Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Téma - Túra: Környezetvédelem, környezettudatosság

2016. január 06. - KönyvParfé

tema-tura.jpgEbben az évben egy új rovatot indítok, mely a Téma - Túra nevet kapta. Minden hónapban körbejárunk egy fontos témát, ehhez egy csokorban könyveket gyűjtök össze Nektek. De ez nem ilyen egyszerű! Az egy dolog, hogy hozok pár könyvet, viszont szükségem van a TE segítségedre is. Voltál már olyan helyzetben, hogy nagyon érdekelt egy téma, vagy egyszerűen csak "Segítő" könyvet kerestél? Olvastál volna válásról, szülésről, örökbefogadásról, anorexiáról, toleranciáról, vallásról, de nemcsak felnőtt, hanem gyerekkönyveknek is hasznát vetted volna? Na figyelj, mert most leírom, hogy miért is van Rád nagy szükség! Bedobom az első témát, a januári a KÖRNYEZETVÉDELEM, KÖRNYEZETTUDATOSSÁG. Vegyesen ajánlok olvasnivalót, hiszen nem csak a felnőtteknek, de a gyereknek is találsz a témában hasznos olvasmányokat. Mondanom sem kell, a felsorolás nem teljes. Ezért az ajánlók alatt bővíthetjük a listát. Ha olvastál az adott témában és még nem szerepel az oldalon, írd meg és felírom. Így segíthetünk egymásnak, és azt gondolom ez bárki számára hasznos lehet! Nos, eszedbe jutott valami? Akkor írd meg! Küldhetsz ide kommentet, vagy a Facebook oldalon is üzenhetsz. E-mailben is felveheted velem a kapcsolatot, a konyvparfe@gmail.com címre küldhetsz levelet, ez esetben a tárgyban szerepeljen, hogy Téma - Túra! Felkészültél? TÉMA - TÚRA INDUL!

Nagy Réka: Ökoanyu - Egyszerűen zöld

okoanyu.JPG"Anyukaként lótunk-futunk, bevásárolunk, főzünk, takarítunk, gyereket nevelünk, dolgozunk. Miközben a lehető legjobbat akarjuk családtagjaink és a környezetünk számára – fontos kérdésekkel kerülünk szembe nap, mint nap az élet bármely területén.
Mivel fürödjön a család? Hogyan legyen otthon tisztaság? Miként kerüljön az asztalra finom és egészséges étel? Olyan könnyű lenne, ha egyértelmű válaszok lennének. De nem ússzuk meg az utánajárást és a dilemmákat. Segítséget viszont kaphatunk. Rengeteget. Azoktól, akik már végig küszködték magukat ezeken a kérdéseken, és találtak rá válaszokat, megoldásokat, amelyeket meg is osztanak velünk.
Ökoanyu és az ő könyve ilyen. Minden egyes termék, amit a kosarunkba teszünk – egy döntés. Mi hozzuk meg. Hiszünk abban, hogy minden egyes pici lépés, amit a környezetünkben teszünk, számít." (Central Médiacsoport Zrt., 2015)

Tom Szaky: Hulladék-tudatosan

b1260840.JPG"Szemetünk a modern társadalom legkomolyabb, exponenciálisan növekvő problémájává vált. Az ökokapitalista Tom Szaky rájött mi okozza ezt a válságot, és elmagyarázza miként tudjuk megoldani az által, hogy megszüntetjük a szemét fogalmát. Ahhoz, hogy hulladéktudatosak legyünk mondja először meg kell értenünk, majd változtatnunk kell azon, ahogyan létrehozzuk a szemetet. És végül újra kell gondolnunk, mihez kezdjünk vele. Miután elolvastuk ezt a szemléletváltó hatású könyvet, soha többé nem fogunk már ugyanúgy gondolni a szemétre, mint azelőtt! A magyar származású Tom Szaky a TerraCycle cég alapítója és vezérigazgatója. Sikeres vállalkozásamár több mint 100 díjat nyert, Tomot jelenleg a világ legégetőbb problémáival küzdő vállalkozói közé sorolják. ANew York Times, a Treehugger, a Huffington Post, valamint hazánkban a HVG állandó bloggere." (Unio Mystica Kiadó, 2014)

Daniel Goleman: Zöld út a jövőbe

b347685.JPG"Daniel Goleman a környezettudatos gondolkodás pszichológiai és társadalmi rétegeit fejti fel előttünk a tőle megszokott humorral és éleslátással. Rávilágít, hogy közvetett módon miként hatunk a környezetre mindazzal, amit előállítunk vagy vásárolunk. Ki gondolná, hogy a „gyógynövény” alapú samponok olyan vegyi anyagok hozzáadásával készülnek, amelyek nem csak szennyezik a környezetet, de saját egészségünket is veszélyeztetik? Biopamut ruhákat hordunk, és közben fogalmunk sincs róla, hogy a gyárban, ahol készítik, a munkások annak a veszélynek teszik ki magukat, hogy a színező festék anyagától leukémiások lesznek. vajon miért vagyunk mi, vásárlók, a teljes tudatlanság állapotában azon dolgok hatásaival kapcsolatban, amelyeket használunk vagy fogyasztunk? Goleman új gazdasági világrendet jövendöl, amelyben a vásárlók képesek együttesen nyomást gyakorolni az őket megtévesztő gyártókra és forgalmazókra."(Nyitott Könyvműhely, 2009)

Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv

b939635.JPG"Ökológiai lábnyom, túlnépesedés, klímaváltozás, passzív ház – ilyen és ezek­hez hasonló fogalmakkal rendszeresen találkozunk mi, felnőttek, mert a Föld megóvása égető ügyünkké vált az utóbbi időben.
Gévai Csilla Nagyon Zöld Könyve most a gyerekek számára is érthetővé, kézzelfoghatóvá teszi ezt a problémát. Komoly kérdésekről mesél okosan, érthetően és könnyedén, olyan képi és nyelvi leleménnyel, annyi humorral, hogy a legbonyolultabb kérdések is átláthatóvá, kezelhetővé válnak. Bátran állíthatom, hogy ez a könyv igazi hiánypótló mű: tanítva mesél a Földön működő kölcsönhatásokról, a világ működéséről, és mesélve tanítja meg mindazt, ami a gyere­kek számára személyes üggyé teszi a környezetvédelmet.
Minden gyerekszobában és iskolai könyvtárban ott a helye – nem is a polcon, hanem a gyerekek kezében!" 
(Pozsonyi Pagony, 2011)

leon-es-a-kornyezetvedelem.jpgAnnie Groovie: Leon és a környezetvédelem

"Mit tehetünk szülőként, gyerekként a hétköznapi életünkben azért, hogy megvédjük környezetünket és bolygónkat? 30 apró és hasznos tanács vicces illusztrációkkal kísérve, mely rámutat, hogy a környezetvédelem mindenki ügye és felelőssége."
(Csimota Könyvkiadó, 2010)

hh_borito_02.jpgBálint Mariann: Hulladék históriák

"Mesekönyv a hulladékok alól, a kukád belsejéből, a szemétdombok tetejéről! Kövesd végig, hogyan válik egy szép gondolatból kézzel fogható valóság, és tedd a gyermeked(és magad számára) mindennapi kalanddá a szelektív hulladékgyűjtést, a környezettudatosabb életet!"
(Magánkiadás, több infót a következő linken találsz: http://hulladekhistoriak.blogspot.hu

Könyvcímek, melyeket TI küldtetek!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr348245876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása