Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Boncsér Orsolya - Csordás Levente: Fogd rá a jetire! (Nokedli mesék 1.)

A Jeti feje

2015. október 16. - KönyvParfé

1_19.jpgBiztosan hallottál már a Jetiről, hiszen Őt mindenki ismeri. Tudjuk, hogy szőrös, sokszor ijesztő fejet vág és a vastag bundája megvédi a hideg ellen. Azzal is tisztában vagyunk, hogy hatalmas a lába és óriási a mancsa. Ezeket a külső jellemzőket mindenki kívülről fújja, noha személyesen nem találkozott még vele senki. Jeti egy rejtély. Pontosan olyan, mint a Loch Ness-i szörny, vagy a Láthatatlan Ember. Tudod, amikor megkérdezik, hogy ki ette meg az utolsó kocka csokit, vagy ki mosta össze a fehér ruhákat a piros zoknival. Ilyenkor szinte sosincs meg a tettes, így könnyen rá lehet fogni a Láthatatlan Emberre, vagy jelen esetben a Jetire! Most egy nagyon aranyos, ovisoknak szóló mondókás könyvet ajánlok, mely már a vidám, színes borítójával szinte hívogat, hogy lapozz bele. A címe nem más, mint a Fogd rá a jetire! És pontosan annyira ennivaló, mint az alcíme: Nokedli mesék 1. A borító pedig tényleg arra csábít, hogy kézbe vedd, majd felüsd a könyvet. Így én is meg(t)ettem.

Boncsér Orsolya és Csordás Levente első közös kötete igazán ígéretes kezdet. 2-5 éves korosztály a célcsoport, ezek a verses történetek pedig szépen rávilágítanak azokra a dolgokra, hogy mit szabad és mit nem. Mint például, hogy miért nem szép dolog másra fogni mindent, vagy hogy miért nem esszük meg mások ennivalóját. Vigyázat, akinek testvére van, annak egyik-másik történet nagyon ismerős lehet! De ezzel nincs is semmi gond, legalább olvasás közben mi is jókat derülhetünk a szereplőkön és a szellemes rímeken.
A fent említett páros nagyon jó összhangban dolgozott, szerintem nagyszerűen kiegészítették egymást. A rajzok passzolnak a versikékhez, és ez a gyerekrajzokra hajazó, filctoll hatású technika még szerethetőbbé teszi az egészet. Mosolyognod kell, ha lapozod, mert a vicces mondókák, meg a képek közti apró részletek visszaidézik az ovis éveket és minden egyes felütéssel találsz majd valami új, eddig fel nem fedezett motívumot. A rímek kifejezetten tetszenek, nem bicsaklik meg egyik sem, így nem csak az illusztráció, de a szöveg is igényes fajta.boncsc3a9r-fogd-ill04.jpgDe most beszéljünk a szereplőkről, hiszen találkozhatsz itt mindenfélével!
Jetit már említettem, de van egy mosómedvénk is, aki nem hajlandó mosni. A cickányokat sem hagynám ki, akiknél nagy a rendetlenség; sem a kis kaméleon aki összefirkálta a falat, de persze nem tudja, hogy ki lehetett. Említést érdemel a százlábú is, akinek nehézségei adódnak a cipőboltban. Ugye mennyire aranyosak? Egy bánatom azért van... Csak 6 darab rövidke történet került a kiadványba, pedig szívesen olvastam volna még tovább. Apropó! Mikor is jelenik meg a Nokedli mesék 2.? Lapozgatás közben felmerült egy nagyon fontos kérdés is! A folytatásban vajon kikkel találkozhatunk még? Ha olyan szereplőket is beveszünk, akik nincsenek az ismeretterjesztő könyvek hasábjain, akkor esélyesnek érzem, hogy olvassunk a Loch Ness-i szörnyről, a Hétfejű sárkányról, a trollokról vagy a szekrényekben és az ágy alatt meglapuló mumusokról.

A történetek és a rajzok jól kitaláltak, ámbár nem csak ennyi az erőssége! A Nokedli mesékhez ingyenes applikációt is letölthetsz, így kereshetsz tortát, színezhetsz kaméleont és kergetheted a jetit. A verseket 4 nyelven is olvashatod, hallgathatod (a magyar mellett angol, német és spanyol nyelven); találkozhatsz egy labirintus játékkal, melynek hangyadiszkó a neve, valamint az extrák között a Jetipianoval is játszhatsz, vagyis a jeti 8 fogával zongorázhatsz. IDE KATT és töltsd le az ingyenes alkalmazást, szórakozz Te is a gyerekekkel.
Jópofa, nem? 

Kedvenc idézet:

Cickányéknál rendetlenség.
- Kicsik, ki pakolta ezt szét?
- Mama, papa, nem mi voltunk:
jeti volt az, de rászóltunk.

Icipici kaméleon,
Óriás firka a falon.
- Esküszöm, hogy nem én voltam!
Jeti járt a lakásunkban!

- Jetit szidni nem szép dolog:
játékokat nem pakolok.
Nem firkálok, nem eszem,
hiszen nem is létezem.

A Jeti feje

Rögtön tudtam, hogy a borítón figyelő jeti fejjel kezdek majd valamit, mert iszonyú cuki. A gyerekek szeretik a tejes finomságokat, így bevillant, hogy mi lenne, ha tejbegrízt, vagy tejberizst készítenék. Az utóbbi szerintem jobban formázható, a gríz hamar megdermed és így nem lehet elég jól dolgozni vele. Az arca szintén rizs, csak kevertem bele pár evőkanál málnaszörpöt. A száj és a szem pedig olvasztott csokival készült. Én nagyon jól szórakoztam főzés közben, a mosogatást meg ráhagytam a Jetire!2_21.jpgHozzávalók: 

  • 25 dkg rizs
  • 1 liter tej
  • víz
  • 2-3 evőkanál cukor
  • málnaszörp, vagy pár csepp piros ételszínezék
  • olvasztott fehér és étcsoki

A rizst alaposan megmosom, majd vízben felteszem főni. (Ezt nem méregetem, kb. 1 ujjnyira lepje  el a rizst a folyadék.) Amikor kezdenek dagadni a szemek és a vizet magába szívta, akkor hozzáöntöm a tejet és tovább főzöm az egészet. Közepes lángon addig rotyogtatom, míg a rizs puhulni nem kezd. Ekkor hozzáadom a cukrot, elzárom alatta a gázt és fedő alatt hagyom pihenni egy negyed órát. Várok, hogy szépen magába szívja a rizs a cukros tejet. Addig pedig elkészítem a Jeti szemeit és száját.

(A Facebook-on is megtalálhatod a Nokedli apps-t, ahonnan klassz dolgokról olvashatsz és jópofa cuccokat tölthetsz le. Itt láttam meg ezt a linket is, ahonnan Te is letöltheted a Jetit. A fejét nagyítsd kedvedre, majd helyezd egy irattartó mappába a sablont és a gőz fölött megolvasztott fehér és étcsokival rajzold körbe a fólián. Amikor kész, tedd a mélyhűtőbe, hogy hamar megdermedjen és könnyen leszedhesd.)

A tejberizsből kiveszek egy kisebb tálnyi adagot és hozzákeverem a málnaszörpöt (vagy a piros ételfestéket). Addig színezem, míg szép, rózsaszínes árnyalatú nem lesz. Ezt a tányérok közepére halmozom, köré pedig a fehér masszát rendezem, hiszen ez lesz a Jeti bundája. Végül jöhet a szem és a száj, meg a kiskanál, hogy befaljuk az egészet!3_19.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr397849078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása