Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

David Walliams - Tony Ross: A ​világ legrosszabb gyerekei

Turka Gyurka takony mártogatósa

2018. október 31. - KönyvParfé
p1070050_1.jpg
Nagyon szeretem a zsivány gyerekeket, persze a rosszaságnak is van határa. David Walliams A világ legrosszabb gyerekei című gyerekkönyve már hazánkban is megjelent, benne pedig megismerkedhetünk öt gusztustalan fiú és öt borzalmas lány hihetetlen történetével. Walliams napjaink egyik legismertebb gyerekkönyvírója, regényei több mint negyven nyelven jelentek meg ezidáig. Meséiből a BBC-n filmek is készültek, a Büdöss úr vagy a Gengszter nagyi televíziós változatát több millióan látták.
Ez a pasi tényleg elképesztő... és amikor azt hittem, hogy A nagy szökést és Az éjféli bandát már nem lehet überelni, megír egy ilyen meghökkentő és vicces "válogatást". Kedvenc, mi más?

Tíz óvatosságra intő mese szerepel a könyvben, és bár azt kérdezi a szerző a hátsó borítón, hogy készen állok-e arra, hogy megismerjem a világ legrosszabb gyerekeit.. nos, így utólag elárulhatom, nem mindegyik történetre álltam teljesen készen. Egyik-másik igazán meglepett, mert gusztustalan, meghökkentő, eszetlen és persze zseniális, de olyan walliamsosan! Egyszóval I-MÁ-DOM!
Nyálas Nyikos, Bömbi Berti, Serke Ferke, Izgága Izméme, Turka Gyurka, Szutykos Szirka, Cseng-bong Beni, a zseni, Szeles Szandra, Savanyú (Bönböri) Szilárd és Szófa Szófia tanulságos történetei elevenednek meg a lapokon. Mindegyiküknek van valami rossz szokása, van aki egész nap a tévét bámulja, és van, aki hisztizik, szellent, vagy épp túrja az orrát. Walliams őket humoros és agyament mesékben ismerteti, melyek vége mindig tanulságos. Mert mindegyik elbeszélés, amellett, hogy elborult és teljesen zizzent, kulcsfontosságú üzenetet közvetít.

Walliams szerintem nem normális, de hát ezt bírom benne a legjobban. Mindig Roald Dahlhoz hasonlítják, és ez egyáltalán nem véletlen. Ő tudott még ennyire zizzent történeteket írni, és úgy csavarni a szálakat, hogy megfájduljon a hasunk a nevetéstől. És mint ahogy Dahl neve összemosódott Quentin Blakével, úgy Walliams neve is Tony Rosséval. Nagyszerű párost alkotnak ők is, hiszen az illusztrációk most is frenetikusak.
Végiglapozva a könyvet, nem lehetett könnyű dolga Tonynak. Az a rengeteg takony, nyáltenger, redva szörny és puki, melyet meg kellett rajzolnia, kemény feladat lehetett. De igényes a kivitelezés, tele van harsogó színekkel, és ezzel is olyanfajta könyvvé vált, amely megfogja és a történetek mellé láncolja a kisebbeket.
Látom magam előtt a felnőtteket, akik felvonják a szemüket a gusztustalanságok láttán, de azt is tudom, hogy amikor a gyerek elalszik, titokban elolvassák és jókat derülnek majd rajta...

Vereckei Andrea remekül visszaadta a szöveg ritmusosságát és a nyelvi játékokat. Tetszettek a mókás alliterációkat, és persze az élményhez sokat hozzátett a szenzációs tipográfia. Egyes szavak hangsúlyosabbak, a nagyságuk és színük más-más, ezáltal az egész könyv játékos és piszok jó belenézni.
A szedése okos, szellős, és a rengeteg színes kép miatt imádni fogják a gyerekek. Gyorsan lehet vele haladni, ezért alkalmas önálló olvasásra és felolvasásra, de esti meseként is pazarul megállja a helyét. Néhol egészen gusztustalan és pusztító a történet, de hidd el, ha elkezded, azt szeretnéd majd, hogy soha ne érjen a véget.
A szerző lenyűgöző, imádom, ahogy a szövi a szálakat, ilyen agyatlan dolgokat tényleg csak kevesen tudnak kitalálni. És persze most sem maradhat el Rádzs, aki minden Walliams-történetben felbukkan. De hogy milyen minőségben, azt sajnos nem árulhatom el.

A könyv annyira jól debütált, hogy külföldön már a 3. résznél jár. Mindegyik dekoratív, keménytáblás külsős, és szépen mutatnak egymás mellett a sorozat részei. Remélem nálunk is szeretni fogja a nagyközönség, és hamarosan kézben tarthatom A világ legrosszabb gyerekeinek 2. kötetét is. Olvasd, mert őrülten vicces gyűjtemény, tíz elragadóan rémes mesével!

Turka Gyurka takony mártogatósa

Hát... nehéz mit írni ehhez az ételhez. A brokkoli egészséges, a tojás meg itt kifejezetten fontos összetevő. Mert anyu is mindig azt mondta, hogy ha kifújom, az a jó, ha kicsit sárgás. Mert az egészséges. Mint a brokkoli... na jó, nem ragozom tovább...p1070035.jpg

p1070047.jpgHozzávalók:
A mártogatóshoz:

  • fél kg brokkoli (mélyhűtött is lehet)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • vaj
  • 1 főtt tojás
  • tejföl (ízlés szerint)

Az orrokhoz:

  • vékonyra felszeletelt szendvicskenyér
  • fekete ételfesték filctoll

A vöröshagymát kevés vajon üvegesre párolom, hozzáadom a zúzott fokhagymát és a brokkolit. Fedő alatt puhára főzöm, sózom és borsozom, végül összeturmixolom. Ha kell fűszerezem és egy kevés tejföllel hígítom a megfelelő állag eléréséhez. (Ez persze ízlés dolga.) Megpucolom a főtt tojást, villával durvára összetöröm és a brokkolis masszához adom. Kis tálkába öntöm és egy picit félreteszem.
Az orrokhoz először a gugliban kerestem egy használható mintát. Ha beírod, hogy "orr" vagy "orr rajz", a keresőbe, rengeteg orrminta közül válogathatsz. Persze most azt kérdezed, hogy milyen épelméjű ember ír be ilyeneket a gugliba... nos, ebbe most ne menjünk bele, jó? :)
Szóval kiválasztom a legszimpatikusabb orrot, egy vékony rajzlapot a monitorra helyezek, és gyorsan körberajzolom. Kivágom a mintát és ráhelyezem egy kenyérszeletre. Fogok egy éles kést és óvatosan körbevágom. Ezután jön a fekete ételfesték filctoll, amivel körberajzolom az orrformát, és az orrlyukakat is felskiccelem. Ezt addig ismétlem, míg el nem fogynak a kenyérszeletek. Szépen felsorakoztatom őket egy tányérra, melléteszem a brokkolis fikamártogatóst és mehet is a turkálás.. akarom mondani tunkolás! Jó étvágyat!

ParféTipp: Tojás helyett túrót is keverhetsz a szmötyibe. A fehér darabkák sem kevésbé gusztustalanok, mint a sárgák!
44395314_10156735172544812_545250479093841920_n.jpgA Kolibri Kiadó elhozta nekünk David Walliams gyűjteményét, amelyben a világ legrosszabb gyerekeiről ír, akik egyszerre szörnyűek és viccesek. Még szerencse, hogy elképesztően csodás köntösben jelennek meg: színesen illusztrálva és kemény kötésben. Ha szeretnétek megtudni, hogy mit gondolnak bloggereink ezekről a gyerekekről, tartsatok velünk, mert a turné végén lehetőségetek lesz megnyerni a kiadó által felajánlott 3 könyv egyikét!

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Mivel David Walliams rossz gyerekekről írt, a játék is róluk fog szólni. Minden állomáson találtok egy szereplőt, akire tényleg ráillik ez a jelző, de legalábbis a felnőttek annak tartják. Feladatotok, hogy a Rafflecopterbe írjátok bele a képen szereplő csintalannak tartott csemeték nevét.
(Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

A feladvány:44874514_10156749703804812_1596744449809973248_n.jpg

A turné állomásai:
10.29.   Spirit Bliss - Sárgakönyves út
10.31.   KönyvParfé
11.02.   Szembetűnő
11.04.   Olvasónapló

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr8114313087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása