Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Joanne Harris: Mint ​pók a kulcslyukon (St. Oswald fiúiskola)

Paradicsomos sült bab pirítóssal

2023. április 24. - KönyvParfé

12_3.jpg

Joanne Harris az én istennőm. Bár nem olvastam még az összes könyvét, mégis tudom, hogy vele nem foghatok mellé, hiszen hangulatteremtésben csillagos ötös. Legyen a regény műfaja romantikus, fantasztikus vagy pszichothriller, mindig eléri, hogy elvarázsoljon a történEteivel. Néhány hete jelent meg legújabb könyve Mint pók a kulcslyukon címmel, amely a St. Oswald fiúiskola sorozat harmadik része. Nyugi, nem baj, ha nem olvastad még az előző köteteket, ugyanis önállóan is megállják a helyüket. Egy viszont mindegyikben közös, mégpedig a Harris által kitalált angliai falu, a yorkshire-i Malbry, ahol a történetek játszódnak. 

Főszereplőnk Rebecca BuckFast, aki az első igazgatónője a St. Oswald fiúiskolának. Az intézmény több botrányt és tragikus eseményt megélt már, de Rebecca azon munkálkodik, hogy változás következzen be az iskola megítélését illetően, és újításaival egy kis vért csepegtessen a kissé avítt rendszerbe. Viszont ezzel a patinás, több mint ötszáz éves múlttal rendelkező intézménnyel nincs könnyű dolga, ugyanis Rebecca túlontúl elszánt és ambiciózus nő ebben a férFiak uralta világban. Miközben próbál helytállni, egy újabb történés rázza meg a diákok életét: Roy Straitley latintanár tanítványai emberi maradványokra bukkannak az iskola új szárnyának építkezésI területén.
Ám amikor Roy megkeresi az igazgatónőt, hogy értesítse a látottakról, a nőt nem érinti váratlanul, hogy egy holttest került elő. Sőt, megkéri a férfit, hogy ne értesítsék a hatóságokat addig, amíg nem mesél el egy történetet, és csak ezen elbeszélés végén ítélkezzen és tegye meg a szükséges lépéseket. 
Rebecca bizalmába fogadja Royt és beszélni kezd a múltjáról. Ez az utazás mindkettejük számára sötét emlékeket hoz felszínre: Beckyt eltűnt bátyja, Conrad kísérteties alakja, míg Royt Eric Scoones, egykori barátjának emléke tartja fogva. 

Két idősíkon játszódik a történet, hol 1989-ben, hol 2006-ban járunk. Ez az időutazás szembeállítja a St. Oswald múltját és jelenét, a régit és az újat és ahogy a Címben is stílusosan megjelenik a pók, azt találgatjuk, hogy ki a pók és ki a légy, ki mozgatja a szálakat, s végül ki is kerül ki a hálóból győztesen.
Lassan építkezik, egyáltalán nem pörgős a cselekmény, viszont mindig annyi feszültséget adagol az írónő, hogy ez a különös és sötét atmoszféra a könyvhöz láncolja az olvasót. Harris okosan szövi a szálakat és szépen színezi a történetet.

Élvezet volt olvasni Straitley és a feminista Buckfast visszaemlékezéseit. Becky erős nő, aki már sok mindent megélt, de az olvasóban végig benne marad a kétkedés, hogy mennyi igaz az elbeszéléséből, hiszen a fel nem dolgozott traumák másképp színezik az elmondottakat. Hatalmas a kontraszt a nő jelenlegi és a múltbéli énje között.
A kötet eredeti címe Narrow Door, melyet keskeny vagy szűk ajtónak fordítanék. Ez a cím arra utal, hogy a nők milyen nehezen tudnak betörni a férfiak világába. Rebecca Buckfast egy nagyon összetett karakter, aki boszorkányos módon tudja manipulálni a környezetét, kiváltképp a férfiakat.

A történet több nagyobb fejezetre van felosztva, melyek a görög alvilág folyóiról és más sötét részeiről kapták nevüket. S a cselekmény pont olyan tempóban csordogál, mint ezek a folyók, melyeken épp átúszunk. Először Akherón, a Bánatot hozó folyó, aztán Kókütosz, a Jajveszékelés folyója, majd Léthe, vagyis a Feledés folyója jelenik meg. A negyedik részben Phlegethon, a Tüzes folyó, az ötödikben Sztüx, a Gyűlölet folyója, míg a hatodikban Mnémoszüné, az Emlékezés folyója érvényesül. A hetedikben Aszfodéoszon, vagyis a Holtak földjén járunk, a nyolcadikban Tartarosz az Örök sötétség helye elevenedik meg, míg az epilógusban Elíziumba jutunk, a Boldogok mezejére. Számomra ez nagyon érdekes és Egyedi elgondolás, az etapok mondanivalója és tempója pedig illik a megadott nevekhez.

A történetvezetés zseniális, az alakítás mesteri és a szereplők sokrétűek. Okossága mellett az is jellemzi, hogy letehetetlen, mert valahogy képes belemászni a bőrünk alá és eltelíteni a pórusainkat. Nem emlékszem, hogy ehhez hasonló hangvételű krimit olvastam-e már. Titokzatos és pont annyit adagol az írónő, hogy mindig tudja növelni a feszültséget. Voltak olyan részek, amikor nem tudtam eldönteni, hogy van-e terméSzetfeletti elem a könyvben, vagy egyszerűen csak az elmék játéka viccel meg.

Ragozhatnám még, de felesleges. Ha szereted a misztikus thrillert, tegyél vele egy próbát. Joanne Harris rajongóknak pedig abszolút kötelező!

Paradicsomos sült bab pirítóssal

Mivel a St. Oswald fiúiskola, ahol a történet játszódik, egy nagyon neves és tradicionális múlttal rendelkező elit iskola, arra gondoltam, mi lenne, ha a könyv mellé egy Tradicionális angol étel kerülne. Márpedig az angol reggeli mindenképpen az, ezért esett a választásom a sült babra. Enélkül nincs is tartalmas angol reggeli, nem igaz? Mi pirítóssal fogyasztottuk, és rögtön a lenti dupla adaggal indítottunk, mert gyorsan fogyós.11_3.jpg

Hozzávalók:

  • 2 ek olaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek paradicsompüré
  • 1 tk füstölt őrölt paprika
  • 1 mk szárított kakukkfű
  • 1 csapott ek barna cukor
  • 2 dl passata
  • só, bors
  • 2 db fehér bab konzerv
  • + kenyér a pirítóshoz

Egy serpenyőben felforrósítom az olajat, hozzáadom a felkockázott hagymát és a zúzott fokhagymát. KözEpes lángon pár perc alatt puhára és üvegesre párolom. Hozzáöntöm a paradicsompürét, fűszerezem a paprikával, kakukkfűvel, barna cukorra és a sóval és pár percig főzöm. Ezután mehet bele a bab és a passata. Legalább 5 percig rotyogtatom, amíg a keverék egy kicsit be nem sűrűsödik. Tekerek bele egy kis borsot és sózom, ha még szükséges. Melegen, forró piRítósra halmozva tálalom. Ha van otthon snidling vagy petrezselyem, megszórom még vele a tetejét.

341683479_1943893632611631_5707480737821568952_n.jpg

Joanne Harris új regénye, a Mint pók a kulcslyukon ismét az ódon, patinás St. Oswald fiúiskola falai közé kalauzolja az olvasókat, ami a reformok után már nem fiúiskola többé. A felújítási területről előkerülő holttesttel régi, eltemetett titkok és sérelmek is előkerülnek. Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel, és nyerjetek egy példányt a kötetből!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Joanne Harris a hangulatteremtés mestere, könyveinek stílusa azonnal felismerhető, hiszen azonnal magával ragadja az olvasókat. Magyarul is számos kötete olvasható. Játékunkban minden állomáson elrejtettük egy-gy főszereplő nevét a könyveiből. Keressétek meg őket, állítsátok sorba a betűket és írjátok be a Rafflecopter megfelelő rublikáiba!
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

A turné állomásai:
04.18.   Könyv és más
04.21.   A Szofisztikált Macska
04.24.   KönyvParfé

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr3418084424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása