Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

20 csodás gyerekkönyv a húsvéti nyuszi kosarából

2022. március 30. - KönyvParfé

husvet.png

Ha kinézel az ablakon, láthatod, hogy kezdenek virágba borulni a fák és egyre több növény bújik elő a földből. Naná, hiszen itt a tavasz, márpedig ha tavasz, akkor a húsvét is itt kopogtat az ajtónkon. Hamarosan mindenfelé nyuszik ugrálnak, a kinti kert átváltozik tojásvadászati területté és a csokinyuszik, csibék és bárányok átveszik az uralmat a boltok polcain. De ilyenkor nem csak csokival varázsolhatunk mosolyt a gyerekek arcára! A könyv mindig hasznos és értékes ajándék, ezért húsvétra is jó ötlet lehet. Most 20 fantasztikus gyerekkönyvet gyűjtöttem csokorba, melyekkel ráhangolódhatunk az ünnepekre.

1. Regina Schwarz: A húsvéti nyuszi ajándéka (Scolar Kiadó, 2022)0f99c97eb2a343f734d152b02a125c4271388ef9.jpeg

Madárfészekben, virágcserépben, sőt még a vakondtúrásban is hímes tojásokat keresgélnek az állatok. A szórakoztató játszós könyv kihajtható ablakai mögött számos felfedeznivaló rejtőzik, sőt a nyuszira meglepetés is vár. A kedves verses mesét  a kiadó 18-24 hónapos gyerekeknek ajánlja.

2. Takács Viktória: Húsvéti mese (Scolar Kiadó, 2021)

id22-324352.jpg

Virágvasárnap reggelén Dóri izgatottan várja unokatestvérét, Annát, aki náluk fogja tölteni a teljes tavaszi szünetet. A két kislány boldogan kapcsolódik be a húsvéti ünnepeket megelőző nagyhét és a húsvét hagyományos eseményeibe: a kiszehajtásba, a villőzésbe, a zöldágazásba, a nyuszifészek-építésbe, a tojásfestésbe, miközben azt is megtudják, miért tartanak sokan böjtöt a húsvét előtti negyven napban, mit jelent az, hogy „a harangok Rómába mennek”, és mi is az az Emmausz-járás… A kedves történet megismerteti a gyerekeket a magyar húsvéti népszokások és vallási tradíciók sokaságával.

A hazai szokások, jeles napok, különleges hagyományok megismertetése a gyerekekkel igen fontos feladat – Takács Viktória gyönyörűen illusztrált története e vállalás jegyében született meg.

3. Marc-Uwe Kling: Tavaszapó (Scolar Kiadó, 2020)id22-321680.jpg

Nem kis gondok gyötrik a Télapó egyetlen csemetéjét: ki nem állhatja a telet, a szánkózást s a tea ízét. A kisfiú sokkal szórakoztatóbbnak találja a tavaszt, a nyuszikat és a hímes tojásokat! Ráadásul legszívesebben Tavaszapó szeretne lenni, mikor felnő. Az apukája hallani sem akar erről… Télapónak lenni elvégre családi hagyomány.
Bájos családi mese lenyűgözően vicces illusztrációkkal.

4-5. Doris Rübel: Mit csinálunk tavasszal (Scolar Kiadó, 2021) - Andrea Erne: Mit csinálunk hústétkor? (Scolar Kiadó, 2022)mit_miert_hogyan.png

A Ravensburger gyermekkönyvsorozatának e kötetéből az apróságok megtudhatják többek között, mitől olyan szép a tavasz, hogyan készülünk a húsvétra, mit lehet játszani kint a szabadban, mit csinálnak tavasszal az állatok.

A húsvéti készülődés és az ünnep napjai elevenednek meg a jól ismert Mit? Miért? Hogyan? Mini sorozat kötetében. A gyerekek megismerkedhetnek a családi szokásokkal, a keresztény hagyományok gyökereivel, a tojásfestés és locsolkodás tradíciójával – mindez a bölcsis és kisovis korosztály nyelvén elmesélve, bájos rajzokkal kísérve. Rendkívül jó minőség!

Ismerjük meg a világot, lépésről lépésre – együtt, minden nap. A Mit? Miért? Hogyan? Mini sorozat a legkisebbekkel ismerteti meg környezetünk titkait. Kötetei egyszerű és szemléletes válaszokat adnak a kicsik kérdéseire. A játékos elemek, a kedves rajzok, a kinyitható ablakok és a kornak megfelelő magyarázatok a könyv minden oldalát élvezetessé teszik. A kiadó ezt a praktikus és „strapabíró” könyvet kétéves kortól ajánlja. 

6. Beatrix Potter: Nyúl Péter és barátai - Beatrix Potter összes meséje (Manó Könyvek, 2021)id22-317933.jpg

Ez a különleges könyv egyetlen vaskos és gyönyörű kötetben adja át az olvasóknak Beatrix Potter huszonhárom meséjét és versét, melyek mind Nyúl Péter világában játszódnak. Ez az első magyarul is megjelenő teljes kiadás, amely tartalmazza az összes eredeti, színes és fekete-fehér illusztrációt, illetve a szerző minden meséjét, versét Szabó T. Anna és Dragomán György fordításában. A történeteknek gyakran ismerjük valóságos tájait, állatait és emberekhez kapcsolódó hátterét, ezeket az érdekességeket a mesék előtti rövid bevezető szövegekben gyűjtöttük össze. A könyv tartalmaz még négy olyan mesét is, amelyek nem jelentek meg a szerző életében, de megmutatják elbeszélői és rajzolói tehetségét. Beatrix Potter világa most is éppen olyan lenyűgöző, mint annak idején, amikor – több mint száz évvel ezelőtt – először vehették a kezükbe a gyerekek a könyveit.

A könyvről a blogon bővebben is olvashatsz, a bejegyzéshez KATT IDE.

7. Jill Barklem: Szedererek összes meséje (Manó Könyvek, 2021)

id22-324473.jpg

Szederberek egereinek történetei először negyven évvel ezelőtt jelentek meg. Azóta ezek a csodálatos mesék bejárták a világot és most végre Magyarországra is megérkeztek. Kicsiknek és nagyoknak is hatalmas öröm bekukkantani Jill Barklem miniatűr, elragadó világába, hosszan elidőzni a részletgazdag képeken és együtt izgulni a szereplőkkel kalandjaik során. Nyolc varázslatos történet a szerző előszavával végre magyarul is!

8. Lackfi János: Igaz mese a húsvétról (Cerkabella, 2022)

id22-331960.jpg

Hogyan élt, mivel foglalkozott Isten fia az emberek között – és mi történt vele húsvétkor?
Lackfi János szívmelengető meséje a szeretet erejéről és a reményről szól.
Horváth Ildi meghitten kedves illusztrációival kiegészülve örök ismerős és egyidejűleg abszolút újszerű lesz a sokszor hallott rege, a legkisebbek és a legnagyobbak is örömet lelnek benne.

9. Nyúl Péter világa - A nagy tojásvadászat (Manó Könyvek, 2022)

id22-329809.jpg

Itt a húsvét! A nyuszik piknikezni készülnek. Mindenki tojást kap ajándékba. Péter azonban véletlenül felborítja a kosarat. Vajon megtalálja-e az összes tojást, mielőtt elkezdődik a lakoma? Segíts Péternek a keresésben. Less be a papírfülecskék alá!

10. Marék Veronika: Boribon tojást fest (Pagony)

b1335551.jpg

Boribonhoz és Annipannihoz sok-sok vendég érkezik. Mindenki meglocsolja Annipannit, csak szegény Hapci, a cica maradt ki az ünneplésből. Boribon persze észreveszi, és egy külön kis húsvétot rendez neki!

11. Sabine Cuno: Keress, találj, mesélj! Vidám húsvét (Scolar Kiadó, 2014)

id22-269031.jpg

Végre itt a tavasz, és hamarosan elérkezik a húsvét is! A húsvéti nyuszik keze alatt ég a munka: sok tojást kell befesteni és elrejteni. A gyerekek is alig várják már, hogy felkutathassák a húsvéti tojásokat. Megtalálod a legszebbet?

12. Tony Wolf: Kisnyuszi Répavölgyben (Manó Könyvek, 2019)

id22-310403.jpg

Egy csodálatos, napsütötte völgyben lakik, hosszú, fehér füle van, rózsaszín orrocskája, barátságos, és imádja a répát. Ő Kisnyuszi, aki sok izgalmas történetet mesél nektek…

A könyvről a blogon bővebben is olvashatsz, a bejegyzéshez KATT IDE.

 13. Bori és a húsvéti nyúl (Manó könyvek, 2020)

id22-302400.jpg

Bori tulajdonképpen már nem hisz a húsvéti nyúlban. Mégis furcsa, hogy éppen Húsvét előtt ugrál át egy nyuszi a kertjükön. De Bori hamar megfelejtkezik róla, mert nagyon lefoglalja a tojásfestés. Végül eljön a Húsvét – és Borinak meg kell mentenie a húsvéti nyuszit.

14. Cynthia Paterson-Brian Paterson: Foxwood összes meséje (Manó Könyvek, 2022) 

id22-331342.jpg

Messze-messze, mesés tájakon innen és varázslatos völgyeken túl létezik egy csodálatos hely, ahol megállt az idő. Az állatok békében és szeretetben élnek, és a legkisebbek keresztül-kasul bebarangolják a környező vidéket.
Ha arra visz az utad, nyisd ki jól a szemed és a füled, így biztos meghallod, ahogy Vili, Robi, Henrik és mind a többiek a közeledben játszanak.
Téged is várnak, maguk közé fogadnak, s ha elfáradtál a közös játékban, csak ülj le szépen, és kérd meg őket, meséljenek egy csodálatos mesét neked.

Cynthia Paterson elbűvölő történetei Brian Patterson bájos képein elevenednek meg. Foxwood meséi közel negyven éve bűvölnek el kicsiket és nagyokat egyaránt. Magyarul Szabó T. Anna fordításában most jelenik meg először mind a nyolc történet egy kötetben.

15. Sandra Grimm: Jakab és a húsvéti nyuszi (Manó Könyvek, 2020)

id22-317010.jpg

Már csak hármat kell aludni, és itt a Húsvét! Jakab már izgatottan várja. De ugye biztosan jön a nyuszi?

16. Micimackó - Húsvéti Kincsvadászat a Százholdas Pagonyban (Kolibri, 2019)

id22-302798.jpg

Készülj fel te is a Százholdas Pagonyban rendezett húsvéti kincsvadászatra! Ebben a gyönyörű rajzokkal illusztrált könyvben csatlakozhatsz Micimackóhoz, Malackához, a mindig búskomor Füleshez és a Százholdas Pagony többi lakójához, akik izgatottan keresik az erdőben elrejtett ajándékaikat!

17. Turbuly Lilla: A Károlyi-kert nyuszija (Manó Könyvek, 2020)

id22-317275.jpg

Hallottatok már Karcsiról, a Károlyi-kert híres nyuszijáról, aki egy szép tavaszi napon jelent meg a Budapest közepén zöldellő parkban? Dzseni és Huba gyakran töltötte itt a délutánt, hintáztak, futkároztak és néha belepancsoltak a szökőkútba is, ha Piroska, a park katonás őre éppen nem nézett oda. A sötétszürke nyuszit egy bokorban találták, és nagyon szerették volna megtartani, de haza egyikük sem vihette. Végül épült neki egy kis házikó, köré kerítés, és egy tábla is került rá URAK felirattal. A parkban időző városlakók nagyon megszerették Karcsit, a gyerekek, ha csak tehették, mindig meglátogatták őt.
Turbuly Lilla meséje arról szól, hogyan képesek egy otthontalan nyuszi érdekében összefogni a legkülönfélébb emberek: a mindenre allergiás anyuka, a szabálytisztelő parkőr, a keresztrejtvényfejtő, morózus öreg néni és a fedél nélküli ezermester.
A történetet Horváth Ildi remek illusztrációi díszítik.

A könyvről a blogon bővebben is olvashatsz, a bejegyzéshez KATT IDE.

18. Elys Dolan: Nyuszi úr csokoládégyára (Teknős könyvek, 2019)id22-309659.jpg

Kíváncsi vagy, hogy készül a csokitojás? Lépj be Nyuszi úr csokoládégyárába, és megtudod!

Volt egyszer egy csokigyár, amit Nyuszi úr vezetett. Az emberek kilószámra vették tőle az édességet, de ő mohó volt, és agyonhajszolta a tyúkjait, hogy egyre több és több tojást tojjanak. Ám amikor a tyúkok sztrájkba lépnek, Nyuszi úr kénytelen rájönni: attól, hogy valakinek tollas a háta, még nem feltétlenül palimadár!

19. Kisvakond és a húsvét (Móra Könyvkiadó, 2020)

id22-317353.jpg

Kisvakond a barátaival idén is megünnepli a húsvétot: virágot szed, tojást fest, süteményt készít, és labdázik egy jót a szabadban. Tarts te is vele, és válaszolj a rajzokhoz tartozó kérdésekre!

20. Dudás Gergely: Mackó virágos böngészője (Naphegy Kiadó, 2020)

id22-317614.jpg

Mackónak már nagyon elege van a sötét, hideg télből, ezért úgy dönt, gumicsizmát húz, és elindul megkeresni a tavaszt. Segítesz neki?

A főszereplő Mackót a Mackó karácsonyi böngészője című kötetből ismerhettük meg.
Ezúttal a tóban bujkáló békát próbáljuk megtalálni, majd a legelsőként kikelt csibét kell megkeresnünk, vagy éppen egy rügyező növényekkel teli réten kutatunk a kis szöcske után. A hosszan tartó böngészés egy szabadtéri ünnepségben végződik.

DUDÁS GERGELY, azaz Dudolf grafikust az interneten népszerűvé vált „Hol a panda?” izgalmas képrejtvénye tette híressé. A gyerekeket és felnőtteket egyaránt lefoglaló rejtvényes böngészői rendkívüli kép világgal és fejtörőkkel szórakoztatják az egész családot.

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr2317793013

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása