Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Megumi Iwasa - Jörg Mühle: Szeretettel ​üdvözöl: Pingvin

Pingvin keksz

2020. július 20. - KönyvParfé

p1080891.jpgMost, hogy ennyire benne vagyunk a nyárban, akár el is utazhatnánk a forró szavannákra! Igaz, ott is tikkasztó a hőség, de kárpótlásul találkozhatunk Zsiráffal. Biztosan örülni fog nekünk, mert nagyon magányos, és társaság hiányában a mindennapjai komótos lassúsággal telnek. Megumi Iwasa Szeretettel üdvözöl: Pingvin című könyvében arról olvashatunk, miképpen lehet barátokat szerezni. Manapság már nem divat levelet írni vagy képeslapot küldeni, pedig sokkal személyesebb, mint egy e-mail vagy sms. Régen rengeteg levelet írtam, és mindig jó érzés volt várni a válaszokat is. Ezeket a pillanatokat hozta vissza nekem ez a kedves könyv, mely a történetével és a kedves illusztrációival az egyik kedvenc mesémmé vált idén.

Zsiráf unatkozik, napjai egyhangúan telnek. Nincsenek barátai, ám nagyon megörül, amikor észreveszi Pelikán új szolgáltatását, melyben üzenetek postázását vállalja. Hosszú nyakú barátunk levelet ír, és arra kéri a szárnyast, adja át az első állatnak, akivel a látóhatár túloldalán találkozik. Pelikán nagyon sokat repül, mire elér a Bálna-tengerhez, és kézbesíti a levelet, melyet nem más kap meg, mint Pingvin. Kettejük levelezését követhetjük végig, s miközben próbálják elképzelni, hogyan nézhet ki a másik, szép lassan (levél)barátok lesznek. Majd egy nap Zsiráf úgy dönt, személyesen is ellátogat új cimborájához.

Nagyon tetszett a történetben, hogy egyszer az afrikai szavannákon vagyunk, majd egy fejezettel később a Déli-sark jeges vizében találjuk magunkat. Megfigyelhetjük a különböző kontinensek sajátosságait, és megismerhetünk néhány ott élő állatot is: Zsiráfot, Pelikánt, Pingvint és Bálnát.

Könnyen olvasható mese, önálló vagy hangos olvasáshoz is remek. A szereplők irtó helyesek, nagyon jól szórakoztam, ahogy próbálják leírni magukat egymásnak, és ahogy elképzelik a másikat. Mert honnan is kellene tudnia egy zsiráfnak, hogyan néz ki egy pingvin? A gyerekeknek jó lecke, hogy használják a fantáziájukat, akkor is, amikor megpróbálják leírni részletesen saját magukat.3_28.jpgDe ami igazán lényeges és fontos tanítása a könyvnek, hogy nyitni kell a világ felé, hiszen ha ezt megtesszük, akár olyan kedves és helyes barátokat is szerezhetünk, mint Zsiráf. S lám, neki is milyen érdekesek és színes lettek az unalmas hétköznapjai, hogy találkozott Pingvinnel!

A könyvben szereplő rengeteg illusztrációt Jörg Mühle készítette. Tökéletesen illik a meséhez, mindegyik kép játékos, jól megrajzolt és a rajtuk szereplő állatok tényleg önálló személyiséggel rendelkeznek. Nekem egy kicsit olyan érzésem volt tőlük olvasás közben, mintha rajzfilmet néznék. Az eredeti történetet Jun Takabatake rajzai kísérik. Azok is nagyon helyesek, de én nem bánom, hogy Jörg képei díszítik a magyar kiadást.

Rég olvastam ennyire helyes történetet, mely nemcsak bájos és tanulságos, de nagyon mulatságos is. A kiadó 5 éves kortól ajánlja a könyvet. Hazánkban a Pagony Kiadó gondozásában és Győri Hanna fordításában olvashatod, és plusz bónusz, hogy a kiadó életre keltette a mesét. Így ha valakinek kedve támadna írni Pingvinnek, megteheti. IDE KATTINTVA olvashatsz a részletekről. Ugye mennyire aranyos?

Kedvenc idézet:

    - Te, Pelikán! Szerinted hogy nézhet ki Pingvin? - kérdezte Zsiráf, miután együtt elolvasták a választ.
    - Talán meglátom egyszer a saját szememmel - felelte Pelikán.
    A Bálna-tenger már nem is tűnt olyan távolinak, ráadásul kedve támadt egészen a Bálna-fokig elrepülni. Még soha nem jutott el olyan messzire, hiszen az már Fóka kézbesítési körzete volt.
    Zsiráf egy pillanatig elgondolkodott, de aztán megrázta a fejét.
    - Ne, inkább ne! Sokkal viccesebb elképzelni, hogy hogy néz ki. Ha még ír róla, akkor talán beöltözhetek Pingvinnek. Segítesz?
    - Micsoda? Be akarsz öltözni Pingvinnek? Zsiráf, te dilinyós vagy! - hüledezett Pelikán, és gurultak a nevetéstől.
    Így kezdődött Zsiráf és Pingvin levélbarátsága.
    Az unalmat meg mintha elfújták volna!

Pingvin keksz

Oké, nagyképű vagyok, amikor azt írom, hogy ez pingvin keksz. Pedig nem kell semmit gyúrni, pihenteti és sütni. Az alap Oreo kekszből készül, feldobva némi fehér és narancssárga marcipánnal és pár csepp olvasztott csokoládéval. Lehet, hogy nem egy különleges gasztronómiai fogás, de az biztos, hogy ezeknek a cuki falatoknak senki sem tud ellenállni.p1080892.jpgHozzávalók:

  • Oreo keksz
  • fehér és narancssárga marcipán
  • olvasztott csoki

Vékonyra nyújtok némi fehér és narancssárga marcipánt. A narancssárgából kis háromszögeket vágok, ezek lesznek a pingvin orrok. A fehérből kis karikákat metszek a szemeknek, és a hasnak nagyobb köröket. Fogok egy Oreo kekszet, ráhelyezem a nagy karikát, levágom a lelógó részeket és az alsó ívhez igazítom a masszát. Felhelyezem a két szemnek gondolt mintát és a narancssárga orrot.
Egy kekszet szétválasztok, leszedem róla a fehér tölteléket és egy éles késsel, és egy hirtelen mozdulattal szárnyakat vágok belőle. A darabokat felhelyezem a félkész pingvinekre, végül olvasztott csokival megrajzolom a szemeket.

ParféTipp: Ha dupla krémes kekszet választasz, könnyen beleszúrhatsz egy szívószálat, így poharakba állítva sütinyalókának is megállja a helyét.p1080906_1.jpgp1080909.jpgp1080903.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr6315318890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása