Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Jeffrey Brown: Jedi Akadémia 1-2.

Gammy zöld tésztája paradicsomszósszal és szörny szemekkel

2017. június 12. - KönyvParfé

sw.jpgJeffrey Brown írta és rajzolta a hazánkban is nagy sikernek örvendő Darth Vader és barátai című könyvet, valamint a folytatást, a Vader kicsi hercegnőjét és a Jó éjt, Darth Vadert is. Állítása szerint csak egy egyszerű középiskolába járt, és hiába szerette volna megtanulni az Erő használatát, sajnos ez soha nem jött össze. Nem is baj, hiszen már van szuperereje, ugyanis vidám könyveivel, vicces karaktereivel és történeteivel minden Star Wars kedvelő gyereket és felnőttet elvarázsol. A héten a Jedi Akadémia sorozatát hoztam, melyből már két rész is olvasható magyarul. Ez is hozza a fent említett könyvek színvonalát, de a szerző itt most nem a filmből ismert szereplőkre fekteti a hangsúlyt, hanem egy tatuini fiúra, aki középiskolába készül.

Főszereplőnk Roan Nochez, aki a Tatuinon lakik. Minden vágya, hogy pilótaképző középiskolába járjon, és a galaxis legnagyobb csillagpilótája legyen.  Az apja és a bátyja szintén a Pilótaképző Akadémián tanult, meg sem fordul a fejében, hogy neki más utat kell bejárnia. Ezért is éri sokként, amikor megkapja az elutasító levelet az iskolától.
Puff neki, akkor most mehet a zöldség suliba, ahol ideje nagy részében banthatrágyát kell lapátolnia, és folyton belemegy majd a sivatagi homok a gatyájába? Na neee!
Szerencsére kap egy másik értesítést is, melyet Mar igazgató, a Coruscanti Jedi Akadémiáról küldött, és amelyben meghívják, hogy tanuljon ott a következő tanévben. Roan annyit tud, hogy a jedik fénykardokkal hadonásznak, meg talán többnyire békefenntartók meg diplomaták. Mivel még mindig jobban hangzik ez, mint a zöldség suli, elfogadja az ajánlatot.
Megérkezve hamarosan rájön, hogy a középsuli szívás. Teljesen zöldfülű, tudásban messze a társai mögött kullog, ugyanis a többiek évek óta tanulnak a suliban, és többségük képes használni azt a valamit is, amit Erőnek neveznek. Roannak meg kell birkóznia az új feladatokkal, szerencsére új barátai sokat segítenek abban, hogy ne érezze a helyzetet annyira reménytelennek.

A  padavan visszatér című kötetben folytatódnak a kalandok, de itt már a második iskolaévben járunk. Roan nagy reményekkel indul a következő tanévnek, jól érzi magát a Jedi Akadémián, és nagyon izgatott, hogy a nyári szünet után végre újra láthatja a barátaival. Mellesleg az idei évben már pilótaképzést is oktatnak majd, amit rettenetesen vár. Minden remekül indul, lelkesen veti bele magát az iskolai feladatokba, tele van ötletekkel, a suliújságban képregényt rajzol, épít egy szuper robotot az egyik versenyre, és még a jeges bolygóra, a Hothra is ellátogat az osztálya egy tanulmányi út keretében. Aztán minden megváltozik!
Hamar rájön, hogy repülőt nem is olyan könnyű vezetni, de ami leginkább zavarja, hogy legjobb barátai valamiért hanyagolni kezdik. Majd egyszeriben az osztály rossz fiúi között találja magát, akik először jó fejeknek tűntek. Ráadásul van egy csaj is, aki mellett izzad a tenyere, állandóan beég előtte, pedig olyan jó lenne kicsit beszélgetni vele és jobban megismerni...

Mindkét könyv nagyon vicces, néhány rajzon könnyesre nevettem magam. Míg a Dart Vader sorozat inkább a kisebbeknek szól, ezek a könyvek az idősebb korosztálynak íródtak. Azt hiszem tetszeni fog a Star Wars fanoknak, meg azoknak, akik már túlélték a középiskolás éveket vagy éppen benne járnak, ugyanis olyan problémákkal foglalkozik, amelyekkel szinte minden kamasz találkozik a mindennapokban.
Jeffrey Brown muris képkockáin mégis tudunk mosolyogni, ugyanis teljes mértékig a humorra épít.

A könyv nagyon gyorsan olvasható, és szerettem, hogy a képregények mellett rövid írások is találhatóak, ugyanis úgy állították össze, mintha egy napló lenne. A lap szélén szereplő firkák, a kisebb méretű rajzok egy-egy történet alatt valóban ezt az érzetet keltik. Szórakoztató és kreatív, a könyvek végén a szerző arra biztatja az olvasót, hogy vezessen saját naplót, készítsen képregényt, vágjon ki, ragasszon képeket a lapokra és írjon legalább napi tíz szót! Ezért jár a hatalmas piros pont, nem?
Nincs mit tenni ifjú padavanok, képregény olvasásra fel!

Gammy zöld tésztája paradicsomszósszal és szörny szemekkel

A második kötetben egy Gammy nevű új szakács érkezik a suliba. Érdekes ételeket készít, sajnos csak az igazán nagy ínyencek képesek megenni a főztjét. Vagy még ők sem?
Mivel gyerekkönyvről van szó, a kisebbek kedvenc fogásai között nézelődtem, és rájöttem, a paradicsomszószos tésztát mindenki szereti. Egy kicsit csavartam a dolgon, mert a zöld tészta teljes mértékig gluténmentes, ugyanis cukkiniből készült. Ez egy egészséges étel, így aki kerüli a szénhidrátot, annak tökéletes ebéd vagy vacsora lehet.
Ó, még annyit, hogy a galaktikus séf szívesen használ olyan különleges összetevőket, mint a gamorrai gomba vagy a szemgolyók, így én is szörny szemekkel spékeltem meg a fogást. Jó étvágyat!cukkini_teszta.jpgA zöld tésztához:

  • 3-4 kisméretű, zsenge cukkini
  • 2 evőkanál olaj

A paradicsomszószhoz:

  • 1 doboz passzírozott paradicsom
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes répa
  • cukor, só, bors, bazsalikom
  • 2 evőkanál olaj

A szörny szemekhez:

  • mozzarella
  • 4-5 szem fekete olívabogyó

Először a cukkinit vékony csíkokra vágom. (Ha van, nyugodtan használhatsz zöldség spirálozót vagy bevethetsz egy zöldség hámozót is.) A csíkokat tálba teszem és enyhén lesózom. Amikor levet ereszt, óvatosan kinyomkodom, és egy felmelegített serpenyőben, kevés olajon megpirítom. Nem kell sokáig sütni, csak annyira, hogy egy pici színt kapjon.

A szósz elkészítése szintén pofonegyszerű. Az olajon megdinsztelem az apróra felkockázott hagymát, beleteszem a fokhagymát, a durvára reszelt répát és felöntöm a paradicsommal. Sóval, borssal, bazsalikommal és egy kevés cukorral fűszerezem. Amikor besűrűsödik a szósz és a répa is megpuhul, leveszem a tűzről.

A szemek alapja mozzarella. Ezt először vékony szeletekre vágom, majd kicsi kör alakú kiszúróval formákat vágok belőle. Az olívabogyót felkarikázom és mindegyik sajtdarabkára teszek egyet.

Ezután az összeállítás következik. A cukkinit a tányér közepére helyezem, a tetejére kanalazok a paradicsomos-répás szószból, majd megspékelem a mozzarellás szemekkel. Szörnyen finom és egészséges!jediakademiablogturnebanner.jpg

Hallottál már a Jedi képzőről?
Arról a helyről, ahol az ifjú padavanok az Erő segítségével tárgyakat emelgetnek, és ahol Kitmama a vuki tanár testnevelést oktat a diákoknak?
Roan Nochez régi vágya, hogy csillagpilóta legyen, de a tanév kezdetén mégis a Jedi képzőben találja magát.
A népszerű művész, Jeffrey Brown vicces történetei elevenednek meg a lapokon, és a tőle megszokott módon a nevetés most is garantált.
Természetesen a Blogturné Klub sem maradhat ki Roan kalandjaiból, ezért június 6-tól 13 állomáson keresztül olvashattok a megjelent két kötetről. Megismerhetitek, sőt ha velünk játszotok, tiétek lehet az egyik példány!

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Bemutatjuk nektek a karaktereket, akik a Jedi Akadémián szerepelnek, néhányuk talán ismerős lehet. A feladat, hogy a nevüket írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába. De ne izguljatok, ha újak a szereplők, a bloggerek nevüket elrejtették a bejegyzéseikben, úgyhogy ki is tudjátok rakni őket.
(Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)18814141_10155377879724812_7057688888834842401_n.jpg

A turné állomásai:
Jedi Akadémia 1.
06.06.   Olvasónapló
06.07.   Insane Life
06.08.   Függővég
06.09.   Dreamworld
06.10.   Deszy könyvajánlója
06.11.   CBooks
06.12.   KönyvParfé

Jedi Akadémia 2.
06.13.   Olvasónapló
06.14.   Deszy könyvajánlója
06.15.   Dreamworld
06.16.   Insane Life
06.17.   Függővég
06.18.   CBooks

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr6912586115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása