Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

10+1 gyerekkönyv a környezetvédelemről

Szigorúan 0-99 éves korig

2022. augusztus 05. - KönyvParfé

kornyezetvedelm.pngA környezetvédelem fontosságát már senki sem vitatja, de hogyan lehet ezt az üzenetet átadni a fiatal nemzedéknek is? Szerencsére már számos gyermek ismeretterjesztő- és mesekönyv foglalkozik a témával, melyek segítenek megértetni a kicsikkel, mit tehetünk a környezetünkért, hogyan óvhatjuk meg Földünket. Gyermekeinkkel ismertessük meg a bennünket körbevevő világot, tanítsuk őket, de ami a legfontosabb, mutassunk példát. Most összegyűjtöttem 10+1 fantasztikus kiadványt a kedvenceim közül, melyek mentőmellényként szolgálhatnak egy-egy kiadós és hasznos beszélgetés alkalmával. Ezekkel egyszerűen nem foghatsz mellé!

1. Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv (Pagony, 2019)

1_48.jpg

Ökológiai lábnyom, túlnépesedés, klímaváltozás, passzívház – ilyen és ezekhez hasonló fogalmakkal rendszeresen találkozunk mi, felnőttek, mert a Föld megóvása égető ügyünkké vált az utóbbi időben. Gévai Csilla Nagyon Zöld Könyve a gyerekek számára is érthetővé, kézzelfoghatóvá teszi ezt a problémát. Komoly kérdésekről mesél okosan, érthetően és könnyedén, olyan képi és nyelvi leleménnyel, annyi humorral, hogy a legbonyolultabb kérdések is átláthatóvá, kezelhetővé válnak. Ez a könyv igazi hiánypótló mű: tanítva mesél a Földön működő kölcsönhatásokról, a világ működéséről, és mesélve tanítja meg mindazt, ami a gyerekek számára személyes üggyé teszi a környezetvédelmet. Minden gyerekszobában és iskolai könyvtárban ott a helye – nem is a polcon, hanem a gyerekek kezében! A könyv szerzője az eddig főként illusztrátori tevékenységéről ismert Gévai Csilla, aki nem csak illusztrátor, hanem kulturális antropológus; nem csak kulturális antropológus, de pedagógus; nem csak pedagógus, de kivételes érzékenységgel és humorérzékkel megáldott író.

2. Gévai Csilla: Nagyon kék könyv (Corvina Kiadó, 2020)

2_45.jpgA Nagyon Kék Könyv egy gyerekeknek szóló, környezettudatos gondolkodást fejlesztő sorozat második kötete. Míg az első rész, a Nagyon Zöld Könyv általában beszélt a környezetvédelemről, addig a Nagyon Kék Könyv a víz témáját járja körbe: állapotát, múltját, jelenét és jövőjét. A szerző vallja, hogy egyetlen ember sem vonhatja ki magát az egyéni felelősség alól, ha a vizek állapotáról és jövőjéről van szó. Talán e könyv néhány fiatal olvasót elindít majd olyan foglalkozások felé, amelyekről eddig talán sokan nem is hallottak.

Ha e könyv hatására páran kedvet kapnak ahhoz, hogy egyszer majd ők legyenek a jövő vízügyi szakemberei, tengerbiológusai, fürdőorvosai, hidromérnökei, a szerző már elérte célját, hisz a jövőben egy- re több gondolkodó, kreatív elmére lesz szükség ezeken a szakterületeken is. Ezt a könyvet elolvasva talán még Greta Thunberg és az óceántisztító Boyan Slat is csettintene.

3. Andrea Gregušová: Gréta (Csiromojo Kiadó, 2018)

8_9.jpg

Gréta, a bálna, a tenger legnépszerűbb énekesnője egyik napról a másikra elveszti a hangját, és még csak nem is sejti, miért. A víz alatti rendelőben rá kell jönnie, hogy nem csak neki vannak gondjai. Amikor kiderül, hogy az állatok a tengert elárasztó szemét miatt betegek, összefognak, hogy cselekedjenek. Andrea Gregušová szlovák írónő és Nastia Sleptsova ukrán illusztrátor érzékeny könyve a természet és a zene iránti szeretetből született. Magyarul Peťovská Flóra fordításában olvashatjátok.

4. Jess French: Micsoda pazarlás! - Környezetszennyezés, újrahasznosítás és a bolygónk védelme (HVG Könyvek, 2020)

6_18.jpg

Szinte minden tevékenységünkkel valamilyen hulladékot termelünk. De hová kerül és milyen hatással van a bolygónkra az ember által termelt sokféle hulladék – a szeméttől az ételmaradékon át a gyárak által kibocsátott gázokig és régi készülékekig? Hogyan mérsékelhetők az általuk okozott károk?
A kötet számos hasznos ötletet ad, mi mindent tehetünk azért, hogy a Föld élhetőbb hely legyen. Hidd el, a legegyszerűbb változtatásokkal is óriási eredményeket érhetünk el!

5. Agócs Írisz: Márkó bácsi kertje - Mici megmenti a világot (Pagony, 2021)

12_2.jpg

"Sokszor a legbonyolultabb dolgokat egyszerű, aprónak tűnő lépésekkel lehet megváltoztatni – a felnőttek persze gyakran elfelejtik ezt, de a gyerekek még tudják!
Így van ezzel Mici is, aki eldöntötte: megmenti a világot! Gyorsan el is kezd kutakodni, hogyan is lásson hozzá. Márkó bácsi pedig, akinek olyan kertje van, mint senki másnak, bevezeti őt egy különleges világba...

A sorozat első része a klímaválság kérdéskörét járja körül, és ad a kicsiknek befogadható és megvalósítható megoldási javaslatokat. Mindezt csodás, élettel teli képekkel, viccesen és gyereknyelven…

...egy zöldebb bolygó reményében." – NAGY RÉKA Ökoanyu

 6. Gimesi Dóra: Emma csöndje (Pagony, 2022)

7_15.jpg

 Emma épp két hete, három napja és tíz perce jár iskolába. Más, mint az osztálytársai: különösen érzékeny a zajokra, és retteg, ha meg kell szólalnia mások előtt. De az állatok között jól érzi magát. „A halakat értem. Meg a bálnákat, delfineket, lamantinokat, rozmárokat, narválokat, rákokat, szivacsokat, tengeri csillagokat.”
Egy nap legyengült kardszárnyú delfin érkezik az akvárium állatkórházába. Fülöp, a kis delfin nem találja a helyét a többi állat között, de nem maradhat a kórházban, hiszen láthatóan semmilyen betegsége nincsen. Egyedül Emma képes megérteni őt, csak ő tud segíteni rajta. De ehhez le kell győznie önmagát. Nem lehet többé kicsi, láthatatlan tengeri uborka az akvárium fenekén.
Okos, érzékeny, gyönyörű mesekönyv Gimesi Dórától, Takács Mari csodálatos képeivel.

7. Amikor a kukák világgá mentek - Mai mesék a zöld jövőért (Móra Könyvkiadó, 2020)

4_35.jpg

AZ ÉV GYERMEKKÖNYVE DÍJ INNOVÁCIÓS KATEGÓRIÁJÁNAK 2021-ES NYERTESE!
Az antológiában ma élő szerzők örökítik meg azt, hogy ők miként gondolkodnak napjaink legégetőbb kérdéséről, a környezetvédelemről, mindannyiunk közös otthona, a Föld sorsáról. A mese műfaja sok mindenre ad lehetőséget, de legfőképp arra, hogy cselekvésre buzdítson, példákkal és történetekkel inspiráljon bennünket. A könyvben sok különféle nézőpont és értelmezés olvasható. Van, akit inkább az állatok iránti felelősségvállalás ihletett meg, van, aki szerint csodára is szükségünk van a változáshoz, és van, aki az apró, de szívből jövő tettekben lát megoldást. „Nem reményre van szükségünk, hanem cselekvésre” - mondja Greta Thunberg. Épp ezért szeretnénk egy olyan reprezentatív kiadványt adni a jövő nemzedékének kezébe, amely ezekhez a tettekhez ad erőt és bátorságot.

8. Catherine Barr: Az óceán világa egy teknős szemével (Scolar, 2021) 

5_30.jpgKövesd a tengeri teknőst, és fedezd fel az óceánok minden zegzugát a napsütötte vízfelszíntől kezdve egészen a koromsötét mélytengerekig.

Ennek a lenyűgöző könyvnek a segítségével megismerheted Földünk óceánjait, a bennük élő növényeket és állatokat, továbbá megtudhatod, milyen folyamatok zajlanak az őket körülvevő csodálatos környezetben. A szemed láttára kelnek életre az óceánok, és kiderül számodra, hogy mit tehetsz a megmentésük érdekében.

9. Richard Scarry: Mentsük meg a bolygót! (Móra Könyvkiadó, 2022)

9.jpeg

Mindannyiunk kedvence, Richard Scarry ezúttal a környezetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet. A szórakoztató, színes ábrákkal illusztrált könyvet rímes versek gazdagítják, amelyek még befogadhatóbbá teszik Tesz-Vesz város lakóinak fontos üzentét: sok apró cselekedettel hatalmas változást érhetünk el. A könyv végén látható feladatok pedig még inkább elmélyítik a megszerzett tudást.

10. Loll Kirby: Mi mentjük meg a Földet! (Babilon Könyvkiadó, 2020)

mi_mentjuk_meg_a_foldet.jpg

A Föld veszélyben van, nem nézhetjük tétlenül a pusztulását, hiszen a természet mindannyiunk közös kincse. Mindenki tehet valamit a megmentése érdekében. A könyv 12 gyerek inspiráló példáján keresztül mutatja meg, hogy már a legkisebbek is mennyi mindent tehetnek bolygónkért. Sőt! A gyerekekről példát vehetnek a felnőttek. Hartmann Johanna, a hazai FFF mozgalom egyik elindítója és szervezője előszavával.

10+1. Valentina Giannella: Greta vagyok - Egy új zöldnemzedék kiáltványa (Móra Könyvkiadó, 2019)

covers_575667.jpg

Ismerd ​meg Greta Thunberget, a kamasz lányt, aki egymaga majdnem kétmillió kortársát vitte az utcára egy péntek reggel Sydney-től San Franciscóig, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy közös összefogással hogyan változtathatjuk meg a visszafordíthatatlannak tűnő klímaváltozást. „Itt mindenki Greta”. Ez egy új, világméretű közösségvállalást fejez ki. Egy félelmet nem ismerő lány felébresztette és megjelenítette egy egész nemzedék lelkiismeretét, s ma már fiatalok százezrei vallják a tudományosságnak, a Föld tiszteletben tartásának és a környezeti egyensúly megóvásának egyetemes elveit. „Nem reményre van szükségünk, hanem cselekvésre. Ha cselekszünk, csak akkor reménykedhetünk újra.” – Greta Thunberg aktivista, az alternatív Nobel-díj kitüntetettje, a Nobel-békedíj jelöltje, 16 éves.
A tudományos kutatásokra és statisztikai adatokra támaszkodó könyvből megérthetjük, milyen folyamatok mennek végbe a bolygónkon.

Mit jelent az éghajlatváltozás? Milyen következményekkel jár a jelenben és főleg a jövőben? Mit kell tenniük a kormányoknak, és mit tehetünk mi azért, hogy feltartóztassuk a folyamatot?

Rövid fejezetekkel, naprakész adatokkal és remek illusztrációkkal ez a könyv tudományosan pontos, mégis közérthető látleletet ad ama tíz és száz év közötti olvasóknak, akik meg akarják ismerni Greta, a fiatalok és a kutatók szigorú intelmeinek okait. Nélkülözhetetlen információkat kapunk ahhoz, hogy kezelni tudjuk az általános kételkedést, felkészülten és eltökélten, követve a Green Nation mozgalom értékeit: a tudományt, az igazságosságot és az elkötelezettséget.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr817900631

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása