Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Shelby Van Pelt: A ​boldogságnak nyolc karja van

Vegán "tonhalkrém"

2022. szeptember 14. - KönyvParfé

1_54.jpg

Az elmúlt néhány év után, és a világ jelenlegi helyzetét is tekintve azt érzem, egyre inkább szükségünk van a léleksimogató, boldog pillanatokra. Kellenek a kedves és szívhez szóló történetek, melyek hitet adnak abban, hogy létezik a jó. S hogy ez a jóság most miért is fontos? Mert Shelby Van Pelt A boldogságnak nyolc karja van című debütáló regényében egy Marcellus nevű idős polip testesíti meg mindazt a csodát, amelyet a mindennapokban mindannyian keresünk.

Az egész kaland egy Sowell Bay-i Akváriumban kezdődik, ahol is megismerkedhetünk a fogságban élő és rendkívül okos csendes-óceáni óriáspolippal. Már a kezdetektől megmelengeti szívünket szellemességével, szarkazmusával, bölcsességével és vicces meglátásaival. Marcellus szuper intelligens, tökéletes megfigyelő és van egy titka... Esténként, amikor az utolsó látogatók is elhagyják a helyet és a lámpa kialszik, Houdinit megszégyenítő ügyességgel szabadul ki az akváriumából, hogy felfedezze a többi tartályt, mégpedig azért, hogy több ételt találjon, vagy legalább valami jobb minőségűt, mint amivel a gondozók etetik. Ezek az esti kiruccanások viszont az idő múlásával egyre nehezebbek. Marcellus már nagyon idős polip és ő is tudja, hogy az ideje hamarosan lejár, ezért egyre jobban vágyik a szabadságra, egyre inkább szeretné újra érezni és tapasztalni a tartályán kívüli világot. 
Egy este viszont bajba kerül, amikor szokásos portyájára indul, mert belegabalyodik egy csomó vezetékbe és a kábelek foglyul ejtik. Ekkor siet segítségére a 70 éves Tova, aki esténként az akváriumban takarít.
Tovának fontos a munka, szereti elfoglalni magát és szereti hasznossá tenni a mindennapjait. Férjét néhány évvel korábban elvette tőle a rák, és a fia elvesztését sem sikerült feldolgoznia. Ericet 30 évvel ezelőtt korábban veszítette el, amikor az akkor 18 éves fiú kihajózott a tengerre. Soha sem derült ki, hogy mi történt pontosan, csak a hajóban megtalált holmija került elő.
Tova életében fontos az akvárium, mert egy kis megnyugvást ad a lelkének, s az ott lakó állatokhoz is van mindig egy-két jó szava.
A történet másik fontos szereplője Cameron, a 30 éves rocker, akit anyja a nagynénjénél hagyott, amikor 9 éves volt és soha többé nem tért vissza. Túl sok sikertelen kapcsolat van mögötte, tartós munkahelyet sem talál, mert "mindig történik valami", ami miatt menesztik. Majd egy nap besokall és egy hirtelen ötlettől vezérelve elindul Sowell Bay-be, hogy megkeresse az apját, hogy pénzt csikarjon ki belőle.
A három szereplő sorsa pedig egy ponton összefonódik és olyan titkok kerülnek napvilágra, melyre mi emberek nem is gondolnánk, csakis Marcellus, a világ legokosabb polipja.

Az hiszem a legtöbbünk szereti azokat a történeteket, amelyekben egy bölcs állat szemszögén keresztül láttatja az író az embereket. Elég csak az Állatfarmra gondolnunk, vagy a Gesztenye a honalapítóra, de itt van még az Ivan, az egyetlen is. Ezek a könyvek és még sok másik, nemcsak görbe tükröt tartanak elénk, de sokszor segítenek megbirkózni az élet legnehezebb kihívásaival. Ez a regény is annyi fontos témát érint - magány, útkeresés, gyászfeldolgozás, elmúlás, demencia s a kedvencem, az emberek és állatok közötti szoros kötelék.

Shelby Van Pelt jól választott, amikor ezt a furcsa triót egybegyúrta, ezáltal érdekessé és szellemessé tette a regényt. Jóságos polipot eddig talán esti mesékben láthattunk, de az írónő megmutatta egy másik arcát is ennek a kivételes fajnak. A cselekmény talán némileg kiszámítható, az első néhány fejezet után már sejteni lehet a végkimenetelt is, ennek ellenére ez egy szépen fokozatosan bontakozó, szórakoztató történet.

Elsősorban azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik szeretik a kedves és csupaszív történeteket, és akik nem bánják, ha olvasás közben itt-ott megdolgoztatásra kerül a könnycsatornájuk. De leginkább azok fogják szeretni, akik hisznek abban, hogy az állatok vigaszt és megnyugvást hozhatnak egy ember életébe és segíthetnek a lelki gyógyulásban egy tragédia után.

A kötet a General Press Kiadó gondozásában jelent meg és Gieler Gyöngyi fordításában olvasható. 

Vegán "tonhalkrém"

Megint valamilyen tengeri herkentyűt képzeltem el a könyv mellé, hiszen egy elragadó polip a történet egyik főszereplője. Bár már nem eszek semmilyen ehhez hasonlót, viszont a világhálón barangolva felfedeztem pár izgalmas receptet. Létezik egy vegán "tonhalkrém", melynek alapja csicseriborsó, sok-sok finom fűszer, na meg az elmaradhatatlan nori lap, amely valamennyire visszahozza azt a bizonyos halas ízt. Ha őszinte akarok lenni, szerintem egyáltalán nem hasonlít az igazi tonhalkrém ízére, viszont annyira finom, hogy bekerült a kedvenc kencéim közé. Szendvicsbe, pirítósra kenve, mártogatósnak is mennyei lakoma, nagyon ajánlom kipróbálásra. De vigyázat! A lila hagyma miatt nem épp randifalat, szóval csak óvatosan...2_51.jpgHozzávalók:

  • 2 doboz főtt csicseriborsó konzerv
  • 80 g tojás nélküli majonéz
  • 1 ek mustár
  • fél citrom leve
  • 1 nori lap
  • 1 kisebb lilahagyma apróra kockázva
  • 2 ecetes uborka apróra kockázva
  • só, bors
  • ízlés szerint kapor

A konzerv csicseriborsót lecsepegtetem és átöblítem. Egy nagyobb tálba öntöm és villával (vagy krumplinyomóval) pépesítem. Nem baj, ha marad benne egy-két nagyobb darab. A nori lapot egy aprítóba teszem és porrá őrölöm, ha nincs kedvem előszedni a gépet, akkor kisebb darabokra tépkedem. A csicserihez hozzákeverem a norit, a majonézt, a mustárt, az apróra darabolt hagymát és uborkát. Meglocsolom egy fél citrom levével, sózom, borsozom és megfejelem egy kevés kaporral. Alaposan összekeverem és szendvicsfeltétként tálalom. Hagymával és kaporral díszítem a falatokat.

ParféTipp: Megbolondíthatod egy kevés kapribogyóval  és némi felaprított zellerszárral is!

hv2edsj.png

Ha eddig nem szeretted a polipokat, akkor azért, ha pedig szeretted, akkor azért olvasd el Shelby Van Pelt vadonatúj regényét, mely a General Press Kiadó jóvoltából jelent meg magyarul. A boldogságnak nyolc karja van ugyanis bebizonyítja, hogy a boldogság és a szeretet a legváratlanabb helyről is felbukkanhat! Tarts bloggereinkkel, és ha velünk játszol, megnyerheted a könyv egy példányát is!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Bár a polipok kevésbé, más állatok gyakran megjelennek a popkultúrában. Mostani játékunkban ezért arra vagyunk kíváncsiak, hogy felismeritek-e a híres állatokat! Ahhoz, hogy nyerjetek, nincs más dolgotok, mint beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy hogy hívják a képen látható állatot!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

cjm4v6z.jpeg

A turné állomásai:
09.06.   Utószó
09.08.   Kelly & Lupi olvas
09.10.   Csak olvass!
09.12.   Könyv és más
09.14.   KönyvParfé

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr9917911897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása