Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Richard Adams: Gesztenye a honalapító

Gesztenyés itóka

2015. június 23. - KönyvParfé

gesztenye_a_honalapito.jpgMielőtt azt gondolnád, ez egy kis inci-finci történet, ki kell, hogy ábrándítsalak. Ez egy igazán komoly könyv, még ha azt is gondolod: Ugyan, hisz gyerekeknek íródott! (Be kell valljam, magam sem tudom, hogy ez tényleg gyerekeknek íródott-e, hiszen a történet egyáltalán nem gyalog-galopp.) A főszereplők NYULAK! Fontos leszögeznem, hogy valóban nyulak és nem nyuszik. Richard Adams fantáziájának és írói tehetségének köszönhetjük, hogy megismerhetjük az üregi nyulak életét. És bár valóban állatok a szereplők, mégis annyira emberi a történet. Az író nem rólunk, emberekről ír, de kétségtelenül hozzánk intézi szavait, ehhez az emberi tulajdonságokkal felruházott kisállatok a könyv végéig hű társai. Ez a mese egy igazi sikertörténet, hiszen 1972 óta rengeteg kiadást megért már. A Gesztenye, a honalapító az író leghíresebb regénye, melyet eredetileg lányainak kezdett mesélni. Akkora sikert aratott családi körben, hogy szerették volna megjelentetni. Két év alatt íródott meg a regény, amelyet először több kiadó is elutasított. 1972-ben jelent meg először, majd még ebben az évben Carnegie-díjat kapott a legjobb gyermekkönyv kategóriában. 1973-ban Guardian Children's Fiction-díjjal jutalmazták, majd 1977-ben ifjúsági irodalom klasszisban bezsebelt egy California Young Reader-díjat is. Angliában igazi klasszikus és a kötelező olvasmány része. Nem véletlen, erről aztán valóban lehet beszélgetni irodalomórán.

A könyv már látványra is nagyon mutatós. Nagy méretű, vaskos kötet kemény kötésben. A színe nagyon szép, gyönyörű a borítója. Rajta pedig a szöveg: 40 nyelven, több mint 50 millió rongyosra olvasott példány világszerte! Belelapozva Aldo Galli csodaszép illusztrációjával találkozhatsz. Nem is volt kérdés, hogy haza jön velem.

Utána néztem az  üregi nyulaknak. Kíváncsi voltam, hogyan élnek, milyen jellemző tulajdonságokkal bírnak. Ezek az állatok társas lények, nagy közösségekben léteznek. A csoporton belül is nagycsaládokba tagolódnak és nem csak a kolóniában, de a családon belül is meg van a szigorú hierarchia. Ahogy ez általában lenni szokott, a domináns hímé a legjobb pozíció, a gyengébbek pedig kiszorulnak a szélső területekre. Territoriális magatartásuk a szaporodási időszakban még jobban kiéleződik, ezért ha túl sokan vannak, az alacsonyabb rangú nőstények csak keveset fialnak. Isten ments, hogy biológia órát tartsak! Untatni sem szeretnélek. Csupán azért volt ez érdekes, mert Adams nagyon szépen visszaadja ezeket a jellemzőket, így kellőképpen valóságos és hiteles a leírás.

A történet egy sandlefordi nyúltanyáról indul. Vakarcsnak - akinek látnoki képességei vannak - látomása támad. Ebben a vízióban az otthonukat szörnyű veszély fenyegeti és az egész kolónia pusztulását látja. Van egy bátyja, Gesztenye, kivel próbálja meggyőzni vezérüket, hogy költözzenek máshová. De sajnos süket nyúlfülekre találnak, elhajtják őket. Ezért eldöntik hogy felveszik a nyúlcipőt és az éjszaka leple alatt elhagyják a tanyát. Néhány nyúl, akik hisznek Vakarcsnak, csatlakozik hozzájuk, s elkezdődik a nagy kaland. Gesztenye igazi vezetővé válik az út során, aki jót akar társainak, vezeti őket és igazi nyúlközösséget kovácsol. Persze találkoznak más nyulakkal, van ahol szívesen letelepednének. Csak a másik kolónia kultúrája eltér az övéktől. Mások a szokásaik, a történeteik és állandó rettegésben élnek. Vakarcs nem érzi jól magát ebben a közösségben, ezért úgy dönt otthagyja a többieket. Gesztenye nem akarja magára hagyni (ez persze újabb konfliktusforrás). Végül megint elindulnak és eljutnak a Watership-fennsíkra. Ott összetalálkoznak Magyal kapitánnyal és Tüdőfűvel, akik a sandlefordi nyúltanya utolsó túlélői. Vakarcs látomása valóra vált, az emberek elpusztították az ottmaradt nyulakat. De a történet itt még mindig nem ér véget! Mert ugye nincsenek nőstények... csajok nélkül meg nem marad fent a nyúltársadalom! Hosszan mesélhetném, de nem teszem. Olvasd el, mert igazán fantasztikus ez a könyv. Izgulj Te is egy kicsit, hogy mindenki ép bőrrel megússza a vándorlást. A történetről még annyit, hogy szépen felépített, a szöveg gyönyörűen megírt. Itt-ott terjengős, de engem nem zavart, hiszen olyan szép és fontos gondolatokat közvetít! Időnként elég naturalista az ábrázolás, egyik-másik részt kegyetlennek is mondhatnám, ezért nem vagyok biztos benne, hogy kisebb gyerekeknek olvasnám-e. Ami bónusz még, a jól kitalált és kidolgozott nyúl-kultúra, a közös nyelv, a mondókák és a hős nyúl leírása. Lebilincselő kalandregény idősebb gyerekeknek és felnőtteknek.

Érdekesség még, hogy 1999 és 2001 között a könyvből rajzfilmsorozat készült, ez sajnos Magyarországra nem jutott el, viszont az egész estés verzióját szinkronosan is megnézheted. 1984-ben és 1990-ben hangoskönyvben is kiadták, 2006-ban Londonban pedig színdarabként is feldolgozták. Sőt! Tucatnyi könnyűzenei sláger említi, vagy utal a nyúleposz hőseire. 

Kedvenc idézetek:

A legokosabbnak lenni köztük számodra elsősorban azt jelenti, hogy jó szívvel kell lenned irántuk, s rájuk oly teremtményként tekintened, kikről kötelességed gondoskodni. Most menj, és gondolkodj el ezen, hogy hiba nélkül megértsd!

Sok ember azt mondja, élvezi a telet, de valójában azt élvezi, hogy nincs kiszolgáltatva neki.

A nyulak (Lockley úr szerint) sok mindenben hasonlítanak az emberekhez. Abban a kipusztíthatatlan képességükben például biztosan, amellyel felülkerekednek a katasztrófákon, s rábízzák magukat életük sodrára, hogy az segítse át őket rémületeken és veszteségeken.

Gesztenyés itóka

A fő-főszereplőt Gesztenyének hívják, így esett a választásom erre a... Nem, dehogy turmixolok le egy nyulat! Gesztenyemasszát használtam. Becsszó! Az üregi nyulak színe barna, vagy szürkés barnás, ez az ital pedig jól visszaadja azt. Finom kis lélekmelegítő kicsiknek és nagyoknak.

gesztenye02.jpg

Hozzávalók:

  • 15 dkg gesztenyemassza
  • 1 dl (hab)tejszín
  • 1 csapott teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 5 dl tej

Beledobom a turmixgépbe az összes hozzávalót és jó alaposan összeturmixolom. Fontos, hogy minden alapanyagot jól hűts le előtte. Ebből a mennyiségből 7 dl édes finomság jön ki. A mézeskalács fűszerkeveréktől kicsit mindig karácsonyi hangulatom lesz. Sebaj! Ki mondta, hogy csak decemberben lehet szeretet ünnepe?

gesztenye06.jpg

gesztenye10.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr547553750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fancsali Fanta 2015.06.26. 13:03:33

Szia!
Nagyon jó beszédképességed van. Nem nagyon van szóismétlés. Választékosan, intelligensen közlöd a mondanivalódat. Nem áriázol sokat, egyből a lényegre törsz. Amit hiányoltam az a fülszöveg volt. Esetleg még a későbbiekben odaírhatod, hogy hány pontot adnál a könyvnek, mennyire tetszett a borító és hasonlók. Ezek voltak azok amiket én hiányoltam, de egyébként minden rendben volt. Az is tetszett, hogy a kedvenc idézeteidet kiírtad.

Fancsali Fanta 2015.06.26. 13:05:03

Ó, és esetleg kicsivel több képet szúrhatnál be a könyvvel kapcsolatban. Az feldobja az egészet.

KönyvParfé 2015.06.26. 13:25:55

Szia @Neverr! Köszönöm a dicséretet/kritikát. Átgondolom amiket írtál, talán megpróbálkozom a több képpel is. ;) Köszi!

Viliboy 2020.08.11. 07:58:30

Szia :-) Írtad, hogy a Gesztenye a honalapító egész estés rajzfilm verzióját magyar szinkronnal is meg lehet nézni. Tudnál segíteni, hogy ez hol található meg?
Illetve szerinted meg lehet még valahol vásárolni a könyvet?
Nagyon köszönöm!
süti beállítások módosítása