Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Federica Magrin - Láng Anna: Nagy ​sárkánykönyv

Tüzes-fűszeres sárkányragu

2023. május 22. - KönyvParfé

1_65.jpgMit tennél, ha találnál egy sárkánytojást? És ha valami kibújik a kemény héjból, vajon honnan fogod tudni, hogy éles fogú fenevad lesz belőle vagy egy szárnyas jó barát? Federica Magrin egyszer rálelt egy különleges tojásra, és miután kikelt belőle egy igazi sárkány, felnevelte.  A saját példányát Artigónak hívják és életre szóló barátságot kötöttek egymással. Federica rengeteget tanult ezektől a csodálatos állatoktól, s ezt a sok-sok tapasztalatot leírta mindazoknak, akik a későbbiekben sárkánygazdák szeretnének lenni. Így született meg a Nagy sárkánykönyv, melyből mindent megtudhatsz róluk, rengeteg tippet és tanácsot találsz a kötetben, ezért igazán hasznos mindazoknak, akik sárkányszakértőkké szeretnének válni.

Ez a kötet négy nagyobb részre van osztva, így megismerkedhetünk a nyugati sárkányokkal, a keleti sárkányokkal, láthatunk különleges sárkányokat is, míg az utolsó nagyobb téma a sárkánytani szakképzésről szól. Ez utóbbiban megtanulhatjuk a sárkányok anatómiai és élettani jellemzőit, megtudhatjuk, hogy mivel érdemes őket etetni és a helyes sárkánylovaglási ismereteket is elsajátíthatjuk.

Hallhattunk már korábban egy-egy sárkányról, nekem legalábbis ismerős volt a walesi sárkány, a jégsárkány és a baziliszkusz, de még soha nem hallottam zomokról, aki hatalmas állkapcsával sziklákat képes porrá őrölni, és drunk neve sem mondott eddig semmit, márpedig ő azért különleges, mert képes közvetíteni ég és föld között, hangja pedig olyan, mint az égzengés.

Az illusztrációk Láng Anna oldaláról származnak. Bővebben olvashatsz róla és a munkáiról ITT és ITT.

Tudnunk kell, hogy a sárkányok nem bújós háziállatok, mindegyikük okos és intelligens. De a megfelelő tudással megszelídíthetőek és barátainkká válhatnak. De óvatosnak kell lennünk velük, hisz mégis veszélyes lényekről van szó.

Az illusztrációk csodálatosak, Láng Anna csodát művelt, mint mindig. A könyv nagy formátumú, így a dupla oldalas színes képek egészen varázslatosak. Nagyon szeretem Mechler Anna A virágtündérek titkai-sorozatát, de ennél a kötetnél is azt éreztem, mennyire jó, hogy van egy Láng Annánk. A szöveg és a színes illusztrációk nagyszerűen kiegészítik egymást, harmonikus összképet alkotnak. A sárkányok mimikái kidolgozottak, így mindegyikük különálló karakterré vált. A humor is átjön, ezért a gyerek és a felnőtt olvasók arcára is képes mosolyt csalni. A rajzstílus kicsit emlékeztet az Így neveld a sárkányod című egész estés rajzfilm képi világára, melyet én nagyon szeretek.

Ez a könyv ideális útmutató mindazoknak, akik örökbe szeretnének fogadni egy sárkányt, vagy csak egyszerűen szeretnének közelebbről megismerkedni ezekkel a fantasztikus lényekkel. Hamar rájövünk olvasás közben, hogy nem mindig olyan szörnyűségesek, mint ahogyan sokan állítják, fajtájuktól függően köztük is vannak nagyon intelligens és kedves lények. Ősi titkok is napvilágra kerülnek, a jól átgondolt és vicces részeket pedig a kis sárkánymesterek is szeretni fognak. Ez a gazdagon illusztrált kézikönyv a sárkányok veszélyes, varázslatos és titokzatos világába kalauzol el bennünket. Fiatal sárkánykutatók nemcsak bővíthetik és elmélyíthetik meglévő tudásukat, hanem pontosan megtanulhatják, hogyan kell barátkozni egy sárkányra. Kalandra fel!

Tüzes-fűszeres sárkányragu

Ha sárkányokról hallunk, talán először a tűzokádók jutnak eszünkbe. Ha megirigyelnénk ezt a fegyvert tőlük, egy kis cayenne borssal és némi chilivel mi magunk is tüzet foghatunk. Mielőtt megijednél, sárkányraguért sem kellett elfogni egy vérszomjas fenevadat sem, helyette szójaszeletet használtam. Azt hiszem, ez igazán sárkánybarát és még finom is lett. Az alapreceptet a Vegan Richa oldalon találtam, ha szereted az egzotikus ételeket, ezt is imádni fogod.2_63.jpgHozzávalók:

  • 115 g szójaszelet (beáztatás előtt mérve)
  • fél liter forró zöldségleves

A páchoz:

  • 2 tk szójaszósz
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1/2 tk cayenne bors vagy chili pehely
  • 1 tk finomra reszelt gyömbér
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 tk olaj
  • 2 1/2 ek kukoricakeményítő

A szószhoz:

  • 2 tk olaj
  • 1 maréknyi kesudió
  • 1 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 tk finomra reszelt gyömbér
  • 1 kisebb chili, apróra vágva
  • 2 zöldhagyma, a fehér részei felkarikázva, a zöld részt a díszítéshez félreteszem
  • fél zöld kaliforniai paprika vékonyra szeletelve
  • fél sárga kaliforniai paprika vékonyra szeletelve
  • fél piros kaliforniai paprika vékonyra szeletelve
  • 60 ml szójaszósz
  • 60 ml ketchup
  • 1 tk cukor
  • só és bors (a sóval óvatosan, mert a szójaszósz is eléggé sós)
  • 1/2 tk kukoricakeményítő
  • 80 ml víz

Először a szójakockákat beáztatom a forró zöldséglevesben. Kb. 30-35 percig hagyom állni, aztán alaposan lecsepegtetem és kinyomkodom belőle a felesleges folyadékot. Vékony csíkokra szaggatom, mintha falatnyi hússzeletek lennének.
Elkészítem a pácot, vagyis az összes hozzávalót a keményítő kivételével összekeverek. Ráöntöm a szója falatokra, alaposan összekeverem, majd megszórom a kukoricakeményítővel. Igyekszem úgy összerázni, hogy mindenhol kapjanak a falatkák a bevonatból.
Egy nagy serpenyőben egy kanál olajat hevítek és ropogósra sütöm benne a fűszeres szójaszeletkéket.
Elkészítem a szószt, ehhez egy serpenyőben egy teáskanál olajon először pár perc alatt megpirítom a kesudiót, ezt is félreteszem. Egy teáskanál olajon aranybarnára pirítom a zúzott fokhagymát, a gyömbért és a chilit. Hozzáadom a zöldhagyma fehér részét, a paprika csíkokat, sózom és roppanósra sütöm. Megbolondítom a szójaszósszal és a ketchuppal, ízesítem egy kevés cukorral és tekerek rá frissen őrölt fekete borsot. A kukoricakeményítőt a vízzel alaposan összekeverem és a fűszeres szójacsíkokhoz adom. Pár perc alatt összefőzöm, és amikor már jó ragacsos és ínycsiklandozó illatokat áraszt, lehúzom a tűzről. Megszórom a zöldhagyma zöldjével és a pirított kesudióval. Rizzsel tálalva az igazi!

ParféTipp: Próbáld ki másfajta zöldséggel is. A répa és a brokkoli is remekül passzol hozzá.banner_2.pngAzt hiszitek, hogy mindent tudtok a sárkányokról? A Nagy sárkánykönyv egy mindentudó "kislexikon" a mitikus állatok kedvelőinek. Tartsatok bloggereinkkel, és olvassátok el, ők mit gondolnak Federica Magrin könyvéről. Ne feledjétek, hogy a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a kiadványt a Móra Kiadó jóvoltából! 

NYEREMÉNYJÁTÉK

Mostani játékunk során az egyes állomásokon egy-egy híres sárkány fotóját találjátok. A feladat, hogy a Rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok az adott blogon található figura nevét.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül választania kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

347398237_203500552524296_8086074103051733722_n.jpg

A turné állomásai:
05.22.  KönyvParfé
05.24.  Spirit Bliss Sárga könyves út
05.26.  Könyv és más

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr6818084496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása