Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Tammara Webber: Easy – Egyszeregy

Pestos spagetti

2016. március 11. - KönyvParfé

easy_egyszeregy.jpgPár napja került a kezembe ez a könyv, de gyakorlatilag néhány óra alatt kivégeztem. Haladós, olvasatta magát, de legjobban az tetszett benne, hogy nem egy tipikus New Adult regény. A Young Adulttal ellentétben itt idősebbek a szereplők (18-26 év) és általában főiskolásokkal, egyetemistákkal találkozhatsz. Erre a könyvre is igaz, hogy van egy fiú, meg egy lány, és izzik a levegő kettejük között. Nyugi, nem csöpögős, nincs benne semmi habos-babos, csak egy kis finom romantika és pár cseppnyi erotika, némi izgalom és mai, valós problémák. Ugyanis fontos témát is érint a regény, ez pedig a nők elleni erőszak. Ugye, hogy így már nem annyira klisés?  Az összes NA könyvre jellemző sztereotípia megtalálható benne, mégis valahogy működik a dolog és tud valami újat mutatni. De nézzük a regényt!

A főszereplőnk Jacqueline, akivel épp szakított a barátja, Kennedy. Három évi járás után a srácnak eszébe jut, hogy ki akarja élvezni a tanulós-bulizós hétköznapokat... egyedül. A lány teljesen magába zuhan, szerencsére legjobb barátnője és szobatársa elrángatja egy buliba.

És itt kezdődik a történet, ugyanis Jacqueline nem érzi túl jól magát, ezért egyedül indul haza. Út közben megtámadja Buck, Kennedy egyik barátja és meg akarja erőszakolni. De szerencséje van, mert felbukkan Lucas, a jóképű, tetovált, piercinges fiú és megmenti. Később kiderül, hogy Lucas és ő együtt járnak közgázra és miután egyre többször botlanak egymásba, alakulni kezd köztük valami. Na, nem ilyen egyszerű a helyzet, ugyanis van egy másik fiú is! Landonnal még nem találkozott, csak e-mailben kommunikálnak. Segít felzárkózni a lánynak közgázból, és mivel nem tud részt venni a korrepetáláson, így levelekben kap instrukciókat. Ám az üzenetváltások kis flörtbe csapnak át, Jacqueline egyre többször gondol rá és persze ott van Lucas is! Meg Buck, aki nem hagyja békén a lányt és folyamatosan próbálkozik, megfélemlít, zaklat.

Ha csak a szerelmi szálat nézném, már akkor egy kis komplex történet bontakozik ki, de így, hogy az író belevitte a szexuális bántalmazást, az inzultálást és az erőszakot, egy teljesen más szintre emeli a történetet. Fontos dolgokról beszél és ami nagyon tetszik, hogy közben tanít és tanácsot ad. Az egyik, hogy ha már megtörtént a baj, akkor semmiképpen se tartsd magadban, szólj és kérj segítséget! A másik pedig, hogy tanuld megvédeni magad. A könyvben a lányok önvédelmi edzéseken vesznek részt, itt elmondják és begyakorolják, mit kell tenni, ha valaki megtámad. Mert ugye a veszély bárhonnan jöhet! Legyél résen és járj nyitott szemmel. Tehát bátran vedd a kezedbe és olvasd, mert a téma fontos!

A történet nem egy remekbe szabott szépirodalmi mű, de nem is arra hivatott, hogy az legyen. A stílus viszont rendben van, egyszerű, könnyed. A karakterek szerethetőek, kifejezetten csíptem a mellékszereplőket. (A kedvencem Erin, a belevaló és hűséges barátnő.)
Jacqueline eleinte nem volt számomra szimpatikus szereplő. Nem mondanám butácskának, inkább naivnak és esetlennek, de minél több minden történik vele, annál erősebb és talpraesettebb lesz. A karakterfejlődése nagyon szép ívet jár be.
De az abszolút kedvenc, Lucas. A titokzatos, tetovált szépfiú, aki rajzol, motorja van, meg egy macskája. Egy igazi álomférfi. És szemüveges, ami nálam plusz pont!!! Lucas egy jó pasi, emellett udvarias, romantikus, okos, bátor, de neki is meg kell küzdenie a saját démonaival. Az ő útja nem bontakozott ki annyira, mint Jacqueline-é, szerencsére a történetet elolvashatod a srác szemszögéből is, ugyanis megjelent egy másik kötet, Breakable – Törékeny címmel.

Ajánlom mindenkinek, aki egy jó kis limonádét szeretne, mert bár kényes témát érint, mégis egy könnyed olvasmány. A humor nagyszerűen működik benne és végtére is ez egy egyetemistákról szóló szerelmi történet! Szóval olvasd!

A saját példányomat köszönöm a Könyvmolyképző Kiadónak. Az oldalukra kattintva nem csak megrendelheted, de bele is olvashatsz a könyvbe.

Kedvenc idézetek:

Hatodikban leestem egy fáról, és eltörtem a karomat. Hét hétig nem tudtam se nagybőgőzni, se a saját hajamat befonni. Tizenöt éves koromban Dahlia, a legjobb barátnőm, héthetes nyári táborba ment. Mire hazajött, a legjobb barátnője Jillian lett. Mindkettőjükkel jó barátságban maradtam, de Dahliával többé nem volt ugyanolyan a kapcsolatom. Hét héttel az őszi félév kezdete után Kennedy szakított velem, és újabb hét hét múltán rájöttem, hogy túltettem magamat a srácon.
Hét hét mindent megváltoztathat.

– Ez megint olyan fogás, amelynél jobban örülnék, ha senki sem esne neki komolyan a mi derék oktatóinknak – mondta. Megfordult, és Lucas vállára csapott. – Nehogy apaságra képtelenné tegyük a fiúkat! – Lucas a hölgyek vihorászása közepette kissé elpirult, lesütötte a szemét, az ajka kényszeredett vigyorra húzódott. – Ha egy valóságos támadás során az egyik kezük szabad, és éppen lent van, nyúljanak hátra, markolják meg az árut, csavarintsanak rajta, és rántsák egyenesen előre, mintha fűnyírót akarnának beindítani.
Demonstrációjából a fűnyíró beindításának hangutánzása sem maradt ki. Még Don csoportja is nevetve figyelt. Lucas az alsó ajkába harapott, a fejét csóválta.

– A spagetti sima ügy: tuti tipp egyetemistáknak, hogy elkápráztassák a randipartnerüket az észbontó gasztronómiai szakértelmükkel.

– Csikis vagy? – kérdezte.
Teljesen paff lettem, ebben a pillanatban elképzelni sem tudtam rémesebb világtragédiát annál, ha valakinek csiklandós a cicije – hacsak nem a földkerekség leghülyébb vicce a dolog. Úristen! Beharaptam a számat, nehogy újra elnevessem magam. A fejemet ráztam.

Pestos spagetti

A könyvben Lucas vacsorázni hívja Jacqueline-t. Természetesen a srác főz, így valami egyszerű kaja kerül az asztalra. A tészta mindig remek ötlet, kiváltképp ha még suliba jársz, kollégista vagy és valami gyors vacsit szeretnél. Sitty-sutty, beledobod a forrásban lévő, enyhén sós vízbe és amíg megfő, addig kifundálhatod, mivel ízesíted. A paradicsomszósz szuper, a klasszikus sajtos tejfölös verzióra is nehéz nemet mondani, de ha már randira készülsz és el akarod kápráztatni a partnered, akkor kövesd Lucas-t és vesd be a pestot. A bazsalikomos pesto remek ötlet, mert bár sokan szeretjük, mégsem fogyasztjuk sűrűn. Kár, ugyanis néhány összetevő szükséges csak hozzá és nagyon finom. A hozzávalók között van egy mumus... a fokhagyma. Ezzel kapcsolatban annyit, hogy randi előtt semmiképpen se rágcsálj el egy gerezdet, de ha már együtt ültök le az asztalhoz és mindketten fogyasztjátok, akkor miért ne?

pesto_06.jpgHozzávalók:

  • 10 dkg bazsalikomlevél
  • 10 dkg fenyőmag
  • 10 dkg parmezán sajt
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1-1,5 dl olívaolaj (ízlés szerint)
  • só (ízlés szerint)
  • bors (ízlés szerint)
  • + főtt spagetti tészta

Késes robotgépbe beleteszem a bazsalikomleveleket, a fenyőmagot, a fokhagymát. Az egészet krémesre dolgozom, majd sózom és borsozom. Hozzákeverem a finomra reszelt parmezán sajtot és kisebb adagokban hozzáöntöm az olajat. A frissen kifőtt tésztához adok pár evőkanállal, összeforgatom és parmezánnal megszórva tálalom.

pesto_03.jpgpesto_11.jpgpesto_07.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr358458078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lulma 2016.03.11. 18:28:45

Pont ilyesmi lazább olvasmányt keresek éppen és a tészta is jó ötlet! Holnap maradok a jól bevált carbonarasnal, de legközelebb kipróbálom a tiédet is! :))

KönyvParfé 2016.03.11. 18:31:39

@Lulma: Szuper! A könyv is és a carbonara is. :) Ha szeretnéd, akkor kölcsönadom. Az én példányom most egy ideig pihenni fog a polcon. Hm?

Lulma 2016.03.11. 21:03:53

@KönyvParfé: Nem lenne rossz :) Mindjárt írok is.

Anna Ann 2016.03.13. 11:09:17

Ismét motiválsz! Ehhez a könyvhöz legszívesebben azonnal hozzákezdenék. Szerettem / szeretem az ilyen könyveket, a szerelmi, kicsit "krimibe" hajló szállal. Az, hogy tényleg lényeges témával foglalkozik, külön jó.

A recept pedig kiváló, imádom a tésztás ételeket, ezek a gyengéim :)

Anitiger · http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/ 2016.03.15. 10:35:14

A könyvet már olvastam és nagyon szerettem, de pestos spagettit még nem láttam (valahogy el is felejtettem, pedig a könyv kapcsán eszembe volt utánanézni). Nagyon guszta, szerintem ki fogom próbálni! Köszi a receptet! :))

ZsófiBea 2016.03.15. 20:46:30

Nagyon jól hangzik a könyv is, és a spagetti is. Az ilyen borítójú könyveknén nem érzem azt, hogy feltétlenül olvasnám, de az ajánlód után bele mernék vágni.:) Bea

KönyvParfé 2016.03.17. 17:30:17

@Anna Ann: Aranyos vagy, de nem hiszem, hogy Téged motiválni kellene. Állandóan ötletelsz és annyira jó dolgokat találsz ki, hogy csak pislogok. :) Nem tudom, hogy tetszene-e Neked ez a könyv, mindenesetre egy próbát megér. :) A "krimibe" hajló szál azért nem annyira erős, de ott van. Ettől más egy kicsit. :)

KönyvParfé 2016.03.17. 17:42:48

@Anitiger: Na, akkor tessék kipróbálni a pestos spagettit. Egyszerű, gyorsan kész van és finom. :)Jelezz vissza, ha elkészítetted. Menő leszel! Fokhagymásat enni bátor dolog és menő! :) :) :)

KönyvParfé 2016.03.17. 17:45:26

@ZsófiBea: Köszönöm! :) Szerintem ez nem a Te könyved, aztán meg ki tudja? A végén annyira megtetszik, hogy csak New Adult könyveket leszel hajlandó a kezedbe venni. :) A borítót megértem. Rettenetesen fontos dolog és tény, hogy ez nem a mi korosztályunkat célozza meg. ;)
süti beállítások módosítása