Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Agócs Írisz: Márkó ​bácsi kertje

Ratatouille galette

2022. július 13. - KönyvParfé

5_28.jpg

Bizony nem lehet elég sokszor mondani, hogy bolygónk jövője rajtunk múlik. De ami ennél is fontosabb, hogy minél fiatalabb korban el kell kezdeni beszéli erről a gyerekekkel, hogy később okos és környezettudatos felnőtté váljanak. Persze ehhez nem elég, hogy mesélünk róla vagy csak néha érintjük a témát, azt is látniuk kell, hogy mi magunk is figyelünk a környezetünkre. Jó, ha már kicsiként tudnak a szelektíven gyűjtés hasznosságáról, ezért akár együtt, közösen szétválogathatjuk a  háztartásban felgyülemlett papír- és műanyag hulladékot. Lehetőleg tartózkodjunk a sok műanyag játéktól és inkább a fát preferáljuk. 
Ha tehetjük, a zöldség és gyümölcsvásárlást főként a piacon, helyi termelőknél ejtsük meg. Használjunk textilzsákot a bevásárláskor, legyen külön a zöldségeknek, a gyümölcsöknek és a pékáruknak is. Ha van rá lehetőség, mi magunk is nevelhetünk fűszernövényeket, akár egy panellakás erkélyén is. Rengeteg hasznos tippet találni az interneten, de a gyerekeknek is számtalan könyv készült ebben a témában. Agócs Írisz egy "világmegmentő könyvsorozatot" álmodott meg, melynek első kötete a Márkó bácsi kertje - Mici megmenti a világot címmel tavaly látott napvilágot a Pagony Kiadó gondozásában.

Okos könyv. Pont annyira, hogy az 5-8 éves korosztállyal egy tartalmas beszélgetést kezdeményezhetünk az olvasása után. Talán a legnagyobb erőssége, hogy azt sugallja a gyerekeknek - amit persze mindannyiunknak éreznünk kellene -, hogy az aprónak tűnő lépések is egyszer csak összeadódnak, és ha odafigyelünk, elérhetünk változást.

A könyv főszereplője Mici, aki egy érdekes beszélgetés fültanúja lesz és eldönti: megmenti a világot.
Nem kell túl messzire mennie, hamar felfedezi Markó bácsi kertjét, akinek olyan fantasztikus veteményese van, amilyet nem igen látott még a világ! Ott aztán minden megterem, csupa finom zöldség és fűszernövény megtalálható ebben a különleges kertben. Márkó bácsi pedig mesél, méghozzá rengeteg érdekes és hasznos praktikát, melyekkel jót teszünk a növényekkel, a talajjal és ezáltal a bolygónkkal is. 

marko3.jpgA képen Mici, Berci és Minka, akik felfedezik Márkó bácsi pizzaszósz ágyását

Agócs Írisz most is rajzolt egy krumplit, aztán tovább gondolta és készített belőle három kíváncsi, a világra nyitott gyereket, egy varázskertet, sok-sok zöldséget, fűszernövényt és egy takaros, gazdagon termő kertet. Ez a klímaválsággal foglalkozó könyvecske nemcsak hasznos, de mókás is, hiszen tele van színes és kedves képekkel, melyeket a gyerekek biztosan szeretni fognak.

A szülők pedig azért fogják kedvelni ezt a kötetet, mert didaktikus eszközök nélkül tanítja meg a gyerekeknek, hogy pici, apró ötletekkel és változtatásokkal is sokat tehetünk a Föld megmentéséért és ezáltal a jövőnkért is. Lapozzuk sokat ezt és az ehhez hasonló könyvecskéket, és beszélgessünk sokat a gyerekekkel erről a fontos témáról, hiszen mindenki azt szeretné, hogy a jövő generációja felelősségteljes és környezettudatos felnőtté váljon a zöldebb bolygó reményében.

Kedvenc idézeteim:

Márkó bácsi kertjében minden összevissza, egymás hegyén-hátán nő.

KOMOLYAN!

Egy ágyásban van a paradicsom, a hagyma, a fokhagyma, sőt még a bazsalikom és az oregánó is.

(Mohácsi Zsolti azt mondta, hogy az oregánót magyarul szurokfűnek hívják, de szerintem az nem hangzik olyan jól, ha pizzára akarjuk tenni.)

Minkával el is neveztük ezt az ágyást pizzaszósz ágyásnak, mert Márkó bácsi szerint itt minden megvan, ami egy jó pizzaszószhoz kell.

De az is lehet, hogy csak nagyon szereti a pizzát, és nem akar fel-alá szaladgálni a kertben, mire összeszed mindent...

Múltkor, amikor zuhogott, felvettem a gumicsizmám és a kedvenc paddingtonos esőkabátomat, hogy megnézzem, hogy tapsikolnak a zöldségek.

Olga néni azt mondta, tisztára úgy nézek ki, mint az a svéd nagylány, aki ugyancsak meg akarja menteni a világot.

Szerintem nem baj, ha ő is megmenti meg én is, mert akkor már biztos, hogy meg lesz mentve.

Ratatouille galette

Olyan ételt készítettem a könyv mellé, amelynek hozzávalóit egy kis kertben is könnyedén, némi odafigyeléssel meg lehet termelni. De ha esetleg nincs lehetőség arra, hogy valaki kertészkedjen, a termelői piacon biztosan rájuk akadhatunk a nyári időszakban. Igaz, a könyvben pizzáról beszélnek a gyerekek, én egy galette-et készítettem, amely a francia lecsóra, vagyis a ratatouille-ra emlékeztet. Nagyon finom és viszonylag gyors ebéd lehet belőle, munkahelyre is könnyen szállítható és isteni melegen és hidegen.
2_42.jpgHozzávalók:
A tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg hideg margarin
  • 2 csipet só
  • kb. 4 ek. jéghideg víz

Egy edénybe beleszórom a lisztet és a sót, majd a hideg margarint gyorsan elmorzsolom benne. Kisebb kortyokba hozzáadom a hideg vizet és gyorsan összeállítom a tésztát egy gombóccá. Letakarom és felhasználásig legalább fél órára hűtőben pihentetem.

A szószhoz:

  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél liter sűrű passzírozott paradicsom, másnéven passata
  • 2 kisebb répa
  • egy nagyobb marék zellerszár
  • 2 ek olaj
  • ízlés szerint só, bors, szárított oregánó és bazsalikom

Az apróra vágott vöröshagymát üvegesre párolok. Hozzáadom a felkockázott zellert, a répát és pár percig pirítom. Ezután beleöntöm a paradicsomot, mehet bele a zúzott fokhagyma és a fűszerek is. Fedő alatt 15-20 percig rotyogtatom, majd amikor megpuhultak a zöldségek, összeturmixolom.
Nem lesz szükség az összes szószra, ezért ami marad, az tökéletes lehet másnapra akár egy frissen kifőzött tésztára, esetleg melegszendvicskrémet is készíthetünk belőle. De házi.....pizzasütéskor is megkenhetjük vele a tésztánkat. 

A feltéthez:

  • 1 padlizsán vékony szeletekre vágva
  • 1 cukkini vékony szeletekre vágva
  • 3 paradicsom vékony szeletekre vágva
  • díszítésnek friss bazsalikom

A pestóhoz:

  • 2 bögre friss bazsalikom (a vastagabb szárakat eltávolítva)
  • 3 ek fenyőmag (próbáld ki dióval vagy napraforgómaggal is)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 ek citromlé
  • 3-4 ek sörélesztőpehely
  • 2-3 ek olívaolaj
  • 3-6 ek víz
  • só és bors ízlés szerint

Egy konyhai robotgépbe beleteszem a bazsalikomot, a fenyőmagot, a citromlevet, a sörélesztőpelyhet, a sót és borsot, és addig turmixolom magas fokozaton, amíg krémes állagúvá ne válik az egész. Apránként hozzáadom az olívaolajat és a vizet. Mindig egy keveset, inkább 1-1 evőkanállal csorgatok bele és figyelem a megfelelő állagot. Sózom, ha még szükséges.

Ezután már csak az összeállítás marad. A fenti tészta 2 közepes nagyságú galette-re lesz elegendő vagy egy óriásira. Én most ketté szedtem és kb. fél centiméter vastagságúra nyújtom őket. Figyelve arra, hogy valamennyire kör alakú legyen. Megkenem a fűszeres paradicsomos szósszal, de arra figyelek, hogy a tészta szélétől 2-3 cm-re már ne legyen a kencéből. Eztán elkezdem szépen kirakni a felszeletelt zöldségekkel. Összefogok egy padlizsán, egy cukkini és paradicsomkarikát és egymásra rakjuk kör alakban, kívülről befelé haladva, körkörösen. A tésztát kb. 2 cm szélesen behajtogatom. Óvatosan tepsire helyezem, rálocsolok egy kevés olívaolajat a zöldségekre, pici sót is szórok rá, majd beteszem a 180 °C-ra előmelegített sütőbe és 22-25 perc alatt megsütöm. Tálaláskor meglocsolom egy kevés pesztóval és teszek rá egy kevés friss bazsalikomot is.
p1100135.jpgp1100136.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr8017370464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása