Két nagyon cuki kis könyvet hoztam a héten, melyekre szintén egy könyvtárazás alkalmával találtam. A Jóbarátok Sütibolt sorozatból eddig a Cukor & Fahéj, valamint az Egy csipetnyi titok jelent meg nálunk, mindkét kötet a 8-12 éves kislányokat célozza meg. Linda Chapman szerethető, bájos karaktereket alkotott, a történetek kedvesek és fordulatosak, ugyanakkor olyan problémákat szőtt bele az írónő, melyekkel szinte minden kiskamasznak szembe kell néznie. Ha ez még mind nem lenne elég, Kate Hindley illusztrációival lesz tökéletes az egész!
Hannah 10 és ¾ éves és rettenetesen boldog, ugyanis hamarosan megnyílik a Cukor és Fahéj Pékség. Anyukája álma válik valóra ezzel, aki imád sütni és régi vágya, hogy saját péksége legyen. Hannah szenvedélye szintén a sütés, nem is kérdés, hogy sokat segít édesanyjának az előkészületekben.
A bolt megnyitásához el kellett költözniük, ráadásul édesanyja újra férjhez ment és az új apa, Mark mellé kapott két négy éves tündéri testvérpárt is. Bár Hannah folyamatosan támogatta és biztatta édesanyját, hogy vágjon bele a pékségbe, most kezd rádöbbenni, hogy teljesen a fejetetejére állt az életük.
Új otthon, új iskola és új barátok… ez egy majdnem 11 éves kislánynak rengeteg izgalmat tartogat.
Hannah kedves kislány, okos, segítőkész és jószívű. Próbál helytállni ebben az új helyzetben, segíteni az anyukájának, de ez nem mindig olyan egyszerű. Linda Chapman nagyon jól leírja a nehézségeket és Hannah érzéseit, érződik a fejezeteken, hogy ért a gyerekek nyelvén.
A szereplőket azonnal a szívébe zárja az olvasó és talán nem árulok el nagy titkot, hogy a kislány az első kötet végére barátokra lel, akikkel a folytatásban újabb kalandokat él majd át.
Bájos és könnyed a történet, kedvesek a szereplőktől, ínycsiklandozóak a süti leírások, édesek az illusztrációk… szóval minden megvan benne, hogy a kislányok kedvenc könyve legyen. Pláne, ha szeretnek a konyhában anyunak segédkezni.
És jól vigyázz olvasás közben, mert folyamatosan korogni fog a gyomrod. Tündértorták, fánkok, palacsinták, foszlós csigák, bagettek, cipók, piskóták és torták garmadája bújik meg a sorok között, ezért csak akkor vedd a kezedbe, ha épp nem fogyókúrázol. A könyv minden oldala csupa cukormáz, persze a szó legjobb értelmében.
Kedvenc idézetek:
A hazaúton kibámultam az ablakon, és az utóbbi hét során szerzett új barátaimra gondoltam. Arra, hogy milyen gyakran ítélünk felületesen az emberekről, és hogy ez mennyire igazságtalan. Vannak olyanok, mint Alice, akik kedvesnek látszanak, és valóban kedvesek is – ők a cukorvirágos tündértorták. Aztán vannak, akik inkább a palacsintatésztára agy a kovászra hasonlítanak. Első pillantásra nem látszik rajtuk semmi különleges, sőt abban sem lehet biztos az ember, hogy kedvelni tudná őket, és mégis okozhatnak meglepetést.
Eszembe jutott, mit mondott anyu nem is olyan régen: Az ember maga döntse el, hogy milyen akar lenni, ne mások elvárásaihoz igazodjon. Hogy ez mekkora igazság! Ha ez ember egyfolytában valaki másnak játssza meg magát, és elrejti valódi énjét, attól csak boldogtalan lesz.
Citromos tündértorta
Cupcake helyett tündértorta elnevezést használtam, mert Angliában így nevezik ezt a finomságot. A könyvben szintén így említik a lányok, és szeretik sütni is, hiszen könnyen elkészíthető, egyszerű sütemény. Most egy friss, citromos ízűre esett a választásom, és a tetejére cukormáz került, valamint cukorvirág. Nem cifráztam túl, de a virágokkal, a zöld papírformával és az üde citromos ízzel szerintem sikerült az asztalra varázsolnom a tavaszt.
Hozzávalók (2,5 dl-es bögrével mérve):
- 1 tojás
- 1/2 bögre olaj
- 1/2 bögre tej
- 1/2 bögre cukor
- 2 citrom leve és reszelt héja
- 2 bögre liszt
- fél tasak sütőpor
- 1 tk só
A cukormázhoz:
- 25 dkg porcukor
- 2 ek forró víz
- 1 kiskanál citromlé
- + díszítésnek cukorvirágok, ehető gyöngyök, szórócukrok
A tojást habosra keverem a cukorral, hozzáadom a citromok reszelt héját és levét, az olajat, a tejet és alaposan összedolgozom az egészet. A száraz anyagokat kimérem, majd összevegyítem és hozzáforgatom a citromos-tojásos léhez. A tésztát a muffinformákba töltöm és 25 perc alatt megsütöm a 200°C-ra előmelegített sütőben. Amikor kihűltek a sütik, cukormázzal díszítem őket.
A mázhoz először a cukrot és a vizet alaposan összekeverem és közepes tűzön felfőzöm. Vigyázok arra, hogy ne ragadjon az edény falához és ne is kristályosodjon be. Még forrás előtt beleöntöm a citromlevet, és addig kavargatom, míg szirup sűrűségű nem lesz. Leveszem a tűzről és addig keverem, míg a massza ki nem fehéredik. Ha színezni szeretnénk, ilyekor lehet beletenni az ételfestéket, vagy az aromákat.
A máz gyorsan megdermed, ezért sietek gyorsan a muffinokra kenni, végül jöhet a díszítés. Én most diszkrét voltam csak egy-egy cukorvirágot helyeztem a sütik közepére, de nyugodtan elő lehet venni a gyerekekkel az ehető gyöngyöket és a szórócukrokat is, biztosan élvezni fogják a díszítést!