Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Roald Dahl - Quentin Blake: Matilda

Csokitorta

2016. szeptember 15. - KönyvParfé

matilda_1.jpgLétezik olyan ember a Földön, aki soha nem hallotta még Roald Dahl nevét?
Ugye? Ez szerintem is elképzelhetetlen...
Először a Meghökkentő mesék című, felnőtteknek szóló televíziós műsorával robbant be az életembe, majd idén néhány mesekönyve újra a kezem ügyébe került és nagy lett a szerelem. Elolvastam a Karcsi és a csokolédégyárat, valamint a Szofi és Habót, ezeket azonnal kedvenccé nyilvánítottam. A Szofis történet a Kolibri Kiadónak köszönhetően néhány hete új kiadásban és újraszerkesztésben jelent meg, viszont a cím változott. A barátságos óriásként biztosan láttad már a könyves újdonságok között, vagy plakátokon. Roald Dahl életműsorozatának első kötete jól vizsgázott, és most itt a második. A Matilda című gyerekkönyv is átdolgozásra került, Totth Benedek fordításában, melyet pár hete már Te is megtalálhatsz a könyvesboltok polcain. Erről az újdonságról én sem maradhattam le! És igen, ezt is imádtam!
Figyelem, a bejegyzésben enyhe spoiler és ömlengés várható, ugyanis meglehetősen elfogult vagyok az íróval szemben!

Matilda egy különleges kislány, aki 4 évesen már folyékonyan olvas, kitűnően számol fejben és egy igazi könyvmoly. Sűrűn eljár a könyvtárba, ahol Moly néni segít neki könyveket választani, majd amikor az összes gyerekkönyvön átrágja magát, a nagy klasszikusokkal is megismerkedik. Így kerülnek a kezébe Charles Dickens, Jane Austen, John Steinbeck, H. G. Wells, vagy épp George Orwell regényei.
Már a történet elején megszeretjük Matildát, és sajnos találkozunk a családjával is. Borítékolom, hogy a Loncz família neked sem lesz a kedvenced. Lonczné jobban szeret bingózni és sorozatokat nézni, mint gyereket nevelni. Loncz úr használtautó-kereskedő, emellett szélhámos, aki átveri az ügyfeleit, ezzel pedig esténként szeret hencegni a gyerekei előtt. Van egy fiuk is, Misi, aki egy átlagos srác, de a történetben nem kap sok szerepet. De most őszintén, csodálkozol rajta, hogy Matilda inkább a könyvtárban tölti a szabadidejét?
A problémák akkor kezdenek el sokasodni, amikor a már öt és fél éves kislányt beíratják a Roppancs Általános Iskolába. A tanítójuk Czukor kisasszony, aki nagyon okos és kedves hölgy, de az igazgatónő Dorong kisasszony épp az ellentéte. Rémes nőszemély, aki terrorizálja a gyerekeket, állandóan ordítozik mindenkivel és senkihez sincs egy jó szava sem.
Matilda nem szereti az igazságtalanságot, és komoly elhatározásra jut. Valahányszor utálatosak lesznek vele a szülei, megtorolja rajtuk a sérelmeit. Ó, mielőtt elfelejteném! Ez alól Dorong kisasszony sem lesz kivétel…

A főszereplőnk koraérett kislány, aki nemcsak az olvasásban és számolásban jeleskedik, de gondolkodásban is bőven felülmúlja vele egykorú társait. A szülei szívesen megszabadulnának tőle, ugyanis ők inkább flúgosnak tartják, mint különlegesnek. Számukra a lányuk egy csodabogár, és indulatossá válnak, ha a tévézés helyett a könyveket választja. Moly nénin és Czukor kisasszonyon kívül Matilda nem ismer normális felnőtteket, ezért is szívmelengető, amikor a kedves tanítónővel szoros barátságot kötnek. A hölgy rögtön látja, hogy a kislánynak nem mindennapi képességei vannak, és még nem is tud mindent!

2edacf2a1fd9edc2db96654cd71a7a17.jpg

A könyv illusztrációit Quentin Blake készítette

Dahl jó kis ferde tükröt tart a felnőttek elé, ezért nem csak gyerekeknek ajánlom olvasásra. Érdekes ötlet, ahogyan Matilda, a szuperértelmes kislány belekerül egy ellenséges családi környezetbe, ahol nem szeretik, ugyanakkor próbál önmaga lenni és a saját útját járni. Az iskolában Dorong kisasszony a rossz pedagógus tipikus mintaképe, akitől félnek a gyerekek. A "boszorkány"  fizikai és lelki terrorban tartja őket, és a felnőtteket is. Előszeretettel fogja meg a kicsik fülét és haját, hogy aztán kalapácsvetőket megszégyenítő módon elhajítsa őket.

Szeretem Roald Dahl humorát, amely ebben a könyvben is jól működik. Kicsit morbid, néhol egészen sajátságos, mégis rengeteg vicces szituációt teremt a történeteiben. Nem hiszem, hogy a rajongásommal egyedül vagyok, hiszen világszerte népszerű és könyveit még mindig szívesen olvassák a gyerekek (is). Szeptember 13-át számos országban "Roald Dahl Nap"-ként ünneplik, de arra biztatlak, ne csak ekkor vegyél tőle könyvet a kezedbe. Dahlt mindig, mindenkinek jó választás!

Csokitorta

Dorong kisasszony, a rettegett igazgatónő rájön, hogy Kapanyél Kornél bepuszilta a kedvenc csokoládétortáját, amelyet a szakács direkt neki tett félre. A fiút úgy akarja megbüntetni a mohósága miatt, hogy egy hatalmas csokitortát süttet és az egész iskola előtt arra utasítja, hogy egye meg a süteményt. Nem lövöm le a történetet, olvasd csak el, de az biztos, hogy ezek után másképpen fogsz gondolni a csokitortára. matilda_09.jpgHozzávalók egy 26 cm-es tortaformához:

Tésztához:

  • 6 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 1 kk. sütőpor

Krémhez:

  • 2 kocka margarin/vaj
  • 2 púpozott evőkanál kakaópor
  • 6 tojás
  • 40 dkg cukor

A tésztához először szétválasztom a tojásokat. A fehérjét egy csipet sóval és 5 dkg cukorral habbá verem. A maradék cukrot a vaníliás cukorral a sárgájához adom, és habosra keverem. Egy kis lábosban felolvasztom a vajat és a csokit, majd hozzáöntöm a tojássárgás, habos keverékhez. Beleszitálom a lisztes sütőport és óvatosan összekeverem. Kibélelem a tortaformát sütőpapírral és belesimítom a masszát. A 180 °C-ra előmelegített sütőben 25-35 perc alatt készre sütöm. A kihűlt piskótát vízszintesen három egyenlő részre vágom,

A krémhez a tojásokat alaposan összekeverem a cukorral és egy lábosban, közepes hőfokon és állandó keverés mellett puding állagúra főzöm. Egy tálba belekockázom a margarint, eldolgozom a kakaóporral, majd ráöntöm a forró, tojásos keveréket. Alaposan összekeverem és amikor elolvadt a margarin és jó sötét, csomómentes krémet kapok, akkor félreteszem és lehűtöm. Amikor már úgy érzem, bemehet a hűtőbe, beteszem és néhány órát pihentetem. Eleinte nagyon híg, de ahogy a vaj dermedni kezd, egyre jobban válik kenhető, krémes állagúvá. Ezt akár előző nap is el lehet készíteni, hűtőbe téve napokig eláll.

A kihűlt piskótát három egyenlő részre vágom, megkenem a lapokat krémmel és figyelek arra is, hogy a tetejére és az oldalára is maradjon belőle. Szépen elsimítom, a kész tortát legalább 1 órára beteszem a hűtőbe, majd szeletekre vágom és tálalom. Semmi ördöngösség, mégis eszméletlenül finom!
matilda.jpgHallottál már Matildáról? 
A lányról, akivel minden könyvmoly garantáltan tud azonosítani.
A lányról, aki falja a betűket és könyvtárnyi olvasnivaló van már a háta mögött.
A lányról, aki pontosan tudja, amit bármelyik könyvszerető ember: hogy az olvasás különleges képességekkel ruház fel.
Természetesen a Blogturné Klub sem maradhat ki a könyvmoly kislány kalandjaiból. Szeptember 11-től hat állomáson keresztül utazunk vele a betűk izgalmas világában.
És ha ügyes vagy, Te is csatlakozhatsz hozzá. 

NYEREMÉNYJÁTÉK!

Mostani nyereményjátékunkban nem lesz nehéz dolgod, ha ismered Roald Dahl könyveit! Minden állomáson találsz egy nevet. Nagyrészt Roald Dahl szereplők, de figyelem! Akad egy egy kakukktojás. 
Tehát dupla feladatod van: minden állomáson rájönni, az adott szereplő melyik Roald Dahl könyvben bukkant fel, és kitalálni, melyik a kakukktojás! 
Ha ez mind megvan, nincs más dolgod, mint beírni az egyes könyvcímeket, a kakukktojásét is! De ha megtaláltad a kakukktojást, egy plusz pontot is bezsebelhetsz, csak annyit kell megírnod, melyik név volt a kakukktojás. 
(Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)
 
A kérdés a következő: MELYIK ROALD DAHL REGÉNYBEN OLVASHATTÁL RÓLA?
  Vonka Vilmos 
 

A turné állomásai
09.11 - Deszy könyvajánlója
09.13 - Zakkant olvas
09.15 - KönyvParfé
09.17 - Olvasónapló
09.19 - Letehetetlen
09.21 - Sorok között

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr29167110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása