Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Al Ghaoui Hesna: Holli, ​a hős

Bátorság keksz

2018. október 20. - KönyvParfé

p1070002_1.jpg

Általános iskolás alsó tagozatos kisdiák voltam, amikor a barátnőmmel Nórival készültünk a suli Ki mit tud versenyére. Az énektanárunk arra biztatott bennünket, énekeljünk népdalokat. Persze azonnal ráharaptunk a dologra, bár leginkább az lelkesített bennünket, hogy néha ellóghattunk az utolsó órákról, gyakorlás címszó alatt. Amikor viszont eljött a nagy nap és fel kellett lépnünk a színpadra, totál beparáztam. Remegtem, minden bajom volt, és ahogy a függöny szétnyílt, teljesen levert a víz. Ott ült a közönség, sok ismerős és még több ismeretlen arc meredt ránk, én pedig megkukultam. Nóri elkezdett énekelni, de az én hangom annyira bátortalanná vált, hogy alig hallatszott a mikrofonban. Nem tudom, hogyan csináltam végig azt a néhány percet, csak arra emlékszem, milyen borzalmasan éreztem magam utána. Fogalmam sem volt, hogyan kezeljem a lámpalázam, pedig ha lett volna egy kis versikém, vagy tudok néhány légzőgyakorlatot, talán minden másképpen alakul és nem marad meg rémálomnak ez az egész. Al Ghaoui Hesna Holli, a hős című könyvében arról olvashatunk, hogy a félelem és a lámpaláz néha hasznos. Sőt, a segítségünkre is lehet, ha megtanuljuk kezelni.

Hallottál már a hős kislányról, Holliról? Ő az égadta világon senkitől és semmit sem fél. Hihetetlenül bátor, olyannyira, hogy még az újságok és a televízió is felfigyelt rá! Mindenki csak úgy emlegeti, mint egy különleges teremtést, aki nem riad meg a saját árnyékától és mindenhol helytáll. Nem fél, ha vihar tombol vagy dörög az ég; és egy iskolai szereplést is gond nélkül levezényel. A legmagasabb fák tetejére is felmászik, és még a doktorbácsitól sem retten meg. Sokan azt hiszik, a fekete csillaggal díszített sárga ruhájában rejlik az ereje, az igazi titok azonban....
Na igen, erre sajnos nem tudjuk meg a választ, mert Holli ennél a résznél felriad álmából. A kislány rettenetesen izgul egy iskolai fellépés miatt, olyannyira, hogy még éjszaka is erről álmodik. Azt szeretné, ha olyan erő birtokában lehetne, mely felvértezi a lámpaláz ellen. Ekkor toppan be az életébe Mumus, az apró és barátságos házirém. Ez a kis figura abban próbál segíteni Hollinak, hogy megtanulja a félelmet a saját oldalára állítani. 

Félni nem szégyen, még a felnőttek is szoktak, ezért bárki magára ismerhet, aki beleolvas a könyvbe. A félelem segít abban, hogy ne csináljunk olyan butaságokat, melyek bajba sodorhatnak bennünket. És ahogy Mumus mondja:

Gondolj csak bele, Holli: ha eltűnne az emberekből a félelem, milyen sokan átmennének az úton a száguldozó autók között, és mennyi baleset történne! Hányan nyúlnának be a ketrecekbe az állatkertben, mondjuk, hogy megsimogassák az oroszlánt, nem tartva attól, hogy az beléjük harap!

Mumus, bár kissé didaktikusan, de mégis kedvesen magyarázza el a kislánynak, miért nem kell félni. Holli kicsit megnyugszik, bizalmába fogadja ezt a kis szörnyet, de másnap újra előjön az izgulás és az idegesség. Ki kell lépnie a színpadra, de nem mer kiállni az egész iskola elé. Ekkor Mumus pár praktikus tanáccsal látja el: megtanítja néhány légzőgyakorlatra és még egy bátorságindulót is.hesna-header_20181005.jpg

Al Ghaoui Hesna könyveivel már korábban is szemeztem, de úgy látszik most jött el az idő, hogy olvassak is tőle. Érdekes volt ez a történet, de szerencsére nem annyira ijesztő, hogy majrézzak tőle! :)
Holli okos és helyes kislány, akivel könnyen lehet azonosulni, hiszen a problémáival mindenki szembesült már. Te is és én is izgultunk, szorongtunk már valami miatt, ezért  nem mondanám, hogy ez a történet csak a kicsikhez szól, hiába ők a célközönség. Sok helyen elgondolkodtató, biztosan rengeteg kérdés felmerül majd, ha otthon, közösen olvassátok a gyerekekkel. Rövid mese, de tele van bátorítással. Nagyon szimpatikus, hogy Mumus, aki tanácsokat ad, szintén retteg valamitől.

Hajjajj, de még ki szeretnék térni az illusztrációkra. A borító nagyon tetszik, jó választásnak tartom ezt a sárga színt, így Holli fekete haja és hatalmas szemei még hangsúlyosabbak. A mese egyébként emlékeztetett Kertész Erzsi NEM meséjére, ahol Ádámot egy vicces ufószerű alak próbálja a NEM-et mondás művészetére tanítani. Ez az alak, egy egyszerű kis figura volt, de mégis illett a könyvhöz. Hollinál viszont azt éreztem, ez a csúnyácska Mumus alak nem hozzáad, inkább elvesz az élményből. De ez ne riasszon meg, mert hiánypótló és fontos mondanivalóval bíró könyv, igazán ajánlom mindenkinek. És csak az ne olvassa el, aki sohasem félt!

Bátorság keksz

A könyv mellé készült ételt most a borító és az illusztrációk ihlette. Holli ruhája citromsárga és az elején egy fekete csillag kapott helyet. Kicsit olyan ebben az öltözékben, mint egy szuperhős, már csak a lobogó palást hiányzik hozzá, és talán egy álarc. Arra gondoltam, mivel sok gyerkőc merít majd erőt ebből a bátor kislányból, a bátorságinduló mellé jól eshet nekik egy bátorság keksz is.p1070002_1.jpgHozzávalók:

  • 1 nagy doboz Oreo keksz (Az Oreo Double Creme a legjobb ehhez!)
  • 1 csomag citromsárga színű Candy Melts csokoládépasztilla
  • 1 teáskanál kókuszolaj/étolaj
  • 10 dkg fekete marcipán
  • nyalókapálcika

Tavaly ehető kosárlabdákat készítettem Oreóból, de párszor kettétört a keksz, amikor megpróbáltam beleszúrni a nyalókapálcikákat. Azóta viszont rájöttem, hogy a Double Creme Oreóval könnyebb dolgozni, mert több krém van benne, így a pálcika szépen beleszúrható és nem repeszti  meg a korongot. Na de a lényeg, hogy minden Oreo kekszbe beleszúrok egy-egy nyalókapálcikát, majd gőz fölött megosztom a csokipasztillákat.
Ha nem elég híg, mehet bele egy teáskanál kókuszolaj, de ne több, mert hamar folyós lesz és ha túl sok olaj kerül bele, nem szilárdul meg a máz. Amikor felolvadtak a citromsárga golyócskák, egyesével belemártogatom a kekszeket. Óvatosan dolgozok vele, vigyázva az ujjaimra, mert elég forró a megolvadt pasztilla. Miután mindegyik korong megfürdött a mázban, sütőpapírra helyezem és hagyom megdermedni a tetejüket. A fekete marcipánt vékonyra nyújtom, pici csillagkiszúróval mintákat vágok belőle és a sárga korongok közepére nyomok egyet-egyet. 

ParféTipp: Candy Melts csokoládépasztilla ára kicsit húzós, de már nagyon sokszor jártam úgy a fehércsokival, hogy melegítéskor összecsomósodott, majd használhatatlanná vált. (Sosem tudom belőni az ideális hőmérsékletet, vagy csak rossz minőségű csokit választok. Nem tudom...) Ezzel viszont tényleg könnyen lehet dolgozni és nagyon szép lesz a bevonat. Ha mégsem emellett döntesz és elég bátor vagy, akkor 3 tábla fehércsoki felolvasztását javaslom és színezd citromsárga ételfesték géllel. 
Dekoráláshoz olvasztott tábláscsokit is választhatsz, bár a marcipánnal időt és újabb adag mosogatnivalót spórolsz meg, ami sosem hátrány.

43429743_327206251175911_6177081630792876032_n.jpg

Mindenki fél valamitől, de ez nem mindig rossz, sőt! A félelem erőt és elszántságot is adhat. A Bookline Könyvek gondozásában jelent meg Al Ghaoui Hesna: Holli, a hős című gyermekkönyve, melynek témája a félelem és annak leküzdése. Ha a Blogturné Klub öt bloggerével tartasz, akkor te is többet megtudhatsz arról, milyen módszerek léteznek a lámpaláz, pánik és az izgalom csillapítására. És ahogy megszokhattad, még egy játékon is részt vehetsz, melynek végén tiéd lehet a kiadó által felajánlott három könyv egyike.

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Tudtad, hogy léteznek olyan emberek, akik félnek a lila színtől? Meg olyanok is, akik a savanyú íztől rettegnek. Készülj, mert most furcsa félelmek nyomába eredünk! Minden állomáson találsz egy rövid leírást, neked pedig rá kell jönnöd, milyen fóbiára gondoltunk. A feladatod, hogy helyes választ a Rafflecopter megfelelő sorába írd.
(Figyelem! A kiadó csak Magyarország területére postáz, a nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

Félelem a szájpadlásra feltapadó földimogyorótól.

A turné menete:
10.12.   Sorok között
10.14.   Hagyjatok! Olvasok!
10.16.   Könyv és más
10.18.   Szembetűnő
10.20.   KönyvParfé

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr6314299787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása