Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Angie Cruz: Meg ​ne fulladj egy pohár vízben

Habichuelas Guisadas

2024. május 03. - KönyvParfé

1_84.jpg

A nevem Cara Romero, és azért jöttem ebbe az országba, mert a férjem meg akart ölni. 

Ezzel az erős nyitómondattal kezdődik Angie Cruz nemrégiben megjelent regénye, a Meg ne fulladj egy pohár vízben. Ennek a kötetnek nem csak a színes és vibráló borítója és a címe figyelemfelkeltő, de a belbecsre is érdemes időt szánni, ugyanis a történetben kibontakozik egy olyan dominikai nő portréja, aki több évtizede New Yorkban él és minden egyes nap azért dolgozik, hogy a felszínen tudjon maradni. A kötet a Libri Kiadó gondozásában és Mesterházi Mónika fordításában olvasható.

Sosem éltem még huzamosabb ideig külföldön, de könnyűszerrel el tudom képzelni, milyen nehéz lehet letelepedni egy idegen országban. Megismerkedni egy teljesen más kultúrával és új otthont teremteni, mindeközben egységben tartani a családot, korántsem egyszerű feladat. Cara Romero már hosszú ideje él a Nagy Almában, és minden egyes napja küzdelem, melyet emelt fővel, büszkén visel. Két éve nem talál munkát, ám most egy programban vehet részt, melynek segítségével lehetősége nyílik arra, hogy állást találjon. A nő nagyon lelkiismeretes; becsületesen eljár egy szociális munkáshoz, aki különböző űrlapokat töltet ki vele, ugyanakkor ezek a beszélgetések nem is a munkakeresésről szólnak, sokkal inkább Cara életéről és a történeteiről, melyből megismerhetjük őt, a gondolkodásmódját, a kultúráját és a mostani életét, mely közel sem mentes a hullámvölgyektől.

Az írásmód egyszerűen zseniális és nagyon okosan lett megszerkesztve a kötet. Úgy álcázza a szerző, mintha egy többlépcsős interjúsorozatban lennénk, ezáltal egy picit beleláthatunk a bürokratikus útvesztőkbe is. Ám Cara hangja egyáltalán nem hivatalos, sokkal inkább közvetlen már-már túlontúl személyes is. Végig olyan érzésünk van olvasás közben, mintha hozzánk beszélne, nekünk mesélne. Mintha épp a konyhában ücsörögnénk az aszal mellett és arról csacsognánk, hogy milyen dolgok történtek velünk az elmúlt napokban és hetekben.

Már Cara első beszélgetése során megtudjuk róla a főbb adatokat: 56 éves, van egy felnőtt fia, Fernando, egy nővére Angela és egy bátyja, Rafa. 27 évvel ezelőtt érkezett Amerikába a Dominikai Köztársaságból, hogy megszökjön egy bántalmazó férj elől. 25 évet lehúzott egy gyárban, és most tanácstalan, hogy mit csináljon ezután. De nagy benne az akarás, keményen dolgozik, és nyitott bármilyen munkára a városban. Szeret főzni, remekül kijön a gyerekekkel, tud csapatban dolgozni, és soha nem beteg. Viharos, de szeretetteljes a kapcsolata legjobb barátjával Luluval és a húgával. A fia, akit nagyon szeret, 10 éve hagyta el a szülői házat és fordított hátat a családnak.

Az asszony személyisége vibráló, sokszor csapong, s bár a tanácsadó hangját nem halljuk, egészen kemény dió lehet Carával szemben ülni és kihámozni a releváns információkat a mondandójából. Nem csoda, hiszen elég nehezen illeszthetőek bele az önéletrajzába az olyan mondatok, mint mondjuk az, hogy érzi a betegség szagát és már az orvos előtt diagnosztizálta bátyja cukorbetegségét. Vagy épp az, hogy a Psychic küldött neki egy levelet, amelyben közölték vele, hogy hamarosan pénzhez fog jutni...

Fejezetről fejezetre láthatunk bele a nő életébe, aki a kötet végére teljesen lemezteleníti nekünk a lelkét. Megmutatja az olvasónak a hibáit és a gyengeségeit, és az ebből fakadó magányát is. Cara nem egyszerű eset, nekem valószínűleg az agyamra menne pár perc után, ha élőben találkoznék vele. Viszont a könyvben remekül működik a karaktere, a humora és a helyzetéből fakadó frusztrációja is. 

Sokat tanulhatunk a bevándorlók apró-cseprő dolgairól, a küzdelmes életükről, a kirekesztettségről és az összetartó családokról is. Cara egy melegszívű, életvidám asszony, aki csupán arra vágyik, hogy a szerettei biztonságban és egészségben legyenek, valamint hogy időskorára egy méltósággal teli életet élhessen. A Meg ne fulladj egy pohár vízbent erős könyvnek tartom, melyet remélem sokan forgatnak majd, hiszen Angie Cruz regénye fontos és minden sora empátiára tanít. 

Habichuelas Guisadas

Hangzatos neve van ennek az ételnek, s talán azt hihetnéd, valami brutál egzotikus dominikai fogásról van szó, pedig ez egy végtelenül egyszerű, ám annál finomabb bab pörkölt. Olcsó és kiadós, nem hiába tartozik a bab és más hüvelyesek a latin amerikai és karibi konyha mindennapos hozzávalói közé. Főként rizzsel tálalják, de magán, egytálételnek sem utolsó. Minden családnak meg van a saját receptje, amiről azt állítják, hogy a legjobb, és én szeretem azt hinni, hogy Cara Romero tarsolyában is megtalálható egy titkos recept.2_87.jpgHozzávalók:

  • 1 ek olivaolaj
  • 2 ek sofrito*
  • 1 vöröshagyma apróra vágva
  • 2 közepes burgonya apró kockára vágva
  • 1 babérlevél
  • 1 tk adobo fűszerkeverék
  • 1 tk szárított oreganó
  • 2 ek paradicsomszósz
  • só, bors, őrölt kömény
  • 2 babkonzerv (vegyes babból is tökéletes)
  • 3 bögre zöldségalaplé
  • koriander vagy petrezselyem

A tálaláshoz:

  • rizs
  • koriander vagy petrezselyem
  • ízlés szerint tejföl vagy avokádó

*A sofritóhoz:

  • 1 nagy paradicsom apróra vágva
  • 4 gerezd fokhagyma
  • fél vöröshagyma apróra vágva
  • 1 sárga kaliforniai paprika
  • fél csokor koriander
  • 1 ek olívaolaj
  • ízlés szerint só és bors

A sofrito hozzávalóit egy turmixgépbe teszem és kicsit darabos állagúra mixelem. Sózom és borsozom, majd üvegcsébe öntöm. Amit nem használok el, hűtőbe teszem.

A vöröshagymát kevés olajon üvegesre párolom. Hozzáadom a sofritót, a paradicsomszószt és a többi fűszerkeveréket is. 1-2 percig pirítom, majd mehet bele a burgonya és a zöldségalaplé. Picit sózom és borsozom és fedő alatt addig rotyogtatom, amíg a zöldség puhulni nem kezd. Ekkor hozzáöntöm a babkonzerveket, összeforralom és alacsony lángon addig főzöm, amíg kicsit sűrűsödni nem kezd. Rizzsel tálalom, de magában is finom egytálétel. Jól áll neki a tejföl és az avokádó is!

ParféTipp: Tehetsz bele sütőtököt, ceruzababot és édesburgonyát is.

438078905_7591686237534943_5142720165295487788_n.jpg

Vajon milyen nehézségekkel kell megküzdenie egy egyedülálló anyának, aki bevándorlóként érkezik New Yorkba? Erre a kérdésre keresi a választ Angie Cruz Meg ne fulladj egy pohár vízben című regényében. Ismerjétek meg Cara Romero történetét, kinek sorsa a szociális munkásával folytatott beszélgetéseken keresztül bontakozik ki előttünk. Tartsatok velünk a nyereményjáték állomásain, és nyerjétek meg a Libri Kiadó által felajánlott példányt!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani nyereményjátékunkban olyan regények nyomába eredünk, melyekben szintén központi téma a bevándorlók helyzete. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a rafflecopter-doboz megfelelő helyére beírjátok a könyv címét!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

banner_2.jpg

A turné állomásai:
04.26.  Könyv és más
04.28.  Pandalány olvas
04.30.  Spirit Bliss Sárga könyves út
05.02.  KönyvParfé
05.04.  Szembetűnő

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr6318390655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása