Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Clive Gifford - Pete Camlen: Hű, ​de büdi!

Francia fokhagymás bagett

2020. június 13. - KönyvParfé

p1080822.jpgNem tudom, te hogy vagy vele, de én a szagokkal durván hadilábon állok. Van ugyanis néhány olyan "illat", amely mások számára kellemes, de én kikészülök tőle. Az világos, hogy ha valami levet ereszt a hűtőben, aminek nem kellene, vagy ha egy-két élelmiszer már annyira szőrös, hogy kimászik az ajtón, annak a szaga finoman szólva sem kellemes. De számomra ilyen a túlérett, már majdnem fekete banán, a sárgadinnye, az erősen vaníliás pacsulik és a vattacukros parfüm is. Bah, ez utóbbi annyira tud irritálni, hogy még a buszról is leszállok, ha valakin megorrontom. Érdekes utazásra invitál a Scolar Kiadó gondozásában tavaly megjelenő Hű, de büdi! című ismeretterjesztő könyv, mely a szagok világába kalauzolja a gyerekeket. Őszintén szólva én is élvezettel mélyedtem el a témában, és biztosan állíthatom, hogy most már senki sem fog tudni az orromnál fogva vezetni!

A szaglás nagyon fontos. Gondolj csak bele, hogy az állatvilágban is milyen hasznos ez a képesség! A jó szimat segítségével sok állat képes kiszimatolni a veszélyt. A növények is gyakran finom, csábító illatot árasztanak. Néha azonban pont a förtelmes bűz kell a túlélésükhöz, hiszen ez vonzza a hasznos állatokat, és tartja távol az ádáz ellenségeiket. De az emberek is sok információt képesek az orrukon keresztül begyűjteni. Például könnyen kiszagoljuk a tüzet, az odakozmált ételt, a romlott élelmiszereket, vagy épp egy csepp vanília illatú parfümöt... 
Az illatok azért is fontosak, mert kihathatnak a közérzetünkre és az érzelmeinkre, sokszor pedig régi emlékeket kelthetnek életre. 

Clive Cifford számtalan érdekes adatot és tényt vetett papírra, melyek zöméről talán még soha nem hallottál. A könyvben helyet kapott néhány szagos, furcsa növény és állat, valamint olyan híres és hírhedt személy is, akik letették szagmintájukat az utókor számára. Azt például tudtad, hogy az Amerikai Egyesült Államokban 1974 óta rendezik meg a legbüdösebb cipők versenyét? 5-15 éves gyerekek pályázhatnak a címre, és a kötetben szerepel egy interjú a 2014-es nyertessel. Jordan Armstrong elárulja, hogyan edzett, és milyen praktikákat vetett be a verseny előtti este, de azt is megtudhatod, hogy hová kerülnek a nyertes cipellők. Egészen elképesztő, nem? Ez van, ha az emberi agy egyszer csak szárnyra kap. Talán ezért sem lepett meg annyira, hogy létezik Burger King grillezett hamburgerét idéző parfüm, de még a Stilton Sajtkészítő Társaság is piacra dobott egy Stilton sajtos aromásat.

Azt is megtudhatod, régen hogyan védekeztek a szagok ellen. De olyan kérdésekre is választ kaphatsz, melyekre már régóta keresed a választ... Például, hogy mi a szag, vagy hogy mitől büdös a puki?
Számomra viszont az űrillatos rész volt a kedvenc, mert a világűrben aztán tényleg találni néhány megmagyarázhatatlan jelenséget! Gondoltad volna, hogy a Tejútrendszer szívében létezik egy hatalmas, gyümölcsös porfelhő, melynek málnahab illata van?

Szerintem ez egy nagyon klassz könyv, mert szórakoztató és informatív. Azok a gyerekek fogják a leginkább élvezni, akik szeretnek felfedezni mindent maguk körül, és akiket érdekelnek a tudományos dolgok. A könyv végén található egy kvíz is, így mindenki letesztelheti, mennyire sikerült megjegyeznie az olvasottakat. Valamint néhány szakszó is megmagyarázásra kerül az utolsó lapok egyikén, mely a SZAGSZAVAK elnevezéssel bír. Hahaha!

Egészen komplex könyvecske, mely az emberi test szagától egészen a világűrben terjengő illatokig próbál lefedni mindent. A könyv gazdagon illusztrált, melyért Pete Gamlennek mondhatunk köszönetet. Nem lehetett egyszerű ennyi büdös dolgot megörökíteni, le a kalappal! Az összes oldalon van mit bogarászni, ezáltal az olvasók sok adatot és érdekes tényt felcsipegethetnek. Humoros és nagyon szórakoztató, de azt mindenképpen ajánlom, hogy ne egyél, miközben olvasod, ugyanis könnyen elveheti az étvágyat. Vagy ha mégis megéheznél, helyezz egy csipeszt az orrcimpádra!

Kedvenc idézeteim:

Melyik a legbüdösebb szag? Nehéz megmondani, de a tioaceton komoly esélyekkel indulhat. Amikor 1889-ben, a németországi Freiburgban megpróbálták előállítani, a szaga többeknél ájulást, hányást, pánikot okozott. A város egy részét ki is kellett üríteni!

GILROY, KALIFORNIA

"A világ fokhagymafővárosa" - hirdeti magáról Gilroy, ahol minden év júliusában egy olyan fesztivált tartanak, hogy az átható fokhagymaszagot a várostól öt kilométerre lakók is érzik. A vállalkozó kedvűek a fokhagyma ízű fagyit is kipróbálhatják!

Naprendszerünkben minden bolygónak másmilyen a szaga, mivel mindegyik más összetételű anyagokból áll.
A csillagászok szerint a Vénusz és a Mars záptojás-, míg a Jupiter körüli gázrétegek vizelet-, záptojás- és marcipánszagúak.

Francia fokhagymás bagett

Imádom a fokhagymát. Majdnem mindennap fogyasztok egy-két gerezdet, mert hihetetlenül egészséges. A kedvenc ételeimbe is mindig kerül belőle, mert nagyon finom ízt ad.
De büdös. Ez van, nincs mit tenni... Jaaa, hogy szerinted nem büdös? Azért megnéznélek egy randi előtt, milyen mohón falod a fokhagymás pirítóst vagy a fokhagymaszószos spagettit!p1080820.jpgHozzávalók:

  • 2 kicsi vagy 1 nagy bagett
  • 15 dkg margarin
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • só, bors

Egy tálban alaposan összekeverem a szoba hőmérsékletű margarint a préselt fokhagymával, a sóval, borssal és a felaprított petrezselyemmel. A bagetteket átlósan kb. 2 cm-es távolságokra bevagdosom, de vigyázok, hogy ne vágjam át teljesen, mert ebbe fog menni a töltelék. A résekbe bőségesen teszek a "fűszervajból", majd alaposan becsomagolom a bagetteket alufóliába. Ráhelyezem a csomagokat egy tepsire és 220 °C-ra előmelegített sütőbe teszem. 10-12 percig sütöm, majd kinyitom a fóliát és pár perc alatt pirosra pirítom a tetejét.
Nehezen bírom ki, hogy ne harapjak bele, amikor kiveszem a sütőből, de megéri várni egy kicsit, mert langyosan egyszerűen isteni. Tény, hogy nem egy randikaja, de az illatos fokhagyma és a friss, ropogós tészta van olyan jó, mint egy romantikus andalgás a Margitszigeten. Nekem elhiheted!

ParféTipp: Kísérletezz az ízekkel. Használj oregánót vagy bazsalikomot, vagy adj hozzá a kedvenc fűszeredből! Ha a margarinhoz egy fél citrom levét is csepegtetsz, még pikánsabb lesz a végeredmény!4_22.jpg5_20.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr5615755198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása