Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Jen Green: Óceánok 30 másodpercben (Tudás 30 másodpercben)

Cápafogak 30 másodpercben

2016. április 23. - KönyvParfé

oceanok_30_masodpercben.jpgNéhány hete találkoztam először a Tudás 30 másodpercben című sorozattal. Épp egy könyváruházban bolyongtam, amikor felfigyeltem a könyvekre. Ott lapultak a polcok tetején, és mint egy trópusi madárraj, figyelemfelkeltő és színes borítóikkal odacsalogatták a mit sem sejtő bámészkodókat. Eddig kilenc rész jelent meg, érdekesebbnél érdekesebb témákkal. A teljesség igénye nélküli a felsorolás, de olvashatsz találmányokról, a világűrről, a Földről, az emberi testről, az óceánokról, és persze mindezt egy picit másképp a megszokottól. Nosztalgikus volt belelapozni a kiadványokba, eszembe juttatta az általános iskolai és középiskolai biológia, történelem és földrajzóráimat, meg a hozzájuk tartozó tankönyveket. Vagyis ez utóbbit nem, mert már fogalmam sincs, milyen könyvekből tanultunk. Csak arra emlékszem, hogy nem hoztak ennyire lázba, nem tartalmaztak ennyi érdekességet sem, igaz ezt talán azért érezhettem így, mert kötelező volt megtanulni az anyagot, a muszáj meg nagy úr. Viszont szerencsés voltam a tanáraimmal, egyik sem volt vérengző fenevad, de a tananyag mégis csak akkor volt élvezhető és maradandó, amikor kísérleteket végeztünk az órákon, vagy valami extra dolgot csinálhattunk. Még mindig emlékszek néhány levetített kis videóra, meg a szertárból felhozott formalinban úszkáló furcsa dolgokra. 
Azt gondolom, játszva tanulni jó, mert kreativitásra ösztönöz és még izgalmas is, ehhez pedig a Babilon Kiadó könyvei remek kikapcsolódást ígérnek. Engem nem csak szórakoztatott, hanem elhitette velem, hogy lehetek tengerbiológus, űrkutató és felfedező.

A sorozatnak az Óceánok 30 másodpercben című részét hoztam ezen a héten, mely már a színes borítójával messziről felkeltette a figyelmemet. Akárhányszor ránézek, mindig az jut eszembe, bár ebből tanulhattam volna általános iskolában a biológiát.
A könyvben hat témakört találsz, melyek az óceánokhoz köthetőek. A Kék bolygó az első, utána a Pompás tengeri tájak, az Óceáni élővilág, a Vészjósló óceán, az Óceánkutatás, végül a Hasznos óceán fogalmait járhatod körbe.
A kiadvány bal oldalán láthatsz egy-egy meghatározást, alatta pedig egy rövidke definíciót. Körülbelül 30 másodperc alatt elolvashatod a leírást, majd találsz a lap alsó sarkában a fentiekről egy összefoglalót. Ez a 3 másodperces áttekintés, mely egy mondatban megmagyarázza az olvasottakat.
A témák alatt színes szövegdobozban láthatsz egy-egy kiemelt részt, ezekben érdekességeket, vagy kísérletek leírásait tüntették fel. Ez utóbbiak olyan kísérletek, melyeket a gyerekek otthon is megcsinálhatnak, egyik-másik feladathoz elég egy pohár víz és néhány kavics.

Az a legjobb a könyvben, hogy egy picit elhúzza a srácok orra előtt a mézesmadzagot, jelezve, hogy biológiát tanulni jó buli.  A gyerekek (meg persze a felnőttek is) örömmel merülnek majd le az óceán mélyére és vesznek részt egy izgalmas utazásban. 
Hogyan alakítják kék bolygónk felszínét a hullámok, a szél és az időjárás? Milyen az élővilág a víz felszínétől a sötét mélységekig terjedő birodalomban? Milyen veszélyek fenyegetik az óceán élővilágát és mi az a klímaváltozás? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatsz választ. Ugye, hogy érdemes néha az ifjúságnak szóló könyvekbe belelapozni?
Felnőtt fejjel már hallhattál ezekről a dolgokról, de ilyen formában még biztosan nem találkoztál vele.
Mert ez nagyon klassz és a rajzokkal együtt remekül szemlélteti a témákat. A kiadó 8 éves kortól ajánlja, de azt gondolom bárki örömmel lapozgatja majd. Jól néz ki, jól tagolt és szórakoztat. Kell ennél több?

A könyv szerzője Jen Green, a színes és néhol mókás illusztrációkat Wesley Robbins követte el. A magyarra fordításért Bartók Imrének jár az elismerés, valamint meg kell említenem még két nevet, akik a könyv létrejöttéhez a hitelesség szerepét vállalták. Az egyik hölgy Diva Amon PhD tengerbiológus. Jelenleg a Hawaii Egyetem oktatója, valamint Ütőné Visi Judit PhD a földrajztudományok doktora, tankönyvíró és az Eszterházy Károly Főiskola oktatója.

Végezetül még egy megjegyzés. Sok gyerek unja a tanulást, pedig mennyivel egyszerűbb lenne élvezettel nekiállni a házi feladatnak. Új dolgokkal megismerkedni mindig fantasztikus, a világot felfedezni pedig egyszerűen klassz! Tanítsuk ezt a gyerekeknek, hogy okos, nyitott, érdeklődő felnőtt váljon belőlük.

A saját példányomat köszönöm a Babilon Kiadónak. Az oldalukra kattintva nemcsak megrendelheted, de bele is lapozhatsz a könyveikbe. Ezt én is megtettem és egy időre a monitor elé szögezett. Vigyázat! Ez biztosan több lesz, mint 30 másodperc!

Kedvenc idézetek:

Tudtad, hogy az óceán legnagyobb élőlénye épp a legkisebbeket fogyasztja?

A nagytestű bálnák planktonokkal csillapítják az éhségüket, akárcsak a világ legnagyobb halai, a cetcápák és az óriáscápák. Ezek az óriási állatok csak kitátják a szájukat, és hagyják, hogy beléjük áramoljon a planktonokkal teli víz. Az állkapcsuk belső részén lévő rojtos lemezek szűrik ki az élőlényeket a vízből. Csak nyelniük kell.

Az élővilág megóvását egyes országok a halászat korlátozásával segítik. Elejét veszik annak, hogy a hulladékok az óceánokba kerüljenek. Fontos még a tengeri rezervátumok létesítése, ahol tilos a halászat. Szinte mindenütt betiltották a bálnavadászatot, és ennek köszönhetően a bálnák száma ismét emelkedik. Az ilyen kezdeményezések nemcsak az óceánokra, de az egész bolygóra jó hatással vannak.

Cápafogak 30 másodpercben

Biztos voltam benne, hogy a könyv mellé egy cápát teszek majd az asztalra, és miután Tudás 30 másodpercben a sorozat címe, ennek az ételnek szupergyorsnak kell lennie. Így jöttek a képbe a cápafogak, melyeket sajtszeletekből készítettem. Hamar megvan és látványos, de csak akkor lesz igazán érthető, ha letöltöd és kinyomtatod az ehhez készült cápás illusztrációkat.

A rajzokért Bolla Fanninak jár a köszönet, ugyanis kérésemre elkészítette a cápás rajzokat. Szerintem szuper képek lettek! Te mit gondolsz?

Fanni a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskolán végzett tervezőgrafika szakon. Az elmúlt évben számtalan projektben kipróbálta magát. Dolgozott az Én kicsi könyvem csapatában, majd elindította a My Kawa designt. Itt ruházati termékekkel foglalkozik, melyek kicsit extrémek, viccesek és a japán animés világhoz köthetőek. Főállásban ruhatervezőként Disney-s, Nickelodeonos, és egyéb rajzfilmfigurás ruhákat tervez gyerekek részére, de emellett meseillusztrációkat is készít. Jelentek/jelennek meg rajzai a Csodaceruza című irodalmi és művészeti magazinban is. Kattints a Facebook oldalára és nézd meg, hogy milyen kedves rajzokat tervezett eddig!
Kedveli a vicces, aranyos, színes dolgokat. Szereti az állatokat és szabadidejében szívesen néz horrorfilmeket. Elmondása szerint édesszájú, nehezen tud ellenállni a kemény cukorkának és a Dörmi kismackónak.

Fanni 4 szuper rajzot készített. Színesen láthatsz egy fiú és egy lány cápát, ezeket akár tányéralátétnek is használhatod, tematikus partin azt hiszem nélkülözhetetlen. Mint láthatod, a "kislány" cápa rózsaszín masnit kapott, szerintem elég cuki lett. A másik két letölthető kép 1-1 színező. Mit is mondhatnék? Elő a színes ceruzákkal!

Fiú cápa - színes
Lány cápa - színes
Fiú cápa - színező
Lány cápa - színező

De most már nézzük ezeket a cápafogakat.capa_41.jpgHozzávalók:

  • sajt ízlés szerinti vastagságúra szeletelve
  • kinyomtatott színes cápás képek
  • éles kés

A késsel vágj tetszőleges háromszögeket a sajtból. Ezek után tedd a cápák szájába, és vigyorogj, hogy milyen muris képet készítettél. Ki látott már egy fogú cápát? És két fogút? :)capa_0.jpgcapa_06.jpgcapa_1_1.jpgcapa_3.jpg

Este nagy munkában voltam...

capa_1.jpgcapa_2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr288567064

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása