Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

G. Szász Ilona - Szegedi Katalin: A Mindentvarró Tű

Anyukám sajtos pogácsa receptje

2016. január 26. - KönyvParfé

a_mindentvarro_tu.jpgEgy tavalyi bejegyzésemben már olvashattál G. Szász Ilona és Szegedi Katalin mesekönyvéről, az Álomszövő Penduláról. Nekem hatalmas kedvenc lett, mert szerintem a mese és az illusztrációk nagyszerűen kiegészítik egymást és valóban szemet gyönyörködtető, csodás kiadvány. Már egy ideje fent figyel a polcomon a páros előző munkája, A Mintentvarró Tű, így arra gondoltam, ehhez is készítek valami finomat! Ha a borítóra pillantasz, láthatod, hogy nem mindennapi mesekönyv. Különös hangulata van, mondhatni nosztalgikus. A régi korokat idézi a színeivel, a megsárgult fotókkal és az öreg varrógéppel, meg a gyöngyházas gombokkal. Lapozgatás közben azért sokszor elgondolkodtam azon, vajon gyerekkönyvet tartok-e a kezemben, vagy egy mesekönyvet felnőtteknek. A Szegedi Katalinra jellemző pöttyös minta vissza-visszaköszön a lapokon, az pedig, hogy már a borítón is megjelenik,  csak hab a tortán. De nézzük is, miről szól!

Valamikor réges-régen, dédanyáink idejében, a Borostyán utca egyik színes házában élt Málika, a híres varrókisasszony…

Cégérén egy orsó cérna és egy hatalmas varrótű mintája látható. Szalonja tele van gombokkal, szalagokkal, gyöngyökkel és színes vásznakkal. Ő varrja a legszebb ruhákat e világon, és sokan keresik fel úri varrószalonjában. Segítője is akad, vőlegénye Stircz József, más néven Cérnácska Szabócska. Azért kapta ezt a nevet, mert Málika akármikor megszólal, hogy "nincs cérnácska, Szabócska!", a fiatalember belenyúl a zsebébe és olyan színű cérnát vesz elő, amelyre éppen szükség van. Egy nap Cérnácska Málika elé áll és esedezve kéri, legyen a felesége. A lány szíve hangosan dobog, igent mondana, de mégsem teheti. Édesapjának megígérte, hogy csak annak lesz a felesége, aki elhozza neki a Mindentvarró Tűt. Szegény, szerelmes legény mi mást tehetne? Elindul, hogy megkeresse és elhozza ezt a különleges varróeszközt. Útja során számos megpróbáltatáson kell keresztülmennie és még a Világ Végére is eljut. De jaj! Ahol kaland van, ott bizony a rossz is felütheti a fejét. Jelen esetbe az elszabadult, rozsdás cikcakkolló, Cápafogú Konrád! Vajon látja még valaha Cérnácska Szabócska Málikát? Egyáltalán milyen is ez a Mindentvarró Tű? És mire képes a szerelem ereje?

A történet nagyon tetszik, érdekes elgondolások vannak benne. Az egyik fejezetben Szabócska lejut a pokol bugyrába, ahol az ördögök kártyáznak és egymást túlharsogva visítozzák, hogy "Tök ász! Kontra! Rekontra! Szubkontra" Fedáksári!". Ezen a jeleneten jót mosolyogtam.
A nyelvezet dallamos és örültem, hogy olyan szavak és kifejezések bukkantak fel, melyeket már nem használunk. Ilyen a jegesember, a milimári, vagy a masamód. A sorok között versekkel is találkozhatsz, ezek fülbemászóak, kellemes hangzásúak. Tetszik, hogy a mese bár modern, mégis népmesei elemekkel tűzdelt.
Szegedi Katalin illusztrációi valóban részletgazdagok, kicsit patchwork jellege van. Szeretem ezt a technikát, mert érdekes képek születnek a montázsokból. Izgalmas, amikor keverednek a régi fényképek és anyagdarabok a színes festékkel. Néhány kép nagyon tetszik, viszont pár rajzot félelmetesnek találok. (A bátor legény képe, ahogyan a rozsdás, öreg varrógépen lovagol, zseniális.) Mindenesetre nem igazán tudom, hogy hány éves korú gyerekeknek adnám a kezébe, de ezektől eltekintve szép és igényes kiadványnak tartom. 

A saját példányomat köszönöm a General Press Kiadónak. Nézz be hozzájuk és ha kíváncsi lettél Málika és Cérnácska Szabócska történetére, az oldalukon  megrendelheted a mesekönyvet.

Kedvenc idézetek:

Valamikor réges-régen, dédanyáink idejében, amikor még a tejesasszonyok, a milimárik, bádogkannákban hordták házhoz a tejet, és a jegesemberek kiáltozása törte meg a kisvárosi hajnalok csendjét, hogy:
Itt a je-e-ges,
Megjött a je-ges!

Annyit még elárulok nektek, hogy Cérnácska Szabócska öltései örökre ott maradtak a mennybolton, derült éjszakákon ti is láthatjátok. Bár Klotild nagysád szerint az a Tejút, ahol a milimárik kilötyögtették a tejet, de mi tudjuk, hogy Cérnácska Szabócska keze nyoma az.

Anyukám sajtos pogácsa receptje

Mit gondolsz, mivel indul el a hosszú útra Cérnácska Szabócska? Természetesen a Málika által készített tepertős pogácsa kerül bele a tarisznyába. Most én is pogácsát készítettem, de nem tepertőset. Anyukám, ha sós nassolnivalót akar készíteni, rendszerint erre a sajtos, sós pogácsára esik a választása. Már évek óta ezt a receptet használja, mert egyszerű, könnyen elkészíthető és mindig finom lesz a végeredmény. Ha hosszú útra indulnál, legyen nálad a tarisznyában, mert sosem lehet tudni, mikor kerülsz szembe Cápafogú Konráddal.pogacsa_01_1.jpgHozzávalók:

  • 1 kg finomliszt
  • 3 kis csomag teavaj
  • 1 1/2 csomag margarin
  • 1 evőkanál só
  • 3 dl tejföl
  • 3 dkg élesztő
  • 2 mk cukor
  • 3 tojás sárgája

Tetejére:

  • 1 egész tojás
  • sajt

Az élesztőt a 2 mokkáskanál cukorral kikeverem. A lisztet, vajat és a margarint alaposan elmorzsolom és hozzáadom a tojások sárgáját, a tejfölt, a sót és a felfuttatott élesztőt. Jól összedolgozom, majd egy egész éjszakára hűtőbe teszem.
Másnap előmelegítem a sütőt 180 ºC-ra. Kilisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtom a tésztát és pogácsákat szaggatok belőle. Tetejüket lekenem egy tojással és reszelt sajtot halmozok rá. Tepsibe helyezem őket, egymástól kicsit távolabb és 20-25 perc alatt megsütöm. Amikor már szépen felemelkednek a pogik, pirulni kezd a sajt a tetején és úgy néznek ki, mint a  pisai ferde torony, kész is! Tényleg nagyon egyszerű recept, bárki könnyedén el tudja készíteni.
És ami a legfontosabb! Sokáig finom és omlós marad, már ha marad belőle...pogacsa_04_1.jpgpogacsa_05.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr747759848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása