Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Katie Viggers: Mackók ​könyve

Medvés pirítós

2019. szeptember 06. - KönyvParfé

5_10.jpgBár Katie Viggers talán még kevésbé ismert hazánkban, azért munkáival már itt-ott találkozhattál. Egyedi rajzai legtöbbször viccesek; helyes, mókás képein általában egy-két geg is felfedezhető. Persze aki képes a vízilovakat sárga autóba ültetni, vagy a csimpánzokat szuperhősként ábrázolni, az egyéb huncutságokra is képes! De a legnagyobb erőssége mégis az, hogy mindezt olyan kedvesen és bájosan teszi, hogy akaratlanul is a szívedbe zárod a képeken szereplő állatokat. A Geopen Könyvkiadó gondozásában nemrégiben megjelent nálunk is a Mackók könyve című ismeretterjesztő könyve, melyben a világ minden tájáról találkozhatunk medvékkel.

Tudtad, hogy nyolc különböző medvefaj él szerte a világon? Ha mind a nyolcat fel kellene sorolnom, bizony bajba lennék, mert ide venném a koalát és a vörös pandát, pedig ők nem ebbe a családba tartoznak.
Ám az ajakos medve, a barna medve, az óriáspanda, a fekete medve, a pápaszemes medve, a jegesmedve, az örvös medve és a maláj medve igen. 

Ebben a könyvben velük ismerkedhetünk meg, majd miután a könyv elején kapunk mindegyikükről egy kis rövid leírást, összehasonlítjuk őket. Megnézhetjük, melyik macinak mi a kedvenc eledele, és azt is megtudhatjuk, melyikük fut a leggyorsabban.
Persze nem Katie Viggersről lenne szó, ha ezt nem fűszerezné meg némi poénnal, így senki se lepődjön meg, ha a képeken felbukkan egy úszógumis panda, és három pápaszemes medve is, akik szemüveget viselnek.

illusztracio.jpgA díszes társaság balról jobbra: pápaszemes medve, jegesmedve, örvös medve, maláj medve

A vicces és barátságos illusztrációk mellett a gyerekek olvashatnak néhány mókás adatot is, így olyanokat tudhatnak meg, hogy melyik medve szereti a legjobban a mézet, ki mászik a legjobban közöttük, ki a legügyesebb, ha halat kell fognia a folyóban, vagy hogy melyiknek van csúszásgátló a talpán. 

Ez a kiadvány nem egy klasszikus értelemben vett gyerekkönyv, inkább egy szórakoztató, gyerekbarát medve-enciklopédia. Egy olyan olvasmány az ovisoknak és az általános iskolásoknak, melyben lehet bogarászni és érdekes információkat felcsipegetni.

De a legmeghökkentőbb tény mégis ez: világszerte csak nyolc medvefaj található.
A könyv legvégén a jövőről is szót ejt a szerző, hiszen a klímaváltozás miatt veszélyben vannak a medvék is. A macik kérik a kis olvasókat, hogy óvjuk, védjük a természetes élőhelyeiket, hiszen ha nem lesznek erdők, ahol a fekete és a barna medvék odút áshatnak maguknak a téli álomhoz, vagy ha elolvadnak a hóval, jéggel borított területeink, és a jegesmedvék nem tudnak fókákra vadászni, azzal megpecsételődik mindannyiuk sorsa.

Kedvenc idézetek:

A nemzeti parkokban élő medvék megtanulták, hogy a táborhelyek körül könnyen élelemhez juthatnak. Gyakran látni őket nassolni, ha sikerült megkaparintaniuk valami kis nyalánkságot.

A barna medve imád a vízben időzni, és pompás úszó. Rengeteg időt tölt a folyókban halászással (főleg a lazacokat kedveli), és időnként csak lazításképpen veti bele magát a vízbe. 

Medvés pirítós

Mi más is készülhetne a könyv mellé, mint valami kedves kis medvés finomság! Egy kis édes pirítós került az asztalra, mely a mogyoróvajtól, pár karika banántól és néhány szem mazsolától vált medve pofivá.1_12.jpgHozzávalók:

  • pár szelet toast kenyér
  • mogyoróvaj vagy mogyorókrém
  • banán
  • fekete mazsola vagy áfonya

A kenyérszeleteket bedobom a kenyérpirítóba és szép aranybarnára sütöm mindet. Megkenem a szeleteket mogyoróvajjal és ráhelyezem a banánkarikákat. Kettő a füle, egy az orra, a mazsola pedig a szeme és a nózija. Villámgyors, nagyon egyszerű és szuper cuki a medvés pirítós. Jó étvágyat!6_7.jpg7_5.jpg8_4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr515038522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása