Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Helen Fielding: Bridget Jones naplója

Bridget zellerKÉKlevese

2015. május 14. - KönyvParfé

bj8_1.jpgIsmerjük Bridget Jones-t. Nincs nála szerencsétlenebb nő... és valahogy mégis szeretjük. Úgy, ahogy van! Hogyan csinálja? Mi lehet a titka? Bridget szerethető figura, még akkor is, ha nála szerencsétlenebb nőt nem hordott a hátán a Föld. Az összes marhaságával, nagyibugyijával, fogyókúrás és cigiről leszokási próbálkozásaival együtt belopja magát az olvasó/néző szívébe. Talán azért, mert mindenki azonosulni tud vele. Az, aki súlyproblémákkal küszködik, aki egyedülálló, akinek egy házsártos boszorkány az anyja, idegesítő a családja, vagy épp olyan munkahelyen dolgozik, amit nem szeret. Aki 30-on túl még nem anya, aki a diplomáját a kukába dobhatja, mert semmit sem ér, vagy akit megcsalt a pasija. Ha a felsoroltak közül legalább egy igaz Rád, akkor olvasd el ezt a könyvet! 

Szingli. Ismerjük ezt a kifejezést, elég gyakran is használjuk. Az emberek többsége a szingliségről kialakított véleményét elsősorban könyvekből és filmekből szerezte. Az elmúlt évtizedben komoly szingli irodalom alakult ki, a legtöbb regényt az angol irodalmároknak köszönhetjük. Ezek vidám és szórakoztató művek, ahol a főhős mindig rátalál a nagy Ő-re! Ha filmet kellene választanom, akkor az egyik úttörő a Szex és New York című amerikai sorozat, a könyvek között pedig Helen Fielding Bridget Jones naplója lenne. Bridget óta már nem ciki, hanem kifejezetten sikkes egyedülállónak lenni, köszönhető az angol lány öniróniájának. Miss Jones túl van a 30-on, nincs férjnél és egy könyvkiadónál dolgozik, ahol unalmas, aktatologató munkát végez. Egy dolog miatt szeret dolgozni járni, az pedig főnöke, Daniel Cleaver, akihez plátói érzelmek fűzik. Január elsején újévi vigadalomra hivatalos a szülei barátaihoz, mely elég rosszul sül el. Köszönhető ez annak, hogy szülei minden alkalmat megragadnak, hogy összeboronálják a (szerintük) megfelelő férfival. Bridget a Cosmopolitan gyermeke, így másra sem tud gondolni, mint a súlyára, a combkerületére, és a frizurájára. Szerinte e három tényező függvényétől függ, hogy megtalálja a tökéletes férfit. Fielding igencsak sarkít, viszont létező problémákat boncolgat, még ha a történetet viccesnek álcázza is. A könyv sokban hasonlít Jane Austen Büszkeség és balítélet című regényéhez. Nemcsak a karaktereket koppintatta le az írónő, hanem a konfliktusokat is, bár Bridget anyja mellett még Mrs. Bennett is egy szende virágszál. Főhősnőnknek két férfi közül kell választania, az egyik a szexi-rossz-fiú Daniel Cleaver, a másik pedig a kissé-unalmas-de-megbízható Mark Darcy. Nehéz kérdés, igaz? Szerencse, hogy Jones mellett mindig ott vannak a fantasztikus barátai, akik bár egytől egyig flúgosok, bármikor lehet rájuk számítani. Valljuk be, Bridget nem egy lebilincselő egyéniség. Kissé butácska, tájékozatlan és sokszor felelőtlen is, de ő is megtalálja az Igazit. És itt a lényeg, mert szerintem ez a legnagyobb igazság a történetben. Mindenkire vár valaki, még ha nem Mark Darcy, vagy Daniel Cleaver is az illető. Mert mindenki szerethető. Úúúúúgy, ahogy van!

A regényből készült filmet nagyon szeretem. A szövegkönyvet szinte kívülről fújom és még mindig tudok nevetni Bridget szerencsétlenkedésén. Általában nem, de ennél a könyvnél igaz, hogy a belőle készült film sokkal jobb lett. Valahogy élvezhetőbb. Marc Darcy a könyvben alig-alig szerepelt, a filmben azért több teret kapott. Rengeteg olyan poén van a történetben, amit igazán akkor értesz, ha már elmúltál 30. A könyvből hangoskönyvet is készítettek. Meghallgatásra igen csak ajánlom! Nagyon jól sikerült és egész napra garantálja a jókedvet. Fogadj meg egy jó tanácsot! Ne hallgasd a metrón, vagy kora reggel a buszon, mert a többiek hülyének néznek, ahogy rázkódik a vállad a visszafojtott nevetéstől!

Bridget Jones naplója még két résszel bővült. A harmadik kötet néhány hónapja látott napvilágot. Szerintem a másik kettő nem közelíti meg az első színvonalát, de ha csak egy kis könnyed chick lit-re vágysz, akkor érdemes belelapoznod. Férfiaknak is érdemes kézbe venni!

Kedvenc idézetek:

A bölcsek azt mondanák, hogy Daniel szeressen olyannak, amilyen vagyok, ám én a Cosmopolitan-kultúra gyermeke vagyok, akit idegbajossá tettek a szupermodellek és a túl sok vetélkedő, mert tudom, hogy se testem, se lelkem nem ütné meg a mércét, ha szabadjára hagynám őket. Nem bírom a gyűrődést! Lemondom a randit, és itthon töltöm az estét, fánkot fogok enni letojásozott kardigánban.

(a szempillafestés alatti szájtátás szükségessége egyike a természet megmagyarázatlan nagy misztériumainak)

Bridget Jones zellerKÉKlevese

Miért? Mert nem csak a könyvben, de a filmben is nagyot üt ez az étel! Különben is, milyen pancser az a nő, aki képes elszúrni egy egyszerű krémlevest? Igaz, meghökkentő a színe miatt, de azt hiszem, azért ebből is ki lehet hozni a legjobbat. Ízre szerintem csillagos ötös!bj15_1.jpgHozzávalók:

  • 1 kisebb zellergumó, tisztítva és kockázva kb. 30 dkg
  • 1 kisebb póréhagyma
  • 2 közepes burgonya
  • 2 evőkanál teavaj
  • 2 dl zsíros főzőtejszín
  • 1,3 liter víz
  • 1 leveskocka
  • bors
  • ízlés szerint szerecsendió
  • pár csepp kék ételfesték

Megpucolom és kisebb kockákra vágom a megtisztított zellert és a burgonyát. Egy nagyobb edényben felmelegítem a vajat, majd hozzáadom a felkarikázott póréhagymát és megfonnyasztom. Ezután mehetnek bele a zeller és burgonya kockák. Kicsit együtt párolom, majd felöntöm vízzel. Beledobom a leveskockát, kicsit sózom is. Lefedve addig főzöm, míg a zöldségek megpuhultak. Miután a késpróbán szépen átmentek a kockáim, az egészet leveszem a tűzről és összeturmixolom. Amikor már szép sima az állaga, hozzákeverem a tejszínt és újra visszateszem a tűzre. Pár percig forralom, kap egy kevés borsot és szerecsendiót. Ha igényli a leves, akkor egy pici sót is. A legvégén pedig pár csepp kék ételfestékkel teszem Bridget-essé az egészet. Végezetül kiflikarikákat pirítok a sütőben és a leves mellé tálalom. (Nekem ezek most egy kicsit jobban megpirultak a szokásosnál, de ráfoghatom arra, hogy Bridget sem csinálná jobban!) Bizarr színe miatt nem éppen Mark Darcy csalogató, viszont ízre szerintem nagyon finom. Levesbetétnek pár kifli karikára szelve és megpirítva, a poén kedvéért még kék sajttal is megbolondíthatod a tetejét.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr767354256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Claudia Gabriella Kozákné Szabó 2015.05.14. 13:44:13

Ismét nagyon jó lett!! És a kék leves egészen fantasztikusan hangzik! Ki kell próbálni mindenképp!

KönyvParfé 2015.05.14. 13:54:18

@Claudia Gabriella Kozákné Szabó: Nagyon köszönöm! A kék leves tényleg vicces lett. Ha otthon elkészíted, akkor vigyázz arra, hogy az ujjaid ne érintkezzenek az ételfestékkel. Nekem még mindig foltos az ujjbegyem. :)
süti beállítások módosítása