Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Emer Stamp: Malac ​(elhihetetlenül) nagyontitkos naplója

Pillecukor malac

2017. június 28. - KönyvParfé

malac.jpgAz állatfarmokon élő állatok élete nem csak játék és mese. A héten hozott történet főszereplője Malac, aki saját naplójában mesél arról a kis olvasóknak, milyen az igazi tanyasi világ. Ha eddig azt hitted, hogy ott minden csupa móka és kacagás, akkor tévedsz! Nem csak sárban dagonyázásból és moslékevésből áll az élet a birtokon, Malac pedig elárulja a megrázó igazságot...
Emer Stamp Malac (elhihetetlenül) nagyontitkos naplóját Lakatos István barom(f)ijó fordításában olvashatod, és biztos vagyok benne, hogy Te is megszereted majd ezt a vicces, szeretnivaló és sokszor nagyon naiv kocát!

A mi disznócskánk egy kedves kis tanyán él és egy malacólban lakik. Házikója mellett áll a csirkeól, azzal szemben a tehénpajta és nem messze tőle a kacsaúsztató. Ezekben vannak elszállásolva barátai, valamint a számára kevésbé kedves állatok. Szép kis birtok, Malac szeret itt lenni. A Gazda finom moslékkal eteti, sokszor „vakirgálja” meg a hátát és kedves nevekkel illeti.
A disznócska legjobb barátja a Kacsa, aki jóban-rosszban mellette van, és aki nagyon okos. A Kacsa sok nyelven beszél; a malac mellett csirkéül, tehénül, birkául és még gazdául is tud.
A nyugodt életbe csak a Gonosz Csirkék zavarnak bele néha, akik a legfőbb ellenségei a birtokon. A Gonosz Csirkék azért gonoszok, mert amikor nem figyel oda, falatoznak a moslékából, ha pedig rájuk mordul, jól megcsipkedik. Az pedig nagyon fáj.
De a Csirkék nem csak gonoszságukról híresek, hanem a penge agyukról is! Esténként titkos összejöveteleket tartanak és tervrajzokon dolgoznak. Naaaagy tervrajzokon, ugyanis űrrakétát építenek traktorból, más néven trakétát!
Malacot teljesen felvillanyozza a dolog, többször sikertelen lopakodó üzemmódba kapcsol, hogy meglesse a munkafolyamatot.
Ám hamarosan megrázó dolgokkal kell szembesülnie, ugyanis rájön, hogy a gazda nem is olyan jó fej, mint amilyennek eleinte gondolta. A Kacsa megmutatja neki a tanya túloldalán álló kamrát, ahol egy nagy faasztal áll, a plafonról kampók lógnak és van ott egy hatalmas balta is. Kiderül, hogy a Gazdának régen is voltak malackái, és akiket bevitt arra a helyre, azok soha többé nem jöttek ki onnan. Egyben legalábbis nem...
Majd amikor leesik neki, hogy a Malac Pecsenye – az a kedves becézgetés, ahogyan a Gazda vakirgálás közben nevezi – mit jelent, teljesen összeomlik.
Két választása van:
     1. ha marad, a Gazda sonkácskát és kolbászkát csinál belőle,
     2. elfogadja a Csirkék ajánlatát és a trakétával elrepül a Plútóra.
A második opció mellett dönt és elkezdődik a nagy kaland! A Kacsa, jó barát lévén a veszélyes utazás alatt is mellette van, így amikor landol a masina, ketten néznek szembe a földönkívüli élőlényekkel, akik pontosan úgy néznek ki, mint a kertitörpék.

Annyira elborult a történet, hogy kétszer olvastam el ezt a kis könyvet. Bevallom őszintén, az első alkalommal nem nyűgözött le annyira... mivel egy disznó a főszereplőnk, rengeteget kakil, rottyant, trottyant, és ezek elég sokszor megelevenednek a lapokon. Nincs nekem ezzel semmi bajom, igazából megértem, hogy a gyerekek murisnak tartják, csak a könyvecskében fellelhető mennyiséget sokalltam egy kicsit.

A fordítás frenetikus, emelem kalapom Lakatos István előtt. Elképesztő szavakat alkotott, az elhihetetlenül, a vakirgál és a sikongáz a kedvenceim. Tényleg bravúros, le sem tagadhatná, hogy tökéletesen beszél malacul!

Egy napló nem lenne napló rajzok nélkül, a szerző saját illusztrációi köszönnek vissza a lapokon. Az egyszerű, néhol bumfordi képek tökéletes kiegészítői a történetnek, személyes favoritjaim a Gonosz Csirkék és a sárban dagonyázó Malac.

Múlt héten leteszteltem, odaadtam egy kis olvasónak, aki néhány nap múlva boldogan hozta vissza a könyvtárba. Amikor kérdeztem, hogy milyen volt és hogy tetszett, azt mondta: "Hát, olyan malacos, de tök jó volt!" Ennyi, nem is kell tovább taglalni.
Ez egy nagyon könnyed és nagyon vicces mese mindazoknak, akik szeretnek nevetni. Nem kell világmegváltó dolgokat várni tőle, egyszerűen csak hagyni kell, hogy szórakoztasson.

Pillecukor malac

A pillecukor azért jó nassolnivaló, mert nem maszatolódik tőle a kezünk, kevésbé rongálja a fogakat, mint a csoki, szinte minden gyerek szereti, és ami a legjobb, ha otthon készíted fillérekbe kerül. Bevallom, én nem rajongok érte túlságosan, mégis hatalmas elánnal vágtam bele a gyártásba. A teszt sikerült, tényleg olyan állagú lett, mint a bolti és valóban olcsó édesség. És hogy miért ezt készítettem a könyv mellé? Pár csepp piros ételszínezék, két kör alakú kiszúróforma, egy kis olvasztott csoki és már kész is a malacpofa. Röff-röff-röff!malac_05.jpgHozzávalók:

  • 8 g zselatinpor
  • 4 evőkanál víz
  • 15 dkg cukor
  • 1 púpos evőkanál méz
  • 50 ml víz
  • csipet só
  • pár csepp piros ételszínezék
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál kukoricakeményítő
  • csokis dekortoll vagy olvasztott csoki

A cukrot a vízzel, egy csipet sóval és a mézzel együtt szirupsűrűségűre főzöm, majd félreteszem és hagyom kicsit hűlni. Egy mély lábasba felmelegítem a 4 kanál vízzel összekevert zselatint, lassan hozzákeverem a szirupot, az ételszínezéket és leveszem a tűzről. Robotgéppel elkezdem keverni, magas fokozaton legalább 10 percig. Egy kisebb műanyag tálat kibélelek beolajozott sütőpapírral és beleöntöm a ragacsos rózsaszínű masszát. 4-5 órát hűtőbe teszem, majd amikor lehűlt, formázom. Ilyenkor már késsel (vagy ollóval) szépen vágható, én most mégis két kerek (egy kisebb és egy nagyobb) kiszúróformát használtam. 
A keményítőt és a porcukrot összekeverem és alaposan megszórom vele a gyúródeszkát. Óvatosan ráhelyezem a masszát és használom a kerek formákat. A nagyobb lesz a fej, a kisebb pedig a malac orra. Figyelek arra, hogy a formákon mindig legyen keményítős porcukor, így nem ragad bele a pillecukor.
Mivel egy kicsit nyúlós, könnyen egymásra ragadnak a darabok. A füleket hegyesre háromszögekre mintázom és szintén hozzáragasztom a fejek két oldalára. Végül jöhet a dekorálás, ehhez csokis dekortollat használtam. Két pötty a szemnek, két vonal az orrnak és a mosolygós szájról sem feledkezem el.

ParféTipp: Olvasztott csokiból maszatnyomokat is tehetsz a malac pofijára, de forrócsoki tetején úszkálva is el tudom képzelni. Hurkapálcikára szúrva is mutatós!
znbrl91.jpgA Manó Könyvek gondozásában jelent meg Emer Stamp: Malac (elhihetetlenül) nagyontitkos naplója. Az ifjú olvasók kedvence lesz a kalandvágyó Malac története, melyhez Lakatos István remek fordítása is hozzájárul. A Blogturné Klub hat bloggere tesztelte a történetet nagy vigyorgások közepette. A véleményeket ismét érdemes követni, ugyanis a rendkívül könnyű játékunk során egy szerencsés olvasó megnyerheti a könyvet.

NYEREMÉNYJÁTÉK!

A történet hőse egy malac, így adott a játékunk témája is; híres malac hősöket keresünk a megadott képek alapján. Minden állomáson írd be a rafflecopter doboz megfelelő sorába az ismert malacos hősöket.
Sok szerencsét!
(Figyelem! A nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő levélre. Ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz!)oni3t5h.jpg

A turné állomásai:
06.24.   Kelly & Lupi olvas
06.26.   Sorok között
06.28.   KönyvParfé
06.30.   Deszy könyvajánlója
07.02.   CBooks
07.04.   Olvasónapló

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr3112617817

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása