Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

10 fontos gyerekkönyv a méhek csodálatos világáról

Mert méhek nélkül nincs élet

2022. augusztus 20. - KönyvParfé

mehek.png

Tudtad, hogy nem csak május 20-án, de augusztus 20-án is ünnepeljük a mézelő méheket?
Gyakran természetesnek vesszük, hogy vannak, hiszen széppé teszik a kert virágait és gyűjtik a mézet. Arról hallottál már, hogy ők az állatvilág legszorgalmasabb munkásai? Képzeld, egy kilogramm méz elkészítéséhez 50-60 ezerszer repülnek ki a kaptárból, hogy az édes virágnektárral teleszívják a bendőjüket. De most akarok kiselőadást tartani, inkább hoztam pár könyvet, melyek segítségével megmutathatjuk a gyerekeknek, mennyire fontosak a ezek a szorgos állatok, milyen kulcsfontosságú szerepet töltenek meg az életünkben és hogy miért is kell rájuk nagyon vigyázni.

1. Moira Butterfield: A méhek titkos élete (Scolar, 2022)

2891680_1.jpg

Tudtad, hogy a méhek imádnak táncolni? És azt, hogy kiváló a szaglásuk?
Ez a rajzokkal illusztrált könyv nemcsak méhekről szóló népmeséket tartalmaz, hanem megtudhatod belőle azt is, hogyan jönnek világra a méhecskék, mivel táplálkoznak, hol laknak, mit rejt a kaptár belseje, miért olyan fontosak számunkra a méhek, és hogyan lehetsz a méhek barátja. Arról is olvashatsz, hogy hogyan készül a méz, miért érdemes fogyasztani, és hogy az emberen kívül kik szeretik még nagyon.

2. Piotr Socha: Méhek (Manó Könyvek, 2018)

1448170_1.jpg

Alig akad olyan gyerek, aki ne szeretné a mézet. De azt már bizonyára kevesebben tudják, hogyan készül ez a finom csemege. Piotr Socha lengyel illusztrátor nagyszerű könyvét végiglapozva bepillanthatunk a méhek titokzatos életébe: megtudhatjuk, mióta léteznek, hogyan építenek kaptárt, miért lejtenek táncot egymás előtt, hogyan gyűjtenek virágport és miként lesz ebből később méz. Megismerhetjük a méhész munkáját, a különböző mézfajtákat, sőt, az is kiderül, milyen gyógymódok léteznek – a fokhagymától kezdve a fogkrémig – a méhszúrás okozta fájdalom enyhítésére.

3. Charlotte Milner: A méhek világa (HVG Könyvek Junior, 2019)

1648162_1.jpg

Mi ez a felhajtás a méhek körül? Mit csinálnak egész nap? Miért ennyire fontosak számunkra? Miért kell segítenünk nekik? Mit tehetünk értük?
A méhek 100 millió éve jelentek meg a Földön, vagyis jóval régebben, mint az ember vagy akár egyes dinoszauruszok. Fontos szerepet játszanak bolygónk életében. Ennek a növényekkel való speciális kapcsolatuk az oka.
A méhek nagy része azonban - sajnos - eltűnőben van.
Ismerjük meg jobban a méhek világát, és hogy miért vannak egyre kevesebben...
A kiadó 6 éves kortól ajánlja.

4. Várszegi Adél: Zümmögés erdőn-mezőn - Bolyhos és Szofi kalandjai (BOOOK Kiadó, 2021)

2613348_1.jpg

Egy ​nap Bolyhos, a méhecske szokásos napi zümmögése során Szofiék konyhájában köt ki. A kislány és a cseppnyi rovar azonnal szoros barátságot köt egymással. A méhecske mesélni, Szofi pedig rajzolni kezd, és így fontos titkokra derül fény. Tudod, hogy mi a különbség egy méhecske és egy darázs között? És hogy mit csinálnak a méhek télen? Vagy hallottad már egy mézkészítő szájából, hogyan készül a méz, mielőtt a Szofibendőbe kerülne? Ha minderre igen a válasz és további izgalmakra vágysz, hallgasd meg Bolyhos bátor megmenekülését mindenféle gyíkoktól és békáktól.
Szó esik még a méhek barátairól is, és ha meggyőződtél róla, hogy ezek a kis rovarok legalább olyan klassz társak, mint a kutyák, megtudhatod, hogy lehetsz te is az ő legjobb pajtásuk.
A könyv szerzője, a nagy sikerű Várszegi Adél könnyed stílusban, a gyerekek számára érthető formában mutatja meg a méhek világának sokszínűségét és fontosságát, Szert-Szabó Dorottya egyszerre művészi és gyermekbarát illusztrációi pedig kicsiket, nagyokat egyaránt rabul ejtenek.
3 éves kortól ajánlott.

5. Alexandra Rigos: Méhek és darazsak - Aranyló méz és hegyes fullánkok (Tesslof és Babilon, 2021)

2698007_1.jpg

A népszerű Mi MICSODA sorozatunk újabb kötettel bővül.
A méhcsaládban több ezer méh él és dolgozik egyetlen jól működő szervezetként. A fáradhatatlan kis munkásoknak sokkal többet köszönhetünk, mint a finom, édes méz – bár az
sem utolsó. Ismerd meg a méhek építészetét és a poszméhek családi életét!
-Tudtad, hogy egy kilogramm méz előállításához a méheknek akár ötmillió virágot meg kell látogatniuk?
-Nem minden darázs a fagyidra vadászik. Vannak növényevők, trükkös élősködők és szorgos kártevőpusztítók is.

6. Andrea Quigley - Pau Morgan: Méhek (Babilon, 2018)

4557560_5_1.jpg

A Kerek világ sorozat célja, hogy a gyerekek ne csak megismerjék, de saját maguk meg is tapasztalják a bennünket körbevevő világ csodáit.
A méhek nélkül nem lenne kerek a világ. De vajon mi a szerepük bolygónk életében? Milyen méhfajok élnek a világon, kikből áll a méhcsalád, hogyan készül a méz? Próbáld ki, hogy a méhek melyik virágra szállnak a legszívesebben! Készíts fészket a poszméheknek, és járd el a méhtáncot!

7. Stephanie Bruneau: Méhek, mézek nagykönyve (Cser Kiadó, 2019) 

5042787_5_1.jpg

Hogyan ​és miért készítenek a méhek mézet?
Mi is az a méhpempő valójában?
Tényleg segít a virágpor fogyasztása az évszakos allergián?
A könyv megválaszolja mindezeket a kérdéseket, és persze még számos továbbit is.

Hasznos, gyakorlatias és kiváló humorral fűszerezett, nagyszerű könyv. A már jól ismert méz, virágpor és méhviasz titkai mellett megismerhetjük a propolisz, a méhméreg és méhpempő hasznos tulajdonságait is. Megtudhatjuk, miféle anyagok ezek, hogy jönnek létre, hogyan gyűjtik be a méhészek, és hogyan alakítják őket az általunk jól ismert termékekké. A mézelő méhek mindig is csodálattal töltöttek el, és ez a könyv talán magyarázatot ad a velük kapcsolatos rengeteg miért?-re.

A szerző szenvedélyes lelkesedése a méhek iránt ragályos. Az alapos, de mégis könnyen érthető könyvben nagyszerű fényképek, érdekes történelmi adatok, hasznos információk és ízletes, könnyen elkészíthető receptek, azaz az egészségünket és jó közérzetünket szolgáló ötletek találhatók.

Remek ötletek ahhoz, hogyan csempészhetjük egyszerű módszerekkel az étrendünkbe a virágport és a méhpempőt; hogyan készíthetjük el házilag és könnyedén a fahéjas mézet, a méhviaszalapú ajakbalzsamot és bőrápoló krémet, a kézzel mártott méhviaszgyertyát és még rengeteg hasznos dolgot.

A könyvben megtalálhatjuk:
a méhkaptárból származó termékek – a méz, a méhviasz, a propolisz – és még sok más érdekesség bemutatását, recepteket és módszereket az egészségmegőrzéshez, az erőnlétnöveléshez, a táplálkozáshoz és a kézművességhez, az egész családnak izgalmas olvasmányt ígérő tudományos és történelmi tényeket.

8. Angelika Rusche-Göllnitz: Méhek és darazsak (Tesslof és Babilon, 2021)

7719943_5.jpg

Mi MICSODA Junior – Méhek és darazsak 33. kötet
A méhek és a darazsak segítenek fenntartani az ökoszisztémánkat.
Beporozzák a növényeket, mézet készítenek. Ez a Junior kötet elmagyarázza, miben különböznek a méhek a darazsaktól, hogyan épül fel a méhkas és hogyan kommunikálnak a rovarok egymással.
A gyerekek azt is megtudhatják, mi fenyegeti a méheket és mit tehetnek az érdekükben.

– Miért táncolnak a méhek?
– Hogy néz ki a poszméh?
– Mit esznek a darazsak?

9. Jakob Streit: Napsugár, a méhecske - Természetmese 8-9 éves gyermekek számára (Ita Wegman Alapítvány, 2019)

covers_684130.jpg

Waldorf oktatás, Gyermekkönyv
Míg a népszerű Méheskönyv történetei által az emberek szemével tekinthettünk bele a méhek világába, most – lássunk csodát! – a méhek szemével láthatjuk a világot. Kiderül, hogyan zajlik az élet a kaptárban, miféle veszélyek leselkednek rájuk a szabadban; sőt az is, hogy milyennek látnak a méhek minket, embereket. És persze ahány méhecske, annyi kis lélek: serények és lusták, izgágák és bölcsek, gorombák és szívélyesek, de legfőképp hősiesek. S van még valami, amiben tökéletesen megegyeznek. Ez az, amely előhívhat egy kérdést az olvasó szívében: Van-e a világon bármi, amit mi, emberek hasonló egyet akarással tudnánk odaadón szeretni, mint ahogy a méhek ölelik körül a királynőjüket?

A történeteket ezúttal is Kemény Márton János szemet gyönyörködtető illusztrációi kísérik.

10. Alison Jay: L'abella i jo (Editorial Juventud, 2017)

covers_563800.jpg

Egy méhecske berepül az ablakon és megijeszt egy kislányt, aki elkapja, de eleinte nem tud vele mit kezdeni...
Ez egy gyönyörű történet, amely elmeséli a lány és a méh között kialakuló barátságot, miközben megismerteti a gyerekekkel, hogy mennyire is fontos a természet és mennyire rá vagyunk utalva. A veszélyeztetett méhek helyzetét is feltárja a könyv, és jó kérdés, hogy vajon ezt a súlyos környezeti fenyegetést az új generáció örökli-e majd?
Alison Jay csodálatos illusztrációi szükségtelenné teszik a szöveget, betűk nélkül is megmutatja a méhek szépségét és a világunkban betöltött létfontosságú szerepüket.

(Ez a könyv egy kicsit nehezen beszerezhető, mert nagyobb könyvesboltokban nem árulják. Ha nem akarod külföldről berendelni, akkor keress rá egy-két idegennyelvű könyveket árusító üzletben. Ne érezd azt, hogy túl sok a macera, mert ez pont az a fajta kiadvány, amely megéri az utánajárást.)

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr2517911551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása