Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

David Baddiel: Tökéletes ​szülő kerestetik

James Bond partifalatok

2017. július 25. - KönyvParfé

james_bond.jpgMég akkor is, ha nem akarjuk bevallani, mindannyiunknak volt olyan korszak az életében, amikor azt kívántuk, bárcsak máshová születtünk volna. Az én szüleim is utálatosak voltak, ezt akkor éreztem leginkább, amikor elküldtek az esti mese után aludni, vagy arra kényszerítettek, hogy szakadó hóesésben viseljem a kötött sapkám és a kétujjas kesztyűm. Ó, hogy mennyire utáltam ezeket hordani! Arra vártam, hogy végre felnőtt lehessek, és azt csinálhassak, amit én akarok. David Baddiel Tökéletes szülő kerestetik című ifjúsági regénye arra keresi a választ, milyennek kell lennie a megfelelő anyának és apának. Egyáltalán létezik tökéletes szülő?

A kilenc éves Barry Bennett világéletében utálta, hogy a Barrynek hívják. Az összes barátjának olyan menő neve van, mint mondjuk Lukas, Jake vagy Taj, csak ő kapott ilyen dögunalmasat. Ezt a sérelmet is felírta a tíz pontból álló listájára, amelyen azokat a dolgokat szedte össze, amit leginkább utál a szüleiben.
Felrója még, hogy:

  • unalmasak,
  • állandóan fáradtak,
  • szigorúak,
  • nem hagyják videojátékozni,
  • nem vesznek neki videojátékot,
  • sokszor elhanyagolják,
  • nem híresek és nem elbűvölőek,
  • szegények,
  • és soha, de soha nem tartanak neki igazán klassz születésnapot.

A gyerekek néha úgy érzik, jobb lenne lecserélni a szülőket egy újra, jobbra, menőbbre. Persze egy idő után talán kényelmetlenül érzik magukat ezektől a gondolatoktól és előbb-utóbb elfelejtődnek, de mi van akkor, ha nem sikerül kiverni a fejükből ezeket a kósza gondolatokat?
Barrynél egy este elpattan a cérna és beolvas a szüleinek.
Éjszaka dohogva, sértődötten fekszik az ágyában, amikor háromszor kiejt a száján egy kívánságot:

Bárcsak jobb szüleim lennének!

Ezt annyira őszintén sikerül kimondania, hogy a szoba falai beleremegnek, majd pár pillanat múlva egy mozgólépcsőn találja magát. Felérve egy Londonhoz hasonló városba ér, melyet Youngdonnak hívnak. Ez egy egészen elképesztő hely, ugyanis gyerekek irányítják, és működik itt egy Szüki nevű különleges intézmény is. A felnőttek versengenek a gyerekekért és mindegyikük azért könyörög, hogy valamelyik kiskorú őket válassza. A SZÜKI, vagyis a Szülő Közvetítő Iroda biztosít lehetőséget a válogatásra, és Barrynek is lehetősége nyílik öt nap alatt öt családot kipróbálnia. De csak öt napja van, utána tíz éves lesz, és ha addig nem sikerül megtalálnia a tökéletes szülőket, valami történni fog vele.
Az idő rövid és részt kell vennie öt frenetikus születésnapi partin is - ez lett Barry kívánsága a próba szülőktől. De a fiú hamar rájön, hogy a választott családok nem mindig olyanok, mint amilyennek elsőre gondolta, az idő pedig vészesen fogy, neki pedig muszáj megtalálni a megfelelőeket, különben…

Az elején számomra nehezen indult be a történet, főszereplőnket nem igazán sikerült megkedvelnem. Barry hisztis és nagyon öntörvényű gyerek, akinek egyáltalán nem ártott a leckéztetés. De a sok jó ötlet, és a fejezetről fejezetre kialakuló helyzetek végül teljesen beszippantottak, ugyanis érdekes megoldásokból, és vicces jelenetekből nincs hiány. Szerettem, hogy rávilágít néhány dologra, többek között arra, hogy szülőnek lenni nem is olyan könnyű feladat, és a legfontosabbra… vigyázz, mit kívánsz, mert a végén még teljesülhet!
A történet végére Barry sokat tanul az életről, az elvárásokról, a szülőségről és persze magáról.

A remek megoldások közé sorolnám a két világot, melyek oly sok mindenben hasonlítanak egymásra és ugyanannyira különböznek is. Egy „másik” Londonban járunk, az elnevezések erre engednek következtetni. Csak néhány nevezetesség, a teljesség igénye nélkül: Little Ben (Big Ben), Potato Modern (Tate Modern), Üveggolyók Diadalíve (Marble Arche), Budi híd (Waterloo Bridge). Vicces, nem igaz?

Kicsit olyan érzésem volt, mintha Dickens Karácsonyi énekét olvasnám, és minden fejezetben megjelennének a karácsonyi szellemek. A nyelvezete kifejezetten könnyed, a nyelvi poénok szerintem remekül működnek benne. A történet kissé kiszámítható, igaz engem ez egy csöppet sem szokott zavarni. Felnőttként sok részt megmosolyogtam, szerettem az elrejtett, finom utalásokat.

A kötetet Jim Field illusztrációi színesítik, ezek egyszerűen szenzációsak. Engem azonnal megvettek kilóra. Kifejezetten passzol a történethez, kicsit túlhangsúlyozottak ezek a fekete-fehér rajzok, ezzel is erősítve a könyvbéli furcsaságokat. Aprólékos, szép, igényes munka mindegyik, szívesen nézegettem őket.

Szerintem ez a könyv minden korosztály számára ideális, a legfiatalabb olvasóktól a felnőttekig jó kis kikapcsolódást ígér. Azt hiszem, a gyerekek nagyon viccesnek fogják tartani, és sok közös vonást vélnek majd felfedezni a főszereplő srácban.

James Bond partifalatok

Barry Bennett úgy gondja, most, hogy hamarosan 10 éves lesz, kijár neki egy igazán klassz szülinapi parti. Lionel Messi mellett a másik nagy példaképe James Bond. Az összes Bond filmet látta már, és szerinte a menőség netovábbja, ha valaki titkos ügynök és különböző kémcuccokat használhat a bevetéseken. A barátainak fantasztikus partit rendeztek a szülei, Barry is azért nyaggatja az anyukáját és az apukáját, hogy emlékezetes bulit szervezzenek a számára. Szerinte a legmegfelelőbb egy James Bond parti lenne, ahol természetesen szuper ajándékokat kapna, emellett mindenki alkalomhoz illően, elegánsan jelenne meg. Naná, hiszen ez egy James Bond parti, nem igaz? 
Bár én nem kerültem fel a vendéglistára, elgondolkodtam, vajon milyen ételt készítenék a bulira. Partifalatkákat álmodtam hozzá, de csupa olyan összetevőket használva, amelyeket szeretnek a gyerekek (is). A sajt és a sós keksz igazi jolly joker, de ha már egy kiöltözős partiról van szó, adjuk meg a módját, ugye? Így került a medvesajtra csokornyakkendő.james_boond_02_1.jpgHozzávalók:

  • 1 csomag nagyobb méretű sós keksz
  • néhány szem olívabogyó
  • Medve sajt

Tányérra helyezem a sós kekszeket. Kicsomagolom a sajtokat és minden kekszre teszek egyet. A fekete olívabogyóból háromszögeket mintázok, kettőt összeérintve kapom meg a csokornyakkendőt. A gombokat szívószállal szúrom ki az olívából, ezekből három-három kerül a sajtokra. Gyakorlatilag kész is van a jópofa James Bond partifalatka!

ParféTipp: Még dekoratívabbá varázsolhatod az asztalt, ha piros terítőre vagy szalvétára helyezed. A terítéket egy kevés csillámporral is megszórhatod!

+1 tipp: Felnőtteknek pezsgőt, gyerekeknek gyerekpezsgőt kínálj mellé!
20106640_10155529803434812_1043074632139063462_n.jpgA Manó Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent David Baddiel Tökéletes szülő kerestetik című gyermekkönyve, amelyben egy Barry Bannett nevű fiú arra keresi a választ, milyennek kell lennie a normális szülőnek. Ha te is szeretnéd megtudni, tarts velünk június 17 és 21 között a három állomásos turnén. Sőt ha velünk játszol és szerencsés vagy, megnyerheted a kiadó által felajánlott példányt.

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Barry Bannett minden vágya, hogy születésnapjának témája a James Bond filmek köré épüljön és menő kémcuccokat kapjon. Mostani játékunk során mi is a 007-es ügynök nyomába eredünk. Filmvásznon már többen megszemélyesítették, neked pedig nincs más dolgod, mint kitalálni az állomásokon szereplő képek alapján, melyik híres színészre gondoltunk. Jó szórakozást!
(Figyelem! A beírt válaszokon nem áll módunkban javítani és a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő levélre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz!) ebcce22e38ebd77c069e86df2d9a0506.jpg

A turné állomásai:
07.21.    Deszy könyvajánlója
07.23.    Olvasónapló
07.25.    KönyvParfé

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr3312661129

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása