Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Rick Riordan: A villámtolvaj (Percy Jackson és az Olimposziak 1.)

Kék limonádé a'lá Poszeidón

2016. augusztus 19. - KönyvParfé

percy_jackson.jpgKifejezetten humán beállítottságú vagyok, imádom a könyveket és az irodalmat. A suliban mégis gondom volt a történelemmel, mert sokszor száraznak éreztem, és a bemagolni való évszámokkal is meggyűlt a bajom. Viszont a görög és római mitológiát nagyon szerettem tanulni hallgatni, bár egy idő után elvesztettem a fonalat, hogy ki kicsoda és éppen kivel gubancolódott össze. Emlékszem, amikor először hallottam Percy Jacksonról, azt gondoltam, végre egy olyan film, amit biztosan imádni fogok. Istenek, titánok, szörnyek, kaland és még sorolhatnám. Igen, jól olvastad, az előbb filmet írtam. Ugyanis először a mozis verzióhoz volt szerencsém és később került a kezeim közé a könyv. Mindkettőt nagyon szeretem, igaz jócskán eltér egymástól a két történet. Egyvalamiért sajnálom csak, hogy nem a könyvvel kezdtem... már a Mamma Mia alatt sem hittem a szememnek, amikor Pierce Brosnan (vagyis a kemény, mindenre elszánt 007-es ügynök) dalra fakadt, de miután láttam kentaurként A villámtolvajban, visszavonhatatlanul beleégett a retinámba. Ettől sajnos nem igazán sikerült elvonatkoztatnom olvasás közben...

Miről szól a történet?
Ha hiszed, ha nem, az istenek köztünk élnek. Simán előfordulhat, hogy szembejön veled motoron Árész, vagy egy pubban melléd ül Dionüszosz, és rendel egy üveg bort. A tizenkét éves Percy Jackson eddig csak a tankönyvekből hallott róluk, de egy osztálykirándulás alkalmával rá kellett jönnie, hogy a mítoszok nem kitalált történetek; az istenek igenis léteznek és halhatatlanok.
Percy diszlexiás, nehezen megy neki a tanulás, gondjai vannak a beilleszkedéssel, és kénytelen sűrűn iskolát váltani. A történet elején a Yancy Akadémia bentlakó diákja, amely problémás nebulókra szakosodott. Persze Percyt itt sem kerüli el a zűr, az ominózus kirándulás alkalmával matektanárnője szörnyeteggé változik és megtámadja. A fiú kezdi kapizsgálni, hogy valami nagyon nagy baj lehet a háttérben.
A dolgokra akkor derül fény, amikor anyukájával közös nyaralásra indulnak Montaukba. Aznap éjjel sötét, zavaros álmokat lát, és az éjszaka kellős közepén felriadva bekopogtat hozzájuk legjobb barátja, Grover. Már a helyzet is elég szokatlan, de a srácon nincs cipő, deréktól lefelé pedig kecske. Percy még fel sem ocsúdik, menekülniük kell, mert üldözőbe vette őket a Minotaurusz. Útközben édesanyja elárulja, hogy különleges gyermek és az apja nem más, mint az olimposzi görög istenek egyike. 
Sikerül legyőzniük a dühöngő fenevadat, de miután édesanyját elveszíti, az egyetlen biztonságos hely, ahová mehet, a Félvér tábor.
Sok mindenre fény derül, ugyanis itt élnek a hozzá hasonló félvér gyerekek, na meg egy-két isten, néhány nimfa, és a kedvenc tanára a Yancyból, aki történetesen egy kentaur. Hiába próbálja felvenni a ritmust, nincs a helyzet magaslatán. Ám ez még mind semmi, azt is megtudja, hogy ki az apja. És ha még mindig nem lenne elég a meglepetésekből, valaki ellopja Zeusz villámát, és ő lesz az első számú gyanúsított. Percynek tíz napja van arra, hogy megtalálja, visszaadja, és megbékítse a háborgó isteneket az Olimposzon. Két társ szegődik mellé, Annabethel és Groverrel indul útnak, de egyikük sem sejti, mennyire veszélyes kalandban lesz részük, és milyen veszedelmes szörnyekkel akadnak össze. Az idő pedig vészesen fogy, az istenek egyre haragosabbak, és a jóslatról még nem is beszéltem...

