Egyél velem könyvet!

KönyvParfé

KönyvParfé

Téma - Túra: Örökbefogadás

2016. március 01. - KönyvParfé

tema-tura_1.jpgIdén harmadszorra találkozhatsz a Téma - Túra nevet viselő rovattal. Minden hónapban körbejárunk egy témát, ehhez összegyűjtök néhány könyvet. Januárban a Környezetvédelem, Környezettudatosság tárgykört néztük meg, februárban a Válás volt terítéken, ebben a hónapban az ÖRÖKBEFOGADÁS lesz a téma. Vegyesen ajánlok olvasnivalót, hiszen nem csak a felnőtteknek, de a gyereknek is találsz a témában hasznos olvasmányokat. Mondanom sem kell, a felsorolás nem teljes. Ezért az ajánlók alatt bővíthetjük a listát. Ha olvastál az adott témában és még nem szerepel az oldalon, írd meg és felírom. Így segíthetünk egymásnak, és azt gondolom ez bárki számára hasznos lehet! Nos, eszedbe jutott valami? Akkor írd meg! Küldhetsz ide kommentet, vagy a Facebook oldalon is üzenhetsz. E-mailben is felveheted velem a kapcsolatot, a konyvparfe@gmail.com címre küldhetsz levelet, ez esetben a tárgyban szerepeljen, hogy Téma - Túra! Felkészültél? TÉMA - TÚRA INDUL!

Joyce Maguire Pavao: Az örökbefogadás háromszöge

az_of_haromszoge.jpg

"Mi a sikeres örökbefogadás titka? A könyv szerzője egyszemélyben örökbefogadó, örökbefogadott és a témával foglalkozó pszichológus, aki több mint harmincévnyi terápiás tapasztalatából azt a tanulságot vonta le, hogy az egészséges személyiségfejlődéshez elengedhetetlen, hogy az örökbe fogadott személy (mint minden ember) a teljes múltját, előtörténetét, hátterét integrálni tudja identitásába. Életéhez mind az örökbe fogadó, mind a vérszerinti szülei hozzátartoznak múltjukkal, hazájukkal és kultúrájukkal együtt. Az információhiány rongálja a személyiségét és a családi kapcsolatokat. Fontos továbbá, hogy az örökbe fogadó szülők fel tudják dolgozni gyászukat, amiért nem lehet vér szerinti gyermekük, a vér szerinti szülők pedig azt, hogy nem tudják gyermeküket maguk felnevelni.

A szerző számos esetet bemutatva, mély empátiával, minden szereplő szempontját tekintetbe véve járja körül az örökbefogadással kapcsolatosan felmerül kérdéseket. Leírja a különböző életkorokban fellépő „normatív kríziseket” (a problémákat, amelyekkel minden örökbefogadásban meg kell birkózni), és foglalkozik az örökbefogadás speciális eseteivel is (más országból, etnikumból származó, idősebb vagy sérült gyerekek).

A könyvet nemcsak az érintettek forgathatják nagy haszonnal, hanem bárki, aki kapcsolatba kerülhet örökbe fogadott gyerekekkel (óvónők, tanárok, gyerekorvosok, stb)… pontosabban mindenki, akit az emberek és az emberi kapcsolatok érdekelnek." dr. Fischer Eszter pszichológus, mozaikcsalád-szakértő (Mózeskosár Egyesület, 2012)

Hegedűs Gabriella: Az örökbefogadás ajándéka

covers_66765.jpg"Ajánljuk ezt a könyvet mindazoknak, akik az örökbefogadást fontolgatják, ajánljuk azoknak a családoknak, barátoknak, akik támaszt szeretnének nyújtani a környezetükben élő örökbefogadás előtt állóknak, ajánljuk azoknak a szülőknek, akik már örökbe fogadtak, és ajánljuk mindazoknak, akik kíváncsiak arra, hogy mi is valójában az örökbefogadás, milyen utat kell bejárni, míg végre azok a családok is megismerkedhetnek a gyermekvállalás- , nevelés boldogságával, akiknek az „igazi” gyermekáldás nem adatott meg. Ismerkedjenek meg könyvünk szereplőivel, akik nyíltan, őszintén mesélnek – örüljenek velük együtt az „ajándéknak”, aki nem más, mint az immár igazi családban élő, boldog gyermek." (Magyar Könyvklub, 2005)

Tima Renáta: Gyermekáldásra várva

covers_66769.jpg

"A gyermektelen párok jól ismerik a hónapról hónapra való számvetést a csalódással, a hidegzuhanyként érkező orvosi diagnózisok okozta sokkot és a kétségbeesést, vagy éppen a hiábavaló és reménytelen várakozást egy magyarázatok nélküli állapotban. Bár a gyermektelenségről ma már sokat hallani kilátástalannak tűnő helyzetükben a párok legtöbbször a médiában túlnépszerűsített lombikipar felé sodródnak anélkül, hogy a saját, alternatív útjukat járnák, amely a maguk megoldásához vezeti el őket – ehhez viszont kérdésekkel és érzésekkel kell szembenézni, ami fájdalommal jár. Legtöbbször magukra is maradnak fájdalmukkal – és a sajnálattal, amely a környezetük részéről éri őket. Ők azonban a sajnálat helyett segítséget érdemelnek: ez a könyv pedig éppen ezért született. Nem jó tanácsokat és bölcsességeket osztogatnak, hanem valós élettapasztalatokat oszt meg az olvasóval, ez által pedig azt nyújtja, amire a gyermeknélküliség terhét cipelő házaspárnak szüksége van: érezhetik, hogy nincsenek egyedül. A hasonló helyzetben élők példáinak megismerése gyógyító hatású, sokan mégsem merik gondolataikat megosztani, gyakran még házastársukkal sem. Beszélgetni márpedig kell – kötetünk interjúi pedig kiindulási alapot adhatnak." (Kairosz Kiadó, 2008)

Sinéad Moriarty: Született szülők

195270f.gif

"Ismét itt van Emma, a Babablues szeleburdi hõsnõje, és továbbra is gyermekre vágyik. Két éve hallgatja biológiai órája ketyegését meg mások intelmeit, hogy jó lesz igyekeznie. Pedig rajta és sokat szenvedett férjén, Jamesen nem múlik: õk a fejen állástól kezdve a lombikbébiprogramig mindent kipróbáltak. Emma végül úgy dönt, hogy lemond a szaporodás legáltalánosabb módjáról, és az örökbefogadást választják (ami ellen, némi agymosás után, Jamesnek sincs kifogása) – az úgyis könnyebb, gyorsabb, kevésbé fájdalmas. Emma legalábbis ezt képzelte. Hamar ráeszmél azonban, hogy sok mindent kihagyott a számításból, a többi között azt, hogy csak külföldön, például Oroszországban vannak örökbe adható gyerekek. Továbbá bizonyítaniuk kell Jamesszel a rettegett szociális munkásoknak, hogy alkalmasak egy baba felnevelésére. Valamint nem árt, ha beszélnek pár szót oroszul, rendelkeznek némi ismerettel az orosz kultúráról, megfelelõ ajánlókat találnak – vagyis az örökbefogadás tetõ alá hozása egyáltalán nem egy leányálom. És ha ez nem kergeti õrületbe szegény Emmát, akkor megteszik a családtagjai meg a barátnõi." (Európa Könyvkiadó, 2007)

Töreky Katalin: Szívünkből születtél - Könyv az örökbefogadásról

6a9f2f0a9180dd082100d1dd09a84bdb_20l.jpg"Emmának hívnak. A néni, aki megszült, sajnos nem tudott gondoskodni rólam, ezért azt szerette volna, ha mások nevelnek fel. Anya és apa viszont nagyon vágytak egy kisbabára, és alig várták, hogy örökbe fogadhassanak. Így találtam haza, és így lett nekem is szerető családom.

A Szívünkből születtél című kötet abban segít a szülőknek, hogyan beszélhetnek gyermekükkel egészen kiskortól kezdve nyíltan és érthetően az örökbefogadásról." (Móra Könyvkiadó, 2011) 

Könyvcímek, melyeket TI küldtetek!

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvparfe.blog.hu/api/trackback/id/tr958423714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lulma 2016.03.06. 10:10:55

én is a Nekem két születésnapom van-t mondtam volna, olyan szép az a könyv :)

KönyvParfé 2016.03.07. 09:10:40

@Lulma: Na, most már muszáj nekem is megnéznem. Erről a könyvről csupa jót hallani. Sajna eddig csak a borító jött szembe velem a neten. :)
süti beállítások módosítása