Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

David Benioff: Tolvajok tele

Zöldséges frittata

2015. december 10. - KönyvParfé

tolajok_tele.jpgDavid Benioff, David Benioff... a név talán ismerős lehet; ha máshol nem, a Trónok harca sorozat kapcsán hallhattál róla. Ez a fiatalember ennek a sikeres tévésorozatnak a producere és forgatókönyvírója, emellett New York Times bestseller díjnyertes, és közel negyven országban adták ki a regényét. 2001-ben jelent meg a The 25th Hour című könyve, mely szintén nagy sikert hozott, a történetet meg is filmesítették. Hazánkban Az utolsó éjjel címet kapta az írott és a vetített verzió is.
Akkor foglaljuk össze, mit tudunk. Van egy tehetséges palink, aki remek író és ha követed az HBO adaptációjában készült A tűz és jég dala sorozatot, akkor rájössz, hogy csalhatatlan az ízlése. Most meg idetolja elénk a Tolvajok telét, melynek már a története sem mindennapi és mindezt olyan egyszerűen és  bravúrosan tálalja, hogy a részletes leírásokkal és a keserédes humorral kombinálva, különleges csemege. Már itt vagyunk az év végi finisben, ezért talán nyugodt szívvel állíthatom, hogy ez volt a 2015-ös évem egyik legkimagaslóbb olvasási élménye. Fergeteges!

A Tolvajok tele Oroszországban játszódik és a II. világháború idején járunk. A németekkel szemben álló oroszok szemszögéből pillanthatunk bele a történésekbe, ami nekem roppantul tetszik, mert az ő nézetükből még soha nem lestem bele a történelem ezen részébe. A helyszín Szentpétervár, vagyis egykori nevén Leningrád, de a helyiek csak Pityernek nevezik. 1941. júliusában Hitler bejelenti, hogy Moszkvát és Leningrádot meg akarja semmisíteni, így blokáddal körbekeríti a várost, ezzel zárva el az oroszokat a meneküléstől és az élelemtől. A könyvben 1942. januárját írjuk.

A regény egyik főhőse Lev Benyov, aki egy 17 éves, zsidó származású fiú. Apja meghal, az anyja és testvére elmenekül a városból, de ő nem tart velük; úgy dönt marad és védelmezi az otthonát. Ám hamar rá kell jönnie, hogy fiatal kora miatt komoly katonai munkát nem végezhet, így a vele egykorúakkal csapatokba verődve figyelik a bombázókat, ássák az árkokat és oltják a tüzet, ha szükséges... mert bizony az ostrom megkezdődött és benne vannak pont a sűrűjében. 

Egy szerencsétlen helyzet miatt Levet fosztogatás vádjával letartóztatják és börtönbe kerül. Cellatársa Kolja lesz, a Vörös Hadsereg katonája, akit dezertálásért visznek be. Mindkettejük büntetése halál, így amikor reggel értük jönnek, maguk is meglepődnek, hogy a kivégzés elmarad és a Belbiztonság ezredese elé vezetik őket. Esélyt kapnak az életben maradásra, de ennek egy feltétele van. Tojást kell szerezniük. Az ezredes lányának esküvői lakomájához legalább egy tucatra lesz szükség. A tortájához nélkülözhetetlen a tojás, viszont az elzárás miatt a városba hónapok óta nem lehet élelmiszert bejuttatni, a benti tartalékokat pedig már régen felélték. Oroszországban az emberek éheznek, könyvgerincből készült cukorkát esznek, hogy proteinhez jussanak, kannibalizmusra kényszerülnek.

Az ajánlat mégis annyira egyszerű. Egy tucat tojás, cserébe az életük.
Egy hetet kapnak, a történet ezt a 7 napot öleli fel. A két fiatal nekivág ennek az elképesztő kalandnak és az ellenséges vonalakon túlra is elmennek ezért a felbecsülhetetlen kincsért. Eközben a veszélyek sokasodnak, az idő pedig vészesen fogy.

Lev és Kolja két teljesen különböző karakter. Lev csendes, visszahúzódó típus, kicsit pesszimista míg Kolja egy jóképű, nagydumás fenegyerek, aki imádja a nőket. Tény, furcsa párost alkotnak így ketten, de a kalandos útjuk alatt nagyszerűen kiegészítik egymást. Kolja folyamatosan mesél és ha nem lenne szüksége alvásra, egész nap járna a szája. A szörnyűségek közepette a két fiatalember egyre jobban megismeri egymást és kialakul egy testvéri kapcsolat, egy szoros barátság. Vicces helyzetekben nincs hiány, az elbeszélést körbejárja egy kis fekete humor, mindeközben Benioff nem engedi elfelejteni, hogy háború van. Bérházak omlanak össze a bombázások alatt, halott németek potyognak az égből, a kutyákból bomba készül, egy megfagyott katonából jelzőlámpa. 

Megindító, néhol vicces történet, ahol két ember baráttá, egy fiú pedig férfivé válik. Határozottan újraolvasós!

Hazánkban a Fumax keményfedeles kiadásban jelentette meg a regényt, mely igazán igényes kiadvány lett; Gy. Horváth László fordítása pedig még inkább színvonalassá tette.
Ezúton is köszönöm a saját példányom a kiadónak. KATT ide és rendeld meg, ha kíváncsi lettél a könyvre!

Kedvenc idézetek:

A srác úgynevezett könyvtári cukorkát árult: letépték a könyvek gerincét, lefejtették alóla a csirizt, felolvasztották, és szeletekké fagyasztották, utána meg papirosba csomagolták. Viaszíze volt, de a csirizben protein van, a protein pedig életben tart, úgyhogy a városból éppolyan sebesen tűntek el a könyvek, mint a galambok. 

- Tudjátok, ki a legaljasabb picsa? - kérdezte egyszer csak Kolja.
- Natasa Rosztova.
A név ismerős volt, de egyelőre nem tudtam hova tenni.
Szonya összevonta a szemöldökét, de nem nézett fel a varrásból.
- A Háború és béke hősnője?
- Nem bírom azt a kurvát. Mindenki belezúg, de mindenki, még a fivérei is, pedig nem több, csak egy buta liba.
- Lehet, hogy éppen ez a lényeg - felelte Szonya.
Félig már aludtam, de ezen mosolyognom kellett. Akármilyen idegesítő alak is, nem lehet nem kedvelni egy embert, aki ilyen vehemenciával képes utálni egy regényalakot.

Nem szóltam semmit, de Kolja hozzá volt szokva az egyoldalú társalgáshoz.
– Nőt meghódítani kiszámított nemtörődömséggel a legkönnyebb.
– Mi?
– Usakov. Az udvari kopó-ból. Ja persze, hiszen te nem is olvastad Az udvari kopó-t. - Kolja sóhajtva konstatálta rettentő tudatlanságomat. – Apád irodalmár volt, te meg analfabéta maradtál. Katasztrófa.

Zöldséges frittata

Kézenfekvő volt, hogy valamilyen tojásos ételt készítek ehhez a könyvhöz, egy ekkora ziccert nem szabad kihagyni. Ez egy pofonegyszerű zöldséges frittata, ami ebben a kutyahideg időben is fenséges reggeli, vagy vacsora. Hamar kész van, a zöldségek variálásával Te is megtalálod a neked legkedvesebb változatot. Az enyémbe most cukkini, piros kaliforniai paprika és egy kevés sajt került. A könyvben 12 tojás útját követheted nyomon, ezért meg sem próbáltam kevesebből dolgozni. Ebből egy HATALMAS adag lett, a mennyiséget kedvedre változtathatod. Igencsak javaslom kipróbálásra!

tolvajok_tele_01.jpg

Hozzávalók:

  • 12 tojás
  • 1 dl tejszín
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 kisebb cukkini
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb piros kaliforniai paprika
  • 10 dkg reszelt sajt
  • paradicsom
  • só, bors
  • kevés olívaolaj

A sütőt előmelegítem 190 °C-ra. A megtisztított vöröshagymát apróra vágom és olívaolajon üvegesre párolom. Közben felszeletelem vékony karikákra a cukkinit, felcsíkozom a paprikát. Hozzáadom a zöldségeket a hagymához, bele megy a zúzott fokhagyma is, majd pár percig, közepes lángon sütöm az egészet. Figyelek arra, hogy ne égjen meg, mert a kesernyés íz nem finom!
Felverem egy nagyobb edénybe a tojásokat, hozzáöntöm a tejszínt, sózom, borsozom és jó alaposan összekeverem az egészet. Beleforgatom a reszelt sajtot is. Amikor egy kicsit megpuhultak a serpenyőben a zöldségek, beleöntöm a sajtos tojásos masszát, belehelyezem a paradicsomokat és hagyom 1 percig alacsony lángon sülni. Ha már bugyog a közepe, átrakom a sütőbe és 15-20 perc alatt készre sütöm. Kész is! Kenyeret és friss zöldséget adok mellé.

Parfé Tipp: A tojásba tehetsz szárított fűszereket; finom lehet oregánóval, bazsalikommal is. De nem csak a fűszerekkel és a zöldségekkel variálhatsz, hanem a sajtokkal is. Egy kevés füstölt sajt és megint más ízeket kapsz. Itt már csak a képzeleted és a hűtőd tartalma szab határokat.

FIGYELEM! Olyan serpenyőt válassz, amit használhatsz a gáztűzhelyen is! Ha nincs ilyened, akkor tedd át a zöldségeket egy tepsibe, amikor már kicsit megpuhultak, öntsd rá a tojást és így süsd meg a sütőben.
tolvajok_tele_07.jpg

tolvajok_tele_13.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr617849054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lulma 2015.12.10. 18:58:02

Jaj de jó volt soraidat olvasva újra Levvel és Koljával bolyongani... és az idézetek is kellemes emlékeket ébresztettek bennem. Szerettem ezt a könyvet.
Az ételről pedig csak annyit, hogy ma fejeztem be Cat Lavoie-től a Sülve-főve, mindörökre c könyvet és abban ezt (is ) elkészítették és nagy sikert aratott. Legalább akkorát, mint nálatok :)

KönyvParfé 2015.12.11. 12:37:45

@Lulma: A könyvről tényleg csak dicshimnuszokat lehet zengeni. Biztosan olvasni fogom még. Kíváncsi vagyok a Sülve-főve bejegyzésedre, már alig várom. :) A fittata meg... a fenti mennyiség 6 embernek elég. Finom, finom, de azért egy ideig nem fogom kívánni a tojásos ételeket. :D
süti beállítások módosítása