Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

M. Kácsor Zoltán - Kecskés Judit: Utazás ​Dínómdánomba

Dinnyefej dínó

2017. július 21. - KönyvParfé

utazas_dinomdanomba.jpgMondhatnak bármit az archeológusok, a dinoszauruszok soha nem fognak kihalni. Legalábbis képletesen. Szerintem mindig lesz dínó-láz, hiszen a gyerekek imádják ezeket a félelmetes, hegyes fogú őshüllőket, és valljuk be, mi felnőttek is néha elmélázunk azon, milyenek lehettek az ősidőkben ezek a hatalmas állatok. Csakúgy, mint a mesékben, egész estés filmekben is sokszor találkozhatunk velük; talán a leghíresebb mozifilm ezek között a Spielberg rendezésében készült Jurassic Park. Ebben hátborzongató, vérszomjas lényeknek ábrázolják őket, én mégis inkább úgy szeretném elképzelni a dínókat, mint ahogy M. Kácsor Zoltán Utazás Dínómdánomba című őslényes kalandregényében megjelennek. A Zabaszaurusz-sorozat első részéből megtudhatjuk, milyen jámborak és szelídek tudnak lenni ezek a félelmetesnek tűnő fenevadak.

A történet egyik főszereplője Rilex, a tirex, aki egy nagyon barátságos, nyugodt és optimista dinoszaurusz, ám mégsem nevezhető átlagos tirannoszaurusz rexnek, ugyanis leginkább növényeket eszik. Ha hiszed, ha nem, még kertje is van, ahol megtermeli magának a finom, érett, lédús gyümölcsöket. Van társa is, egy Kunyi nevű kis keselyű, aki a szájában lakik. Kunyi azért költözött be oda, mert úgy gondolta, a tirexek rengeteg húst fogyasztanak, így egy-egy húslakoma után neki is marad bőven étel, melyet Rilex fogai közül kicsipegethet. Pech, hogy sikerült kifognia az egyetlen gyümölcskedvelő tirexet a világon, nem? A kényelmes szállását mégsem hagyta el, és próbálta beérni a döghússal, szőlővel, almával meg mogyoróval, igaz nemtetszésének folyamatosan hangot ad.

Rilex a légynek sem tudna ártani, félelmetes külseje miatt mégis mindenki retteg tőle és nem beszélget vele senki. Annyira szeretne barátokat, hogy még a fogai közül is kihúz néhányat, hogy kevésbé legyen marcona ábrázatú, de azok egy idő után mindig visszanőnek. Ám hamarosan felbukkan egy keservesen zokogó velociraptor, akinek fájnak a fogai. A mi békés és jószívű tirannoszauruszunk segítség gyanánt ki is húzza az összeset, amin lyukat lát... A végeredmény pedig egy két foggal rendelkező dínó lesz, aki így nem tud többé vadászni, rendesen enni és még normálisan beszélni sem. Mekkora mázli, hogy létezik egy hely, ahol ezt rendbe tudja hozni a szakavatott Fogkopács! Ők hárman, a tirex, a keselyű és Barmol a raptor útra kelnek, hogy eljussanak Dínómdánomba, melyet a dínók paradicsomának is neveznek és ahol Rilex kitanulhatja a fogász mesterséget és talán barátokra lelhet. De az út veszélyes és kalandos, rengeteg próbatételt és nehézséget kell leküzdeniük, míg odaérnek.

A történet fordulatos és vicces, mindig történik valami izgalmas, így nem lankad az olvasó figyelme egy percre sem. Közben persze tanít is, de nem szájbarágósan, és amit a leginkább szerettem, hogy a társaság a végére összekovácsolódik és barátokká válnak.

Nagyon tetszettek az egyes állomások, ahol hőseink egy hosszabb vagy rövidebb idegig időznek. Így legalább megismerhettem a gallimimuszokat, akik a világ leggyorsabb dinoszauruszai, és találkozhattam Leiszút Feliszúttal, a selypítős sárkánnyal. Bár mindegyik szereplő más-más karakter, mégsem tudnék kedvencet választani közülük. Szerettem, Rilex nyugodtságát, Kunyi zsörtölődését, és (ha nem is szép dolog) jókat mosolyogtam Barmol szerencsétlenségén is. Talán csak Kárót, a rosszindulatú Varjút nem sikerült megkedvelnem.

A helyszínek nevei szintén ötletesek, ezeken somolyogtam a legtöbbet. Eljutottunk az Áldozatok völgyén keresztül egy sárkánybarlangba, majd a pattogatottkukorica-mezőkre és a Halászlé-tó táján is időztünk egy keveset, ahol a Tejút és a Vajút összetalálkozik. Zseniális, nem? Kész Kánaán azoknak, akik szeretik a hasukat, és a gyerekek a sok-sok zöldség és gyümölcs említésére talán szívesebben látják az egészségesebb ételeket a tányérjukon.
Persze a hangzatos nevek nem elegendőek, a történetnek olvasmányosnak, szerethetőnek kell lennie, ez pedig itt több mint rendben van. 

A kiadványban szereplő illusztrációkról is muszáj említést tennem, ugyanis Kecskés Judit a Mesélő Budapest után most megint valami fantasztikusat alkotott. Már a borító látványa azt sugallja, hogy muszáj kézbe venni a könyvet, és miután belelapoztam, tényleg sikerült elvarázsolni. A benne szereplő képek engem a Disney mesevilágra emlékeztetnek, egészen elképesztő vizuális élmény a történet mellé.

Ajánlom a könyvet minden dínókedvelő gyereknek, bár a dinoszauruszok soha nem mennek ki a divatból, így a felnőttek is nyugodtan kézbe vehetik!

Dinnyefej dínó

Az egyik főszereplőnk egy vegetáriánus dinoszaurusz, és miután itt a dinnyeszezon, gondoltam miért ne készíthetnék egy dínót dinnyéből?

dino_06.jpgHozzávalók:
  • egy nagy görögdinnye
  • a belsejébe felkockázott gyümölcsök (ízlés szerint)
  • ceruza
  • éles kés

Kiválasztok egy szép nagy és egészséges dinnyét, lehetőleg olyat, ami oválisabb. Először ceruzával berajzolom a szájat, majd a fogakat. Figyelek arra, hogy legyen azért hely az alsó és a felső fogaknál, ugyanis ide majd be kell nyúlnom később, hogy kiszedjem a dinnye belsejét. Egy éles késsel nekiesek és belevágok a fogak mentén. A hegyes háromszögekről ugyancsak óvatosan lehántom a sötétzöld kérget, vigyázva arra, hogy ne szaladjak túl a vonalnál. Berajzolom a szemet és a szájat is. Szabad kézzel először nem sikerült a gömbölyű felületre szabályos köröket rajzolnom, így ehhez néhány, lakásban fellelhető dolgot hívtam segítségül. A szemhez egy sótartót, az orrhoz és a szemgolyóhoz egy-egy körömlakk kupakot használtam, persze bármi jó, amit megfelelő méretűnek ítélsz. Megint óvatosan leszedem a szemeknél a sötétzöld kemény részt, vigyázva a szemgolyóra, hogy ne fusson bele a késem. Így járok el az orrlyukakkal is, végül a szemek és orrok között kikanyarítok három hosszabb ívet, hogy úgy nézzen ki mintha egy kicsit ráncos lenne a fej.
A fogak között egy kanállal kikaparom a dinnye belsejét. Kiszedem belőle a magokat, felkockázom és visszahelyezem a dínó szájába. Mehet még mellé szőlő, barack, eper vagy bármilyen idénygyümölcs. Tányérra teszem és mehet is az asztalra. Biztos vagyok benne, hogy a teríték dísze lesz.1amdwlc.pngA Kolibri Kiadónál megjelent M. Kácsor Zoltán Utazás Dínómdánomba c. mesekönyve, mely a dinoszauruszok világába kalauzolja olvasóját. Ennek örömére a Blogturné Klub három tagja bemutatja a világ legbékésebb T-Rexének és barátainak izgalmas utazását.
Tartsatok velünk, ismerjétek meg ezeket a mókás dínókat, az Áldozatok völgyét, és vessetek egy pillantást a földi paradicsomukra, amit pattogatottkukorica-mezők tarkítanak.

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Mostani játékunkhoz ásót, vésőt, ecsetet ragadtunk, és kiástunk néhány dinoszaurusz csontot számotokra. Nektek nincs más dolgotok, mint a csontvázak alapján kitalálni, melyik blogger milyen fajta dínót talált.
Ha mind a három állomást teljesítitek, tiétek lehet a kiadó által felajánlott három nyereménykönyv egyike.
(Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz, a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a kiküldött értesítőre, ellenkező esetben újat sorsolunk.)landscape-1428357962-amnh-apatosaurus.jpg

A turné állomásai:
07.13.   Deszy könyvajánlója
07.16.   Dreamworld
07.19.   KönyvParfé

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr8012661063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása