Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Jessamine Chan: Jó ​anyák iskolája

Zabpelyhes almás golyók

2023. augusztus 19. - KönyvParfé

5_35.jpg

Jessamine Chan Jó anyák iskolája című disztópiája finoman szólva is földre küldött. Erős könyvnek tartom, nálam benne van az idei 5 legjobb olvasásaimban, ugyanakkor annyira nehezen haladtam vele, hogy hetekig húztam a befejezését. Rengeteg kérdést feltettem magamnak, miközben fejezetről fejezetre haladtam. Többek között azt, hogy milyen egy jó anya? Lehet skálán mérni az anyaságot? És vajon ebben a fiktív jövőben játszódó világban, melyet az írónő lerajzolt, lehet-e jó, vagy inkább maradhat-e jó egy anya? 
A kötet nemrégiben jelent meg a 21. Század Kiadó gondozásában és Török Ábel fordításában.

A történet főszereplője Frida Liu. Frida 39 éves egyedülálló anya, egy 18 hónapos kislány édesanyja. A férje elhagyta, amíg közös gyereküket hordta a szíve alatt és lecserélte egy gyönyörű, gazdag, 28 éves pilates oktatóra. Frida egyedül van, nincsenek barátai és kimerült. Egy nap viszont kicsúszik a kezéből az irányítás, és elkövet egy végzetes hibát. Nehéz napja van, a gyereke rosszul alszik, sok éjszakás álmatlanság van mögötte és érzi a vállán a támogatás hiányát. Kimerült és magányos. Szüksége van egy kis időre, levegőhöz szeretne jutni, ezért két órára magára hagyja kislányát a lakásban. Leugrik egy kávéért és a munkahelyén magához vesz néhány papírt, hogy otthon tudjon dolgozni. Úgy gondolja, amíg a lánya alszik, gyorsan elintéz  mindent, ám egy kicsit elvesztette az időérzékét. De amíg távol van, egy kotnyeles szomszéd meghallja, ahogy a gyereke sír, ezért feljelentést tesz.
Az új rendszerben rossz anyának minősül, elveszik tőle a lányát, őt pedig 1 évre egy rehabilitációs iskolába küldik, hogy jó anyává váljon.
Az iskolában a szülők olyan robotbabákat kapnak, amelyek hasonlítanak a gyerekeikre. Kicsit műanyag szagúak, a működésükhöz egy savas, kék folyadékra van szükség, viszont minden más teljesen élethű rajtuk. A szülőknek ezeken kell gyakorolniuk, különböző helyzetekre helyesen reagálniuk és betanulniuk a rendszer szerint helyesnek vélt válaszokat. A program irreális célokat tűz ki, ráadásul olyan nők felügyelete alá tartoznak, akiknek nincs gyermekük, de úgy gondolják, a gyerekek nevelése hasonló az állatok tartásához. Alapvetően a programon résztvevők bármit csinálnak, kudarcra vannak ítélve. Ha alacsony pontszámot szereznek, elveszítik azt a néhány kiváltságot, amellyel rendelkeznek.  A nők mégis küzdenek, hiszen nagy a tét: a gyerekükért harcolnak.

A könyvben lerajzolt rendszer igazságtalansága és a társadalom ítélkezése a gyerekneveléssel kapcsolatban egy kicsit félelemmel töltött el. Láttam magam előtt, hogy ha nem vigyázunk, ezek a kegyetlen szankciók akár napjainkban is megtörténhetnek. Mindenkinek megvan a véleménye egy-egy dologról és sokszor meg is engedjük, - noha legtöbbször az arcuk felvállalása nélkül -,  hogy önjelölt víruskutatókként, párterapeutákként, politikusokként vagy épp szülőként mások ítélkezzenek az életünk felett.

Frida hibázott, amikor magára hagyta a lányát, de az iskolában azt tapasztalja, hogy teljesen eltérő büntetések miatt kerültek be a nők. Volt, aki azért, mert hagyta a 8 éves fiának, hogy egyedül sétáljon haza a 4 háztömbnyire lévő iskolájától. Más azért, mert a telefonját nézte, amikor a gyereke leesett egy fáról. És volt egy anya, akitől azért vették el lányát, mert túl sok képet osztott meg róla a közösségi felületen és ez nem ildomos.
Tény, hogy szükség van szociális szolgáltatásokra, valamint olyan gyerekek kiemelése egy családból, ahol elhanyagolták vagy bántalmazták őket. De az elhanyagolás definíciója eltérő, hiba és hiba között is van különbség.

A rendszer igazságtalansága rávilágít a faji egyenlőtlenségekre, az anyák nemi identitására és a családban töltött sokféle szerepükre is. Sok-sok kérdést felvet ez a könyv, többek közt az erkölcs és a morál szerepét a mai társadalmunkban. 
Megismerünk több anyát és történeteiket és bár tudjuk, hogy hibáztak, de a legtöbbjükkel szemben együttérzést tanúsítunk majd. Frida karaktere a legkidolgozottabb, vele együtt küzdünk és szenvedünk. Látjuk, amikor szomorú és magányos, és végig drukkolunk neki, hogy sikerüljön teljesíteni a feladatokat. Nem lövöm le a végét, de annyit azért elárulhatok, hogy Jessamine Chan nem finomkodta el. Nem egy habos-babos befejezést kapunk, így a lezárás is tartogat némi feszültséget.

Ez a könyv egy figyelmeztető mese és egy görbe tükör az emberiségnek. Azoknak ajánlom ezt a történetet, akik kedvelik az elgondolkodtató disztópikus regényeket, valamint azoknak, akik szeretik feszegetni a morális kérdéseket. Feszültségekkel teli és abszolút provokatív, felkavaró és intenzív, ugyanakkor annyira sok érzelmet és kérdést kivált az olvasóból, hogy kötelező olvasmánynak tenném.

Zabpelyhes almás golyók

A jó szülő odafigyel, hogy mit eszik a gyereke. Ezért egy egészséges finomságot kerestem, amelyet szívesen adnak a szülők a kisgyerekeknek. Fontos volt, hogy ne legyen benne semmilyen felesleges adalékszer, ugyanakkor tápláló összetevőkből álljon. Így esett a választásom a zabpelyhes almás golyókra, hiszen ezzel a szupergyorsan elkészíthető nassolnivalóval nem lehet mellényúlni. Ráadásul kiránduláshoz is ideális, kis dobozba téve bármikor elővarázsolható a táskából, ha esetleg már ötödszörre mondja a gyereked: "Anyaaaa, éhes vagyoooook!"4_44.jpgHozzávalók (kb. 22-24 darabhoz):

  • 2 közepes alma
  • 10 dkg zabpehely
  • 1-2 ek méz (Lehet helyette másfajta édesítő, de ha túl édes az alma, akár el is hagyható.)
  • 2-3 csapott evőkanál holland kakaópor
  • 10 dkg kókuszreszelék vagy 10 dkg darált dió
  • + a hempergetéshez egy kevés kókuszreszelék, kakaópor vagy darált dió

Az almákat meghámozom és finomra reszelem. Ha túl sok levet eresztene, akkor leöntöm róla, de nem öntöm ki, mert a későbbiekben még kellhet, vagy ha nem, akkor megiszom később.
Összekeverem a zabpelyhet, a kakaóport és a kókuszreszeléket/darált diót. Hozzáadom az almát és édesítem mézzel, ha szükséges. Ha nem akarna összeállni a massza, adok hozzá az alma félretett levéből. Kis gombócokat formázok belőle és meghempergetem őket kókuszreszelékben, holland kakaóporban vagy egy kevés finomra darált dióban.

ParféTipp: Gazdagíthatod durvára darabolt magvakkal és aszalt gyümölcsökkel is, de szórhatsz bele akár őrölt fahéjat és mézeskalács fűszerkeveréket is.

365240159_6614806015222975_9130191220169229409_n.jpg

Frida Liu igyekszik jó anya lenni, de egy nap olyan rossz döntést hoz, aminek súlyos következményei lesznek. Az egyetlen esélye, hogy helyrehozza a hibát, ha elmegy a Jó anyák iskolájába, és mindent megtesz azért, hogy bebizonyítsa az államnak, érdemes még a szülői feladatra. Jessamine Chang feszültséggel teli disztópikus regénye az anyaság kérdését járja körül és olyan sötét világot vetít elénk, ahol semmi sem lehet magánügy ezen a téren. Tartsatok négy bloggerünkkel, és nyerjétek meg a 21. Század Kiadó által felajánlott példányt!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani nyereményjátékunkban olyan regényeket keresünk, amikben szintén központi szerepet tölt be az anyaság témája. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, a ti feladatotok pedig, hogy a regény címét beírjátok a rafflecopter-doboz megfelelő helyére.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Azt hittem, az emberség vagy van, vagy nincs, nem tudtam, hogy valakiben lehet csak egy csepp emberség. Akkor a többi része miből van?

A turné állomásai:
08.15.  Könyv és más
08.17.  Szembetűnő
08.19.  KönyvParfé
08.21.  Utószó

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr7818165442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása