Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Peter Wohlleben: Ha ​a fák lélegzethez jutnának

Fokhagymás-snidlinges gomba mascarponés pirítós ágyon

2023. április 30. - KönyvParfé

1_63.jpg

Vannak könyvek melyek felnyitják a szemünket, elolvasásuk után pedig nem csak okosabbak leszünk tőlük, de segítségükkel átlátjuk a félreértéseket és felismerjük a ferdítéseket is. És a felismeréssel jön az értetlenkedés, hiszen ha valaki jól levezet egy adott hibát és megoldást is javasol rá, mely átgondolva logikus és követhető, miért nem teszünk semmit? A fák és az erdők kulcsfontosságú szerepet játszanak a klímaváltozásban, helyi és globális szinten is. Peter Wohlleben, a Ha a fák lélegzethez jutnának című könyvében azt magyarázza el az olvasónak, hogy a fák hogyan segítenek megküzdeni a klímaválsággal, és mit kell tennünk, hogy képesek legyenek regenerálódni, és hathatósan segíteni az éghajlat változással való küzdelemmel szemben.

A szerző első könyvéből A fák titkos életéből már megtanultam, hogy a fák okosabban, mint azt korábban hittem. Beszélgetnek egymással, gondoskodnak utódaikról és képesek ápolni idős, beteg szomszédaikat is. Éreznek és pontosan tudják, hogy mire van szükségük ahhoz, hogy megerősödjenek. Át tudják adni egymásnak tudásukat és tapasztalataikat. Megtanulnak alkalmazkodni a klímaváltozáshoz, az erdők lehűthetik a levegőt, és esőt termelhetnek - ha végre békén hagynánk őket. A most megjelent könyvében a szerző olyan kérdésekkel foglalkozik, mint: Mi valójában az erdőpusztulás? Mi a szerepe a profitorientált erdőgazdálkodásnak? Milyen az egészséges erdő, és mi hogyan segíthetünk, hogy a fák valóban a klímaváltozás élharcosaivá váljanak?

Peter Wohlleben érdekes és szórakoztató stílusban mesél a fákról és az erdőkről, bár ezúttal sokkal több kutatási eredményt és szárazabb tényszerű adatot megoszt, mint korábbi könyveiben. Erre azért volt szükség, hogy megfigyeléseit alátámassza, és mi jobban átláthassuk, hogy tetteinknek milyen következményei vannak. Azt akarja elérni, hogy meghökkenjünk, és gondolkodjunk el a helyzetünkön, de azt is sugallja, hogy legyünk optimisták, mert talán még nincs minden veszve, ha időben cselekszünk. De túl sokat nem várhatunk, hiszen bolygónk, és vele együtt az emberiség fennmaradása függhet ettől.

A könyv három nagyobb fejezetre tagolódik. Az elsőben a fákról és az erdőkről olvashatunk érdekes információkat,  a második fejezet az erdőgazdálkodásról szól, míg a harmadik fejezet a jövő erdejét mutatja be.
Beleláthatunk abba, hogy a fák miképpen alkalmazkodnak környezetünkhöz és a változásokhoz, és megtudhatjuk azt is, hogy miért tekinthetünk a fák magvaira úgy, mintha a bölcsek kövei lennének. A szerző hosszan bírálja az erdészet mai működését, de leginkább a német döntéshozók által generált fejetlenséget. Rámutat arra is, hogy a tudatlan erdészek mekkora károkat képesek okozni a természetben, valamint, hogy a környezetvédelem nevében alkalmazott gyors és látszatmegoldás sok esetben pusztán csak a pénzről szól.
A jövő erdőjében a fák háborítatlanul élnek, biztosítják a tiszta levegőt. Ehhez viszont az őshonos fák segítségére van szükségünk, ugyanis ők képesek leginkább alkalmazkodni a klímaváltozáshoz.

Mindenkinek ajánlom ezt a könyvet, mert nagyon érdekes és értékes információkkal szolgál. A szerző jól körüljárta a témát, hitelessége megkérdőjelezhetetlen. Már kisgyermekként természetvédő akart lenni, későbbiekben erdőgazdálkodást tanult. Több mint húsz éven át a tartományi erdőfelügyelőség alkalmazottjaként dolgozott. Jelenleg az Eifel-hegységben vezet egy környezetbarát erdőgazdaságot, ahol őserdők visszaállításán munkálkodik. Aki többet szeretne megtudni róla és izgalmas projektjéről, az a @peter_wohlleben Instagram oldalon sok érdekességet olvashat még a témában.

Fokhagymás-snidlinges gomba mascarponés pirítós ágyon

Az elmúlt napokban medvehagymára vadásztam, de valahogy soha nem volt időm kimenni a piacra. Aztán kaptam fél kiló barna csiperke gombát egy kedves ismerősömtől, és azonnal eldőlt, hogy mi készül a könyv mellé.
Mindig úgy gondolok a medvehagymára és a gombára, mint az erdő ajándékára, így azt hiszem, ez a finomság passzol az olvasottakhoz. 
3_54.jpgHozzávalók:

  • 4 ek vegán vaj
  • 1 ek olaj
  • 1 fej vöröshagyma finomra aprítva
  • 500 g barna csiperke gomba
  • 2 ek fehérbor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • (vegán) mascarpone
  • kenyérszeletek a pirítóshoz
  • snidling

Egy közepes serpenyőben az olvasztott vaj és olaj keverékén üvegesre párolom a finomra aprított vöröshagymát. A gombát ha szükséges megtisztítom és felszeletelem. Mivel olyan alattomos, mint a spenót, lehet kicsit nagyobb szeletekre vágni, mert sütés közben összeesik. Rádobom a hagymára, szórok rá egy kevés sót, majd közepes lángon,  időnként megforgatva átsütöm a gombákat. Kicsi levet fog ereszteni, amikor már elforrt, hozzáadom a fehérbort és a zúzott fokhagymát, és tovább sütöm, amíg a folyadék el nem párolog. Sózom még, ha szükséges, tekerek rá egy kevés frissen őrölt borsot és félreteszem. A kenyérszeleteket megpirítom, megkenem mindegyiket  vegán mascarponéval, ráhalmozom a hagymás gombaszeleteket, megszórom az aprított, friss snidlinggel és jóízűen elfogyasztom.

342797818_1929418800746279_5711370774010251985_n.jpg

A Park Könyvkiadónak köszönhetően most elolvashatunk egy a bolygónk és életünk szempontjából igazán fontos könyvet a fákról. Ezúttal négy bloggerünkkel kereshettek válaszokat arra a kérdésre, hogyan segíthetnek a fák a klímaváltozással kapcsolatban. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.

NYEREMÉNYJÁTÉK

A könyv segítségével jobban megismerhetjük a fákat, ezért a játékban is velük kapcsolatos kérdéseket teszünk fel nektek. A feladatotok, hogy beírjátok a helyes válaszokat a Rafflecopter-doboz megfelelő sorába.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A BÜKK- ÉS TÖLGYFÁK SZÁMÁRA MIÉRT OKOS HÁTRÁNYT,
HOGY NEHÉZ MAGVAIK VANNAK?

a.)  a magvak lehúzzák, és azok letörnek miattuk
b.)  kevesebb magvat tudnak így termelni
c.)  a magvak függőlegesen, az anyafa alá hullanak, vagyis nem elég messze ahhoz,
      hogy a fák lépést tartsanak az éghajlati övek eltolódásával

A turné állomásai:
04.22.  Utószó
04.26.  Könyv és más
04.29.  Spirit Bliss Sárga könyves út
04.30.  KönyvParfé

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr2118084432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása