Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Jakob Martin Strid: Mimbo ​Jimbo és a hosszú tél

Puha kókuszos hópelyhek

2018. február 10. - KönyvParfé

nevtelen_2.pngMég erősen él bennem egy emlék, amikor anyuval vártuk húsvétkor a locsolkodókat, és egyszer csak elkezdett esni a hó. Április elején jártunk, kint már előbújtak a nárciszok és a színes tulipánok, a levegőben pedig érezhető volt a tavasz illat. Mi pedig meghökkenve néztük a szállingózó, hatalmas hópelyhek, és hogy milyen sebesen fedi be a zöldet és a barnát a puha, fehér takaró. Furcsa látványt nyújtott, sehogyan sem illett a képbe; és azt hiszem, pont olyan hitetlenkedő fejet vághattunk erre a furcsa jelenségre, mint Jakob Martin Strid legújabb mesekönyvében Mimbo Jimbo.

A naptár szerint már tavasznak kellene lennie, ám annak híre-hamva sincs még. Mimbo Jimbo a háza előtt álldogál, figyeli az eget, majd egyszer csak egy hang úszik felé a levegőben és elkezd havazni. Hatalmas pelyhekben hull a hó, és olyan rengeteg esik, hogy hamarosan teljesen betemeti Mimbo Jimbo házát. Kis kék elefántunk bemenekül a házba, de egy idő után aggódni kezd barátjáért, ezért előkeres egy hólapátot, jó melegen felöltözik és alagutat ás Mumbo Jumbo házáig. A kis víziló meleg takarókba burkolózva, vacogva üldögél a szobájában és nagyon megörül neki. Hamarosan elindulnak Frédiért, a didergő árvaházi orangutánért, majd hármasban folytatják tovább, hogy kiderítsék, miért bolondult meg az időjárás és miért esett ilyen sok hó. Az erdőben több érdekes dologra bukkannak: egy óriási hókristályra, HATALMAS lábnyomokra, és egy üvegcsengettyűre. A csengőt megszólaltatva azt veszik észre, egyre jobban szakad a hó, majd mintha elvágták volna, hirtelen vége szakad. Már ezek is különös dolgok, de a meglepetés-faktor akkor szökik az egekbe, amikor rábukkannak egy furcsa házra, amelynek lábai vannak. A három jóbarát bekukkant a gyalogházban, s miután a szobát üresen találják és hívogatóan meleg van bent, megpihennek egy kicsit. Egy véletlen folytán elindul a masina, sétálni kezd az erdőben, majd hamarosan még több barát kerül fel a biztonságos lakba. Míg kint egyre fagyosabb az idő, addig bent azt próbálják kitalálni kis barátaink, mi történhetett. Vajon hová tűnt a tavasz? Hamarosan felbukkan a ház gazdája, Igor Ragyogovszkij, akiről kiderül,  korábban megidézte a Tél Szellemét, és ezért esett le ez az irgalmatlan mennyiségű hó. Mimbo Jimbónak és barátainak már nagyon elegük van a hidegből, így nem is kérdés, hogy segítenek Igornak. A férfi már feltalálta napgépet, de segítség kell a beüzemeléséhez. Ha ez sikerül, talán a Tél Szelleme visszatér az Északi-sarkra és megint minden helyre áll majd.strid-mimbo-jimbo-trailer-animation-koebenhavn.jpg

A képen Postás Gepárd, Frédi, Mumbo Jumbo és Mimbo Jimbo látható.

Jakob Martin Strid Hihetetlen történet az óriáskörtéről című könyvét azonnal a szívembe zártam. Nagyon szerettem a figuráit, a történetet és azokat az elképesztő gépezeteket, melyeket az író megálmodott. A Mimbo Jimbo és a hosszú tél épp annyira kedves lett számomra, mint az előző kötet, hiszen a stílus hasonló és kalandokban most sincs hiány. Itt is aranyos, vagány figurák keltek életre, a színhasználat a sok fehér és kék mellett pedig ugyancsak erőteljes. A legjobban most is azok a rajzok tetszettek, amelyeken valamelyik épület vagy masina keresztmetszetét láthatjuk: Mimbo Jimbo háza, vagy épp a gyalogház, ahol immár 11 állat talált magának meleg, biztonságos helyet.

A szöveg egyszerű és könnyen érthető. A sorok szellősek, minden oldalra jut néhány mondat, hogy a gyerekek - na meg a felnőttek -, minél jobban elmerüljenek a képi világban. A betűk stílusa, nagysága és a hangutánzó szavak még inkább erősítik az élményt, ezért azt hiszem, a kezdő olvasók is nyugodt szívvel belevághatnak, mert a sikerélmény garantált.

Remélem mi már kifelé megyünk a télből, de ez egy olyan könyv, amit télen-nyáron jó felütni és bogarászni. Hajrá! 

Kedvenc idézetek:

Mumbo Jumbo meleg takaróba burkolózva üldögélt, amikor Mimbo Jimbo az ablakon keresztül betoppant hozzá.
- De jó, hogy itt vagy, Mimbo! - örült meg neki Mumbo.
- Megpróbáltam krumplit főzni - mesélte -, de a víz megfagyott a tűzhelyen!
- Szörnyen furcsa ez a télies idő - bólogatott Mimbo Jimbo.

- Nicsak! - rikkantotta Frédi. - Valami kikandikál a hóból!
Postás Gepárd kötelet kötött a három kiálló púp köré.
- Egy... kettő... három... HÚÚÚZD! A teremburáját! Hiszen ez a krokodil, a zsiráf és a tapír! Gyertek be a melegre, drága barátaim!

Forrj varjúháj, forrj takony,
Forrj rizsnyák és maláta,
Szállj sebesen, lábasom,
Haza Oroszországba!

Puha kókuszos hópelyhek

Sok család ünnepi asztalára kerül kozák sapka, igaz ezt az édességet hólabdaként is ismerheted. A kókuszos hópehely ebből a puha, piskótás süteményből nőtte ki magát, csak annyit változtattam a receptem, hogy a tésztából elhagytam a kakaóport és hópehely mintás sütikiszúróval vágtam ki formákat. Mimbo Jimbo és barátai már nagyon várják a tavaszt, de én most kivételesen nem bánom, ha hosszú lesz a tél. Csak sok ilyen finom sütemény kerüljön az asztalra!hopehely_02.jpgHozzávalók:
A tésztához:

  • 8 tojás
  • 30 dkg cukor
  • 8 evőkanál víz
  • 25 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor

A krémhez:

  • 5 dl tej
  • 5 evőkanál liszt
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • ízlés szerint rumaroma
  • + kókuszreszelék a tetejére

A tésztát készítem el először, ehhez a tojásokat szétválasztom és a cukor egyharmadával habosra keverem. A fehérjét a maradék cukorral krémes habbá verem. A sárgára kanalazok a fehérjehabból, alaposan összekeverem. Ezután a többi habot is hozzáadom, de lazán forgatom bele a masszába, hogy ne törjön össze a hab.
A lisztet összekeverem a sütőporral és apránként a vízzel együtt a tojásos részhez keverem. Egy közepes tepsit kibélelek sütőpapírral, beleöntöm a tésztát és 10-12 perc alatt, a 200°C-ra előmelegített sütőben megsütöm. Fontos! A sütő ajtaját nem szabad sütés közben kinyitni, különben összeesik a tészta.

A krémhez a tejet a liszttel sűrűre főzöm és langyosra hűtöm. A vajat a cukorral és egy kevés rumaromával habosra keverem, majd hozzáadom a másik masszához.

A kihűlt piskótát hópehelymintás szaggatóval kiszaggatom, megkenem a tetejüket krémmel és megszórom kókuszreszelékkel. Ha nagyon magas lett a piskóta, a tészta ketté vágható és a belső részre is kerülhet a krémből. Nem mondom, hogy nem pepecselős sütemény, de megéri rááldozni az időt, mert nagyon finom. Ráadásul a gyerekek is beszállhatnak a formázáskor és a kókuszreszelék szórásakor.

ParféTipp: A megmaradt tésztadarabokból nagyon finom kókuszgolyót lehet készíteni!

hopehely_04.jpghopehely_05.jpghopehely_06.jpghopehely_07.jpghopehely_09.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr1913617280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása