatív.

Törökmézes-almás-mascarponés pohárkrém

Halász Judit is megénekelte, hogy Micimackó, minden medve szereti a mézet, ezért valamilyen mézes finomságot képzeltem el a könyv mellé. Az ősz eljöttével az alma és a fahéj még inkább előtérbe kerül, ezért egy egyszerű pohárkrémet készítettem, melyben a párolt fűszeres alma mellett babapiskóta és lágy mascarpone krém is megjelent. Ezek mellett a ropogós törökméz teszi még különlegesebbé ezt a mennyei édességet.
3_1_1.jpgHozzávalók:
A törökmézhez:

  • 15 dkg cukor
  • 4 dkg méz
  • 6 g szódabikarbóna
  • csipet só

A cukrot és a mézet egy magas falú edénybe öntöm és kevergetés nélkül melegíteni kezdem. Mikor már olvadozni kezd a cukor, beleszórom a sót is. Világosra karamellizálom, majd lehúzom a tűzről és gyorsan hozzákeverem a sütőport. Nem kell megijedni, ilyenkor felhabosodik, de rögtön ki is kell önteni a serpenyőből. Egy sütőpapírral kibélelt tepsibe kanalazom, majd hagyom legalább 1 óráig pihenni. Mikor kihűl, kisebb darabokra töröm és fogyasztható is.

A krémhez:

  • 250 g mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • 3-4 ek porcukor

A tejszínt kemény habbá verem, belekanalazom a porcukrot, majd hozzáadom a mascarponét is. Elektromos habverővel lágy krémmé verem és felhasználásig hűtőbe teszem.

Továbbá:

  • 3 nagy alma
  • őrölt fahéj
  • babapiskóta (minden darabot kb. 4 részre török)

Az almákat megpucolom, kiszedem a magházukat és kisebb kockákra vágom. Egy kisebb edénybe teszem, megszórom fahéjjal és puhára párolom. Tehetsz bele cukrot, de óvatosan, mert a törökméz elég édes, a mascarponés krémbe is került porcukor és a babapiskóta is bőven tartalmaz belőle.

Előveszek 4 poharat. Mindegyikük aljára teszek az összetört babapiskótából. Kanalazok a tetejére a krémből, arra mehet egy kevés párolt alma és némi morzsolt törökméz. Addig rétegezem, míg tele nem lesz a pohár. 2-3 órára a hűtőbe teszem hogy összeérjenek az ízek. Tálaláskor törökmézzel díszítem és jólesően bekanalazom.384308022_6770580569645518_3402146308057288258_n.jpg

Generációk nőttek fel a Százholdas Pagony és Micimackó történetein, legyen szó az eredeti mesekönyvről vagy különféle feldolgozásokról. A Kolibri Kiadó újdonsága, a Játék és mese - Micimackó nem csupán mesekönyv, hanem egyben szuper játék is, így a kisebbek és nagyobbak akár életre is kelthetik a történeteket a játékszőnyeg és a 10 imádnivaló figura segítségével. Tartsatok négy bloggerünkkel, és nyerjétek meg a Kiadó által felajánlott példányt!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani nyereményjátékunkban az eredeti mese és A. A. Milne író áll a középpontban. Minden állomáson találtok egy-egy állítást, nektek pedig el kell dönteni, hogy igaz, vagy hamis.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)mici.png

A turné állomásai:
09.28.  Könyv és más
09.30.  Szembetűnő
10.02.  KönyvParfé
10.04.  Veronika's Reader Feeder
10.12.  KönyvParfé

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr6418223151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása