Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Clare Pooley: Rendhagyó ​szabályok ingázáshoz

Zöldséges biryani

2023. március 31. - KönyvParfé

1_61.jpg

Senki nem szeret és nem akar vadidegenekkel beszélgetni a vonaton. Ez egy fontos szabály. De mi történne, ha mégis megtennénk? Clare Pooley Rendhagyó szabályok ingázáshoz című szívmelengető regényének szereplői megszegik ezt a kőbe vésett törvényt, életük pedig ettől a döntéstől fenekestül felfordul. Mert egy váratlan esemény és néhány gondolatébresztő mondat, egy egész láncreakciót képes beindítani. Új emberekkel beszélgetni és új embereket megismerni arra tanít, hogy jobban megismerjük a körülöttünk levő világot - és persze önmagunkat.

A történet sok szereplőt felvonultat, de valahogy mégis minden Iona Iverson köré épül. Az ötvenhét éves Iona egy magazinnál dolgozik, mint terapeuta és minden nap vonattal utazik tíz megállót Hampton Courttól Wateroo állomásig. Van egy kutyája is, Lulu, akivel együtt figyelik a fel- és leszálló embereket. A rendes nevüket nem tudja, de olyan beceneveket aggat rájuk, mint Lehetetlenül Szép Thames Ditton vagy Gyanúsan Szimpatikus New Malden
Természetesen soha nem beszélt még velük, hiszen a tapasztalt ingázó nem tesz ilyet. Aztán egy reggel egy férfi - akit Iona magában csak Elegáns, De Szexista Surbitonnak hív -, fuldokolni kezd egy félrenyelt szőlőszemtől. Akár nagy baj is történhetne, ha Sanjay, a jóképű ápoló, nem lép közbe. Na ez az a pont, amikor összeverbuválódik egy kisebb társaság, és ez a véletlen fordulat egészen érdekes lehetőségeket nyit meg számukra. Iona valószínűleg soha nem beszélt volna Piers-szel, Emmie-vel, Sanjay-vel, Daviddel vagy Marthával, és csak egy különc idős hölgy maradt volna számukra a vonatról. Azonban kiderül, hogy bár sok mindenben különböznek egymástól, mégis rengeteg hasonlóság van bennük. Ez a véletlen fordulat pedig örökre megváltoztatja az életüket.

Iona egy nagyon érdekes karakter, aki gondolkodásmódjával, élettapasztalatával és vicces történeteivel mindig a társaság középpontjába kerül. Hosszú ideje élettársa, majd felesége lett Bea, aki miatt sajátos szabályokat vezetett be és részint ezért utazik hatalmas táskával, hogy felkészült legyen minden eshetőségre. Van, aki Szivárványos Hölgynek kereszteli el, más Őrült Kutyás Nőnek tartja, egy azonban biztos, megjelenése és karizmája senkit sem hagy hidegen.
Iona képes mindig megújulni és bár sokan úgy tartják, hogy egy dinoszaurusz, még mindig feltudja venni a tempót a fiatalabb generációval. Munkahelyén egyre fiatalabb kollégákkal dolgozik, s noha a hölgy talpraesett és tapasztalt, főnöke őskövületnek tartja. Amikor a szőlős incidens után megismerkedik a fentebb említett emberekkel, egyre többször keresik egymás társaságát, és idővel egyre inkább számíthatnak a közös támogatásokra és tanácsokra. Mindannyiukra igaz, hogy életük ezen pontján elakadtak és iránymutatást keresnek, így jól jön mindenkinek az odafigyelés és a segítő kéz.

A Rendhagyó szabályok ingázáshoz egy rendkívül szórakoztató könyv. Olvasmányos, tele van humorral és bölcsességgel, mindeközben a történet érinti az öregedés, a magány, az elmúlás, a bántalmazó kapcsolat és az internetes zaklatás témákat is. Ahogy a csapat egyesül, szembesülünk a problémáikkal, így látunk bele például az életébe egy kirekesztett és megbélyegzett tinédzserlánynak, egy pánikrohamokkal küzdő ápolónak és egy egykor sikeres bankárnak is.

Nagyon fontos, hogy ezt a kötetet véletlenül se a külseje alapján ítéld meg. Igazából nem is értem a borítót, hiszen azt sugallja, hogy valami romantikus kis szórakoztató chick-lit bújik meg a lapok között. Már pedig a szerelem csak másodlagos ebben a regényben, sokkal mélyebb, mint azt első látásra gondolnánk. 
Idén még sok könyv vár rám, de abban biztos vagyok, hogy ez benne lesz év végén az első három kedvencben. Olvassátok és szeressétek, mert ritka az ennyire jól megírt és szerethető történet!

Zöldséges biryani

A könyvben egy alkalommal Sanjay édesanyja biryanit készít a fiának, melyet a lakásában hagy. A mellé tűzdelt üzenet egyszerű: OSSZD MEG EGY BARÁTODDAL. Ui: LASSAN MELEGÍTSD FEL, ÉS NE TEDD A MIKRÓBA!
Rögtön rá is keresetem, mi ez az Indinában oly népszerű étel. Ez egy rizses egytálétel, melyet sok egzotikus fűszerrel ízesítenek. Legtöbbször hússal készül (báránnyal vagy csirkével), de létezik zöldséges verziója is. Gyakorlatilag bármilyen otthon található zöldséggel gazdagíthatod, a lényeg a fűszereken és a lassú tűzön rotyogtatáson van. Az én verzióm egy egyszerűsített változat, de ez nem von le semmit az értékéből.

2_59.jpgHozzávalók (2,5 dl-es bögrével mérve):
Az alapozáshoz:

  • 2 ek olaj
  • 1 közepes vöröshagyma vékonyra szeletelve
  • 1 ek friss reszelt gyömbér
  • 4-5 gerezd zúzott fokhagyma 
  • 1/4 bögre víz

Zöldségek:

  • 1 sárgarépa, meghámozva és vékonyra karikázva
  • 1 burgonya, meghámozva és apróra kockázva
  • 1 bögre rózsáira szedett karfiol
  • 1/2 bögre fagyasztott zöldbab
  • 1/2 bögre fagyasztott zöldborsó
  • 1/2 bögre főtt csicseriborsó konzerv, lecsepegtetve

Fűszerek:

  • 2 tk garam masala
  • 1/2 tk őrölt kurkuma
  • 1 tk őröl kömény
  • 1/4 tk cayenne bors
  • 1/2 tk őrölt fahéj
  • só és bors, ízlés szerint

Továbbá:

  • 4 csésze zöldségleves
  • 2 csésze basmati rizs, jól leöblítve
  • Tálaláshoz koriander vagy petrezselyem, mazsola, gránátalma, mandula, kesudió, vagy fokhagymával és kevés sóval kikevert (vegán) tejföl.

Egy nagy serpenyőben közepes lángon olajat hevítek. Hozzáadom a hagymát és üvegesre párolom. Mehet bele a a gyömbér és a fokhagyma is, és amikor már jó illatos, belelöttyintem a vizet. Ezután jönnek a felaprított és felszeletelt zöldségek és a csicseriborsó. Megszórom a fűszerekkel, sózom és borsozom és jól összekeverem. Felöntöm zöldséglevessel és hozzáadom a leöblített rizst. Az egészet összekavarom és forrás után lefedve, közepes hőfokon 15-20 percig főzöm, amíg a rizs meg nem fő. Amikor késznek ítélem, fedő alatt 5-10 percig állni hagyom, majd tálalom. Most petrezselyemmel szórtam meg és némi sóval és fokhagymával kikevert vegán tejfölt tettem mellé. Fenséges vacsora volt!

337520579_761689845266754_4946591352977837607_n.jpg

A General Press Kiadónak köszönhetően, egy újabb Clare Pooley kötetet tarthatunk a kezünkben. Az Őszinte szavak című kötet írója, egy újabb szerethető és szívmelengető olvasmánnyal örvendezteti meg a magyar olvasókat. Tartsatok velünk, szegjük meg közösen az ingázás szabályait, ismerjük meg Iona Iversont és az útitársait, ha pedig mellétek áll a szerencse meg is nyerhetitek a könyv egy példányát!

NYEREMÉNYJÁTÉK

Az ingázás és a vonatozás szerves részét képezi a történetnek, így a mostani játékunk is ehhez kötődik. Rengeteg olyan település van Budapest környékén, ahonnan a tömegközlekedésnek hála viszonylag könnyen be lehet utazni a fővárosba. Minden állomáson találtok egy képet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik településről van szó.
(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

szekesfehervar-396582.jpg

A turné állomásai:
03.25.   Csak olvass!
03.27.   Könyv és más
03.29.   Olvasónapló
03.31.   KönyvParfé

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr1418054340

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása