Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Kertész Erzsi - Bognár Éva Katinka: Ludmilla ​megoldja

Görögdinnye pizza

2018. augusztus 15. - KönyvParfé

ludmilla_fejlec.pngBizonyos szempontból az életünk folyamatos problémamegoldásból áll, hiszen nap mint nap felelős döntéseket hoznunk; különböző helyzeteket kell kezelnünk és megoldanunk. Ennek megtanulása már gyerekkorban fontos jelentőséggel bír, ilyenkor könnyebben fejleszthetjük gyermekeink problémamegoldó képességét. A sikeres megoldások önbizalmat adnak nekik és fejlesztik a logikai és a kreatív gondolkodásukat is. Kertész Erzsi Ludmilla megoldja című gyerekkönyvének főszereplője egy olyan kislány, aki különös hivatást választ magának; úgy dönt, hivatásos problémamegoldó lesz. Azt hiszem ez remek választás, hiszen a felnőtteknek tényleg mindig van valami megoldandó problémájuk, de ha mégsem, akkor kreálnak maguknak egyet.

A történet ott kezdődik, hogy Ludmilláék új városba költöznek. Egy kertes ház rengeteg lehetőséget tartogat, tele van hatalmas fákkal, bújócskázásra alkalmas bokrokkal. De amikor a kislány meglátja a nagy, göcsörtös törzsű diófa ágai között rejtőző, kissé viharvert lombházat, azonnal beleszeret.
Ludmilla okos kislány, aki sok mindent tud már. A szüleit figyelve arra is rájön, hogy a felnőttek mindig drámáznak valamin, és nem figyelnek eléggé; az élet apró örömeit pedig nem veszik észre, mert folyamatosan problémákat kreálnak. És itt jön a képbe a fa tetején lévő kis házikó, mely hamarosan iroda lesz. De előtte meg kell oldania egy apró problémát, ugyanis ezt a kuckót fel kellene újítani. Persze főszereplőnket kemény fából faragták, akin egy ilyen kis piszlicsáré ügy nem foghat ki. Milyen problémamegoldó iroda tulajdonos lenne, ha már ez az apró akadály kifogna rajta?
Hamarosan megnyit, majd lassanként megjelennek az ügyfelek. Elsőnek Döme érkezik, aki barátot szeretne. Ludmilla rááll az ügyre, még a barátságdetektort is beveti, de nem annyira egyszerű az első kliens gondja. Sebaj, amíg megoldódik a probléma, Dömét titkári pozícióban alkalmazza. Nem is baj, ha van egy társa, hiszen meg kell keresni a hangutánzó madarat, Beót. Ezután érkezik egy anyuka, az unatkozó kisgyermeke ügyében, majd Szidónia, aki nem mer átkelni a hídon. Pali bácsi esete is megér egy misét, csak úgy, mint a fülig szerelmes, bátortalan Géza ügye.

ludmilla_1.jpgA képen a dinnyés ruhás Ludmilla és a morgós Döme szerepel

A történetben vicces megoldások születtek, de ez nem is csoda, hiszen Ludmilla igazán karakán és talpraesett kislány. Mindenre van egy megoldása, gyakorlatilag kifogyhatatlan eszköztárral bír. Szereti, ha a kezében van az irányítás, és néha túlságosan önfejű, mégis remek kettőst alkotnak Dömével.
Az óvodásoknak és kisiskolásoknak biztosan jó barátja lesz ez a cserfes kislány, aki okos, magabiztos, önálló és hihetetlenül kreatív. Minden lében kanál kis okostojás, aki nem ijed meg semmitől, és pontosan tudja, hogy gondolkodás közben mindig jó dolog szürcsölgetni egy bögre kakaót. A kütyüit egyszerűen imádtam. Ki ne szeretne kipróbálni egyszer egy barátságdetektort vagy egy gondűző kalapácsot?

Az illusztrációk nagyon kedvesek, Bognár Éva Katinka rajzai színesek, bájosak és biztosan vidám perceket szereznek majd a kis olvasóknak. Az élettel teli, tetszetős színvilágú képek a lapokra varázsolják a nyár hangulatát: a vibráló fényeket, a meleg, fülledt délutánokat és a friss, lédús görögdinnye zamatát.

Tetszik az a görbe tükör, amelyet Kertész Erzsi a felnőtteknek állít. Igenis néha ki kell kapcsolni, félre kell tenni a problémákat és megpróbálni az élet apró örömeire koncentrálni. Kell lennie időnk arra is, hogy kiüljünk éjszaka a teraszra, hogy bámuljuk egy kicsit a csillagokat, nem?

Ha kíváncsi lettél a történetre, a Pagony YouTube csatornáján meghallgathatsz belőle egy részletet. Kattints IDE, dőlj hátra a foteledben, egy picit tedd félre a problémákat és hallgasd meg. Jó szórakozást!

Kedvenc részem a könyvből:

Ludmilla már régebben megfigyelte, hogy a felnőtteknek mindig van valami megoldandó problémájuk, és ha éppen nincs, hát gyorsan kitalálnak egyet.
Mint például tegnap este is. A család kiült a teraszra, mert különösen csillagos volt az éjszaka, meg augusztus is volt ráadásul, és apa azt mondta, hogy most lehetne hullócsillagokat nézegetni.
Ludmilla egész nap borzalmasan izgult. Már vagy hatszor átrendezte a székeket a teraszon, párnákat hozott, hogy kényelmesen üljenek, miközben az eget bámulják, meg takarókat, hogy ne fázzanak. Ezen kívül előkészítette a messzelátóját, meg a csillagászati atlaszt.
És amikor már minden készen állt, akkor meg sehogy sem akart besötétedni. Ludmilla morcosan járkált fel-alá a teraszon.
Aztán végre elérkezett a sötét éjszaka, és a tiszta időben tényleg millió csillag ragyogott az égbolton. Egy ideig mindhárman némán bámulták a távoli, pislogó-hunyorgó fényeket, ám egyszer csak anya apához fordult.
- Drágám, szerintem valami gond van a hűtővel. Olyan furcsán zúg mostanában.
- Hmmm? - kapta fel a fejét apa, aki közben, mi tagadás, elaludt a nyugágyban.
- A hűtő... - kezdte újra anya, de Ludmilla haragosan ránézett.
- Pssszt!!!
Anya csodálkozva vonta fel a szemöldökét.
- Mi a baj, drágám? A csillagok lehullanak akkor is, ha én közben apáddal megbeszélek valamit. Ez fontos.
- De nem most!

Görögdinnye pizza

Na, az úgy volt, hogy amikor lapozgattam a könyvet, mindig megakadt a szemem Ludmilla ruháján. Nagyon helyes görögdinnyés mintájút visel, és az illusztrációk is igazi nyári hangulatúak a vidám színektől és a sok lédús gyümölcstől. Tombol a meleg, nekem pedig semmi kedvem főzőcskézni, ezért olyan ételben gondolkodtam, amelyhez nem kell bekapcsolnom a sütőt. Valahogy így született meg a görögdinnye pizza receptje, melynek ötletét innen lestem el. A kedvenc ételem a vékony tésztás négysajtos pizza, de ebben a tikkasztó hőségben nagyon jól esett ez a gyors, egészséges verzió.gorogdinnye_pizza_06.jpgHozzávalók:

  • 1/2 bögre ricotta
  • 1/4 bögre joghurt
  • 1 tk méz
  • 1 magszegény görögdinnye
  • szezonális gyümölcsök: barack, szeder, málna, stb. (mélyhűtött is tökéletes)
  • friss mentalevél

Éles késsel a görögdinnye közepéből egy 2-3 cm vastag kör szeletet vágok. Tányérra helyezem és 6 cikkre szelem, mintha egy szeletelt pizza lenne. A ricottához hozzáadom a joghurtot és alaposan kikeverem a mézzel. Egy kanál segítségével elsimítom a dinnye tetején ezt az édes feltétet, ezután megszórom a gyümölcsökkel. Friss mentalevéllel díszítem és azonnal fogyasztom.

ParféTipp: Megbolondíthatod egy marék pirított mandulával és kókusz chipsszel is!gorogdinnye_pizza_02.jpggorogdinnye_pizza_03.jpggorogdinnye_pizza_08.jpggorogdinnye_pizza_09.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr1213938214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása