Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Sarah Dessen: Tökéletes

Tökéletes gofri, tejszínes mascarpone krémmel

2016. július 22. - KönyvParfé

gofri_07_1.jpgMár nem nagyon emlékszem, hogyan került hozzánk ez a könyv. Talán ajándékba kaptuk, vagy egy akcióban megvásároltuk? Magamtól valószínűleg nem veszem meg, a borítóját elnézve sokáig azt hittem, ez nem az én műfajom. Az biztos, hogy egy ideig csak a polcon figyelt, egyszer mégis leemeltem, gondoltam elütöm a délutánt, és ez tökéletes lesz a hétvégi kertben olvasáshoz. Vannak olyan könyvek, melyek pont jókor kapnak el és rögtön tudom, ez kedvenc lesz. Ennél már az első oldalak után tudtam, hogy nekem íródott, mert azonnal sikerült azonosulnom a főszereplővel és a témát épp aktuálisnak éreztem. Az első találkozásunk óta eltelt néhány év, az otthoni példányt rongyossá lapoztam, ezért megvettem az újabb kiadást is. Sarah Dessen Tökéletes című könyve szerintem az egyik legjobb ifjúsági regény, amit valaha olvastam. Az egyik kedvenc írónőm, mert mindig remek karaktereket alkot, és a hétköznapi szereplők és élethelyzetek mellett képes megfogni az olvasó figyelmét. Minden könyvében érint egy súlyos problémát, melyhez őszintén és különleges módon nyúl. A héten hozott regény sem kivétel.

A történet főszereplője Macy, aki fiatal, szép és rettenetesen önbizalomhiányos lány. Ezt úgy próbálja kompenzálni, hogy a tökéletességre törekszik. Tökéletes megjelenés, tökéletes eredmények az iskolában, a tökéletes család és élet látszata.
Macy szemében Jason maga a tökéletesség, így amikor járni kezdenek, a kissé zárkózott és maximalista lány biztonságban érzi magát. A fiú mindenben nagyon precíz, még a kapcsolatukban is. Nem engedi, hogy az érzelmek eluralkodjanak rajta, a kézfogás és a "szeretlek" kimondása is már-már tabu. 
Macy nemrég vesztette el az apukáját, akivel nagyon szoros volt a kapcsolata. A gyász feldolgozása nem könnyű, önmagát hibáztatja apja haláláért. Egy véletlen folytán találkozik össze nyáron a Wish partiszervíz fiatal munkatársaival. Egytől egyig fura figurák, és ez a színes, zilált, de nagyon kedves társaság teljesen kiszakítja a lányt eddigi életéből. Új barátokat talál és egy új szerelem is képbe kerül. Wesszel végre önmaga lehet, nem kell megjátszani magát és a lány kezdi átértékelni addigi életét és feldolgozni apja halálát.

Mindenki vesztette már el szerettét, ez a könyv engem egy ilyen nehéz időszakban talált meg. Ki-ki másképp dolgozza fel a gyászt, és a regényben szépen jól érzékelteti az írónő, az emberek hogyan kezelik, vagy éppen nem kezelik ezt. A halál feldolgozása mellett az elfogadás és a tökéletességre törekvés kérdése szintén fajsúlyos. A témák komolyak, mégis tele van humorral, olvasás közben sokszor megnevettet.
Macy próbál megfelelni mindenkinek, kiváltképp az anyjának, aki sokszor nagyon földhözragadt. Az anya nem szívesen látja az új barátait, így amikor a lány a védelmükre kel és ellene fordul, kiáll önmagáért is.

Nincs a könyvben természetfeletti szál, sem csöpögős szerelmi jelenetek, ennek ellenére képes elvarázsolni, mert annyira hétköznapi, hogy elhiszed, ez akár veled is megtörténhet.  Dessen ért a fiatalok nyelvén, remekül ír hozzájuk. A szereplői jól kidolgozottak és a történetek realisták és hiába ír a hétköznapi életről és problémákról, ezt annyira lehengerlően teszi, hogy képtelenség nem kedvelni. Könyveiből Magyarországon eddig csak ötöt fordítottak le, a Tökéletes a Könyvmolyképző gondozásában és Bosnyák Viktória fordításában jelent meg. 

Kedvenc idézetek

− Figyu! Mindketten tudjuk Macy, hogy az élet rövid. Túl rövid ahhoz, hogy egyetlen másodpercig is olyasvalakire pazarold, aki nem becsül meg, nem értékel.
− Múltkor azt mondtad, hosszú az élet – vágtam vissza. – Most akkor melyik? 
− Mindkettő – vont vállat Kristy. – Minden attól függ, hogy mit választasz, hogyan éled. Tulajdonképpen állandóan változik. 
− Semmi sem lehet egyszerre két ellentétes dolog – mondtam. – Az lehetetlen. 
− Nem lehetetlen – felelte és megszorította a kezemet.

Az az igazság, hogy semmi se garantált. Ezt legalább olyan jól tudod, mint bárki más. Úgyhogy ne félj! Élj! Szükség van néha egy kis zűrzavarra. Különben nem élvezed igazán, ha jól mennek a dolgok.

Jó, ha van az embernek választása, még akkor is, ha nem tud élni vele.

Az az igazság, hogy semmi se garantált. Ezt legalább olyan jól tudod, mint bárki más. Úgyhogy ne félj! Élj!

Tökéletes gofri, tejszínes mascarpone krémmel

Macy és Wes szeretnek a Gofrivilágba járni. Egyrészt mert ott istenien készítik ezt az ételt, másrészt mert ez egy tökéletes hétvégi reggeli. Szeretnek korán érkezni, amikor még alig vannak emberek, de a helyiséget már bejárja a sülő édes tészta, a juharszirup és a sercegő szalonna illata. Ehhez a könyvhöz szerintem nagyon passzol a gofri, és megtaláltam a tökéletes receptet is! Nem saját, egy az egyben ApróSéf oldaláról csentem, mert ez eddig a legjobb, amit itthon készítettem, és ha pontosan betartod az arányokat, biztosan nem fogsz csalódni. Az oldalra kattintva képekkel és videóval is végigkövetheted az elkészítését.
A tetejére tejszínes mascarpone krémet kentem és bőven megszórtam színes szórócukorral, mert számomra így a tökéletes!gofri_10_1.jpgHozzávalók:
A gofrihoz:

  • 2 db tojás
  • 30 dkg liszt
  • 370 ml tej
  • 60 ml étolaj
  • 65 g cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 3 g só

A tejszínes mascarponéhoz:

  • 250 g mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • 2-3 evőkanál porcukor
  • színes szórócukor

A tésztához habosra keverem a tojásokat, majd beledolgozom az előzőleg kimért alapanyagokat és csomómentesre keverem. A gofrisütőt felmelegítem, kikenem egy kevés olajjal, és merőkanállal szedek a masszából. Szépen elegyengetem benne és 4-5 perc alatt készre sütöm. Minden egyes sütés előtt kiolajozom a formát, nehogy beleragadjon a tészta!

A tetejére most mascarponés krém került, melyet a következőképpen készítek. A hideg tejszínt kemény habbá verem, beledolgozom a porcukrot, végül hozzáadom a mascarponét is. Már mehet is a langyos gofrikra, a tetejét színes cukorkával szórom meg. Tényleg tökéletes!gofri_14_1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr28887114

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Horváth Orsolya 2016.08.04. 12:03:35

A könyv a kedvencem, a gofrit pedig még ma kipróbálom! :) Nagyon jól néz ki.

KönyvParfé 2016.08.04. 12:09:31

@Horváth Orsolya: Köszi! :) A gofrik nevében is. :) Úgy látom, hasonló könyveket szeretünk, majd megnézem a kedvenc könyveidet a molyon, hátha találok köztük olyanokat, melyeket még nem olvastam. :)
süti beállítások módosítása