Gondolom a fenti bevezetőmmel nem mondtam újat, sokan olvasták, vagy látták már. Kicsit tartottam tőle, hogy nem tudok elvonatkoztatni a filmtől, de kár volt emiatt aggódnom. A könyv nagyon jó, az elején még csak ismerkedünk a szereplőkkel, de miután Percy bekerül a táborba, egyre jobban felpörögnek az események. Riordan nagyszerűen kombinálja a görög mítoszokat és a humort, s talán ez a könyv legnagyobb erőssége. 

Habár az egész történet a mitológia köré építkezik, egyáltalán nem száraz. Ha nem ismered annyira az isteneket, a könyv végén találsz egy kislexikont, ahol olvashatsz róluk, felfrissítheted a tudásod. Ugyanakkor az író részletesen leírja a szereplők tulajdonságait, így azok számára is élvezhető és követhető lesz, akik kevésbé jártasak ebben a világban. Nem mondhatom rá, hogy csak ifjúsági regény, mert ezt szívesen fogják olvasni felnőttek is.

Az tuti, hogy rettenetesen addiktív, ha elkezded, képtelenség abbahagyni. Először azt fogod mondani, hogy csak még egy fejezetet... aztán azt, hogy csak egy pár oldalt még... végül annyira rákapsz az ízére, hogy követelni fogod a sorozat következő részét.

A könyv 2008-ban jelent meg először hazánkban, azóta több kiadást megért már. Bozai Ágota fordításában és a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában olvashatod. A kiadó oldalára kattintva nemcsak megrendelheted, de bele is olvashatsz!

Kék limonádé a'lá Poszeidón

Poszeidón, a tenger istene, központi szerepet tölt be a könyvben, így most a víz és annak kékje fogta meg a fantáziámat. Egy kék színű italra hívlak meg, mely a citromtól friss, a jégkockáktól hűs és a legszuperebb benne, hogy gyerekjáték elkészíteni! A színét a MONIN Blue Curacao adja, amely nemcsak enyhe egzotikus aromát varázsol a italba, de még alkoholmentes is. 
kek_limonade_06.jpgHozzávalók:

  • 1 pohár cukor
  • 1 pohár víz
  • 6 nagyobb, lédús citrom
  • Monin Blue Curacao Szirup
  • ásványvíz (Ízlés szerint bubis, vagy mentes.) 

Először cukorszirupot készítek. Nyugi, nem vészes, ez tényleg egyszerű művelet. Forrásban lévő vízhez azonos mennyiségű cukrot keverek, itt most 1 pohár víz és 1 pohár cukor az arány. Néhány percig főzöm, ha hab kezd képződni a felszínén azt leszedem. Végül hagyom kihűlni, ugyanis ez lesz a limonádé alapja.
Ha ez megvan, hozzákeverem a citromok kifacsart levét és kevés Curacaot öntök bele. Ez nincs fél dl, de mindig csak egy keveset adok hozzá. Az ital színe azonnal gyönyörű, intenzív sötétkék lesz! (A legtöbbször megkóstolom és elszörnyedek, hogy milyen piszkosul édes, ugyanakkor a sziruptól intenzív narancsos, kicsit kesernyés ízű löttyöt sikerült összehoznom, majd rájövök, még a hígítás hátravan.) Már csak annyi a feladat, hogy az előzőleg behűtött ásványvízzel felöntsem, majd jégkockákkal megtöltött poharakba töltsem. Ha hiszed, ha nem, szó szerint isteni!

Tipp: A fenti mennyiséggel számolva nekem kicsivel több, mint 2 l limonádém lett, de hígítás közben folyamatosan kell kóstold, hogy tényleg a saját szájízed szerinti legyen.

+1 Tipp: A képen láthatod, hogy nem poharakba, hanem kisebb üvegekbe töltöttem a limonádét, így a jégkocka most elmaradt. Azért ha teheted, azzal idd, de talán a legjobb hozzá a tört jég. Ettől sem kell megijedni, házilag egyszerűen elkészíthető. Tegyél vizet a mélyhűtőbe, és amikor megfagy, csomagold bele egy tiszta konyharuhába, (vagy helyezd egy erősebb zacskóba) és mérj rá néhány intenzív csapást sodrófával, vagy klopfolóval. Kész is! Megbolondíthatod néhány szál citromfűvel és mentával is!du9nbvr.pngA nyári szünet a táborok időszaka; nincs ez másként a Blogturné Klubnál sem. Augusztus 17-21. között öt kalandvágyó bloggerünk csatlakozik a Félvár Tábor lakóihoz, hogy saját bőrükön tapasztalják meg a görög istenek kiszámíthatatlanságát, részt vegyenek számos kalandban, megküzdjenek egy sor mitológiai lénnyel, és hogy segítsenek az újonc Percy Jacksonnak visszaszerezni Zeusz ellopott villámát.
Érdemes tehát magatok mögött hagyni a hétköznapi világot, és követni a turnét, ugyanis nem csak plusz információkat tudhattok meg a könyvről, annak hátteréről és szereplőiről, de ahogyan az lenni szokott, nyerhettek is! Persze néha azért nem árt becsukni a szemet, nehogy úgy végezzétek, mint Grover nagybácsija.

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Mostani játékunk során Percy Jacksonhoz hasonló félistenek nyomába eredünk.
Minden állomáson találtok egy leírást, melynek alapján ki kell találnotok, melyik híres vagy kevésbé híres félvér(párt)t rejti a szöveg. Ha ez megvan, nincs más dolgotok, mint beírni a hős(ök) nevét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, és ezt megismételni mindegyik állmáson.
Ha pedig szeretnétek extra pontokkal növelni nyerési esélyeiteket, látogassatok el a www.blogturneklub.com oldalra, és töltsétek ki a keresztrejtvényt, majd a pirossal jelölt fősor megfejtését szintén írjátok be a kijelölt helyre. Az egyes sorokba az állomásokon található hősök nevét írjátok (tehát az egyessel jelölt sorba az első állmás hőse jön - magyarított névvel.) A jutalom ezúttal sem marad el, a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából tiétek lehet a három nyereménykönyv egyike.
(Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz; illetve minden nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a kiküldött értesítőre, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk.)

A kérdés a következő: KI Ő?

Egy tojásból kikelve látta meg először a napvilágot Lakhedaimón városában. Születésekor az istenek elhalmozták ajándékaikkal, de a legtöbbet Aphroditétól kapta, amikor a szépség és szerelem istennője a világ legszebb nőjévé változtatta élete folyamán. Amikor ez elterjedt a görög világban Thészeusz elhatározta, hogy elrabolja magának a még kislány szépséget. Peirithoosz segítségével sikerült is megszöktetnie őt az udvarból. Amikor házasulandó korba lépett a hercegnő, Hellász legnagyobb hősei érkeztek, hogy elnyerjék kegyét. A hercegnő választása Menelaoszra esett. Boldogan éltek több éven át, amíg Parisz visszaélve Menelaosz vendégszeretetével, meg nem szöktette és Trójába nem vitte őt. Miután Parisz meghalt, a nő Déiphoboszhoz ment feleségül. A menyegző után viszont pár nappal a görögök porig rombolták Tróját. Menelaosz, miután megpillantotta egykori feleségét, megilletődött ellenállhatatlan szépségén és megbocsátott neki. Az asszony hosszú, boldog életet élt Menelaosz mellett, majd Menelaosz halála után megistenült. A boldogok szigetén lett lakhelye, ahol Akhilleusz felesége lett.

A turné állomásai:
08/17 Dreamworld
08/18 CBooks
08/19 KönyvParfé
08/20 Deszy könyvajánlója
08/21 Kelly & Lupi olvas

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr418930304

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása