Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Cynthia Paterson - Brian Paterson: Foxwood ​összes meséje

Fahéjas-almás galette dióval és sós karamell szósszal

2023. január 10. - KönyvParfé

2_52.jpg

Az ilyen hűvös, esős időben bizony elkélnek az összebújós, ágyban, meleg paplan alatt olvasós mesék. Ezért lehet tökéletes választás, ha Cynthia Paterson és Brian Paterson szívmelengető történeteit lapozgatod, és bebarangolod a szereplőkkel Foxwood erdejét és varázslatos környékét. Tudniillik ezen a csodálatos helyen megállt az idő. Az állatok szeretetben élnek, kedvesek egymáshoz, segítenek egymásnak és mindig van valami alkalom, amikor mulatságot lehet rendezni, ahová finom fogásokat készíthetnek és jóízűen együtt elfogyaszthatnak. Ez a végtelenül kedves könyv tavaly jelent meg a Manó Könyvek gondozásában, a fordítást pedig Szabó T. Annának köszönhetjük. S ráadásul azért is különleges ez a kiadvány, mert végre egy kötetben olvasható mind a nyolc történet!

De vajon mi lehet a titka ezeknek a meséknek? Talán az, hogy a szereplők mindig jó szándékkal állnak egymáshoz, igazi barátok, összetartanak, de leleményesek is. Tony Wolf meséi jutottak egy pillanatra az eszembe, noha csak annyiban hasonlítanak, hogy békések, konfliktusoktól mentesek a történetek, ugyanakkor mégis van benne némi csavar és izgalom. 

A mesék főszereplői Vili, a süni, Henrik, az egér és Robi, a nyuszi. Talán nem kell mondanom, hogy három jó barátról van szó, akikkel mindig történik valami érdekes. S noha az erdőben élő állatok békében és szeretetben élnek, ezzel a három csintalan főszereplő sokszor van láb alatt és okoz valamilyen kalamajkát.

De a ruhákba öltöztetett állatok hétköznapjai általában nyugodtan telnek: teáznak, csónakversenyt rendeznek, vagy épp golfoznak. Igazi flow élmény, melyről a legtöbb felnőtt csak álmodozik.
A történetek mindegyike kerek és tanulságos. Néhol talán didaktikus is, de nem zavaróan, csupán annyira, amennyire a legkisebbeknek szüksége lehet rá.

A mesék gazdagon illusztráltak, melyek nemcsak jól kiegészítik a szöveget, de rengeteg látnivalót tartogat a kicsiknek és nagyoknak, hiszen színesek, vidámak és részletgazdagok. A rajzokat Brian Patterson készítette, aki (remélhetőleg) boldogan vállalta, hogy felesége könyvét illusztrálja. A pár egy időben Londonban élt, majd elköltöztek a fővárostól nyugatra található Oxfordshire megyébe. Itt írta Cynthia ezeket a bűbájos történeteket és itt álmodta meg Foxwood kedves helyeit és szereplőit. A vidéki hangulat teljesen körüllengi a lapokat, fellapozva mintha River Cottage-ban találnánk magunkat.

Ajánlom ezt a könyvet mindazoknak, akik szívesen elmerülnének egy hangulatos és kedves világban, mely hasonlít egy picit Beatrix Potter Nyúl Péter történeteire. Valamint azok is kedvelni fogják, akik szeretik a szívmelengető meséket, hiszen itt mindig győz a jó, mindig megoldódnak a rejtélyek és mindig kiállnak egymásért a szereplők. Olvassátok és szeressétek Ti is!

Kedvenc idézetek:

– Támadt egy ötletem – mondta Vili. – Olvastam egy könyvben, hogy egy hajótörött gyújtott egy nagy tüzet, ami éjjel-nappal égett, hogy jelt adjon az arra járó hajóknak.
– Na és bevált? – kérdezte Henrik mohón.
– Nem tudom – vallotta be Vili. – A felénél abbahagytam.

A kívánságok időnként valóra válnak…

– Csodaszépek ezek a virágok – ámuldozott Vili.
A néni mosolygott.
– Nemcsak szépek, de hasznosak is – mondta. – Nézd csak, ez különleges. A neve fehér mályva A gyökeréből értékes gyógyteát főzhetünk, vagy készíthetünk mályvacukrot is!

Fahéjas-almás galette dióval és sós karamell szósszal

Az évszaknak megfelelő finomságokkal szeretem kényeztetni az otthoniakat. Így vetettem be az almát és a diót, és egy jól megszokott és szeretett galette-ben egyesítettem őket. A végén egy nagyon egyszerű és gyors vegán karamell szósszal fejeltem meg az egészet. Enélkül is isteni, de ha meglöttyinted ezzel az édes öntettel, az pontosan olyan, mint a koktélcseresznye a tejszínhab tetején.1a_1.jpg

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 2 ek kristálycukor
  • csipet só
  • egy citrom reszelt héja
  • 15 dkg hideg margarin
  • 2-3 kanál jéghideg víz
  • 3-4 db alma
  • 2 ek barna cukor
  • kevés olvasztott margarin
  • durvára tört dió a tálaláskor

Egy tálban összekeverem a lisztet, a cukrot és a csipet sót, majd a hideg felkockázott vajat belemorzsolom. Belereszelem a citrom héját és gyorsan összedolgozom. Ha nem akarna egybeállni a tészta, akkor 2-3 kanál jéghideg vizet öntök hozzá. Letakarom és legalább 30 percre hűtőbe teszem.
Az almákat meghámozom, félbevágom és kimagozom, majd vékonyan felszeletelem.
A tésztát 3-4 mm vastag, kör alakra nyújtom és egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem. A tészta közepétől indulva körbe-körbe elrendezem az almaszeleteket, végül a tészta szélét körben ráhajtom az almás töltelékre. Egy kevés olvasztott margarinnal megkenem a tészta szélét és az egészet megszórom barna cukorral.
180°C-os sütőben 20-25 perc alatt aranyszínűre sütöm. Langyosra hűtöm, és tálaláskor meglocsolom sós karamell szósszal, valamint a durvára tört dióval. Mennyei!

Vegán sós karamell szósz:

  • 1 doboz kókuszkrém (400 ml-es konzervet használtam.)
  • 3/4 csésze barna cukor
  • csipet só

Egy kis serpenyőben elkezdem melegíteni közepes lángon a kókuszkrémet és a barna cukrot. A krém megolvad és pár perc múlva buborékos és szinte habos lesz az egész. Ekkor lejjebb veszem a hőfokot és gyakran kevergetve még kb. 5 percig főzöm. Ekkor hozzáadom a sót és alaposan elkeverem. Nem baj, ha kicsit híg, mert hűlés után még sűrűbbé válik. Felhasználás előtt alaposan átkeverem, hogy megint jó folyóssá váljon. Hűtőben szerintem 1 hétig is eláll, de mivel mindig gyorsan elfogy, csak tippelek...2a.jpg3_48.jpg4_37.jpg6_19.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr6917967888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása