Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Vig Balázs - Radnóti Blanka: Puszirablók

Szeretke hercegnő puszidlije

2016. január 05. - KönyvParfé

puszirablok_1.jpgTudjuk, hogy van szenvedélyes csók,  búcsúcsók,  nyálas csók, forró csók, meg a cuppogós. De mi a helyzet a puszikkal? Van homlokpuszi, horzsolásrahogygyorsangyógyuljonpuszi, jóéjtpuszi, békítősengesztelőspuszi, megbocsájtokpuszi, piszézés és még sorolhatnám. Egy viszont biztos! Puszikra szükség van! A gyerekeknek pedig muszáj kapniuk ebből minél többet és a jóéjtpuszik különleges jelentőséggel bírnak. Bizony ettől lesz szép és nyugodt az álom! De mi történik, ha valami miatt mégis kimarad az esti cuppanós? Egyáltalán, a pusziknak van súlya? És hogyan lehet begyűjteni belőlük egy mázsányit? Vig Balázs, a Puszirablók című gyerekkönyvében választ ad ezekre a kérdésekre.

A könyv főszereplője Szeretke királylány, akarom mondani Szeretke hercegnő, aki Panelpalotában lakik Öregkirállyal és Szépkirálynével. Az uralkodó híres mesemondó, minden este, lefekvéskor esti mesét olvas a lányának és alvás előtt kap egy puszit. Ám történik egyszer, hogy egy este éppen arról mesél a király, hogyan rabolnak el hercegnőket a kalózok a kádból, amikor is elmarad a szertartás végén a jóéjtpuszi!
Szeretke dühös lesz, másnap is fortyog magában és kezd aggódni, hogy talán nem is szereti már az apukája. Épp a fürdőkádban pancsikol, játszik és duzzog, amikor trombitaszót hall, majd a kád lefolyójából egy hatalmas kalózhajó csobban a fürdővízbe. Menekülni próbál, de rádobnak egy halászhálót és felvonszolja valaki a fedélzetre. A hajó pedig hipp-hopp, eltűnik a kádból, lecsorog a pótlefolyón és magával viszi a pucér hercegnőt.

Hamar rájön, hogy nincs egyedül, a hajónak rajta kívül még két utasa van. Bújócska egy rőzsehajú, szemüveges, fecskenadrágos fiú; Damil pedig egy kenguru, akinek a zsebe olyan, mint Mary Poppins varázstáskája. Rengeteg dolog lapul benne, többek között egy fekete kalózzászlót is, melyből Szeretkének ruhát készítenek. Bújócska szerint vagány a lány a hosszú, pink hajával, és a halálfejes, térdig érő ruhájában.
A másik két utast is elrabolta a Kalózkapitány… de vajon hogyan jutnak haza? 
Hamarosan megérkezik a váltságdíj követelés és a titokzatos kapitány alkut ajánl. Egy mázsa jóéjtpusziért cserébe elengedi őket. Hm, de vajon mennyi puszi kell egy mázsához? Mennyi féle puszi létezik? Minden puszinak ugyanannyi a tömege, vagy vannak olyanok, melyek többet nyomnak? És hogyan lehet őket begyűjteni?

Nagyon aranyos kis történet. Megjelennek benne népmesei elemek, mindez egy kicsit modern köntösben. Nincsenek koronák, abroncsos szoknyák, sem sárkányok, de találkozhatsz sms-ező és gondolatolvasó kalózkapitánnyal, lemerülő aksival és vízben úszkáló kenguruval. Szeretke hercegnő hisztis és akaratos, de a történet végén kiderül, hogy nem csak talpraesett és önzetlen, de nagyon tud szeretni és másokkal is törődik. Bújócska pedig igazi barát, pontosan tudja, hogy egy hű pajtás kiáll a másikért.
A szereplők igazán szerethetőek, és tedd a szívedre a kezed… Ki ne vágyna egy kengurura? És ki ne szeretne elszenderedni egy erszényes zsebében? Eldöntöttem, hogy ha lesz egyszer egy kengurum, Damilnak nevezem majd el.

Tanulságos meseregény, tele olyan mondanivalókkal, melyekről érdemes elbeszélgetni olvasás közben/után. Itt van például az öltözködés kérdése, hiszen nem egy ruhadarab határozza meg az embert. Felmerül a kirekesztés kérdése is, de talán a történet egyik legfontosabb mondanivalója a barátság és a szeretet.
Szeretetet adni nem könnyű és sokan nem ismerik a módját, hogyan kell. Szerencsére ez tanulható!

Az illusztrációkat Radnóti Blanka készítette. Nagyon aranyosak a rajozok, ez a rózsaszín hajú, halálfejes ruhás kislány, meg a fecskében rohangáló szeplős fiú a lapokon nagyon passzol a szöveghez. A borító hatalmas piros pont, mert a kenguru zsebből kikandikáló két gyerekfej szuper cuki.

Azért maradt bennem némi hiányérzet, mert néhány kérdésre nem kaptam választ. Kicsoda ez a titokzatos Kalózkapitány? És miért kellenek neki ennyire a jóéjtpuszik? Fog még kapni Szeretke puszit az Öregkirálytól? Bízom benne, hogy Vig Balázs következő könyvében megkapom a válaszokat.

A Móra Kiadó a 3-6 éves gyerekeknek ajánlja ezt a könyvet. Ha kíváncsi lettél rá és szívesen el- vagy felolvasnád Te is, akkor KATT és rendeld meg!

Kedvenc idézetek:

Mi másra gondolhatott volna Szeretke hercegnő, mint hogy Öregkirály már nem szereti? Aki szereti a gyerekét, az puszit ad neki, ez ennyire egyszerű. Tehát ahol nincs puszi, ott nincs szeretet sem. És különösen lefekvés előtt egyszerűen nem maradhat el a jóéjtpuszi! Hiszen olyankor elválunk egymástól egy egész éjszakára, különböző álombéli tájakra széledünk szét a szélrózsa minden irányába.

– Ha szerinted nincs nagy baj, egyvalamit árulj el nekem: mikor kaptál utoljára jóéjtpuszit? – kérdezte tőle Szeretke. 
– Nem emlékszem. 
– Na jó, tegnap kaptál? 
– Ugyan hova gondolsz? Hiszen tudod, hogy évek óta nem láttam a szüleimet. 
– Tehát tegnap nem kaptál. 
– Most mit jössz megint a tegnappal? Miért fontos neked ennyire, hogy tegnap, vagy három éve? 
– Azért, mert a jóéjtpuszik szavatossága egy napig tart. Ezt mindenki tudja. Azért kapunk minden este jóéjtpuszit a szüleinktől, mert meg kell újítani, amit előző este kaptunk, mert addigra elpárolog. Látod, ezért gond, hogy tegnap nem kaptál jóéjtpuszit.

Szeretke hercegnő puszidlije

Naná, hogy puszedli lett ehhez a könyvhöz. Méghozzá rózsaszínű! Ez egy egyszerű recept, nincs benne semmi ördöngösség, akár gyerekekkel is könnyen elkészíthető. Azért szeretem nagyon, mert még 1 hét múlva is puha és omlós süti (már ha marad belőle). A lenti egy alaprecept, amit akár kedvedre fűszerezhetsz. Tehetsz bele fahéjat, mézeskalács fűszerkeveréket, vagy egy narancs reszelt héját. Utána pedig zsebeld be a megérdemelt puszikat!puszedli_02_1.jpgHozzávalók:

  • 40 dkg liszt
  • 1,5 teáskanál sütőpor
  • 20 dkg porcukor
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 13 dkg vaj
  • 13 dkg méz
  • 3 tojás

A cukormázhoz:

  • 1 darab tojás fehérje
  • 15-20 dkg porcukor
  • pár csepp citromlé
  • 2-3 csepp piros ételszínezék

A mézet felmelegítem a vajjal. Beleöntöm egy nagyobb tálba, langyosra hűtöm, majd hozzáadom a tojásokat és a porcukrot. Ezután mehet bele sütőporral elkevert liszt, végül a tejföl. Jól összedolgozom a tésztát, majd pár órára beteszem a hűtőbe. (Akár 1 teljes éjszakát is bent tölthet.)
A sütőt előmelegítem 170 ºC-ra és sütőpapírral kibélelek egy tepsit. Egy kanállal (viszonylag) kör alakú halmokat teszek a tepsibe, kicsit távolabb egymástól, mert sütés közben picit megnőnek.
10-12 perc alatt szépen megsütöm, majd kihűtöm őket. Addig elkészítem a cukormázat.
A mázhoz kemény habbá verek egy tojás fehérjét és annyi porcukort adok hozzá, hogy tejföl sűrűségű masszát kapjak. Hozzá keverek néhány csepp citromlevet is. Az egész akkor jó, ha a máz megáll a habverőn és egyáltalán nem folyik, nem csöpög. Belecsöppentek pár csepp ételszínezéket és jól összedolgozom a habbal.
Ezek után fogom a puszedliket és mindegyiket belemártom a rózsaszínű habba. Hagyom megdermedni a mázat és már fogyaszthatóak is.puszedli_12_1.jpg

puszedli_13.jpg

puszedli_14.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr457965770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lulma 2016.01.05. 20:52:37

Ma a bölcsiben a nap végén már csak egy kislánnyal vártuk az apukáját. Mellettem játszott a szőnyegen, két babának összedörzsölte az orrát. Kérdeztem, hogy mit csinálnak a babák. A válasz: "Piszéznek!" - Még egy puszikategória :)
Nagyon jó kis ajánló volt, puszit kapni és adni jó dolog! Kíváncsi lennék erre e könyvre.
A puszedlik pedig... mmm :)

ZsófiBea 2016.01.06. 08:57:20

Nagyon szeretjük a puszikat, és a puszedliket is. Nagyon jól neznek ki! Nézz be hozzánk a Könyv utcára és fogadj el tőlünk egy díjat! Jár mellé puszi is. :)

RaBla 2016.01.06. 14:19:27

Akkor ez inkább Puszidli... :)

Anitiger · http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/ 2016.01.06. 15:51:13

Bennem is maradt anno némi hiányérzet, de összességében szerettem a könyvet! Zseniálisak a puszedlik! :))

KönyvParfé 2016.01.06. 16:28:49

@Lulma: Ez nagyon aranyos! :) Belevettem a bejegyzésbe, hiszen valóban egy fontos kategória! :)

KönyvParfé 2016.01.06. 16:29:23

@ZsófiBea: Benéztem és nagyon köszönöm. :) A díjat is és a puszit is. :)

KönyvParfé 2016.01.06. 16:30:37

@RaBla: Jogos a felvetés! Módosítottam! :D

KönyvParfé 2016.01.06. 16:31:31

@Anitiger: Nagyon köszönöm! A hiányosságot pedig remélem eloszlatja a következő rész. :)
süti beállítások módosítása