Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Disney ​– Kacsamesék – Ifjú Mormoták kézikönyve

Burrito

2020. május 18. - KönyvParfé

8_6.jpgMinden valamirevaló kiscserkész zsebében lapul egy kisokos. Egy olyan könyv, amely a legváratlanabb helyzetekben is segítséget nyújthat. Egy olyan könyv, amely rengeteg hasznos tanácsot tartalmaz, és képes kihúzni bárkit a legnagyobb slamasztikából is. Na pontosan ilyen az Ifjú Mormoták kézikönyve!
Carl Banks 1951-ben találta kis ezt a szuperhasznos kötetet, amely a későbbiekben számtalanszor menti meg Donald kacsa unokaöccseit, Nikit, Tikit és Vikit.

Ez a felturbózott kézikönyv két évvel ezelőtt jelent meg a Kolibri Kiadó Disney kiadványai között, és be kell valljam, amikor belelapoztam, azonnal visszahozta a gyerekkorom vasárnap délutáni Disney-mesepartik hangulatát. Jó volt megint a Ducktales szereplőkkel tölteni egy kis időt, régi ismerősként üdvözöltem Webbyt, Beakly asszonyságot, Kvák kapitányt, Dagobert bácsit, no meg persze a fent említett szereplőket.

Ha őszinte akarok lenni, ez nem egy kimondott zsebkönyv, hiszen ahhoz egy picit nagy, ám mégis tökéletesen elfér egy kis hátizsákban, így bármikor előkapható, ha épp izgága "kiskacsáink" felfedező útra indulnának. A könyvecske tele van csupa csupa hasznos dologgal, így tényleg bármikor számíthatunk rá. Hasznos, ha tüzet akarunk gyújtani és nem tudjuk hogyan kezdjünk hozzá. Segít megkeresni az égen az Esthajnalcsillagot, és elmagyarázza, hogyan állítsunk fel egy sátrat. Na jó, azért bőven tartalmaz kevésbé használható dolgokat is, de ettől lesz nagyon vicces, vagy néhány esetben nagyon fárasztó egy-egy fejezet.
Mondjuk nehezen tudom elképzelni, hogy szembejön velem mostanság egy mitikus lény, de ha mégis, a kraken és a pénzcápa ellen már sikereresen felvérteztem magam. Megtanultam, hogyan alakíthatok át egy helikoptert tengeralattjáróvá, és már azt is tudom, hogyan kell úszni egy halom pénzben... Remélem ezt hamarosan élesben is kipróbálhatom!

huey-dewey-louie.pngA képen a kicsit felturbózott Niki, Tiki és Viki

Nincsenek unalmas napok otthon sem, mert a kisokos azokra az időszakokra is bőven ajánl programokat, amikor egy szomorú, esős délután bent ragadtunk a lakásban. Egy talpraesett mormotának ez egyáltalán nem jelenthet gondot, hiszen otthon is feltalálja magát! Érdekes kísérletekről is olvashatunk, ezeket jó móka otthon együtt elvégezni. Megnézhetjük, hogyan készíthetünk elemet egy krumpliból, tanulhatunk a titkosírásról, melyhez láthatatlan tintát kotyvaszthatunk, valamint futóhomokot is csinálhatunk, melyhez csak kukoricakeményítőre és vízre lesz szükségünk. 

Sokat változtak az elmúlt évek alatt a Ducktales szereplők. Az egykor kerekded formák most kissé szögletesebbek lettek, már-már kockafejeket kaptak a kiskacsák is. Sokkal modernebb lett az egész, és nekem egy picit hiányzik a megszokott, cukibb forma. Néhány napja megnéztem pár részt az új, felturbózott szériából, és azt el kell ismernem, hogy jól hozták ezek az áramvonalas kacsák a régi Kacsamesék feelinget. Nincs mit tenni, hogy az idők változnak, és persze egy kis frissítés soha senkinek sem árthat. Ezért is érthető, hogy helye van olyan témáknak is az új, 2.0-ás Ifjú Mormoták kézikönyvében, mint mondjuk az okostelefonok vagy a robotika.

Azoknak ajánlom, akik szeretik vagy gyerekkorukban szerették a Kacsameséket, és azoknak, akiknek otthon van egy ifjú mormotája, aki készen áll, hogy felfedezze a világot. Órákig bogarászós, hasznos és szórakoztató kiadvány ez, melyen nemcsak sokat nevethetnek a gyerekek, hanem rengeteget tanulhatnak belőle.

Kedvenc idézetek:

A vadakkal és a közeli épületekkel együtt egész erdők égnek le, és emberek veszítik az életüket minden évben, mert vannak, akik nem vigyáznak a tűzzel. Ám az ifjú Mormoták mindent tudnak a tűz veszélyeiről, és soha nem raknak akár egy kicsi tábortüzet sem, ha nincs ott egy felnőtt, aki ellenőrzi, hogy biztonságos-e.

Képzeld el, hogy piknikezni indultok egy szép, meleg napon. Ha befejeztétek az evést, el kell végeznetek egy nagyon könnyű feladatot, mielőtt kinyújtóznátok egy kis pihenéshez. Minden dobozt, papír és ételmaradékot fel kell szedni és zacskóba kell tenni. A zacskót akasszátok egy faágra, hogy az állatok ne érjék el. A pihi után vigyétek haza a zacskót is, ha nincs kuka a környéken. Így bárhol jártok, erdőn, mezőn vagy akár vízparton, nem marad utánatok szemét, és lehet, hogy más nyom sem. Ennek természetesen mindig így kell lennie, különben...!

Ne fogadd el feltétel nélkül a dolgokat. Legyenek kérdéseid, és ne félj feltenni őket. Az okos Ifjú Mormota tudja, hogy nem tudhat mindent.

Burrito

Naná, hogy az ifjú mormoták a konyhát is felfedezik! Niki, Tiki és Viki azt is elárulja a könyvben, hogyan kell készíteni burritót. Ám ezúttal nem az ő receptjüket követtem, hanem a sajátomat osztom meg. Na ne gondolj semmi ördöngösségre, ez egy igazán egyszerű, gyorsan elkészíthető finomság, melyet gyerekjáték összedobni. Csupán pár lap tortillára, főtt rizsre, babra és némi fűszerre lesz szükséged, és már kész is a túrahátizsákban meglapuló, éhséget csillapító nass. 
5_16.jpgHozzávalók:

  • 2 csésze főtt rizs (a tegnapról megmaradt maradék is tökéletesen megfelel)
  • 1 lime
  • friss koriander vagy petrezselyem (opcionális)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • 1 konzerv fekete bab
  • chili (opcionális)
  • 1 paradicsom
  • só, bors
  • tortilla lapok
  • friss saláta, hagyma, paradicsom, uborka vagy bármilyen zöldség, ami épp a hűtődben van

A vöröshagymát egy kevés olajon üvegesre párolom. Hozzáadom a megtisztított és felkockázott paradicsomot, beleteszem a zúzott fokhagymát, sózom és borsozom, majd addig rotyogtatom közepes lángon lefedve, míg a paradicsom szét nem esik és sűrűsödni nem kezd. Ekkor hozzáadom a babot, átmelegítem az egészet, fűszerezem még, ha kell, végül megkoronázom a durvára feldarabolt korianderrel és az apróra kockázott chili paprikával.

A rizst felmelegítem és egy lime levével megöntözöm, hogy igazán friss íze legyen a végén a burritó. Egy nagy serpenyőt felmelegítek és egyenként picit átmelegítem a tortillák oldalait. Mindet tányérra helyezem és elkezdem megtölteni őket. 1-2 evőkanál rizst oszlatok el a lapokon, erre megy a csípős, fűszeres babos szósz és némi saláta, uborka,hagyma. Figyelek arra, hogy ne tömjem meg túlságosan a lapokat, mert akkor nem tudom rendesen feltekerni és szétesik az egész. Az összetekeréshez kell egy kis rutin, de ne csüggedj el, ha az első nem sikerül olyan szépre. Hajtogattál már hortobágyi húsos palacsintát? Itt is a lapok két szélét rá kell hajtani a töltelékre, majd szorosan feltekerni. Oké, ezt nem annyira egyszerű elmagyarázni, ezért inkább nézd meg ezen a szemléltető kis videón. Nem is olyan bonyolult, ugye? 

Akár már ennél a folyamatnál is behabzsolhatnánk a tekercseket, de én nagyon szeretem, amikor a tortilla lapok kicsit ropognak, ezért egy száraz serpenyőben enyhén rápirítok. Itt résen kell lenni, ezért óvatosan forgatom, nehogy szétessen. Kettévágva, salátával fogyasztva egészséges és finom ebéd vagy vacsora!

ParféTipp: Próbálj ki másfajta babot is, adj hozzá kukoricát és persze a fűszerezd a kedvenc fűszereiddel.9_4.jpg11_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr6314623054

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása