Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

J. D. Barrett: Receptek ​újrakezdéshez

Őszibarackos crostata

2018. június 24. - KönyvParfé

barackos_pite.pngÚgy gondolom, azért jó chick litet olvasni, mert pontosan tudod, mire számíthatsz.
Általában adott egy 20-as évei végét, 30-as évei elejét taposó nő. Szinte mindig egy olyan életszakaszban jár, ahol döntenie kell, most hogyan és merre induljon tovább. A hölgy okos, modern, két lábbal áll a földön, ugyanakkor a problémák megoldásakor hajlamos a bénázásra. A történet sokszor humoros, tele van öniróniával, mindemellett olyan fontos témákat érint, mint a család, a karrier, vagy épp a gyereknevelés.
J. D. Barrett Receptek újrakezdéshez című könyve pontosan ilyen - egy kellemes, délutáni kikapcsolódást ad, vicces jeleneteket, mindezt megbolondítva egy kis misztikummal és nem kevés ételrecepttel.

Lucy Muir elhagyja "szupersztár" férjét. Az osztozkodás persze nem egyszerű, hiszen mindketten séfek, és a város egyik legjobb éttermének tulajdonosai.
Lucy jól tette, hogy a sarkára állt, ugyanis amit az ex művelt, az már tényleg tűrhetetlen volt: a férfi folyamatosan megcsalta, borzalmasan viselkedett vele és ellopta a receptjeit.
Hősnőnk éjszakai autókázásokat tesz bánatában, és egy alkalommal Wooloomooloo felé veszi az irányt, ahol rábukkan egy öreg, megüresedett épületre. Ez a hely régen Sydney legdivatosabb éttermének számított, most viszont csak halvány lenyomata egykori önmagának. A lány viszont látja benne a fantáziát és tervezgeti az újranyitást. Amikor első ízben lép a konyhába, felfedez egy piros könyvecskét, melyet a korábbi tulajdonosa, Frankie Summers hagyhatott ott. Rengeteg recept található ebben a noteszben, Lucy nemsoká kipróbál belőle néhányat. Miközben egy nagy adag francia hagymaleves rotyog a tűzhelyen, egyszer csak megjelenik Frankie. A helyzet felettébb bizarr, ugyanis a férfi évek óta halott.
A kezdeti sokk után egyességet kötnek. A férfi segít fellendíteni az üzletet, a lány pedig megpróbálja kinyomozni, ki ölhette meg Frankie-t.
A közös munkának hamar meglesz az eredménye, az ételek isteniek, az étterem tele, a nyomozás halad, csak egy gond van... Lucy és a szenvedélyes, heves természetű és nagy nőcsábász hírében álló Frankie, egyre jobban kötődik egymáshoz. 

Az elbeszélés gyors és nagyon sok minden történik. Az első néhány oldalon annyira, hogy kicsit nehezen tudtam felvenni a ritmust, de aztán kezdtem kibogozni a szálakat.
Érdekes volt számomra ez a szellemes vonal, emlékeztetett a Ghost című filmre, ahol Patrick Swazye és Demi Moore kettőse kalauzol el bennünket egy romantikus-bús világba.
Nagyon érzelmes és kedves regény, egyetlen bajom vele, hogy már-már valószínűtlen a fantáziámnak; ennek ellenére bájos, friss és vicces történet. S talán a megoldandó rejtély is kissé gyengére sikerült, ugyanakkor ezt ellensúlyozza a sok-sok szellemes párbeszéd.

Az írónő egyik szereplőt sem dolgoz ki igazán, mégis nagyon valóságosnak hatnak. Egy csomó  furcsa és szerethető karaktert felvonultat fel; itt van például Lucy flúgos anyja, egy segítőkész legjobb barátnő, egy Bill nevű hajléktalan, és megjelenik Frankie jóképű fia is.

Ez amolyan gasztro regény, s miután a szereplők között több remek szakács is szerepel, bőven akadnak a könyvben étel leírásokat. A sok fogás miatt érdemes tele hassal nekiállni az olvasásnak, különben hamar éhes leszel. De ha mégis megéheznél, ne ess kétségbe, mert a fejezetek között találsz egy-egy receptet, melyeket Lucy előzőleg elkészített. A kötetben található ételek zöme a 70-es és 80-as évekből származnak, a szerző elsősorban francia klasszikusokat vonultat fel.

Az írónő ötletesen párosította a hozzávalókat. Az ízletes ételek mellett hozzáadott egy kis rejtélyt, egy csipet feszültséged és drámát, de szór bele némi romantikát is. Így azok, akik szeretik a nem túl könnyű és nem túl nehéz; a nem túl szirupos és nem túl savanyú; a nem túl humoros és nem túl szomorú történeteket, azoknak tetszeni fog.

De most őszintén, ki ne szeretné a jó ételeket és a romantikát? És ez a könyv mindkét fogalmat egy teljesen új szintre emeli.
Amikor elolvastam a fülszöveget, tudtam, hogy valami kis könnyed olvasmányra számíthatok, noha ebben a csodaszép borító is megerősített. Szeretem az éttermi/főzős témájú könyveket, közel áll hozzám a gasztronómia, ám ez a könyv több volt annál, minthogy egy nőről szól, aki szeret főzni.
A Receptek újrakezdés egy tökéletes nyári olvasmány, különösen azoknak, akik szeretik a finom ételeket. Meglepő, érdekes fordulatokban nincs hiány, és ha végigolvastad, te is rájössz, hogy minden egyes nap egy újrakezdés. J. D. Barrett pedig olyannyira szereti a karaktereit, hogy mindenki kap egy második esélyt... mert mindenki megérdemel egy második esélyt.

Őszibarackos crostata
(őszibarackos rácsos)

A könyv mellé készített étellel könnyű dolgom volt, ugyanis a kötetben szereplő legutolsó receptet választottam. Azért döntöttem emellett, mert ez a pite magában hordozza a nyár összes ízét. Az omlós tészta, és a finom, lédús és illatos barack tökéletes párost alkotnak. Nem is magyarázkodom tovább, csak arra biztatlak, próbáld ki te is!barackos_pite_05.jpgHozzávalók

Tészta
2¾ csésze finomliszt
½ csésze cukor
1½ kávéskanál sütőpor
½ kávéskanál só
1 citrom héja
240 gramm hideg, sózatlan vaj felkockázva
1 egész tojás, plusz egy tojássárgája
1 kávéskanál vaníliakivonat

Töltelék
2 csésze meghámozott, kimagozott és felszeletelt aranylóan friss, lédús őszibarack
½ csésze kristálycukor
2 evőkanál finomliszt

Tetejére
1 tojás
1 evőkanál víz
durva kristálycukor a szóráshoz

Elkészítés
Egy mély tálban keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a sót és a reszelt citromhéjat. A vajdarabokat szórjuk egyenletesen a keverék tetejére, és egy keverőgéppel addig keverjük, míg borsó nagyságú morzsákból álló tésztát nem kapunk. Egy kisebb tálban verjük fel az egész tojást, a sárgáját és a vaníliát, míg sima, homogén masszát nem kapunk.
Öntsük a tojásos masszát a morzsalékos tésztába, és addig keverjük, míg a nedvesség egyenletesen el nem oszlik, és az anyag össze nem áll. Ha a tészta száraznak tűnik, adjunk hozzá 1 evőkanál (vagy amennyi szükséges) hideg vizet.
Borítsuk a tésztát lisztezett gyúródeszkára, és osszuk két részre, az egyik kicsit nagyobb legyen, mint a másik.
Csomagoljuk be egyenként műanyag fóliába, és minimum 45 percre, vagy inkább egy egész éjszakára tegyük a hűtőbe.
A sütőben a sütőrácsot helyezzük az alsó harmad magasságába, és melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A töltelékhez forgassuk bele az őszibarackszeleteket a cukorba és a lisztbe, és az egészet tegyük félre.
Egy tiszta, enyhén lisztezett munkafelületen sodorjunk egy 30 centiméter átmérőjű kört a nagyobbik darab masszából. Óvatosan tekerjük fel a tésztát a sodrófára, és helyezzük egy huszonhat centiméter átmérőjű, eltávolítható fenekű tortasütő fölé. A tésztát tekerjük le a sodrófáról, könnyű mozdulatokkal nyomogassuk el a sütő alján és az oldalán úgy, hogy a sütőforma oldalra tapadó rész körülbelül 2 centiméter magas legyen. Öntsük a barackot a tésztával bélelt sütőbe, és egyenletesen simítsuk el.
A  második darabból sodorjunk egy körülbelül 25 centiméter átmérőjű kört. Egy késsel vágjuk fel 10 darab csíkra, úgy, hogy mindegyik csík körülbelül 1 centiméter széles legyen.
Egymástól egyenletes távolságban rendezzük el a csíkok felét a barackos felületen, majd fordítsunk egy negyedet a sütőformán, és a megmaradt csíkokat úgy rendezzük el, hogy rácsos felületet kapjunk.
Ha egy csík elszakadna, egy csepp vízzel ragasszuk össze. Nyomogassuk a csíkok végét a sütőforma oldalát borító tésztához.
Egy tálban keverjük össze a tojást meg a vizet. Egy kenőecsettel gyengéden kenjük végig a csíkokat a tojásos keverékkel, majd gazdagon szórjuk meg a durva szemcsés kristálycukorral.
Süssük 45 percig, vagy míg aranyszínű nem lesz a tészta. Ekkor helyezzük át egy sütőrácsra, hagyjuk hűlni 10 percig, majd távolítsuk el a sütőforma oldalát, és hagyjuk hűlni a süteményt langyosra vagy szobahőmérsékletűre.
Frissen felvert tejszínhabbal és a síron túl is tartó boldogság ígéretével tálaljuk.34688243_608371539526529_4222320780341411840_n.jpgA Libri Kiadó új chick lit története Sydneybe kalauzol el minket, ahol a gasztronómia és a vendéglátás világában merülhetünk el... és a meglepetésekében, mert a történet váratlan fordulatokban is bővelkedik. 

NYEREMÉNYJÁTÉK!

A történet hősnője saját vendéglőt nyit, ezért játékunkkal mi is vendéglőbe megyünk. A turné minden állomásán a nemzetközi konyha egy-egy ismert remekének fotóját láthatjátok, a feladat pedig az, hogy az illető fogás nevét a Rafflecopter megfelelő dobozába írjátok.
(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.)suti.jpg

A turné állomásai:
06.22.    Betonka szerint a világ...
06.24.    KönyvParfé
06.26.    Olvasónapló
06.28.    Könyvvilág
06.30.    Szembetűnő

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr714041152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása