Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Rick Riordan: Percy ​Jackson és a görög istenek (Percy Jackson és az olimposziak)

Ambrózia koktél

2017. július 06. - KönyvParfé

pj.jpgAkármelyik Rick Riordan regény kerül a kezembe, mindig könnyesre röhögöm magam rajta. Bírom, ahogy a pasi ír, és ahogyan a görög mitológiát tálalja az ifjúságnak – bár kortól függetlenül bárki jókat derülhet rajta. Érthetően, olvasmányosan és hihetetlenül humorosan adja elő a történeteket, én pedig minden egyes alkalommal jókat nevetek olvasás közben. Nemrégiben jelent meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában a Percy Jackson és a görög istenek című kiegészítő kötete, amelyre ugyancsak igaz, hogy szórakoztató, informatív és természetesen vicces.

Riordan… akarom mondani Percy Jackson, egy New York-i kiadó felkérésére vállalta el, hogy megír mindent a görög istenekről. Mivel ő egy modern félisten – részben isten, részben Poszeidón fia –, így kétségtelenül ő a legmegfelelőbb alany erre a feladatra. Elég jól ismeri őket, és elég bátor ahhoz, hogy minden kis piszkos részletbe beavasson bennünket. Na igen, talán nem ártana félnie néhány delikvens haragjától, ugyanis most sem kendőzi el az igazságot és bizony mindent kitálal!

Már a bevezetőben figyelmeztet minket, hogy kössük fel a gatyaszárat, mert brutális sztorik várhatóak, én pedig érdeklődve és nagy elánnal vetettem bele magam a vaskos kötetbe. Mivel majdnem 400 oldalas és keménykötésű, a méretét tekintve inkább egy fél téglára hasonlít, így nem vihettem magammal bárhová, ezért csak esténként került rá sor, hogy fejezetről fejezetre kövessem végig a görög istenek rémséges tetteit.

Újfent megállapíthatom, hogy Riordan jó munkát végzett.
Persze, a görög mitológiáról szóló történeteket már hallhattuk a suliban, és a könyv is a tananyag vonalán halad végig, mégis magával rántja az olvasót.
Kezdünk a teremtéstörténettel, eljutunk a titánokig és az istenek koráig, végül egyesével sorra vesszük a fő görög isteneket – mindezt a Percyre jellemző szarkasztikus humorral adagolva. Mert a srácnak van ám humora, ez a kiszólásokból, a történetekbe szőtt szellemes megjegyzéseiből hamar levehető.

A fejezetcímek sem egyszerűek, ilyeneket olvashatsz, mint "Hérának kakukk", "Athéné örökbe fogad egy zsebkendőt", vagy mondjuk ez, "Apollón énekel, táncol és emberekre lövöldöz".
Mindegyik istent egy rövid bevezetővel jellemez, ezeken is jót mulattam: „Zeusz egy nőcsábász”, Hádész hátborzongató figura, de mindig ő húzza a rövidebbet”, vagy „Demeter, aki a búza, a kenyér és a gabona istennője, igazi nagyágyú a szénhidrátok terén”.

Az író a szereplőket mindig olyan kontextusba helyezi, hogy akaratlanul is azt érzed, ez bizony egy brazil szappanopera. Őszintén és pimaszul mesél erről a diszfunkcionális isteni családról, a történetben pedig bőven van dráma, szerelem, hazugságok, ármánykodás, kannibalizmus, szex és még erőszak is.
De nem kell emiatt tartanod tőle, ugyanis a szerzőnek mindig sikerül megtalálnia a tökéletes egyensúlyt, így bátran a gyerek kezébe adhatod.

Valahol azt olvastam, hogy Riordan úgy írta meg ezt a könyvet, hogy az iskolában tanulási segédanyagként szolgáljon. Küldetés teljesítve!
És ezek után nekem senki ne mondja, hogy a görög mitológia nem lehet szórakoztató!

Ambrózia koktél

A villámtolvaj mellé régebben egy kék koktél készült, ezért arra gondoltam, most is egy itallal rukkolok elő.
A görög mitológiában az olümposzi istenek itala/eledele volt az ambrózia, amely halhatatlanságot és örök ifjúságot biztosított számukra. A halandókat is halhatatlanná tette, kis mennyiségben fogyasztva a sebek gyors gyógyulását is segítette. A neten nézelődve találtam rá egy ambrózia elnevezésű tejes koktélra, és azonnal felcsillant a szemem. Otthon elkészítettem és valóban nagyon finom. Nem gondolom, hogy halhatatlanná váltam tőle, de az biztos, hogy isteni. Ebben a kánikulában egészséges, frissítő és finom koktél, ráadásul még alkoholmentes is. A recept innen és innen!
ambrozia_08.jpgHozzávalók:

  • 2 evőkanál méz
  • 3 evőkanál narancslé
  • 3 evőkanál grapefruitlé
  • 1 mentalevél
  • 2 dl tej
  • 1-2 kanál összetört jég

A gyümölcsleveket összekavarom, beleteszem a mentalevelet és jó fél órát lefedve állni hagyom, hogy összeérjenek az ízek. A mézet és a tejet összekeverem, majd gyümölcslével és a jéggel együtt mixerbe öntöm. és alaposan felrázom. Átszűröm, poharakba öntöm és azonnal fogyasztom. Nem feledkezem meg a jégkockákról sem!

Megjegyzés: A képen láthatod, hogy nagyobb mennyiségben készítettem el ezt a koktélt. A fenti adag négyszeresével számolva kaptam kb. 1 liter italt.
38hqild.pngA Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent Rick Riordan Percy Jackson és a görög istenek, valamint Percy Jackson görög hősei című kötetei. Ennek örömére a Blogturné Klub négy bloggere egy összevont turné keretein belül bemutatja, mennyire szórakoztató is tud lenni a görög mitológia, ha a tanárunk egy félvér... nevezetesen Percy Jackson.

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Mostani játékunk során nincs más dolgotok, mint kitalálni, melyik istenre vagy hősre gondoltunk az állomásokon található rövidke leírás alapján. Amennyiben minden állomást teljesítetek, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott könyvek valamelyikének egy példányát.
(Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll a rendelkezésére, hogy válaszoljon a kiküldött értesítőre, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk.)

A termékenység, a termés istennője, Hádész elrabolt felesége.

A turné állomásai:
07/02    Deszy könyvajánlója
07/04    Dreamworld
07/06    KönyvParfé
07/08    Sorok Között
07/10    Deszy könyvajánlója
07/12    Dreanword
07/14    KönyvParfé

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr9712345255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása