Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Deirdre Riordan Hall: Sugar

Csokis brownie

2016. december 01. - KönyvParfé

brownie.jpgBiztos hallottál már az anorexiáról és a bulimiáról. Napjainkban a 15-29 éves lányok és nők 5-10 százaléka szenved evészavarban. Az előbb említetteken kívül ide sorolhatjuk a falászavart is, többeknél tünet ezek kevert formája, valamint ide tartoznak a zavart evési szokások is. Persze nemcsak nőket érint ez a betegség, a fiúk közötti is bőven találni problémás eseteket. Magyarországon körülbelül 30.000-50.000 evészavarban szenvedő ember él. Őrületes szám, ugye? Egyes szakemberek szerint a genetikai háttér miatt alakulnak ki ezek a betegségek, míg mások a lelki folyamatoknak tulajdonítják. Mégis egyre inkább úgy tűnik, hogy biológiai, pszichológiai, illetve szociális háttér egyaránt közrejátszik a betegségek kialakulásában. Nagyon fontosnak tartom, hogy erről minél többet beszéljünk, ezért is szívügyem a most hozott könyv. Deirdre Riordan Hall Sugar című regényében egy falászavarban szenvedő lányról olvashatsz.

Sugar tizenhét éves, barna bőrű, túlsúlyos lány, aki rengeteget szenved a kilói miatt. Az iskolában folyamatos céltáblája a gúnyos megjegyzéseknek, barátai sincsenek. Tisztában van a kinézetével, utálja a testét, mégsem képes változtatni a helyzeten. A lelki bántalmazásokból bőven van része otthon is. Patkány, a gonosz és szintén kövér bátyja állandóan terrorizálja, ebben gonosz édesanyjuk – aki évek óta nem képes felkelni az ágyból –, szintén partnere. A lány gondoskodik az anyjáról, eteti, tisztába teszi, cserébe ő is folyamatosan sértéseket vág a fejéhez. Sugar szenved, boldogtalanságát evéssel kompenzálja. Horror mennyiségű ételt képes magába tömni, és hiába tudja, hogy a féktelen zabálás után meg fogja bánni az egészet, szüksége van arra a pillanatnyi, falás közbeni érzetre, ami kicsit enyhít a feszítő érzéseken. Egyedül Even, az új srác barátsága hoz némi melegséget az életébe. A fiú pedig mindent elkövet, hogy Sugar ugyanazt lássa a tükörben, mint ő – egy szép és erős lányt.

Az idei év legnagyobb meglepetése számomra ez a könyv. Sokkal többet kaptam olvasásakor, mint amit a fülszöveg ígért. Szerettem a karaktereket, de a történet és a fontos téma miatt bizony csillagos ötös jár az írónőnek. Ebben is megtalálhatóak a tipikus YA elemek: rosszindulatú osztálytársak, szívdöglesztő srác és a szerelem; mégis sikerült egy olyan csavart belevinni az egészbe, hogy dobtam a könyv háromnegyedénél egy hátast.

Bevallom, a közepénél kicsit meginogtam. Álomszerűvé vált minden, és a ráaggatott realisztikus címkének nem láttam értelmét. Even túlságosan tökéletesre sikerült, és szeretném azt hinni, hogy léteznek ilyen pasik az életben, de tudom, hogy nagyon sokáig kellene keresgélnem, mire ráakadnék egyre.
Majd miután jött a már fentebb említett csavaros fordulat, akkor jöttem rá, hogy mennyire kellett az  idillikus, tökéletes előzmény. Sugar innentől kezdve egyre erősebb és próbál elindulni azon az úton, ami a boldog és kiegyensúlyozottabb jövő felé viheti.

A könyv jó pár kemény témára is kitér: bántalmazás, megfélemlítés, táplálkozási rendellenességek. Időnként tényleg nehéz olvasni, mégis arra biztatlak, tedd meg. Megindító Sugar élete, és az út, amin végigmegy. A regény közel sem tökéletes, bőven vannak hibái, mégis hiteles és őszinte tud maradni. Azt hiszem, sok tizenéves tud majd azonosulni a főszereplővel, a szerző pedig megadja, amit oly sokan várunk a történet előrehaladtával: a reményt.

Csokis brownie

Sugar nem kis mennyiségű édességet képes magába tömni. Keksz, muffin, mályvacukor, csokoládé és még sorolhatnám, milyen ételek szerepelnek a könyvben, mégis a brownie mellett döntöttem. Ez egy tipikus amerikai édesség, és úgy gondolom, nagyon passzol a könyvhöz. A recept Jamie Oliver oldaláról származik, és az egyik legjobb brownie recept, amit eddig kipróbáltam. Sülés után a külseje száraz, repedezett, a belseje pedig puha és ragacsos. Szív alakú formákba kanalaztam a tésztát, és sütés előtt a tetejét dióval szórtam meg. Nagyon tömény édesség, ezért vigyázz vele. Nem kell rögtön betömni az egészet…brownie_10.jpg

Hozzávalók:

  • 250 g vaj
  • 200 g keserű csokoládé (minimum 70%-os legyen)
  • 360 g kristálycukor
  • 80 g kakaópor
  • 65 g liszt
  • 1 tk. sütőpor
  • 4 tojás
  • ízlés szerint durvára darabolt dió

A sütőt előmelegítem 180 fokra. Egy tálba beleöntöm a cukrot, hozzászitálom a lisztet, a sütőport és a kakaóport.
Egy másik tálba gőzfürdő fölött, folyamatosan kevergetve megolvasztom a vajat és a csokit. Akkor jó, amikor már szép, fényes a krém. Leveszem a gőzről és apránként hozzáadom a lisztes keveréket, végül a tojásokat. (Ha szeretném ízesíteni a tésztát, ilyenkor teszek bele kókuszt, aszalt cseresznyét, mogyorót, stb.) Sütőpapírral kibélelek egy tűzálló tálat, vagy kivajazok kisebb formákat és bele öntöm a csokis masszát. A tetejét durvára vagdalt dióval szórom meg, majd 30-35 perc alatt megsütöm.

ParféTipp: Ha nagyobb formát választottál és vékony a tészta a tepsiben, akkor kevesebb idő is elég neki. Akkor jó, ha a külseje már repedezett, de ha beleszúrsz egy villát, akkor a közepe még folyékony, ragacsos. Sütőből kivéve még sül egy kicsit, és ahogy hűl, szilárdulni is fog.15241189_1473848642644176_2866554535416736125_n.jpgA Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Deirdre Riordan Hall Sugar című könyve. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere bemutatja a túlsúlyos, lelkileg sérült Sugar életét, aki az őt érő sérelmek miatt evésbe menekül, míg be nem toppan életébe Even. De ne hidd, kedves olvasó, hogy ez egy átlagos Young Adult románc! Fájni fog, talán szomorú is lesze. ám ha kitartó vagy, elnyered jutalmad!
Kövesd a turnét, tudj meg mindent a könyvről, annak világáról és szereplőiről, játssz, és nyerd meg a regény egy példányát!

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Mostani játékunk során a Sugarhoz hasonló telt hölgyeké lesz a főszerep, hisz ők is pont annyira értékes tagjai társadalmunknak, mint vékonyabb társaik.
Minden állomáson olvashattok egy leírást, mely alapján ki kell találnotok, kire gondoltunk, majd a nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Amennyiben mindegyik megfejtéssel megpróbálkoztok, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott három példány egyikét.
Segítségül annyit elárulunk, kivétel nélkül mindegyikük olyan gyönyörű és közismert nő, aki bebizonyította a világnak, a szépség és az érték belülről fakad.
(Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.)

A kérdés a következő: KI Ő?

A hölgy ausztrál stand-up komikus, színésznő és író. Fontosabb filmjei a Harmadnaposok, Várandósok - Az a bizonyos kilenc hónap, Hogyan legyünk szinglik?, illetve a Tökéletes hang című művek.

A turné állomásai:
11/27   Dreamworld
11/28   Sorok Között
11/29   CBooks
11/30   Könyvvilág
12/01   KönyvParfé
12/02   Deszy könyvajánlója
12/03   Szembetűnő

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr1411968993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása